Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Lapozás: OK   20 / 148
(#) emmzolee válasza yyy hozzászólására (») Feb 19, 2009 /

Igen?

Én egy tápegységről garázdálkodtam. Akkor azért jelezgetett néha a védelem? Nem letiltani akart túlfogyasztás miatt, csak néha bevillant.
A puffer kondi miatt is lehet labilis a táp? Ha tápegységről hajtom akkor is? Azért kérdezem, mert amit én próbáltam, az nem a teljes kiépítés volt, hanem csak ki akartam próbálni. annak a fogyasztása nem lenne olyan sok, mint ha 30A-re meg tekerem a trafó primer tekercsét.
(#) emmzolee hozzászólása Feb 19, 2009 /

Primer tekercsnek az ETD49re 2X1.7 menet jött ki azaz 2X2 menet lesz.

Ae= 211mm2
Al=3700
13.5 voltal számoltam
A max indukciót meg 0.15-tel számoltam Ez ok? az ETD49-hez?
Ja, és 62 KHz-el számoltam.

Bírja ezt a frekit az N67-es mag? nincs benne hézag.
(#) emmzolee válasza emmzolee hozzászólására (») Feb 19, 2009 /

A primer tekercs darabja 34 szál 0,4mmes huzalból.

A szekunder 5 menet a 30 volthoz, és 15 szál 0.4 es huzalból

Jó ez így?
(#) yyy válasza emmzolee hozzászólására (») Feb 19, 2009 /

most igy ex has nem tudom mekkora a trafod. de átlag 2-4 száz watt-ra a 2x2 menet reális. 0.4 drotbol 10-15 szál elég lesz. szekundert tekerheted 1-2mm drotbol 2x10 menetet. kell tartalék az elektronikának. diodának kizárolag schoky jo. mbr3060 már megfelelö. szörésnek elko+tekercs+kondi. a frekit probáld minnél feljebb vinni. közel a 100-hoz. amit a vas elbir. nagyobb feki nagyobb watt. kisebb freki nagyobb indukcio. azaz, ha nem jön ki a negfelelö teljesitmény mert az elektronika padlogázon megy visszáb kell venni a frekit. ez egy kisérletileg beállitando optimum. szkop kell hozzá.
(#) Baliszoft hozzászólása Feb 19, 2009 /

MBR 10200-at szemeltem ki mind diódát? Ajánlott?
(#) Baliszoft válasza Baliszoft hozzászólására (») Feb 19, 2009 /

... mint diódát
(#) cimopata válasza yyy hozzászólására (») Feb 19, 2009 /

Mért ne működhetne tökéletesen egy VCS nélküli táp?
Ezt kifejtenéd bővebben ha megkérhetlek?
(#) cimopata válasza emmzolee hozzászólására (») Feb 19, 2009 /

Idézet:
„A TL494 9-es, és 10-es kimenetét használtam. A kimenetekkel sorban van egy-egy 100 Ωos ellenállás, az vezérli az IRFZ44-ek G-jeit. A fetek S-je a negatívon van, a D-k pedig a trafóm két 5 menetes tekercsének az egyik felére van kötve azoknak a tekercseknek a másik vége pedig a +ra. Ha bekapcsolom, akkor megy. Viszont a trafóm bemenetén a jel nem szinusz, hanem egyfajta négyszögszerű.”

Lenne néhány javaslatom kérdésem:
Ha a 9-10 es lábról simán egy 100 ohmos ellenállással viszed a gétre a jelet akkor az úgy nem jó.
Nem csak vezérlőjelet kell adni a fetnek, hanem azt "el is kell venni tőle" Magyarán kisütni.

Hol vársz szinuszos jelalakokat a tápban?

Ez egy kapcsitáp itt a feszültség négyszög az áram pedig fűrészjelként változik.
(#) yyy válasza Baliszoft hozzászólására (») Feb 19, 2009 /

az to220 ha nem tévedek. tulajdonképpen jo lehet, bár én nagyobbat választanék. top3
(#) yyy válasza cimopata hozzászólására (») Feb 19, 2009 /

üresjáratban a tüskék miatt a kimenet akár a háromszorosa is lehet a terheltnek. most akkor tulajdonképpen mennyi az annyi?
(#) emmzolee válasza cimopata hozzászólására (») Feb 19, 2009 /

Idézet:
„Ha a 9-10 es lábról simán egy 100 Ωos ellenállással viszed a gétre a jelet akkor az úgy nem jó. Nem csak vezérlőjelet kell adni a fetnek, hanem azt "el is kell venni tőle" Magyarán kisütni.”

Hogy szokták megoldani? Egy ellenállással hidegítsem is?

Szinuszos jel alakot? a primer tekercsen a kondis ki egyenlítés után. Ezek szerint keverem a dolgokat?

Na nekiállok művelődni.
(#) cimopata válasza yyy hozzászólására (») Feb 19, 2009 /

Ha a táp fix 45% kitöltéssel jár, megfelelő a nyitási sebesség a feteknek van esetleg snubber akkor nem lesz tüske. Még ha lesz is tüske azt a szekunderen a fojtó és a puffer simítja majd.
A kimenőfesz üresjáratban annyi lesz amekkora az áttétel, terhelve pedig a droptól függ, azaz hogy hogyan van megtekerve a trafó.
Azt a 3x-os kimenőfeszt teljesen gyagyaságnak tartom.
(#) cimopata válasza emmzolee hozzászólására (») Feb 19, 2009 /

Meghajtóval szokták megoldani. IC-s vagy diszkrét.
Néhány oldala már csak magamat ismételgetem.
Ez nem probléma, csak tényleg kicsivel hátrébb kellene olvasgatni, pl amit beraktam a tápomról kapcsolást, azon rajta van minden.

Idézet:
„Szinuszos jel alakot? a primer tekercsen a kondis ki egyenlítés után. Ezek szerint keverem a dolgokat?”

Lehetséges, vagy énis félreérhettem valamit. Minden esetre így szóban elég zavaros.
(#) emmzolee válasza yyy hozzászólására (») Feb 19, 2009 /

A trafóm? ETD49 N67

Írtad, hogy 10-15 szál elég a primerhez. Kiszámoltam, hogy ha 2 menet lesz kétszer, akkor a 34 szállal is 68 menet. Bőven rá fér. a két primer tekercs az 2 sorban fölfér a trafóra, és akkor marad még 8 szor annyi hely.

Ha a szekundert csinálhatom vastagabból, az jó. 1.2mm-es van is otthon.
Abból meg 2-szer 10 menet kell, viszont abból 3 kell párhuzamosan.

Szerintem tele se lesz a trafó vele.

A tekercsek közé mit szoktatok tenni, hogy a melegtől nehogy az esetleges zárlat miatt más is sérüljön? Vagy azt csak a 220-asoknál kell használni?
(#) emmzolee válasza cimopata hozzászólására (») Feb 19, 2009 /

Meg van nekem a te rajzod. Az alapján építettem meg a TL494es vezérlőáramkörömet. Csak kicsit lebutítottam, mert a hővédelmet ki iktattam egy 10K ellenálással, és az optocsatolós figyelést is kihagytam, és helyette egy 4,7K potit tettem be. A kitöltési tényezőt föltornáztam amíg lehet. Most 62.7KHz a kimeneten a jel frekije. Tetszik is így!
Láttam már olyat, hogy a TL494 után egyből a Fet volt ezért akartam több alkatrész nélkül meg oldani.
Volt nálam multkor egy autós erősítő javításon, az 2000W-os volt és a 12V-ról 200A-t kajált max terhelésnél. Az is pushpull volt 2X6 IRFP064 volt benne. Annál is TL494 volt a vezérlő, és a fetek vezérlése egy BD139 volt. Nem volt túl cifrázva, és működött.
Lehet vissza kéne rajzolnom, szerintem sokakat érdekelne.(van most is nálam egy) csak szerintem bele őszülnék mire kész lennék vele.
(#) kuner hozzászólása Feb 20, 2009 /

Na arra a döntésre jutottam, hogy hagyom azt a selejtes tápot. Megépítem Cimopata általi tápot. ETD49-et használnék trafónak. Szerintetek elég lenne a fetek számát duplázni, és izmosabbakra cserélni? Vagy valami egyéb módosítás is szükséges lehet?
(#) kuner válasza kuner hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

Bocsi, rossz típust írtam ... ETD59 lenne a kiválasztott trafó.
(#) emmzolee hozzászólása Feb 20, 2009 /

HÁÁÁT!

Végig olvastam az egész topicot, és megnéztem minden csatolmányt, és linket.
Jól el ment az idő.

Nem érzem úgy, hogy ne tudnék kérdezni.

[/OFF]Volt bennem egy kis keserűség, hogy emberek hogy küzdenek. Aztán azért is, mert jött egy másik, aki 1 mondatban összerombolt minden önbizalmat, és segítség nélkül tovább állt.[OFF]
(#) emmzolee hozzászólása Feb 20, 2009 /

Csinálom a trafót :yes:

39 szál 0.4mm átmérőjű huzalból van tekerve az egyik primer tekercs, és ugyanennyi a másik primer tekercs is. 2X2 menet.

Bőven maradt hely a szekundernek.

Csináltam róla egy képtárat akit érdekel, nézze meg.

Bővebben: Itt a Link

Megyek tesztelni. Rá dobok valamennyi szekunder menetet, és egy greatz-et kondival, és megnézem mit ad le, aztán pontosítom a menetszámot, és megtekerem a szekundert is.
(#) cimopata válasza kuner hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

Idézet:
„Szerintetek elég lenne a fetek számát duplázni, és izmosabbakra cserélni? Vagy valami egyéb módosítás is szükséges lehet?”

Attól függ mekkora teljesítményre van szükséged.
(#) kuner válasza cimopata hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

Én úgy gondolom, hogy legalább kellene 1000-1200 w, ugyanis majd 2db 500w-os kapcs. üzemű végfok menne róla. A trafót kb 80-90khz-en járatnám, ha az úgy rendben van.

Akkor 2 dolgot javasolnék:

1, Vagy megépíted 2x a tápot mindegyiket 3-3 pár fettel+ fetmeghajtó cserével,
2, vagy egy nagyobb panelterv változtatással 1 maggal szintén meglehetne oldani.

Amit viszont javasolnék mindenképpen, hogy inkább szerezz be toroidot, ugyanis ekkora magra már elképzelhetp hogy csak 2x1menet lesz a primer és "szimmetrikusan" megtekerni egy ETD-t 2x1 menettel elég nehéz lesz. És gondot fok okozni a trafóból a "hosszabb" kivezetés.
Ha nézegetted az általam készített tápot láthatod, hogy a toroidból lejövő vezeték szinte azonnal a drainek tövébe torkollik. 1000W-nál már nagyon nagy áramok lesznek és a legkisebb felesleges szórt induktivításokon is nagy tüskék alakulhatnak ki.
Éppen ezért kerülni kell a hosszú huzalozásokat ahol nagy áram folyik (primer kör).

Véleményem szerint az 1. út járhatóbb, de a 2. izgalmasabb

Igen, erre a toroidos dologra már gondoltam én is, mert az etd még nincs beszerezve. Esetleg mekkora toroid lenne, ami elbírja ezt a teljesítményt? Esetleg valami tipust tudnál ajánlani? :whatever: Vagy lehet inkább 2 tápot építek, ha egyszerűbb beszerezni 2 kisebb toroidot, bár egy nagyobb tép építése jobban hangzik, már csak a helytakarékosság végett is.

Sok helyet nem spórolnál ha egybe lenne építve.
Én 230mm^2 körüli toroidot használtam. 1200W hoz kicsivel talán nagyobb kellene 300mm^2 körüli.
Ha 2 külön táp lenne elegendő 200mm^2-s trafó 80k-n 600W nak.

Tali Bt.-nél nézz körül. Árban is jobban jössz ki egy toroiddal mint egy ETD-vel.

Köszi a segítséget! Körülnézek, mit, hogyan, honnan tudok beszerezni. Ha valami gondom akad, lehet "zaklatlak" majd még :hide:
(#) Baliszoft hozzászólása Feb 21, 2009 /

Nos én még mindíg a bemeneti choke kiszámításával szenvedek.

Adott egy 12dB meredekségű egyszerű LC tag (toroid tekercs és kondi). A kérdésem a következő: a kondinak a szűrőben különállónak kell lennie, vagy a bemeneti puffer kondikkal együtt érdendő?

Ha megvan a C, akkor az L tag a frekvenciából (aminek gondolom célszerű alacsonynak lennie, hogy az 50Khz-t már igencsak erősen csillapítsa) már könnyedén kiszámítható.

Ha megvan az L, akkor lehet kezdeni számítgatni a fojtótekercs menetszámát (és többi paraméterét)...

Jól gondolom?

UI.: Nagyon jó kis leírást találtam a szűrő méretezéséről itt: www.national.com/appinfo/power/files/Input_filter_paper2.doc

A másik érdekes dolog amit találtam pedig toroid tekercselés számoló program: http://www.dl5swb.de/html/mini_ring_core_calculator.htm

Ha megvan az L értéke, akkor "unknown cores" fülben a kiszemelt (és rendelkezésre álló) mag adatai (PDF-je) alapján lehet számolgatni.

Mégegy kérdés: Gondolom itt nincsenek akkora áramok, hogy telítenék a magot, vagy rosszul gondolom?

Amúgy pedig most jövök rá hogy a kondit nem a puffer kondik oldalára kell tenni, hanem a másikra, hiszen az 50Khz kifelé akar menni és nem befelé jönni.
(#) Baliszoft válasza Baliszoft hozzászólására (») Feb 21, 2009 /

Vagy mégsem? Kapcs rajzok szerint az LC együttesben a puffer kondik (szerintem) aktívan részt vesznek.
(#) cimopata válasza Baliszoft hozzászólására (») Feb 21, 2009 /

Most ezt az egészet a bemenetre akarod tenni?

Bemenetre sok puffer kell, soros L tagnak pár menet légmagos induktivítást szoktak tenni. Ami nincs 1 uH-sem.
Következő: »»   20 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem