Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   429 / 4003
(#) zoly15 válasza PHM hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Ha be pötyögted volna a keresőbe a kívánságod akkor ezt a kérdést fel sem keltet volna tenned -> megspórolsz időt -> lehet hogy már kész is lenne

Bővebben: Link1

Üdv!
(#) shadowsteve hozzászólása Feb 25, 2009 /

Sziasztok!

egyszerü dologban kéne 1 kis segítség. adott egy trafó amin meg kéne állapítani mely kimenetek a primer melyik a szekunder. gondolom méréssel meglehet tudni, de mit is mérjek?
előre is kösz a segitséget
(#) shadowsteve válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

tehát akkor a nagyobb vagy a kisebb ellenállású lesz a primer?
sajnos nincsen fényképező a közelbe...
(#) shadowsteve válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Kösz, megvan!
(#) angyalati hozzászólása Feb 25, 2009 /

Sziasztok.

Tegnap megpróbáltam faragni egy 5 ledes lámpát a billentyűzet fölé.
9V után egy 50ohm-os ellenállás, majd a ledek sorosan.
Pólusok rendben. Tünet: Az utolsó nem világít, a megelőző 4 is az elvártnál halványabban.
Hol rontottam?
(#) Imi65 válasza angyalati hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Az 5 lednek - a soros kapcsolás miatt - összeadódnak a nyitófeszültségei, ami több, mint 9V. Ezért egyik sem nyit ki tisztességesen. És - persze - fényt sem bocsát ki tőle elvárhatóan. 2-2 soros, és ennek párhuzamos kapcsolásával - 2 előtét ellenállással - több fényt nyersz, mint így az 5-tel.
(#) angyalati válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

ezaz?

Amúgy a ledek nem 1,6V-ot adnak le? Mert hogy így méreteztem az 50 ohm-os ellenállást is... Vagy a 20mA nem stimmelt?
Kicsit bizonytalan vagyok.

he.jpg

(#) kerekesa hozzászólása Feb 25, 2009 /

Sziasztok!

Szeretnék csináltatni egy számomra bonyolult áramkört. Minden info itt az áramkörről. Olvastam különböző cégek weboldalait, ahol mindenféle Gerber formátumról, NC fúrófájlról, meg áramkört leíró fájlokról van szó. Sajnos az eszköz készítője 2 db pdf fájlal áldotta meg a hozzáértőket, de én nem vagyok hozzáértő, viszont egy ilyen kütyünek boldog tulajdonosa lennék. Kérlek Titeket adjatok útmutatást.

Köszönettel: Andor

Igen, így jó lesz.
Idézet:
„Amúgy a ledek nem 1,6V-ot adnak le?”

Ne fogalmazzunk ilyen pongyolán. A LED egy nyitóirányban előfeszített dióda, ami a nyitóirányú áram hatására fényt bocsát ki (nem feltétlenül láthatót). Mivel a karakterisztikája nem lineáris, a munkapontját nekünk kell beállítani egy ellenállással (fix feszültség esetén), vagy áramgenerátorral. Láthatod, hogy az áramon van a hangsúly, nem a feszültségen. A feszültség az annyi, amennyi (ezért nem jó őket párhuzamosan kapcsolni ), de azért szín szerint nagyjából behatárolható, 3-4 V nagyságrendű.
Egyébként ilyenkor az ember fia méricskélésbe kezd. Pl megmérhetted volna az 50 Ohm -os ellenálláson eső feszültséget, és abból következett volna, hogy a körödben közel sem 20mA folyt, mint ahogy azt tervezted.

Kerestem az általános iskolai fizika könyvem, de az asszony valahova elpakolta...
Tehát az 5mm-es ledjeim valójában nem 1,6V nyitófeszűek voltak. Korrekt, veszek olyat amiről tudom h milyen. Az elképzelés amúgy rendben volt? Nyitófeszek összege legyen kisebb 9V-nál, a kettő különbségét osztom a... tényleg mivel osztom? Így kapom az előtétellenállás méretét. Ha ezzel végzek nekiállok párhozamosan kötni, és elmegyek venni mérőműszert...

Az Ohm -törvényt kell alkalmazni az előtét ellenállások számításához.
Műszert a Puskás börzén már 600 HUF-ért kapsz, ami megegyezik egy doboz cigi árával, nem lehet igazán probléma.

U=RI Megy ez nekem. R-re van szükségem. U=(9v-summLednyitfesz) I=?
(#) joeetm hozzászólása Feb 25, 2009 /

Sorry hogy ide írom,de nem találtam neki megfelelő helyet,
nem tudnátok nekem egy olyan erősítőről kapcsolási rajzot ami elbírna 1 ilyet:
http://shop.unas.hu/shop_ordered/1763/shop_pic/termek_213865.jpg
(#) DJ Szabcsa válasza joeetm hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Veszel hozzá egy 250wattos autó erősítőt.
(#) PHM válasza zoly15 hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Ez eszembe sem jutott, csak a Google-t zaklattam, eredménytelenül.
A rajz nem nekem lesz, hanem egy reménybeli PC moddernek.
Köszi a linket.
(#) joeetm hozzászólása Feb 25, 2009 /

kösz, de nem autóba kéne, meg keret sem lenne nagyon rá hogy még erősítőt is vegyek,meg az túl egyszerű is lenne
(#) uli hozzászólása Feb 25, 2009 /

Szép jó estét.
Láttam valahol egy régi újságban, talán HE, egy olyan akkumlátortöltő kapcsolási rajzot, ami azon kívül hogy töltötte az aksit, merítette is.
Ezt úgy kell elképzelni, hogy amikor elért egy töltöttségi szintet, rákapcsolt az ÁK egy izzót, aminek nem az volt a célja, hogy fél óra alatt lemerítse az akksit, csak az, hogy megmozgassa a töltéseket. Tehát talán valami 12V 5W os lehetett, de lehet már sokat mondtam. És, amikor a feszültség lejjebb esett mondjuk fél volttal, akkor újra rákapcsolta a töltést. És ez így ment addig, amíg le nem vettük az akksit.
2 dolog érdekelne: Nincs-e meg valakinek ez a rajz?
vagy után tudnánk-e építeni? És beköthetem e én ezt egy sima akkutöltő és az akksi közé? Azt hiszem azon a rajzon is valahogy így lehetett, mintha utólag "pótolták" volna oda azt a kis részt az akksi elé.
Nem 55Ah-s akksik töltéséhez kellene, egyelőre csak az akksis fúróm akkumulátortöltésénél szeretném használni. Remélem valaki tud segíteni: uli
(#) besi99 válasza uli hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

nem nehéz ügy de nálad minek? A nicd akksik utálják, ha állandóan etetik őket, (fórum) az a jó, ha szépen lemeríted, és akkol feltöltöd. Ha mégse kell használnod, akkor legközelebb lemeríted feltöltöd, és akkor harcra kész. A NICD ilyen
(#) watt válasza uli hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Ez nem csak a NiCd akkuknál hibás megldás, de az ólomakkuknál is. Nem tudom kik és miért találnak ki ilyen hülyeségeket...
(#) gerry hozzászólása Feb 26, 2009 /

Érdekes felfedezést tettem tegnap akkumulátorral kapcsolatban. Épp Topi akvárium időzítő kapcsolását építem és hát nem nagyon akartam beleinvesztálni az alkatrészekbe, ezért a Pic18Fxxx és DS1302 meg lcd-n kívül azt raktam bele ami itthon volt.

Kellet az RTC-nek egy 3,6V-os akksi, hogy ne felejtse el az időt, és eszembe jutott, hogy 2000 környékén valamikor egy csomó 386-486 alaplapról lecsipkedtem az akksikat, bele egy zacsiba és elraktam. Kiderült hogy a padláson vannak a kacatjaim között. Elképzelhető szegények mit álltak ki a padláson nyáron 50C fokba, télen meg a mínuszok.

Ennyi idő elteltével lehoztam és elkezdtem méregetni őket, majd eldobtam az agyam amikor az egyikbe még mértem 3.28V-ot. Nem folytak ki, és mivel zacsiban voltak, olyanok mintha újak lennének. Gyorsan fel is szereltem a nyáklapra az egyik "túlélőt"

(#) kiskacsa2009 hozzászólása Feb 26, 2009 /

Sziasztok, visszatérve a fénysorompóra, amit technika órára készítek el csináltam egy kapcsolási rajzot, szeretném ha megnéznétek, hogy működik e.
Valamint az R2-t és az R3-at elhagyhatom-e
A zöld négyzettel ezt a részt jelöltem, amit helyettesíteni szeretnék.
Remélem ez az ötlet jó, és ha van más megoldás ami egyszerűbb, kérlek jelezzétek

01.JPG

(#) milan m. hozzászólása Feb 26, 2009 /

sziasztok!van eg pulsarom ami nem mülködik.vki eltudná mondani miért?(az ic-je jó) ja meg vki az is eltudná mondani hogy mitől függ az hogy egy ellenálá hány megaónos?köszi
(#) gulyesz hozzászólása Feb 26, 2009 /

Sziasztok!

Még kezdő vagyok az elektrotechnikában, és új itt a fórumon. Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy hogyan lehet meghatározni FET-nél illetve bipoláros tranzisztornál a lábakat (BCE)? Mert van egy BUY69A-m és csak annyit tudok, hogy a két láb B és E de ha megfordítom, akkor már a lábak is megfordulnak. Szóval beépíthetem így is, úgy is. Remélem értitek mire gondolok.

Előre is köszönöm a segítséget.

Üdv.: Tamás
(#) hbarnus hozzászólása Feb 26, 2009 /

meg tudná nekem valaki mondani hogy egy kb 2.5voltott szeretnék lefolytani 0-ra mekkora ellenállást rakjak be! köszönöm
(#) proli007 válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Hello!
Mi ez a kuszaság? Gondolom egy lassú ütemjellel szaggatni akarod a gyorsabb villogót. Akkor a lassú multival, és a két tranyóbal lezárhatod a gyors bázisát. Így erre az időre le fog állni a gyors. De talán jobb lenne, ha megírnád mit szeretnél, és miből.
(egyébként egy ellenállással)
üdv! proli007
(#) proli007 válasza milan m. hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Hello!
Én nem tudom mi az a "pulzár", Te meg nem mondtad meg.
De gondold el: "Van egy autóm nem megy, a motorja jó. Mi lehet a baja?"

Az ellenállásnak a lába lehet ónos, de az értéke inkább Mohm-os. (azaz Mega Ohm-os) Egyébként attól függ az ellenállás értéke, hogy mekkora áramot kell korlátoznia.
R=U/I Na, ez a jó öreg Ohm bácsi törvénye, ami megmondja neked.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza hbarnus hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Hello!
Nem értelmezhető a kérdés!
A feszültség esik a fogyasztón, az áram folyik. Akkor most hogyan fogjuk ezt a "2.5voltott szeretnék lefolytani" főleg nullára?
(Egyébként a fojtó pontos "j".)

Tanácsolom, hogy inkább írd le miben sántikálsz egyszerű szavakkal.
üdv! proli007
(#) hbarnus hozzászólása Feb 26, 2009 /

házilag épitettem egy alkonykapcsolot és a fényellenálláson átesö 1.5v akkor is megvan ha nem kell üzemelnie. Nem vagyok szakmabeli de eddig ez nem rossz! Mi alapján szoktátok kiszámolni hogy egy kapcsolásirajzon mekkora ellenállás kell?
(#) gulyesz válasza gulyesz hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Még egy kérdésem volna. A mennyi vas kloridot kell mennyi vízhez adni ( chlorek FECL3*6H2o).

Köszi
(#) proli007 válasza hbarnus hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Hello!
Jobb lett volna, ha lerajzolod, mert így elképzelni nehéz.
Egy ellenállást az szerint választunk meg, hogy
- Mekkora feszültségre, mekkora áramot akarunk átfolyatni rajta.
- Vagy ugyan ez visszafelé; mekkora áramra mekkora feszültséget szeretnénk ejteni rajta.

A CDS fényellenállással, általában sorba teszünk egy ellenállást, amin figyeljük, hogy a fotoellenálláson mekkora áram folyik át. Hiszen annak ellenállása változik a fényre. De hogy ez mekkora értékű, az a következő fokozat határozza meg. Hiszen az már egy "komparátor fokozat" ami bizonyos nagyságú feszültségre kapcsol. Ha ez egy tranyó bázis emittere, akkor a kapcsolási szint, kb. 650mV. De az ellenállás értéke attól is függ, mekkora fényerő mellett szeretnénk, hogy az áramkör kapcsoljon.

Üdv! proli007
Következő: »»   429 / 4003
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem