Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   90 / 507
(#) deguss válasza palko73 hozzászólására (») Feb 12, 2009 /

Hasonló problémám van nekem is, igaz kisebb teljesítményű szivattyút üzemeltetek. (kerti tóhoz)
Az inverter költsége és hatásfoka miatt, én inkább a szivattyú átépítésébe fogtam bele, egy 12V-os kapunyitó motor került beszerelésre, igaz még nem vagyok vele teljesen készen, de jól haladok, ha van rá épp időm.
A motor 4 Ampert vesz fel 12V-ról, és kb. 3m^3 vizet forgat meg óránként 1 méter magasságig. Egy időkapcsoló órával, és az akkumulátor töltését szabályozó elektronikával van összeköttetésben, ami le is kapcsolja, ha esetleg nem lenne töltés, és az akku már úgy 9V alá megy.

Szóval sokkal jobb hatásfokot lehet elérni, ha nem kell a feszültséget és az áramot feltranszformálni. A rendszer egyetlen hátránya a speciális szivattyú beszerzése, megépítése, meg esetleg a vastagabb drótok, de ilyen teljesítménynél még az utóbbi elenyésző...
(#) zolika60 válasza palko73 hozzászólására (») Feb 12, 2009 /

Az menni fog.
(#) zolika60 válasza deguss hozzászólására (») Feb 12, 2009 /

Persze az csak nem egészen 50W. Nem biztos, hogy az a teljesítmény palko73-nak is elég.Egyébként 12v-os szivattyú van készen is. Sok autóban használnak pl. a hűtővíz keringetésére. Kemping járműveken meg tartályból a mosogató, zuhanyzó ellátására.
(#) watt válasza deguss hozzászólására (») Feb 12, 2009 /

Csak javasolni szeretném, hogy 10,8V alá ne nagyon süsd ki az akkut.
(#) pudding1 hozzászólása Feb 12, 2009 /

Nincs meg véletlenül valakinek ez a könyv? "Ferenczi Ödön: Áramtermelés nap- és szélenergiából" .............kicsit húzós az ára de érdekelne megéri e?
(#) zolika60 válasza pudding1 hozzászólására (») Feb 13, 2009 /

Ez a könyvem nincs, de többet is láttam már a szerzőtől, mind szakmailag igen jó volt.
(#) pudding1 válasza lehar hozzászólására (») Feb 13, 2009 /

Üdv lehar! Nincs valami tipped hogy mit lehetne kezdeni akkor ha több különböző Ah-s akkuból kellene pakkot csinálni? (Arra gondolok hogy elvileg a legkisebb kapacitású határozza meg a rendszeremet, mert ha az áram felvétel már leszívta a pakkot a legkisebb akku kapacitásáig akkor onnantól a nagyobb tölti a kisebbet és mellette hajtja az invertert......tehát akkor már duplán van igénybe véve.......ha jól gondolom.) Szóval ezt szeretném elkerülni és a lehető legtöbb akkut a rendszerbe kötni. (Gondolom az is megoldás lenne hogy mindegyikre akkufigyelőt kötni hogy avval kapcsolódjanak egy rendszerbe, de hát az egy kicsit macerás lenne nálam, mert kb 18 akkuról van szó.)
(#) lehar válasza pudding1 hozzászólására (») Feb 13, 2009 /

Ez tényleg gond,na meg az is számit hogy hogy vannak bekötve az akkupakkba.Ha többet irnál arrol hogy milyen akkujaid vannak,és hány voltot akarsz elérni?,talán tudnék javasolni valamilyen bekötési formulát.Pontosabban,EGYENKÉNT hány aoh-s akkujaid vannak,és hány voltosra tervezted az akkupakkot.

12V-os inverterem van így marad a 12v-os rendszer. Az akkuk 12db 40ah a maradék mind nagyobb 55-65-80-90ah-ak. Ha minden igaz most talán lesz hozzá pár darab 220ah-s is. de még nem 100%. Az alapvető gond az hogy ebből egy csomó már haldoklik így sokkal hamarabb benyögi az unalmast mint a többi....

A javaslatom a következö: elöször tedd félre a ,,,haldokló,,, akkukat,a többit nyugodtan kötheted párhuzamosan.A kissebb akku csak addig ad áramot amig a rajta levö fesz alámegy a többi akkuéknak,ebben a pillanatban nem ad több áramot.csak amikor a többi akkun is lejjebb megy a fesz.Csak arra kel vigyázni hogy ne legyen nagyon,,,elmocsarasodott,,,akku,illetve lapzáros,párhuzamosan kötve a többiekkel,ezek leszivják a többiekböl is az áramot.Ja és hány wattos az invertered?.És még egy javaslat : probáld feltámasztani a gyengélkedő akkuidat,egy,két oldallal ezelött ki lett vesézve ez a téma nagyon alaposan,érdemes elolvasni,nagyon sokat fog segiteni neked.

Az inverter 2500/5000W-os. Az akkukkal az a gond hogy a sima terheléses mérőműszer nem mutat semmit, csak egy kapacitás mérővel buktak le, ekkor kerültek ki az elektromos robogóból amiben használva voltak. Nem egyforma a teljesítményük és sima műszerrel nem lehet megállapítani melyik mennyire gyenge. (nekem meg nincs kapacitás mérőm)
(#) pipi válasza pudding1 hozzászólására (») Feb 13, 2009 /

dehogynincs. ráteszel egy égőt, nézed meddig világít,
ebből saccolható, viszonyítható másik akksihoz

Pipinek igaza van.A nagyobb akkukra akár 2-3 halogén izzot is rátehetsz,ismert teljesiményüek legyenek.Egyszerü szorzat: idö (orában)szorozva az amperrel, egyenlö: Aoh. PL. egy 35w-os halogén kb.3 Ampert fogyaszt,egy 75w-os halogén kb 6,25A.-t .Ez a modszer kicsit idöigénylő,de egyszerű eszközökkel nagyon jó megközelités a valos értékhez,othoni körülményekhez képest.
(#) palko73 hozzászólása Feb 14, 2009 /

sziasztok!
azt szeretném kérdezni tölletek,hogy külömböző amperszámu akkukat párhuzamosan összelehet,összeszabad-e kötni?van 1db 150A!h,1db 55A/h és 1db 45A/h akkum.van egy 12 volt 230v/600wattos inverterem amit vízszivatyúzásra használnék!a későbiekben tervezem a szélkerék épitést+napelemet,csak egyenlőre nincsmeg az anyagi hátterem rá!
köszönöm a válaszotokat!
üdv:palkó
(#) Egry hozzászólása Feb 14, 2009 /

Nagyon régen (mikor még minden cella ki volt vezetve) létezett terhelő ellenállásos cellavizsgáló.
Lényegében a „pipi” által javasolt módszer is hasonló. Csak nem cellákra, hanem az egész aksira.
(#) pityuwc00 hozzászólása Feb 14, 2009 /

Találtam egy magyar szélkerék épitéssel foglalkozó oldalt http://szelkerek.mindenkilapja.hu/?m=1040808
(#) pudding1 válasza pityuwc00 hozzászólására (») Feb 14, 2009 /

Néztem már én is, de ahogy olvastam a vendégkönyvet, nem igazán válaszolt a feltett kérdésekre....menetszám, méretek,stb.
(#) pityuwc00 válasza pudding1 hozzászólására (») Feb 14, 2009 /

ez igaz de az információ töredék is információ és nekem a képek is adtak néhány tippet igaz nem sok mindent de gongoltam a semmitől több.
(#) pityuwc00 hozzászólása Feb 14, 2009 /

az előbb emlitett generátorral kapcsolatban lenne egy kérdésem mert ez a tipus már itt a fórumon is többször felbukkant de lehet hogy tévedek.
Ugye itt a mágneses rész a forgó de ennek a muszály fémből lennie mert ahogy a képeken néztem elég vaskos egy lemezre vannak erősitve a mánesek márpedig az én esetemben problémás lenne ennek lemeznek a beszerzése és megmunkálása no meg az ára.Megoldható e lenne ez esetleg fából? Pontositva a kérdést van ennek a lemeznek bármilyen funkciója a mágnesek rögzitésén kivül.
(#) lehar válasza pityuwc00 hozzászólására (») Feb 14, 2009 /

Ez a tipusu generátor van nekem is,nagyon jól megy évek ota.A vaskos lemeztárcsáknak ,,,létfontosságú,,, szerepe van ennél a tipusu generátoroknál,lényegiben ez helyettesiti a tekercsek vasmagját.Ezért minnél vastagabbak,annál jobb.De ha jól emlékszem ennek a tipusú generátornak az épitési rajzát,leirását már meg küldtem priviben.
(#) pityuwc00 válasza lehar hozzászólására (») Feb 14, 2009 /

Igen elküldted köszönöm is szépen megkaptam. Csak az angol tudásom nem 100% és még időm sem volt részletesen belerágni magam a leirásban gondoltam előtte még nézelődök és mikor majd jobban átlátok az egészen akkor majd sokkal érthetőbb lesz az egész dolog .
Meg az zavart meg ,hogy ott fából is esztergáltak valamit de utólag már világos,hogy az a külső boritás.
(#) lehar válasza pityuwc00 hozzászólására (») Feb 14, 2009 /

Azért szerintem a hiányos angol tudás nem jelenthet nagy gondot,feltételezem hogy szükebb környezetedben találsz egy havert,aki néhány sör fejében(ivás közben),leforditja az angol szöveget.Csak ne legyen tul sok a sörböl,könnyen melléfordithatja a szöveget(és,esetleg önmagát is az asztal mellé).Inkább több részletben.(ez lehet kellemes is).
(#) pudding1 hozzászólása Feb 15, 2009 /

Nem tudni hogy tényleg szélgenerátor töltésvezérlő e, de ha valaki ért hozzá akkor legyen szíves ellenőrizze. :
(#) lehar válasza pudding1 hozzászólására (») Feb 15, 2009 /

Feszültség kétszerezéssel müködik,12voltot emel 24-es akkupakk töltésére alkalmas feszre.(valoszinüleg 28,4 voltra).
(#) athor77 hozzászólása Feb 16, 2009 /

Sziasztok!
Ugy látom elég sokan vannak akik jóval többet konyitanak a témához mint én.
Az lenne a kérdésem hogy van 32db korong mágnesem (hogy milyen típusú azt nem tudom).
Lehet -e ezekkel valamit kezdeni.(A kép egy kicsit homályos bocsi)
16*5mm -esek.
Eléggé erősek.
Az euromagnet honlapján a leírásból akár neodimium is lehet az anyaga.
Egy 12V-os rendszert szeretnék kialakítani a hegyre.
(világítás, rádió, esetleg tv.)
Tudnátok valami ötlettel szolgálni?
Köszönöm.

DSCF4977.JPG

(#) athor77 hozzászólása Feb 16, 2009 /

Valami hasonlóra gondoltam.

mágnesek.jpg

(#) Riggs válasza athor77 hozzászólására (») Feb 16, 2009 /

Működni biztosan fog, de nagy teljesítményre ne számíts. Pontosan nem tudom mit bírhat, de szerintem csak csepptöltésre jó.
(#) Riggs hozzászólása Feb 16, 2009 /

Közben én is összeraktam a generátoromat. Leírom az adatait, hátha valakinek a segítségére lesz:
Forgórész: 16 pár 40×20×10 neodym 300mm-es tárcsán
Állórész: 12db tekercs, 3 fázisú csillagba kötve. Értelemszerűen 1 fázisban 4 tekercs van. 1 tekercs 55 menet 1,3mm-es huzalból. Állórész vastagság 11mm.
70-es fordulaton lépi át a 12V-ot, 140-en pedig a 24V-ot(a graetz után). Kézzel maximum 40V-ot bírtam beletekerni, de majd esztergapadon nagyobb fordulaton is megnézzük. Kíváncsi vagyok, hogy létezik-e egy max feszültség, ami fölé már nem emelkedik. Persze nem akarom szétpörgetni.
Mivel én 24V-os rendszerben gondolkodom, lehet hogy növelni kell majd a tekercsek menetszámát, hogy előbb kezdjen tölteni. Mi a véleményetek erről? Vagy jó van így is?
(#) mihi1 hozzászólása Feb 16, 2009 /

Sziasztok!
Tanyán beüzemeltünk egy szélgenerátort tip:AIR-X 400-ast ,papír forma szerint össze kell kötni a vezetékeket (10mm2-es,10m)
akkumulátorral és tölt ,előre beállított puffer töltési értéken 14,1V.Van egy meglévő rendszer ,700 Ah-nyi tároló kapacitás 12V-on ,3 blokkos napelemmel,230v/2,5Kw-os inverterel,töltés vezérlővel puffer töltés 14,4v.Csak hogy, nem tölt a szél generátor nagy szélben, lekapcsolt napelemnél.Leírás szerint a két rendszer nem veszik össze nem létesülnek interferenciák a két töltő egység között.Ismeri e valaki az ilyen rendszereket? A válaszokat köszönöm!Üdv Mihi
(#) lehar válasza athor77 hozzászólására (») Feb 16, 2009 /

Hogy menyit lehet vele kezdeni,az a mágnesek számátol függ.Ha nagyon nem nagyok az igények, akkor akár ferritmágnesekkel is épithetsz.De azért jó volna tudni kb hány db.-al rendelkezel.
Következő: »»   90 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem