Fórum témák
» Több friss téma |
A 13-as oldal alján van egy komolyabb program, amit már régebben tettem fel, ez egy bevált, ma is müködő eszközben van benne...
No ezt, nem egy este írtam... Viszont, sok hasznos megoldás van benne, (azért ajánlom, hogy bátorítsam az egyre népesedő PIC használókat, akik ezt a módszert használják) ebből látszik, milyen komoly dolgokat is meg lehet írni vele... 10 oldalas, a számbillentyükkel lehet lapozni, érdekessége még, hogy I2C-t és uartot is használ egy programon belül...továbbá az óra chip RAM-ját használja adatmegőrzésre, az eeprom kimélése végett...éppen belefért a 16F876A-ba
Segítséget kérek ismét !
A léptető motor vezérlés nagyon szépen működik, de egy kicsit bonyolítani szeretném. Milyen megoldás van arra, hogy a léptető motor sebességét egy külső potméterrel változtassam? Ezt szeretném nagyon megoldani, de egyszerűen nincs rá ötletem. Bárkinek bármilyen ötlete van erre a gondra szívesen fogadom! üdv: aderka
Nézd meg azt a progit amit 2 oldallal előrébb tettem fel !
Külső órajelről megy (mondjuk egy 555) aminek a frekvenciáját és ezáltal a fordulatszámot egyszerűen tudod egy potival szabályozni !
Lenne egy megoldásom az ilyen "mesterséges" timer-ra. Nemtudom mennyire jó. Egy potméterrel lehet állítani a reset sűrüségét, és ezt a reset jelet felhasználva lehet ez egy timer. De lehet hogy rossz az elgondolás. Az értékeket most csak hasból irtam be. CSak az elv érdekel, hogy jó-e?
üdv: aderka
Próbáld ki ezt...
Az adc0 helyett tehetsz számlálót nyomógombbal és EEprommal...
lehet hogy működne de , csak 15 ig tud így számolni !
Rajzoltam egy programocskát ,de azt szeretném ha áramkimaradás esetén letárolná a számláló az aktuális
állást és ha visszajön az áram a számláló a tárolt értékről induljon újra . Sajnos az eeprom kezelését még nem igazán értem .
itt az alap eset...
Az eepromra klikkelj és ott a titok. Ha csak 8 bitet használsz akkor természetesen a ..._HI nincs Olyan változót aminek gyorsan változik az értéke, azt máshogy célszerű letárolni, mert kinyírja az eepromot... Tettem erre is fel példát régebben, ha nem találod újra felteszem...
Kérésre: Egy lehetséges Uart/rs232 "átjátszó" Pc felé
Helló csabi!
Korábban már raktál fel egy PWM fényerőszabályzó kapcsolást moc3021-el,de 50Hz AC-n nem tudom működésre bírni mert így csak villog a lámpa.A programot mivel kéne még kiegészítenem? A próbált progi:
Volt egy hasonló Fütésvezérző megoldásom,
abból ollóztam ki. Én Bta40, vagy Bta41 triac-okat szoktam használni. (ez egy kicsit nagyobbacska, de sok mindent kibir, és el van szigetelve minden láb a tokozástól) Volt már olyan esetem, amikor a triac tipusa tul érzékeny volt, nem boldogultam az általam használt meghajtási módokkal... Nincs most ilyen cuccom összedobva, holnap lehet, hogy hobbizok egyet megnézem mi a nyűgje.
A triakot a kép alapján kötöttem a pic-hez.
Én moc3041-et használtam,az optora tápfeszt kapcsolva tökéletesen kapcsol a triak /BT 138/ csak ahogy a pic-re teszem nem szabályozza a fényerőt. Elősször villog az lámpa majd folyamatosan világít. Csabi ez így akkor már eltárolja a számláló értékét? És bekapcsoláskor visszatölti bele?
Az EEprom közvetlen kivezetése invertált, az EEprom-ra jobb egér gomb klikk, és be kell jelölni mit akarsz tárolni és a nyillal átvinni, az én példámon néz meg...
Ebben az esetben úgy kellene, ( a belső EEprom kimélése végett) hogy egy analóg bemeneten figyeled a 7805 előtti pufferkoni feszültségét, és ha egy kritikus érték alá esik (ami valójában a kikapcsolás lefolyása) akkor gyorsan átírod egy másik számlálóba MX segitségével, amire akasztod az eeprom szimbólumot... vissza kapcsoláskor úgyanígy, amit a pozitiv tápfesz 20ms-al késleltetett megelenése ír vissza az eredeti "munka" számlálóba... Mondjuk így... de tettem már fel hasonló példát, - a RUG...file (valamelyik oldalán ez kb 10 oldalas) ezen topic első fele környékén.
Köszi szépen a segítséget most már kezdem átlátni a dolgot
Üdv mindenkinek!
Sikerült szerezni egy adó vevő párt és szeretnék bele életet lehelni. Kis 434MHz es rádiós modulokról van szó. A gond a kódolással van, ezt szeretném megoldani parsicba ha van rá mód. Csinált már valaki hasonlót parsic segítségével? Előre is köszönöm.
Gondolom erről lenne szóManchester
Ebbe még nem folytam bele, úgy hogy értelmes válasz adjak. A megoldások amik szóba jöhetnek a Parsic-al: logikai módon megtalálod azt a módszert a rendelkezésre álló elemekkel, vagy táblázatot csinálsz, és ebből választod ki a kódolás dekódolás folyamán az adatok (byte-ok) megfelelőjét... Ha nem vezetne eredményre, akkor irsz egy ASM kiterjesztésű rutint ami az INC szimbólummal beilleszthető a parsic-ba ( a változók nevét amit az "asm" és a parsic közösen használ, a parsic-ban adatforrás szimbólummal definiálni kell) ilyenre tettem fel példát még az elején, I2C buszos eszköz írása olvasása ...
Üdv!
Valószínűleg az előbbi lesz a megoldás, mert az asm tudás bizony hiányzik Próbáltam uarton adatot átküldeni, működött is, viszont amikor a közvetlen vezeték kapcsolat helyett a 2 modult tettem be akkor nem akart menni, összeszedett minden zavart. Arra gondoltam, hogy átküldök egy fix számot ami közli, hogy értelmes adat fog jönni, és utánna jön az átvinni kívánt adat, a végén szintén egy fix szám jelentené a végét. Sajnos így se akart menni, gondolom a kezdő és lezáró szám közt is volt zavar ami megkavarta a dolgot.
gondolj bele, folyamatosan 255-öt szeretnél adni, honnan tudná az a szerencsétlen vevő a levegőn keresztül, hogy az egy byte akar lenni vagy éppen csak meghibásodott az adó...
erről a kódolásról már szó esett a fórumon ezen a címen megtalálod, ha jobban belemélyedünk, simán ki lehet "kapuzni"- a parsic ebben nagy partner... nem tudom milyen régi a módszer, valószínű nem csak 15 éves, úgyhogy logikai áramkörökkel is megoldották valaha...
Üdv!
Ha én a parsic-ban a DAT-nak megadom ezt a nevet hogy ADA0 akkor az azt jelenti, hogy az RA.0-as lábat analog bemenetnek használja? üdv: aderka
Igen, pontosabban ADC0-t kell megadnod...
és olyan PIC-et kell nyilván használnod , amiben van is ... Továbbá be tudod állítani , hogy milyen legyen a felbontása 8, bit vagy 16 bit. 16 bit esetén csak 1023 a "plafon", de ha más modult, hasonlítás, matematikai művelet, MX, stb ... akkor ezt is 8 vagy 16 bit-re kell illeszteni... Itt egy kis segítség (müködik, ha az ADC0-ra egy poti csuszkáját kapcsolod /pl:10K/ ami az 5V és a test közé van kötve, akkor a ledek sorra kigyulladnak illetve elalszanak)
Igen, ezeket már tudtam, nekem csak az nem volt világos, hogyha az ADC0-t adom meg akkor melyik bemenetet definiáltam. Mert én azt hittem, hogy ez úgy működik, hogy AD(C0) C0= PORTC 0. ADA0 akkor PORTA 0
és igy tovább. De ezek szerint akkor ha ADC0 akkor RA.0 ADC1 akkor RA.1 Ezek alapján csináltam egy LED-es kivezérlést nézzétek meg, ez így jó? üdv: aderka
Jó...
Látod, erre jó a Parsic...egy ilyen dolgot 15-20 perc alatt meg lehet írni és müködik elsőre... be is égetheted, tutira menni fog (ADC0= analog to digital converter 0)
Persze, 1 pecig sem a Parsic-ot hibáztattam, én Hálát adok az istennek, hogy van ez a program . Gyors, megbízható, és a nyelvismeret helyett, Digitális technikai tudást igényel.
Csak egyszerűen nem tudtam, hogy az ADC0 mit is jelent valójában, melyik portra értendő. De most már tudom. Köszi a segítséget! üdv: aderka
Amúgy az előbb feltett programot először =-ség jelekkel csináltam, de úgy nem ment. A Led-ek össze vissza vibráltak. Csak akkor megy, ha megadom hogy a A nagyobb mint 0 De kisebb mint 2 . Végülis a végeredmény a fontos.
Ha megnézed amit Csabi az" előbb" feltett láthatod hogy egyszerűbben is lehet.
Igen, csak nekem ugy kell, hogy mindíg 1 LED világítson!
De mind1, mondom a végeredmény számít! üdv: aderka
Nézd át ezt , a tab átírásával bármilyen kombinációt kihozhatsz belőle ! Szerintem egy jó példa a tabulátor használatához .
|
Bejelentkezés
Hirdetés |