Fórum témák
» Több friss téma |
Ez a tipusu generátor egy előre meghatározott szélerösségen tul,egyszerüen lekapcsol nullára.Priviben megküldöm a gyári jellemzöit.
Szerintem ilyenkor fékező üzemmódban van azért nem tölt. Nincs valami sönt hozzá amire nagy szélben dolgozik? (vagy egyszerűen rövidrezárják a kapcsokat)
Gratulálok, szép munka! (Én meg elkezdtem összegyűjteni minden képet a függőleges szélgenerátorokról amit a neten lehet találni és elkezdtem feltölteni az oldalamra (képtár3).......erre az karbantartás miatt nem elérhető!Lekaparom magam!)
Ki kapcsoláshoz rövidre kell zárni,nagy szélben vissza fékezi magát.Van rajta egy tölés visszajelző lámpa (géptesten)ami jelez "töltés van", de az akkuk nem töltődnek.
A (#375984) en megírtam hogy 32db van és 12V- os rendszert akarok (világítás, rádió...) a hegyre.
Van hozzá egy 213Ah 12V-os akksim.
Elég ez az egy?
Nagyon szép munka,Remélem a tárcsákat a kihelyezés elött lefested valamilyen rozsdaállóval.Ha tényleg fogalmat akarsz alkotni magadnak a müködéséröl,akkor tégy a kimenetre,az egyenirányitás után egy 12volt 55Wattos halogént,és egy voltméröt,igy forgasd meg kézzel,ha nagyon gyorsan forgatod,kiég a halogéned.Érdekelne az eredmény.
A 32 darab ebben a méretben,ha neodim,akkor kb,2OO-25O Wattra számithatsz.Minden esetre a 21O Ao-s akkudhoz tökéletesen elég.A tekercseket ez esetben O,3-O,35-mm-es huzalbol(vastagabb huzal felesleges),tekercsenként 12O menetet,Amire nagyon vigyázz ez esetben a tekercsek vastagsága ne lépje tul a 5-6 mm-t.Ellenkezö esetben nagyon lemegy a generátor teljesitménye.
Köszönöm szépen!
Természetesen lefestek mindent kihelyezés előtt, sőtt kap egy üvegszálas műanyagból készített burkolatot is. Rátettem a halogént, elég szépen felvillan, de annyira "fog", hogy szerintem nem tudom 50/ perc-nél gyorsabban forgatni. (kézi erővel a menetes száraknál fogva) Normális ez? Egyik ismerösnél fel fogjuk szerelni egy esztergapadra és ott hitelesebb eredményt kapunk.
Tehát a tekercseket minél szorosabbra.
És igazodjon a mágnes formájához? Mekkora átmérő maradjon a tekercs közepén? A menetszámtól és a tekvezett vastagságtól függ ugye?
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne hozzátok, hogy meg tudnátok-e mondani, hogy kb milyen hatásfokai vannak a kisebb szélerőműveknek (H-rotor, Dareios, víszszintes tengelyű). Gondolok itt akár a házi készítésűekre, akár előregyártottakra. Olyan 10kW alattiakra gondolok. Egy áramlástani szimulációkkal foglalkozó cégnek dolgozok, és érdekelne minket, hogy hogyan tudnánk ehhez a területhez valahogy kapcsolódni. Előre is köszi! Tibi
Van erről komoly irodalom, nemrég be is lett egy linkelve. Abban megtalálható egy hatásfok táblázat is.
Igy érezheted a generátor,,,erejét,,,.Ahogy forgatod terhelés alatt szépen visszafogja a kezed.
A tekercsek formája mindenképpen igazodjon a mágnesek formájához.Pontosabban a tekercsek belső átméröje,alakja, igazodjon a mágnesek külső kerületéhez.
Épp most készitettem egy próbát.
Igaz az itthon talált huzal csak 3m10cm hosszú igy csak 45 menet jött ki belőle. De valami hasonlóra gondoltam. A tekercs szélesebb lehet de vastagabb nem ugye? A huzal vastagsága 0,43mm.
Nagyon jó.Ne legyen vastagabb.Szélesebb lehet szükség szerint.A huzal tul vastag,maxO,3-O,35mm-es böven elegendő.
Ha csak 45 menet lenne tekercsenkén ezzel a huzalvastagsággal akkor a 32 mágnessel mekkora teljesítményre számíthatok.
Lehet hogy a mágnesek számát még tudom növelni. (Ezek eddig nem kerültek semmibe)
A teljesitmény nem függ a menetek számátol,állandó az értéke,ami a mágnesek méretétöl,erejétöl függ.A menetek száma a gerjesztett feszt határozza meg,minnél nagyobb a fesz annál kissebb az áram,és forditva.Ezért kell figyelni a gerjesztett feszre,mindig az alkalmazott akkuk fügvényében kell tervezni.A tul nagy,ill tul kicsi menetszám,nagyon lerontja a generátor teljesitményét.
Lehet hogy csinálok egy próbát vele.
Megmérem aztán majd az adatok függvényében változtatok. 3 fázisúba érdemes kötni? Mert ehhez a részhez még nem tudtam eléggé tájékozódni. Mondjuk 16pár mágnes. 12 vagy 18 tekercsinkább?
Ha 3 fázisura akarod,akkor 12 tekercset,ha 4 fázisura,akkor 16 tekercset,és 4 db egyenkét 2-3 A-es egyenirányitót.Az utobbi esetben kb. 1O-15 százalékos teljesitmény növekedést érsz el.Igaz sokak szerint ez vitatható,de én tapasztalati uton jutottam erre az eredményre.De ha van lehetöséged,probáld ki mind a két változatot.
A 32db mágnes lehet 1 oldalon vagy célszerűbb 2 oldalra elfelezni?
Ill. azt nem tudom pontosan hogy a tekercsek melyik végét melyikhez. Az alsó szálat a másik félsőjéhez és igy tovább vagy alsó-alsó felső-felső???!!!
A 32 db mágnes az 16 PÁR.Kell két db vas tárcsa, a te esetedben 4-5 mm vastag(minnél erösebbek a mágnesek,annál vastagabbak legyenek a tárcsák).16 db mágnest az egyik tárcsán,felváltva É,D, polussal,a másik tárcsa szintén.Öszeillesztésnél vigyázni kell hogy az egyik tárcsa É.polusa,a szemben levő tárcsa D. polusával szembe helyezkedjék.A két tárcsa mágneses oldalai közé kerül a tekercstömb.A tekercsek kezdöpontjai összekötve,a kivezetések egymás után páronként egy-egy egyenirányitó hidra,az egyenirányitóhidak + kivezetéseit egybe,a -kivezetéseket szintén egybe.
A tárcsák külső átméröjét a legkényelmesebben ugy határozhatod meg,ha elkészited az összes tekercset,majd egy vastagabb kartonlapra körbe kirakod,és akkora kört rajzolsz amibe kényelmesen elférnek a tekercsek.Majd a tekercsek belső részébe belehelyezed a mágneseket,és a mágnesek külső részén meghuzod a második kört,ez lessz a tárcsák külső átméröje.Pontosabban a mágnesek a tárcsák szélére kerüljenek,körbe.
Köszönöm szépen. Most már sokksl világosabb a kép.
Az egyenirányítóról találtam képeket. Ez megfelel? A tárcsák elkészítésénél én hagyattam a külső átmérőn egy 2mm-es peremet. A mágneseket ugy ragasztottam fel, hogy ennek a peremnek nekitoltam, majd ezután lettek kiöntve. Igy a centrifugális erő nem terheli a ragasztást és a kiöntést.
A kondikat nyugodtan kihagyhatod,semmi szükség rájuk.A többi ok.
Igy is nagyon jó.Söt.A ragasztáshoz szerintem a legjobb a zselés pillanatragasztok valamelyike,pl.a jik zselés ragasztó,vagy a zselés Locktyt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |