Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Igen?
Én egy tápegységről garázdálkodtam. Akkor azért jelezgetett néha a védelem? Nem letiltani akart túlfogyasztás miatt, csak néha bevillant. A puffer kondi miatt is lehet labilis a táp? Ha tápegységről hajtom akkor is? Azért kérdezem, mert amit én próbáltam, az nem a teljes kiépítés volt, hanem csak ki akartam próbálni. annak a fogyasztása nem lenne olyan sok, mint ha 30A-re meg tekerem a trafó primer tekercsét.
Primer tekercsnek az ETD49re 2X1.7 menet jött ki azaz 2X2 menet lesz.
Ae= 211mm2 Al=3700 13.5 voltal számoltam A max indukciót meg 0.15-tel számoltam Ez ok? az ETD49-hez? Ja, és 62 KHz-el számoltam. Bírja ezt a frekit az N67-es mag? nincs benne hézag.
A primer tekercs darabja 34 szál 0,4mmes huzalból.
A szekunder 5 menet a 30 volthoz, és 15 szál 0.4 es huzalból Jó ez így?
most igy ex has nem tudom mekkora a trafod. de átlag 2-4 száz watt-ra a 2x2 menet reális. 0.4 drotbol 10-15 szál elég lesz. szekundert tekerheted 1-2mm drotbol 2x10 menetet. kell tartalék az elektronikának. diodának kizárolag schoky jo. mbr3060 már megfelelö. szörésnek elko+tekercs+kondi. a frekit probáld minnél feljebb vinni. közel a 100-hoz. amit a vas elbir. nagyobb feki nagyobb watt. kisebb freki nagyobb indukcio. azaz, ha nem jön ki a negfelelö teljesitmény mert az elektronika padlogázon megy visszáb kell venni a frekit. ez egy kisérletileg beállitando optimum. szkop kell hozzá.
Mért ne működhetne tökéletesen egy VCS nélküli táp?
Ezt kifejtenéd bővebben ha megkérhetlek? Idézet: „A TL494 9-es, és 10-es kimenetét használtam. A kimenetekkel sorban van egy-egy 100 Ωos ellenállás, az vezérli az IRFZ44-ek G-jeit. A fetek S-je a negatívon van, a D-k pedig a trafóm két 5 menetes tekercsének az egyik felére van kötve azoknak a tekercseknek a másik vége pedig a +ra. Ha bekapcsolom, akkor megy. Viszont a trafóm bemenetén a jel nem szinusz, hanem egyfajta négyszögszerű.” Lenne néhány javaslatom kérdésem: Ha a 9-10 es lábról simán egy 100 ohmos ellenállással viszed a gétre a jelet akkor az úgy nem jó. Nem csak vezérlőjelet kell adni a fetnek, hanem azt "el is kell venni tőle" Magyarán kisütni. Hol vársz szinuszos jelalakokat a tápban? Ez egy kapcsitáp itt a feszültség négyszög az áram pedig fűrészjelként változik.
az to220 ha nem tévedek. tulajdonképpen jo lehet, bár én nagyobbat választanék. top3
üresjáratban a tüskék miatt a kimenet akár a háromszorosa is lehet a terheltnek. most akkor tulajdonképpen mennyi az annyi?
Idézet: „Ha a 9-10 es lábról simán egy 100 Ωos ellenállással viszed a gétre a jelet akkor az úgy nem jó. Nem csak vezérlőjelet kell adni a fetnek, hanem azt "el is kell venni tőle" Magyarán kisütni.” Hogy szokták megoldani? Egy ellenállással hidegítsem is? Szinuszos jel alakot? a primer tekercsen a kondis ki egyenlítés után. Ezek szerint keverem a dolgokat? Na nekiállok művelődni.
Ha a táp fix 45% kitöltéssel jár, megfelelő a nyitási sebesség a feteknek van esetleg snubber akkor nem lesz tüske. Még ha lesz is tüske azt a szekunderen a fojtó és a puffer simítja majd.
A kimenőfesz üresjáratban annyi lesz amekkora az áttétel, terhelve pedig a droptól függ, azaz hogy hogyan van megtekerve a trafó. Azt a 3x-os kimenőfeszt teljesen gyagyaságnak tartom.
Meghajtóval szokták megoldani. IC-s vagy diszkrét.
Néhány oldala már csak magamat ismételgetem. Ez nem probléma, csak tényleg kicsivel hátrébb kellene olvasgatni, pl amit beraktam a tápomról kapcsolást, azon rajta van minden. Idézet: „Szinuszos jel alakot? a primer tekercsen a kondis ki egyenlítés után. Ezek szerint keverem a dolgokat?” Lehetséges, vagy énis félreérhettem valamit. Minden esetre így szóban elég zavaros.
A trafóm? ETD49 N67
Írtad, hogy 10-15 szál elég a primerhez. Kiszámoltam, hogy ha 2 menet lesz kétszer, akkor a 34 szállal is 68 menet. Bőven rá fér. a két primer tekercs az 2 sorban fölfér a trafóra, és akkor marad még 8 szor annyi hely. Ha a szekundert csinálhatom vastagabból, az jó. 1.2mm-es van is otthon. Abból meg 2-szer 10 menet kell, viszont abból 3 kell párhuzamosan. Szerintem tele se lesz a trafó vele. A tekercsek közé mit szoktatok tenni, hogy a melegtől nehogy az esetleges zárlat miatt más is sérüljön? Vagy azt csak a 220-asoknál kell használni?
Meg van nekem a te rajzod. Az alapján építettem meg a TL494es vezérlőáramkörömet. Csak kicsit lebutítottam, mert a hővédelmet ki iktattam egy 10K ellenálással, és az optocsatolós figyelést is kihagytam, és helyette egy 4,7K potit tettem be. A kitöltési tényezőt föltornáztam amíg lehet. Most 62.7KHz a kimeneten a jel frekije. Tetszik is így!
Láttam már olyat, hogy a TL494 után egyből a Fet volt ezért akartam több alkatrész nélkül meg oldani. Volt nálam multkor egy autós erősítő javításon, az 2000W-os volt és a 12V-ról 200A-t kajált max terhelésnél. Az is pushpull volt 2X6 IRFP064 volt benne. Annál is TL494 volt a vezérlő, és a fetek vezérlése egy BD139 volt. Nem volt túl cifrázva, és működött. Lehet vissza kéne rajzolnom, szerintem sokakat érdekelne.(van most is nálam egy) csak szerintem bele őszülnék mire kész lennék vele.
Na arra a döntésre jutottam, hogy hagyom azt a selejtes tápot. Megépítem Cimopata általi tápot. ETD49-et használnék trafónak. Szerintetek elég lenne a fetek számát duplázni, és izmosabbakra cserélni? Vagy valami egyéb módosítás is szükséges lehet?
Bocsi, rossz típust írtam ... ETD59 lenne a kiválasztott trafó.
HÁÁÁT!
Végig olvastam az egész topicot, és megnéztem minden csatolmányt, és linket. Jól el ment az idő. Nem érzem úgy, hogy ne tudnék kérdezni. ![]() [/OFF]Volt bennem egy kis keserűség, hogy emberek hogy küzdenek. Aztán azért is, mert jött egy másik, aki 1 mondatban összerombolt minden önbizalmat, és segítség nélkül tovább állt.[OFF]
Csinálom a trafót :yes:
39 szál 0.4mm átmérőjű huzalból van tekerve az egyik primer tekercs, és ugyanennyi a másik primer tekercs is. 2X2 menet. Bőven maradt hely a szekundernek. Csináltam róla egy képtárat akit érdekel, nézze meg. Bővebben: Itt a Link Megyek tesztelni. Rá dobok valamennyi szekunder menetet, és egy greatz-et kondival, és megnézem mit ad le, aztán pontosítom a menetszámot, és megtekerem a szekundert is. Idézet: „Szerintetek elég lenne a fetek számát duplázni, és izmosabbakra cserélni? Vagy valami egyéb módosítás is szükséges lehet?” Attól függ mekkora teljesítményre van szükséged.
Én úgy gondolom, hogy legalább kellene 1000-1200 w, ugyanis majd 2db 500w-os kapcs. üzemű végfok menne róla. A trafót kb 80-90khz-en járatnám, ha az úgy rendben van.
Akkor 2 dolgot javasolnék:
1, Vagy megépíted 2x a tápot mindegyiket 3-3 pár fettel+ fetmeghajtó cserével, 2, vagy egy nagyobb panelterv változtatással 1 maggal szintén meglehetne oldani. Amit viszont javasolnék mindenképpen, hogy inkább szerezz be toroidot, ugyanis ekkora magra már elképzelhetp hogy csak 2x1menet lesz a primer és "szimmetrikusan" megtekerni egy ETD-t 2x1 menettel elég nehéz lesz. És gondot fok okozni a trafóból a "hosszabb" kivezetés. Ha nézegetted az általam készített tápot láthatod, hogy a toroidból lejövő vezeték szinte azonnal a drainek tövébe torkollik. 1000W-nál már nagyon nagy áramok lesznek és a legkisebb felesleges szórt induktivításokon is nagy tüskék alakulhatnak ki. Éppen ezért kerülni kell a hosszú huzalozásokat ahol nagy áram folyik (primer kör). Véleményem szerint az 1. út járhatóbb, de a 2. izgalmasabb ![]() ![]() ![]()
Igen, erre a toroidos dologra már gondoltam én is, mert az etd még nincs beszerezve. Esetleg mekkora toroid lenne, ami elbírja ezt a teljesítményt? Esetleg valami tipust tudnál ajánlani? :whatever: Vagy lehet inkább 2 tápot építek, ha egyszerűbb beszerezni 2 kisebb toroidot, bár egy nagyobb tép építése jobban hangzik, már csak a helytakarékosság végett is.
Sok helyet nem spórolnál ha egybe lenne építve.
Én 230mm^2 körüli toroidot használtam. 1200W hoz kicsivel talán nagyobb kellene 300mm^2 körüli. Ha 2 külön táp lenne elegendő 200mm^2-s trafó 80k-n 600W nak. Tali Bt.-nél nézz körül. Árban is jobban jössz ki egy toroiddal mint egy ETD-vel.
Köszi a segítséget! Körülnézek, mit, hogyan, honnan tudok beszerezni. Ha valami gondom akad, lehet "zaklatlak" majd még :hide:
Nos én még mindíg a bemeneti choke kiszámításával szenvedek.
Adott egy 12dB meredekségű egyszerű LC tag (toroid tekercs és kondi). A kérdésem a következő: a kondinak a szűrőben különállónak kell lennie, vagy a bemeneti puffer kondikkal együtt érdendő? Ha megvan a C, akkor az L tag a frekvenciából (aminek gondolom célszerű alacsonynak lennie, hogy az 50Khz-t már igencsak erősen csillapítsa) már könnyedén kiszámítható. Ha megvan az L, akkor lehet kezdeni számítgatni a fojtótekercs menetszámát (és többi paraméterét)... Jól gondolom? UI.: Nagyon jó kis leírást találtam a szűrő méretezéséről itt: www.national.com/appinfo/power/files/Input_filter_paper2.doc
A másik érdekes dolog amit találtam pedig toroid tekercselés számoló program: http://www.dl5swb.de/html/mini_ring_core_calculator.htm
Ha megvan az L értéke, akkor "unknown cores" fülben a kiszemelt (és rendelkezésre álló) mag adatai (PDF-je) alapján lehet számolgatni.
Mégegy kérdés: Gondolom itt nincsenek akkora áramok, hogy telítenék a magot, vagy rosszul gondolom?
Amúgy pedig most jövök rá hogy a kondit nem a puffer kondik oldalára kell tenni, hanem a másikra, hiszen az 50Khz kifelé akar menni és nem befelé jönni.
Vagy mégsem?
![]()
Most ezt az egészet a bemenetre akarod tenni?
Bemenetre sok puffer kell, soros L tagnak pár menet légmagos induktivítást szoktak tenni. Ami nincs 1 uH-sem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |