Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Nem igazán értem miért lett volna zárlat? A FET-eknek két lyukat fúrsz, a Gate, és Source-nak, a Draint pedig a felső fóliára forrasztod lyuk nélkül. Így jóval nagyobb felületen mehet a "delej"
Van otthon még egy jópár erősítőm. Ha lesz időm, akkor visszarajzolom a tápokat, és fölteszem ide.
Asszem fognak neki örülni sokan, mert azok gyári cuccok. Bár nem tudom mennyire adnak a gyártók arra, hogy tökéletesen méretezett erősítőket gyártsanak. Van pl. egy 200Wos táp, ami egyszerű. És van egy 500W-os táp is, ami egy dual mono erősítő tápja. Az erősítőnek csatornánként külön tápja van emiatt mind a két csatornára független egymástól. (szereztem kapcsirajz készítő progit. Most tanulgatom) ha tudok vele rendesen rajzolni, akkor fölteszem a képeket ide. Persze most az a legfontosabb, hogy induljon el a saját tápom.
Igen erre gondoltam én is, hogy ez lehetett a végleges megoldás, de szerintem elegánsabb ha mindhárom láb fúrva van. :yes:
Nem-nem!
Jó lenne a meglátásod ha ott furat lenne, de mivel a fet lába az alkatrész oldalról van beforrasztva (így még sokkal jobb is) semmiféle rövidzár nem keletkezik. Amúgy látom figyelsz
Hali, az R20 értéke a kimenő feszültségtől függ. Ha nagyobb akkor több. Komolyabb kimenőfesz változtatásnál R22 értékét is változtatni kell.
Hiába "gyári" egy kapcsolás, ez pl egy eléggé gyenge kivitelezés. Csupán egy önrezgő eléggé kicsi az üzembiztossága és a megbízhatósága.
A fetmeghajtás is finomanszólva gyenge.
Köszi a választ. Én is arra gondoltam, hogy a feszültséggel kapcsolatos, de biztos ami biztos alapon megkérdezem Kb +-63V-ra lesz szükségem, és ha arányosan kell növelni R22-t, akkor oda elméletileg 10,71k illene, gondolom a 11k tökéletes. Légyszives erősítsd vagy cáfold a gondolatmenetemet!
Nem. Nem kell olyan nagy. Talán 8,2k.
Ez optótól függ. Sokan használnak sokféle optót aminek más és más az árama. Ha túl nagy az ellenállás és nem reagál az R20 szabályzására akkor R22 túl nagy. Ha nagyon érzékenyen reagál R20 változtatására a kimenőfesz akkor R22 túl kicsi. Ki kell kísérletezgetni.
Nem is erre a Magnat rajzra mondom, hogy jó, csak van egy ilyenem is, és hátha valakinek meg tetszik, mert egyszerű.
Azokról beszéltem, amiket majd fölteszek. Akkor itt egy komolyabb erősítő tápja is. Ez egy Rockford Fosgate Power300 tápja. Ez se a világ közepe, de egy lehetőség.
Értelek Köszi az eddigi segítséget, és remélem nem jelent nagy gondot, ha még majd fordulok hozzád kérdésekkel a továbbiakban, ha valami nem tiszta!
Köszi a képeket! (Máskor ne hagyd átméretezni a képet kisebbre...)
ok :yes:
Leszedtem a sPlan 6.0 demo verzióját, és neki álltam megrajzolni a 2000W-os tápot. Nem volt egyszerű!!! Aztán amikor kész lettem, nem engedte elmenteni!!! 2 óra munkám oda lett. Azt írta, hogy a demónál ezt nem lehet. A QQ! Azért akartam ezt a progit használni, mert a sprint layoutot használom az abacomtól, és ez is egy húron pendülne a másik progimmal, és így könnyen tudnám kezelni. Na de...
Ilyenkor egy képlopóval, (pl. Easy Capture) még meg lehet menteni a menthetőt, aztán Photoshoppal átalakíthatod fekete-fehérre, vagy amilyenre akarod
Vigyázz mert a photoshop sincs ingyen ON
Igen azt tudom, de nekem az lenne az igazi, ha el tudnám tárolni rendesen.
Csináltam képeket a jelalakomról.
Az egyik képen az IRFZ44 ek gate-jén mértem kis kitöltési tényezővel. A másik képen ugyan az, csak nagy kitöltéssel. A harmadik képen a trafóm egyik primer tekercsén mértem. Na ez eléggé fura jel alak. Lehet, hogy a fetem gate-je nincs jól meghajtva?
Ez a kép a trafóm szekunder tekercsén készült.
Az áramköröm üresjáratban 2.5 ampert eszik, teljes kitöltéssel. Ez lecsökkenthető a kitöltés csökkentésével, de akkor nincs is értelme a dolognak. 108KHz-el megy a vezérlőm. A trafóm ETD49 N67 primer kör 2X4 menet. A szekunder kör üresjáratban van.
Primeráram lenne érdekes, lehet hogy elmegy telítésbe a mag, tegyél fel még +2 menet primert, hátha..
Hello
A számított menetszámom eredetileg 1.76 menet. Ehelyett tekertem 2 menetet. Azzal nem volt jó. Aztán sorba kötöttem 2 tekercset, mert a primer tekercsem 6 tekercsből állt össze, tehát simán meg tudtam oldani. Akkor sem változott semmi. Mivel 6 tekercsem van, meg tudom még azt csinálni, hogy 3 tekercset kötök sorba az 6 menet. Azzal is ki próbálhatom. Primer áram??? Hogy tudom az áram jelalakját megnézni?
Nem repedt, de van egy másik magom is, bele teszem, hogy hátha megjavul.
hát primer körbe beteszel egy 0,1 ohmos söntöt DE ne huzalt (vagy induktivitásszegényt), azon nézed a feszt ohmtörvény intézi a többit.
Beteheted a közös ág, és a táp közé is. ...gondolom leválasztott feszről jár a táp, és nincs összeföldelve a hálózatal...
Ezek a jelek egy darab FET-nek a gate-jéről vannak?
Teljesen olyan, mintha két négyszög jel lenne egymáson (főleg a nagy kitöltéssel címűn).
Hello
A kis kitöltésű kép, és a nagy kitöltésű kép az a két fet Gate-jén lett mérve. Úgy, hogy a szkóp melegpontja az egyik fet gate-jén, a hidegpont meg a másik fet gate-jén. A primer körön mért jelalak meg a trafóm egyik primer tekercsén volt, a szekunder meg teheletlen szekunder mellett lett nézve.
A primer jelalak valami hihetetlen ocsmány :yes:
Üresjáratban is legalább egy valamirevaló trapéz vagy négyszög kellene. Puffer van a trafó/fetek tövébe?
Sziasztok.
Ma megcsináltam a "cimopata féle" kapcs. tápot. Bár egy-két alkatrésszel eltértem az eredetitől mert sajna pont olyan nemvolt itthon. PL: 2n3906 helyett bc556 illetve az opto csatoló tlp521 helyett 817c ezis tranzisztor kimenetes. Ja és nem 4 irfzvel hajtom hanem csak 2-vel. Az volna a gondom hogy üres járatban megvan a kimeneten a 70v, de ha leterhelem egy 54ohmos ellenállással a +-tápot a fesz esik 10voltot, azaz 60vra. A felvett áram az akksiról ilyenkor 10A. Ha 30ohal terhelem a kimenetet, akkor megeszik 20A is viszont a kimenő fesz 30v-r csökken. Tudom 2db fet-től neis várjak többet.
Hello
Puffer? Az nincs. Egy 15000µF-os kondit tettem a TL494 vezérlőm tápjára, meg egy fojtót. Holnap lesz időm és megint neki állok. Mitől lehet ilyen a primer jelalak? a tápegységem helyett ki próbáljam, hogy egy 7AH-ás akksit használok a fet utáni részre? (fet, trafó nagy áramú részére) Akkor a vezérlés máshonnan kap tápot, és a Fetek is. Nem olyan, mintha nem nyitna rendesen a fet?
Meg van otthon egy (nokedli) gagyibb autós erősítőm. Ki fogom forrasztani belőle a trafót, és bele teszem az enyémet, és fordítva is. Akkor kiderül mi a gáz. (remélem)
Idézet: „Meg van otthon egy (nokedli) gagyibb autós erősítőm. Ki fogom forrasztani belőle a trafót, és bele teszem az enyémet, és fordítva is. Akkor kiderül mi a gáz. (remélem)” EZ jó ötlet! A puffer mindenképpen kell. Lehetőleg a tövébe, LOW ESR, ha nincs akkor sima, de abból több. Én az egyémben lehet kicsit el sokaltam, de jó szolgálatot tesz.
Hello
Írnék egy kisregényt, ha nem bánod. Ma sok mindent megnéztem a tápomon, és sokmindent meg is változtattam. Kipróbáltam a vezérlő elektronikát másik táppal hajtani, mint a feteket, és a trafót. Nem segített. Kicseréltem a magot a másikra, hátha esetleg mégis repedt lenne. Az sem segített. Rájöttem, hogy az ocsmány jelemért a fetjeim feleltek, mert szerintem volt rajtuk egy kis hőmegfutás és már gyengén működtek. Betettem 2 újat, és máris más volt a jelalak. A rajzomat is módosítani kellett, mert a fetet a gate-jénél túl hajtottam. A gate előtti soros ellenállás cseréje 33 ohmról 100 ohmra sokat javított a jelalakon. Volt egy zener, és egy sima dióda sorosan szembe egymással a fet gate, és drrainje közt. A fet drainje és sourceja közt volt egy 10nF kondi, és vele sorban egy 22 ohmos ellenállás. Ez a terv látszik beválni. Majd ha lesz időm lerajzolom progival, és fölteszem. Addig is a drótgombócról beteszek egy képet. Méricske: a trafóm egyik primer tekercsére tettem a szkópót, a trafó szekunder oldala üresjáratban volt. Az áramfelvétel ilyenkor 2,48A. Ha leterhelem egy 21W-os izzóval, akkor az áramfelvétele az egésznek ugyan úgy 2.48A maradt, de az izzó világított ványadtan. Ez 56,2Khz-en volt. rakok föl a jel alakról egy képet. Aztán a trafóm frekvenciáját csökkentettem 26,3Khz-re. Az áramfelvételem meg nőtt 5A-re. Rátettem a 21W-os izzómat, a szekunderre, és az áramfelvétel nem változott semmit, viszont az izzóm megint csak ványadtan világítani kezdett. Erről is dobok föl egy képet. |
Bejelentkezés
Hirdetés |