Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Üdv!
A kondikra megadott üzemóra apontos meghatározás alapján a következő: Az üzemi határhőmérsékleten (85 cels. fok vagy 105 cels. fok) névleges határfeszültségen és névleges töltő/kisütő árammal terhelt 100 db kondi közül 2000 óra után még a kondik 50%-a üzamképes marad. A tényleges élettartam ennél egy kicsit bonyolultabb integrálszámítás eredménye. Ha csökkentjük az élettartamot meghatározó paramétereket, pl. az üzemi hőmérsékletet a felére, akkor az élettartam 4*-es lesz. Ezért érdemes a készülék leghidegebb pontjára tenni akondikat, pl a ventillátorok befúvó réséhez. Csöves cuccokban a meleg csövektől még hőárnyékolással is védik a kondikat. Üdv! Lajos
Hello!
Még talán annyit tennék hozzá, Lajos igen precíz válaszához, hogy - Gyakorlati tapasztalatom szerint, ha a kondi környezeti hőmérséklete meghaladja a 60fokot, akkor az élettartamára már jelentősen hat. - A kondenzátorban a magas feszültségváltozási szintek (brumm feszültség, vagy gyors töltés-kisütés) is jelentősen csökkenti az élettartamot. A dielektrikum veszteségei miatt belső "fűtés" képződik, majd a hőmérséklet növekedéssel veszteségi tényező is nőni kezd. Ez egyfajta "öngerjesztő" folyamat is lehet. üdv! proli007
Bocsi, ezt nem tudtam
Hát :google: jobbat nem tudok vagy tekercselés
Ha már így szóba jöttek a kondenzátorok, mesélnék egy kis történetet, és kérdeznék is néhány dolgot, hátha kapok segítséget, látom Te vágod a témát
A lényeg, hogy van 4db egyenként 10000µF/50V elkóm. Kb. 5 éve vannak meg. 85°C [LP] Jamicon kondik, de szerintem 40°C-nál nem szokott több lenni a dobozban. Eddig is erősítő puffernek használtam őket, és a most épülő erősítőhöz is megfelelnének, de nem ártana megvizsgálni, milyen "kondícióban" vannak. Ezért nekiálltam szaglászni egy kondis topik hozzászólásaiban és rábukkantam egy exceles "progira", amivel meg lehet határozni a kapacitást, csak némi ellenállás, meg stopper, meg voltmérő kellett hozzá. A kondikat megszámoztam, hogy tudjam melyik melyik. A töltőfesz: 42V. Csak sajna becsusszant egy kis malőr, az "1"-es kondi fel volt töltve valamennyire, majd szegényke ezután kapott egy töltést, csak hát ellentétes polaritással. Eredmény: csatt! Jó hangja volt De annyira mégsem örültem neki. A szekunder körben lévő 8 A-es lomha biztosíték szála szépen rásült az üvegre. Végeredményben -8V feszültségre töltődött. A kapacitásmérés mégis ennek a kondinak mutatott a legnagyobb kapacitást, biztos "kitágult" (kb. 10000µF volt benn, a másik 3-ban 9600, bár a mérés pontossága megkérdőjelezhető, igaz többször is lemértem, a "robbanás" előtt is ebben volt több). Úgyhogy talán a kapacitások rendben vannak. A további jellemzők: : 2-3 alkalommal előfordult, hogy kisebb rövidzárat kaptak (egyszer menet közben is) : kettőnél azt tapasztaltam, hogyha kicsit megrázom, ide-oda ugrál benn a belseje... : egy kivételével nagyon enyhe púposodás van a tüskékkel ellentétes oldalon (de ez lehet hogy "gyárilag" ilyen, mivel tényleg csak nagyon enyhén, de azé' pörög a hátán, mint disznó a jégen, na jó annyira nem de egy kicsit.) Kérdéseim: - mi okoz púposodást ? - mekkora gondot jelent, ha a 2 tápágban eltér a puffermező legalább 500µF-ot ? - az oké, hogy 50V-os a kondi, de az amperrel mi a helyzet, az lehetne akár 20A-is ??? - érdemes ezeket a kondikat használnom vagy vegyek újat (ami ugye nem túl olcsó) Na itt abbahagyom, mert hosszúra nyúltam... Légyszi segíts vagy valaki zoka
Nem tudom hasznos infó-e de még leírom:
A kondikat feltöltöttem egységesen 42V-ra, 12 órát pihentek, majd lemértem őket: 1: 35,5 V (ez kapott fordított töltést) 2: 37,3 V 3: 37,4 V 4: 37,6 V Egy másik tesztnél pedig a feltöltött kondikat 0V-ra leszívtam és mértem a visszatöltést azonos idő (valahány perc) alatt: 1: 2,64 V (itt is látszik valami különbség) 2: 3,42 V 3: 3,33 V 4: 3,31 V Mennyire kell tartanom attól, hogy gond lesz vele, mi lehet a legrosszabb ami történik ?
Sziasztok valaki tudna küldeni, egy olya urban féle Quad 405 100W-os erősítő nákrajzot ami nyomtatható mérethelyessen?Köszi!
Helló! Az amper mindegy hiszen párhuzamosan vannak bekötve a kondik egy tápegységbe,nem ezeken folyik át az áram. Ekkora oldalankénti eltérés sem jelent gondot.(most audiofil barátaink anyáznak)
Ha meg nem vagy biztos valamelyik kondiban kösd rá névleges feszültségre,és hagyd úgy néhány órára. Ha nem robbant fel ,nem melegedett akkor baj nem lehet. Ha egy kondi púpos :. okai egyenáramú kondinál:Váltófeszt kapott ,vagy fordított polaritást ,vagy túl nagy feszültséget,és felfort az elektrolit,próbált kiszabadulni. nagyvonalakban
Értem, köszi
És még egy: - Tegyük fel rá van kötve a Graetz-hídra a kondi - Így 50 Hz lüktető egyenfesz tölti. - A végeredmény: aránylag egyenletes DC. - Most az így kapott DC-t "állandóra" leterhelem. Ha túl nagy ez a terhelés (elfogy a puffer), akkor lüktető egyenfesz jön vissza igaz ?? Tehát betorzít az erősítő. De ez nem a kondit terheli, hanem a trafót meg a hídat (ha túl sok az amper) A kondi csak annyit érzékel, hogy folyton "lemerül" meg már töltődik is vissza, nem ?? És mi a helyzet ha a terhelés is váltakozó, pl. erősítő sinus-jellel "terhel". Az sem viseli meg jobban a kondit, igaz? Alaplapokon Low ESR kondik kellenek, különben púposodik az impulzus üzem miatt, de ott gondolom MHz-es szívatást kap, itt szó sincs ilyesmiről. Tehát ha most rákötöm a tápot és úgy hagyom, nem melegszik a kondi, akkor nem is lehet vele gond ?? És teszt közben nem kell terhelni a tápot, ugye ?
Quados topikban kérd, ott biztos segítenek.
Köszönöm mind a két választ,most már valamelyest többet tudok erről.
Helló !!
Van egy végfokom Műszaki adatok Zenei teljesítmény: 4 Ω/8 Ω: 2 x 100 W/4 Ω Max. teljesítmény: 2 x 180 W/4 Ω Csatlakozás: RCA, XLR Frekvenciatartomány: 10 - 30000 Hz ennek a bemenetére egy keverő és egy számítógép van rákötve. Kimenetre 6 db hangfal amiknek a teljesítménye 150 w- tól 350 w -ig változo 8 ohmos mind. rákötve úgy vannak hogy két helyre 3db-3db,, ami két hangerő szabályozóval van ellátva A probléma az hogy a végfokon nincs teljesen a hangerő feltekerve és a hang egy bizonyos hangerőnél elkezd akadni. Mi lehet ennek az oka a számítógépnél vagy a végfok nál valami ??
Az a baj, hogy sok a láda rajta. Egyet-egyet köss le oldalanként és úgy nézd meg. 4 ohm -nál kevesebbel terheled, örülj neki, hogy még él.
azért fog torzítani mert a kimenetihez képest kevés a táp feszültség csutka hangerőn.Ez a jelenség többszázezer uf kapacitású pufferelkóknál is bekövetkezik.
Értem, és ezenkívül más lehet? Mert, ha "csak" ennyi akkor azért inkább ráteszem helykihasználási okokból, meg rajtam kívül senki nem nyúlkál majd arra meg dobozolva is lesz majd. Ha a panelon a trafo alatt nem mennek vezetékek akkor gerjedést, zavart nem okozhat?
Valaki megepitete ezt a vegerositot?Tapasztalatokat varok ha van valakinek erol a kapcsolasrol.Elore is koszi
Üdv!
Egy pár dolgot még tisztázni kell a kapacitív világban! Az 50 Hz-es hálózatokon az egyenirányított fesz. 100 Hz-es lesz (mivel az azonos fázisú pontok megduplázódnak) kivéve egy-két egyutas tápot. Az üres kondit akkora áram tölti amekkora a trafóból kijövő feszültség, a mögöttes impedancia, a DROP és a kondi belső ekvivalens ellenállásának hányadosa. I=Ug/Rm ahol Ug az üresjárati trafó fesz. az Rm a mögöttes impedancia + a DROP-ból visszaszámolt impedancia + a kondi soros ellenállása. Az I a bekepcsolás pillanatában ideális esetben VÉGTELEN! Szerencsére nincsenek ideális alkatrészek a valóságban, viszont ha Te a LOW ESR típ. kondit szeretnéd alkalmazni egy nagy teljesítményű tápegységben a helyzet (részben) csak romlani fog, mivel a kondi ellenállása kiesik a képletből, viszont a kondi nem fog annyira melegedni. A nagy kapacitás és a kis ekvivalens belső-soros ellenállás Hf. cucokban nem biztos hogy előnyös, mivel a trafó túl nagy igénybevételnek van kitéve. Miből adódik a nagy igénybevétel? Ha Ug>Uc akkor akondi töltődik, a diódán és a trafón folyik az áram ami a kondi töltőárama+ a terhelésen folyó áram összage. Ha Ug Ha ezeket nem veszzük figyelembe ezen az oldalon nyithatunk még száz hasonló topikot ami a "medvétlenítésről" szól. A tűimpulzussal túlterhelt (kisebb trafóknál ez már a rövidzárárási üzemmód is lehet) transzfomátorok mágneses szórásával még nem is foglalkoztunk. Ennyit az elméletről. A kondikra visszatérve, a legrosszab ami előfordulhat, hogy felrobban. A púposodás nem túl nagy gond. A kapacitás szórás vagy tűrés az elkóknál elfogadott +-50% is. A tervezésnél figyelembe kell venni akondira megadott töltő/kisütő áram max értékét is. Töltésnél a fentieket, kisütésnél a terhelésen folyó max áramot. Ugyanazon gyártmányú kondikkal elérhető úgy az oőptimum, hogy több kisebb kapacitású kondiból rakod össze a megfelelő értéket. Remélem meggyőztelek! Üdv! Lajos
Ki kéne próbálni. Olcsó és egyszerű. Ha tudsz, légyszi tegyél fel nagyobb képeket, mert a kapcsolási rajzon alig olvashatóak az értékek. Köszi
Üdvözlet! Van egy Orion SE 260 nagy hifitorony erősítőm és nagyon nem vagyok megelégedve a végfok előtti meghajtó fokozattal, többek közt zajos és búg, letekert hangerőnél is, ezt műszerekkel kimértem, mindenhogyan ugyanaz jött ki, hogy itt a bibi, mert ha a hangerőpotit lekötöm a meghajtó fokozatról és a bemenetét rövidre zárom, ugyanaz a helyzet. - Az a sok csatolókondi, nagy értékű ellenállás stb., stb... Tud valaki ajánlani valami jó minőségű előfokot, amit könnyű utánépíteni? Szeretném továbbra is, hogy legyen hangszínszabályozó fokozat is, amely ugyanakkor az előlapon gyárilag kikapcsolható is. A balansz poti kettős tengelyű, 1 kohmos, a mély és a magas 10-10 kohmos, szintén kettős tengelyű (a két csatorna miatt). Üdv és köszönet.
"Lagy inditas"kapcsolast hasznalnak ,a nagyon nagy pufferek eseten , ami eloszor egy ellenallassal hatarolt aramot enged a cuccra ( a halozatio reszen ) mig a kondi nincs feltoltve aztan egy komparator figyeli a mokat es lekapcsolja az ellenallasokat vagy egy ido utan kezzel is at lehet kapcsolni mikor egy kijelzo mutatna hogy OK a feszultseg a kondin.
Maskepp vagy a trafo vagy a Greatz megy tonkre bekapcsolaskor vagy oriasira kene tervezni.
Üdv
LM 1036N IC-vel lehet jó előerősítőt és hangszínszabályzót csinálni. Van itt az oldalon egy cikk róla, az alapján könnyen megépítheted.
Hát ez így nagyon korrekt!
Az egyenfesz valóban 100Hz, csak nem gondolkodtam... Ezek szerint pl. PC-be az alaplapokba azért tesznek Low ESR kondikat, hogy alig legyen belső-soros ellenállásuk és így ne melegedjen annyira (mert hát ott gondolom elég gyakran töltődnek a kondik "MHz sebességgel" is vagy nem tudom, nem értek hozzá, meg nem is kell, hogy értsek hozzá, de lehet hogy a sima kondit berakva a hőtől ki akarna jönni az elektrolit és azért púposodik, meg szét is szállhat, vagy valami ilyesmi Egyszóval erősítő tápba "sima" kondikat tegyek :yes: "A kapacitás szórás vagy tűrés az elkóknál elfogadott +-50% is" Ha pl. a negatív tápon 20000uF, a pozitívon meg 40000 lenne, az nem éppen szimmetrikus, szerintem nem díjazná az erősítő, de talán +-5-10 % még nem gond. Lényegében nem érdemes 2db 47000 µF-os kondit használni, hanem célszerűbb 8db 10000µF-os és akkor nem lehet olyan nagy eltérés a kapacitásokban, szerintem, és így a melegedés is megosztódik ??? Akkor a korábbiakban említett 4 db kondit nyugodtan hajthatom 42V-ról, nem lesz bumm, talán a fordított feszt kapott kondi sem rosszalkodik majd....(de, ha mégis felrobban, és szét**a az erősítőt, akkor kénytelen leszek újakat venni, és a régieken bosszút állok (230 meg ilyesmi :shocking: Köszi a részletes választ :
A trafó csak 2x200W 2x30VAC.
Szerintem felesleges lágy indítás, eddig is meg volt nélküle
Sziasztok!
Erősítő tápba a pufferkondikkal párhuzmosan szükséges kisütő ellenállás? Ha szükséges akkor hogyan tudom kiszámolni, hogy mekkor értékű és teljesítményű kell? A feszültség 40V a kondik pedig 3*4700uF. Előre is kösz! Üdv
sziasztok
lenne egy kérésem 6v kellene egy erősítő ami maximum 2X5W hajtana ja és ha lehetne olyat csinálni hogy van még egy magas hangszóróm és azt is bele tenni? Ha kell akkor tudok felteni képet a hangszórókról? előre is kösz
Heló
Az lenne a kérdésem hogy a mellékelt kapcsolásra nincs valakinek nyákterve? Vagy a pdf-be van ugyanerre mono kapcsolási rajz, ha arra lenne valakinek nyákterve azt még jobban megköszönném ha belinkelné! Előre köszönöm heló
Köszi szépen, megtaláltam. Üdv.
Hello! Pufferkondenzátor méretezésnél van elmélet ami alapján ki kell számolni hogy egy erősítőhöz mennyi kell? Köszi!
Ezt megepitetem es nekem nagyon bejot.+-45v-ot adtam neki,a vegfokokat meg egykis alakitasal 2x2n3773-re csereltem mert ez erosebb.Probanyakra epitetem,0,5r elenalast 0,33R5W-ra csereltem.Elovegfokokat meg bd238-237-re,bc549 meg a 20kohm-os kispoti nemigazan reagalt a tekergetesre igy nemtetem bele ezt a ket elemet.Ebben a kapcsiban az a kiraly hogy egyszeru,strapabiro(4x4ohm-os hangfalat hajtot a sztereoveg)igaz bivaly hutes kell neki(ket ventit hasznaltam).Aki akar egy egyszeru kapcsolast es nem akar(nincs)ugyanolyan alkatresze improvizalhat(en is igy tettem).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |