Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Lapozás: OK   25 / 72
(#) Beachway válasza vendelkiraly hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

Szia!Hát sajna munkának nevezett elfoglaltságom véget el kellett napolni egy másik időpontra! De nincsen veszve, és be fogok számolni az eredményekről!Ha nem ***ik valamit a maci nekünk akkor a hétvégén megejtjük a próbát!Már nagyon várom!
(#) Beachway hozzászólása Jan 31, 2009 /

Nos, hát meg volt a nagy próba!Sok fajta zenei stílust meghallgattunk.CD-t és SACD-t is.Szinte ugyanazt tapasztaltam mint a saját rendszeremben csak sokkal jobban érződött.A jó jobb volt a rossz pedig rosszabb.Voltak pillanatok, hogy úgy éreztem ettől már nem lehet jobb.De volt olyan is amikor nem tetszett.De sikerült megtalálni mi a baj!!!Amikor egy két hangszer hallatszik ,és mellette egy énekes iszonyúan jó a hangja!De viszont amikor kórus és sok hangszer hallatszik nem köt le.Néha zavaró is.Mind az ellenére, hogy megmarad a dinamikája.Hhm!:-/
(#) Beachway hozzászólása Jan 31, 2009 /

Mi az amivel javíthatnánk ezen?Nézzük a lehetőségeket.A hálózati trafóm hiperszil.Ennek kicsi a szórása, és messze is van a panelektől.Tehát ez optimális.A puffer kondik lehetnének még több darabból is.A tápon lévő kondi 4.7mikró.Ha ez 1mikrós műszaki lesz a hangja.Ha pedig 10mikrós akkor lodnessesé válik.A tápot a panellel összekötő kábel lehetne vastagítani.Esetleg réz szalagokra cserélni.A panelekbe beépített alkatrészek 1% tűrésűek.Minden darabot bemértem, és csak is pontos értékeket használtam.Tehát ez is ideális.A kicsatoló kondim közepes minőségű.Lehetne valami spéci ide.Vagy esetleg 2db 2200mikrós.Egy alulról, egy pedig felülről.A végtranyókat is meg lehetne változtatni.Megpróbálni valami hasonlót ami magasabb frekin is megy!
(#) vendelkiraly válasza Beachway hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

Szerintem a legnagyobb változtatást a végtranzisztorok cserélésével érhetnéd el. Az A osztályú erősítőkre ez igaz.
A kicsatolókondikat is érdemes lenne valami extra jó minőségre cserélni, meg a tranzisztorokból is van pár jobb típus, de ezek már mind sokba kerülnek.
Ami visziont nem kerül sokba, az az, ha olcsó alkatrészt cserélsz szintén olcsóra, de más típúsra. így is elérhetsz javulást. Persze a hangzást csak te tudod megítélni, hogy mi változott.
A kicsatoló kondi értékének növelésével is kísérletezhetnél, itt már írtak olyat, hogy ez hozott javulást. Ezt majd én is ki fogom próbálni.
(#) Beachway válasza vendelkiraly hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

A kicsatoló kondi értékével?Na most beletetted a bogarat a fülembe!Ezt az értéket a hangszórók impedanciája alapján hatátozták meg.Az az kerekítették fel a szabványban létező értékre.Ami nem feltétlen egyezik az én hangszóró impedanciámmal ,ami 8óhm.De ezt milyen frekin számolták ki?Van erre szabvány????
Na és a tranyók jósága melyik paramétertől függ???
(#) válasza vendelkiraly hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

Idézet:
„Ezt majd én is ki fogom próbálni.”

Én már ki is próbáltam. Pár hete beforrasztottam egy-egy újabb 4700µF-os elkót a meglévő kicsatolókkal párhuzamosan, így most a kicsatolás 2x4700µF + 4.7µF (MKT) oldalanként. A mélyhangok érezhetően erőteljesebbek lettek, de erre szükség is volt, mivel sajnos eléggé érzéketlenek (kb 86dB/W/m) a hangfalaim... Ezzel szemben egy némileg érzékenyebb (90dB/W/m) hangfallal kipróbálva már nagyon elbillent a mérleg az alacsonyabb frekvenciák irányába, az én fülemnek már egy kicsit soknak, tolakodónak találtatott a mélyvisszaadás. Amíg ezek a hangfalak vannak, addig biztosan bent marad a 2x4700µF/oldal, utána (ez remélhetőleg már nem lesz nagyon sokára) elképzelhető hogy ki fogom venni az újonnan beapplikált kondikat.
(#) Beachway válasza hozzászólására (») Jan 31, 2009 / 1

Az én tapasztalataim alapján tökéletes a frekvencia átvitel.Mind a mély ,mind pedig a magas hangok kellően jelen vannak.Az összetettebb hangoknál valami nem oké.Pedig ott is jelen van mind a magas mind pedig a mély.És ezek aránya is jó.Olyan mint ha nem tudna ez bizonyos felharmónikust már átvinni, és ennek hiányát érezném.Meg kéne nézni meddig megy el.
Mitől szól jól egy erősítő?Mi az a pereméter amitől élethű lesz?Nagy kérdések ezek!
(#) lamalas válasza Beachway hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

Idézet:
„Na és a tranyók jósága melyik paramétertől függ???”

Tranyok josaga? Ilyenrol meg nem hallottam

Idézet:
„Mitől szól jól egy erősítő?”

Attol hogy neked tetszik a hang amit a hangsugarzobol hallasz. Az erositonek velemenyem szerint nincs sajat hangja ... a hangsugarzoval egyutt alkot egyseget, a ketto egyutt hatarozza meg a hallott hangot.

Idézet:
„Mi az a pereméter amitől élethű lesz?”

Nincs ilyen parameter. Minden szamit az elethu hangzas kialakitasaban! A felvetel minosegetol kezdve a szobad akusztikajaig ahol zenet hallgatsz minden szamit. A kerdes, hogy mi az ami nagyobb sullyal szol bele a hangminosegbe es mi az ami kevesbe.
(#) Beachway válasza lamalas hozzászólására (») Feb 2, 2009 / 1

Szerintem van az erősítőknek saját hangzásviláguk ,karakterük.Na persze vannak ,olyanok is melyek semlegesek.De ez elérhetetlen katagória!A hangsugárzóknak is megvan a maguk hangzásviláguk.Nekem több fajta hangfalam is van.Tapasztalatból írom!
Azt hiszem picit félreérthetően fogalmaztam.Hallottam már olyan erősítőt szólni egy kiállításon ami 6w-os kb 10% a torzítása, a freki átvitele sem nagy szám, és még is felejthetetlenül szépen szólt!De miért?Tudok olyan erősítőt építeni ami 0,001% torzítású, és akár 1mhz-ig is elmegy.Még sem lesz nagy szám!Miért?Ezt a megmagyarázhatatlan dolgot neveztem az erősítő vagy a tranzisztor jóságának!Vannak olyan pereméterek amit nem adnak meg általában.Vegyük pl az intermodulációs torzítást.Milyen frekvenciákon mérik?Van e rá szabvány?Értesz már?
(#) Beachway hozzászólása Feb 2, 2009 /

Szerintem a kicsatoló kondi minőségén nagyon sok múlik!Meg kellene próbálom kicserélni jobb minőségűre.Most Jamicon van benne.Megnéztem egy általam ismert márkát "Black gate" de sajna ebből egy 4700µF/50V-os 100USD!Na ennyt nem szánnék rá!Nem tud valaki véletlen kompromisszumos megoldást az ár és a minőség tekintetében?Kéne valami összehasonlítás a gyártók között.De sajna ahol én rendelni szoktam ,nem adják meg ezt az értéket.
(#) lamalas hozzászólása Feb 2, 2009 / 1

Egyszeruen nem ertem miert lepnek sokan arra tevutra, hogy a passziv alkatreszek cserelgetesevel hatalmas minosegvaltozast akarnak elerni? Nem allitom, hogy nincs valtozas a hangminosegben ha lecserelsz egy kicsatolo kondit, de velemenyem szerint a hangsugarzok minosege es a szobaakusztika sokszorta nagyobb hatassal van a hallott hang minosegere mint a kicsatolo kondi tipusa (ha egyebkent az erosito megfeleloen mukodik). Ha nincs penzed draga kondikra (amikre amugy is felesleges kolteni kemeny penzeket) akkor az olcsobb de meg jo minosegu kondikbol is osszepakolhatsz egy kicsatolokondi blokkot. Mondjuk 3db 2200µF-os + valamilyen 47µF low esr kondi + 100nF folia kondibol allo blokk mar biztos jo eredmenyt hoz. Nem kellenek az meregdraga "audiofil" alkatrezek, csak normalisan kell megepiteni az erositot es megbizhato, jo minosegu alkatreszekbol epitkezni. Na es persze jo minosegu hangsugarzok es jo szobaakusztika kell
(#) Beachway válasza lamalas hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Nekem tetszik ennek az erősítőnek a hangzásvilága!Már írtam pár oldallal ez előtt!Csak úgy érzem van még benne lehetőség bőven.Ezért igyekszem minden részletet optimálisra építeni.Tudod sok kicsi sokra megy!
(#) Beachway válasza lamalas hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Amúgy nem várok nagy minőségi változást ettől!Csak azt a pici hibát akarom kijavítani amit leírtam annó.
(#) CIROKL válasza Beachway hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Szia: Egyébként milyen stádiumban van már az erősítőd? Lessz akkor végleges megoldás, vagyis megépíted véglegesre ? Esetleg még kisérletezel ezekkel a különböző variációkkal .Mindenesetre azért ha jutsz valami jobb eredményre akkor azt megoszthatnád a továbbiakban velünk is. Most hogy ilyen sok szó esett a DoZ hangzásáról befogom cipelni , és meghalgatgatom már így egy két hónap után ! Már régen halgattam ezt az erősítőmet , mostanában hozzászokott a csövesekhez a fülem tehát így érdekes lessz megint halgatni?
(#) Beachway válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Mindenképpen véglegesíteni fogom.Még a dobozzal bajlódom.A fát a fémmel ötvözve szeretném a modernet az antikkal összekötni.Még vannak homályos foltok a végleges tervben.Aztán ha kész, és lesz ötletem azért próbálkozom ezzel azzal.Van ezen kívül több erősítőm is amit használhatok addig is.Ha eredményre jutok természetesen megosztom veletek!
(#) igi válasza Beachway hozzászólására (») Feb 22, 2009 /

Szia!

Ezeket a rézlapokat honnan aplikáltad?
(#) Beachway válasza igi hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Kaptam egy barátomtól, és élhajlítóval meghajlítottam.A réz jobb hővezető az alumíniumtól, azért ebből készült.A tranzisztorok hőkapcsolata a hűtőfelülettel meghatározóan fontos.Valami áramvezető sin volt.Ezt egy dörzsivel oxidáció mentessé tettem.
(#) igi válasza Beachway hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Szia, köszi az infót.

+1 kérdés: a képről itélve köbö 4-5 mm vastag lehet.
Jól látom?
(#) CIROKL válasza igi hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Netán csak a réz vastagsága ami ebben a topikban oly kiváncsivá tett , vagy estelegesen a Doz lelkivilága is ?
(#) Beachway válasza igi hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Jól látod!5mm vastag.Alumínium áramvezető sínből akartam csinálni először, de adódott ez a réz!A méhtelepeken is vannak régi villamos szekrények ahol fel lehet lelni ilyen dolgokat.És satuban is meg lehet hajlítani akár.Az alu sokkal jobban megmunkálható.
(#) igi válasza Beachway hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Szia!
Köszi a hasznos segítséget.
Sajnos vagy méregdrágán veszi az ember fia, vagy turkál.
További legjobbakat
(#) igi válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

persze
(#) Alkotó válasza Beachway hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

OFF, de mégis igaz!

Idézet:
„A réz jobb hővezető az alumíniumtól, azért ebből készült.A tranzisztorok hőkapcsolata a hűtőfelülettel meghatározóan fontos.”

Ez így van, sőt az aranynak még jobbak a paraméterei. DE!! Hiába alumínium vagy réz a betétprofil, mert a csillám amit aláteszel, jól bezsírozva is egy akkora "hőszigetelő" hatás, ami mellett eltörpül a réz kínálta előny.

Alkotó
(#) Alkotó válasza lamalas hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Csak egyetérteni tudok. Remekül megfogalmaztad az én nézeteimet is.

Más! Igértél egy meghívót a " társfórumra". Ha még aktuális, akkor légyszives hívj meg. Már jelentkeztem mint kívülálló, de arra nem kaptam semmi választ.

Alkotó
(#) Beachway válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Én nem tettem csillámot a réz és az alu közé!Ez utóbbi eloxált, és nem láttam értelmét.A tranyók alá meg kénytelen voltam rakni!
(#) ngyzoli hozzászólása Márc 2, 2009 /

Lehet,h nem túl ügyes kérdés,de nem lehetne a DoZ-ban a bipoláris (vég)tranyókat teljesítmény fet-ekre kiváltani?
(#) Alkotó válasza Beachway hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Nyilvánvalóan a félvezetők alatti csillámra gondoltam. Ha mégse volt egyértelmű, akkor az fogalmazási hiba. Még jó, hogy az "L" profil, meg a borda közé nem raktál csillámot, miért is tettél volna ilyet.

Alkotó
(#) Beachway válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Hát ha nem eloxált az alu akkor kellett volna rakni!Mert a réz és az alumínium nem szeretnek érintkezni egymással!Igyekeztem a félvezetők alá vékony réteg csillámot tenni.Persze ennek is megvan a maga kockázata.De igazából nem volt termikus gondom.Ha csak az időjárást nem nevezzük annak!Lehetne már jó idő, hogy be tudjam dobozolni végre!
(#) Beachway hozzászólása Márc 4, 2009 /

Ez a teljesítmény fet-es dolog engem is izgat!Át kellene dolgozni a végét, és összehasonlítani a minőség terén.Én vállalom a kivitelezési részét.
(#) ngyzoli válasza Beachway hozzászólására (») Márc 6, 2009 /

Azért merült fel ez a gondolat,mert Skori weblapján megtalálható a texas-végfok "fetesített"változata,ahol mindössze 2db plusz ellenállás beiktatásával a bipoláris tranyókat mosfet-re cserélte.Bár ezt a verziót(még)nem próbáltam ki,de a munkáit látva elhiszem,h tökéletesen működik...akkor ez talán a DoZ-nél is lehetséges,bár ez A-osztály,de elvileg nem jelenthet akadályt.A fet-ek "lelkivilágát"nem nagyon ismerem,de ha lesz rá időm,valószínű kipróbálom majd,legalábbis teszek rá kísérletet.
Következő: »»   25 / 72
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem