Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   91 / 507
(#) lehar válasza mihi1 hozzászólására (») Feb 16, 2009 /

Ez a tipusu generátor egy előre meghatározott szélerösségen tul,egyszerüen lekapcsol nullára.Priviben megküldöm a gyári jellemzöit.
(#) Riggs válasza mihi1 hozzászólására (») Feb 16, 2009 /

Szerintem ilyenkor fékező üzemmódban van azért nem tölt. Nincs valami sönt hozzá amire nagy szélben dolgozik? (vagy egyszerűen rövidrezárják a kapcsokat)
(#) pudding1 válasza Riggs hozzászólására (») Feb 16, 2009 /

Gratulálok, szép munka! (Én meg elkezdtem összegyűjteni minden képet a függőleges szélgenerátorokról amit a neten lehet találni és elkezdtem feltölteni az oldalamra (képtár3).......erre az karbantartás miatt nem elérhető!Lekaparom magam!)
(#) mihi1 válasza Riggs hozzászólására (») Feb 16, 2009 /

Ki kapcsoláshoz rövidre kell zárni,nagy szélben vissza fékezi magát.Van rajta egy tölés visszajelző lámpa (géptesten)ami jelez "töltés van", de az akkuk nem töltődnek.
(#) lehar válasza athor77 hozzászólására (») Feb 16, 2009 /

Egy-két száz watra számithatsz.
(#) athor77 válasza lehar hozzászólására (») Feb 16, 2009 /

A (#375984) en megírtam hogy 32db van és 12V- os rendszert akarok (világítás, rádió...) a hegyre.

Van hozzá egy 213Ah 12V-os akksim.
Elég ez az egy?
(#) lehar válasza Riggs hozzászólására (») Feb 16, 2009 /

Nagyon szép munka,Remélem a tárcsákat a kihelyezés elött lefested valamilyen rozsdaállóval.Ha tényleg fogalmat akarsz alkotni magadnak a müködéséröl,akkor tégy a kimenetre,az egyenirányitás után egy 12volt 55Wattos halogént,és egy voltméröt,igy forgasd meg kézzel,ha nagyon gyorsan forgatod,kiég a halogéned.Érdekelne az eredmény.
(#) lehar válasza athor77 hozzászólására (») Feb 16, 2009 /

A 32 darab ebben a méretben,ha neodim,akkor kb,2OO-25O Wattra számithatsz.Minden esetre a 21O Ao-s akkudhoz tökéletesen elég.A tekercseket ez esetben O,3-O,35-mm-es huzalbol(vastagabb huzal felesleges),tekercsenként 12O menetet,Amire nagyon vigyázz ez esetben a tekercsek vastagsága ne lépje tul a 5-6 mm-t.Ellenkezö esetben nagyon lemegy a generátor teljesitménye.
(#) Riggs válasza lehar hozzászólására (») Feb 16, 2009 /

Köszönöm szépen!
Természetesen lefestek mindent kihelyezés előtt, sőtt kap egy üvegszálas műanyagból készített burkolatot is.
Rátettem a halogént, elég szépen felvillan, de annyira "fog", hogy szerintem nem tudom 50/ perc-nél gyorsabban forgatni. (kézi erővel a menetes száraknál fogva) Normális ez? Egyik ismerösnél fel fogjuk szerelni egy esztergapadra és ott hitelesebb eredményt kapunk.

Tehát a tekercseket minél szorosabbra.
És igazodjon a mágnes formájához?
Mekkora átmérő maradjon a tekercs közepén?
A menetszámtól és a tekvezett vastagságtól függ ugye?
(#) Tiboka hozzászólása Feb 17, 2009 /

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne hozzátok, hogy meg tudnátok-e mondani, hogy kb milyen hatásfokai vannak a kisebb szélerőműveknek (H-rotor, Dareios, víszszintes tengelyű). Gondolok itt akár a házi készítésűekre, akár előregyártottakra. Olyan 10kW alattiakra gondolok.
Egy áramlástani szimulációkkal foglalkozó cégnek dolgozok, és érdekelne minket, hogy hogyan tudnánk ehhez a területhez valahogy kapcsolódni.

Előre is köszi!

Tibi
(#) watt válasza Tiboka hozzászólására (») Feb 17, 2009 /

Van erről komoly irodalom, nemrég be is lett egy linkelve. Abban megtalálható egy hatásfok táblázat is.
(#) lehar válasza Riggs hozzászólására (») Feb 17, 2009 /

Igy érezheted a generátor,,,erejét,,,.Ahogy forgatod terhelés alatt szépen visszafogja a kezed.
(#) lehar válasza athor77 hozzászólására (») Feb 17, 2009 /

A tekercsek formája mindenképpen igazodjon a mágnesek formájához.Pontosabban a tekercsek belső átméröje,alakja, igazodjon a mágnesek külső kerületéhez.
(#) athor77 válasza lehar hozzászólására (») Feb 17, 2009 /

Épp most készitettem egy próbát.
Igaz az itthon talált huzal csak 3m10cm hosszú igy csak 45 menet jött ki belőle.
De valami hasonlóra gondoltam.
A tekercs szélesebb lehet de vastagabb nem ugye?
A huzal vastagsága 0,43mm.

Nagyon jó.Ne legyen vastagabb.Szélesebb lehet szükség szerint.A huzal tul vastag,maxO,3-O,35mm-es böven elegendő.
(#) sityi válasza pudding1 hozzászólására (») Feb 17, 2009 /

Kösszi, megkaptam.

Ha csak 45 menet lenne tekercsenkén ezzel a huzalvastagsággal akkor a 32 mágnessel mekkora teljesítményre számíthatok.
Lehet hogy a mágnesek számát még tudom növelni.
(Ezek eddig nem kerültek semmibe)

A teljesitmény nem függ a menetek számátol,állandó az értéke,ami a mágnesek méretétöl,erejétöl függ.A menetek száma a gerjesztett feszt határozza meg,minnél nagyobb a fesz annál kissebb az áram,és forditva.Ezért kell figyelni a gerjesztett feszre,mindig az alkalmazott akkuk fügvényében kell tervezni.A tul nagy,ill tul kicsi menetszám,nagyon lerontja a generátor teljesitményét.

Lehet hogy csinálok egy próbát vele.
Megmérem aztán majd az adatok függvényében változtatok.
3 fázisúba érdemes kötni?
Mert ehhez a részhez még nem tudtam eléggé tájékozódni.
Mondjuk 16pár mágnes. 12 vagy 18 tekercsinkább?

Ha 3 fázisura akarod,akkor 12 tekercset,ha 4 fázisura,akkor 16 tekercset,és 4 db egyenkét 2-3 A-es egyenirányitót.Az utobbi esetben kb. 1O-15 százalékos teljesitmény növekedést érsz el.Igaz sokak szerint ez vitatható,de én tapasztalati uton jutottam erre az eredményre.De ha van lehetöséged,probáld ki mind a két változatot.
(#) athor77 válasza lehar hozzászólására (») Feb 18, 2009 /

A 32db mágnes lehet 1 oldalon vagy célszerűbb 2 oldalra elfelezni?
Ill. azt nem tudom pontosan hogy a tekercsek melyik végét melyikhez.
Az alsó szálat a másik félsőjéhez és igy tovább vagy alsó-alsó felső-felső???!!!
(#) lehar válasza athor77 hozzászólására (») Feb 18, 2009 /

A 32 db mágnes az 16 PÁR.Kell két db vas tárcsa, a te esetedben 4-5 mm vastag(minnél erösebbek a mágnesek,annál vastagabbak legyenek a tárcsák).16 db mágnest az egyik tárcsán,felváltva É,D, polussal,a másik tárcsa szintén.Öszeillesztésnél vigyázni kell hogy az egyik tárcsa É.polusa,a szemben levő tárcsa D. polusával szembe helyezkedjék.A két tárcsa mágneses oldalai közé kerül a tekercstömb.A tekercsek kezdöpontjai összekötve,a kivezetések egymás után páronként egy-egy egyenirányitó hidra,az egyenirányitóhidak + kivezetéseit egybe,a -kivezetéseket szintén egybe.

A tárcsák külső átméröjét a legkényelmesebben ugy határozhatod meg,ha elkészited az összes tekercset,majd egy vastagabb kartonlapra körbe kirakod,és akkora kört rajzolsz amibe kényelmesen elférnek a tekercsek.Majd a tekercsek belső részébe belehelyezed a mágneseket,és a mágnesek külső részén meghuzod a második kört,ez lessz a tárcsák külső átméröje.Pontosabban a mágnesek a tárcsák szélére kerüljenek,körbe.
(#) athor77 válasza lehar hozzászólására (») Feb 18, 2009 /

Köszönöm szépen. Most már sokksl világosabb a kép.
Az egyenirányítóról találtam képeket.
Ez megfelel?

Dok1.doc

(#) Riggs hozzászólása Feb 18, 2009 /

A tárcsák elkészítésénél én hagyattam a külső átmérőn egy 2mm-es peremet. A mágneseket ugy ragasztottam fel, hogy ennek a peremnek nekitoltam, majd ezután lettek kiöntve. Igy a centrifugális erő nem terheli a ragasztást és a kiöntést.

A kondikat nyugodtan kihagyhatod,semmi szükség rájuk.A többi ok.
(#) lehar válasza Riggs hozzászólására (») Feb 18, 2009 /

Igy is nagyon jó.Söt.A ragasztáshoz szerintem a legjobb a zselés pillanatragasztok valamelyike,pl.a jik zselés ragasztó,vagy a zselés Locktyt.
(#) Riggs válasza lehar hozzászólására (») Feb 18, 2009 /

Sőt, az esztergálásnál egy kicsit "csíkosra" kell hagyni, így a kiöntőanyag jobban kapaszkodik.
Következő: »»   91 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem