Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Ezzel az a baj, hogy a neten mindenhol 16F-ek vannak, ráadásul leginkább a mára már tényleg ócska 16F84-re épülő rengeteg cucc, amihez a kezdő hozzáférhet indulásképp. Mármint ha olyan projectet akar, ami működik, megépítették, és ebbe akar belenyúlni önképzésként, tanulásként, akkor szinte csak ilyeneket talál, sajnos.
Ráadásul sok helyen tényleg lehet a "sarki fűszeresnél" is kapni PIC-et, de azok a legkeresettebb 16F-ek, nagyon ritkán valamelyik 18F, de ezek is horror áron (lásd az iménti példát, amit valaki beírt), tehát az, hogy valami olcsó, általános 18F-fel induljon valaki (pl. a 18F2321 szerintem elég jó típus ilyesmire), arra nagyon kicsi az esély, gyakorlatilag a neten nem is találsz példákat rá. Akkor már a 18F2550/4550 jobb választás lehet, de az meg valahol már majdnem az "ágyúval verébre" esete. Igaz, hogy nem kell rögtön USB-zni, és akkor ezek elég jók általános választásnak is, jó sok memóriával, perifériákkal, mitöbb, ezekre még példákat is jobban találni itt-ott. Idézet: „Jól emlékszem, hogy abban szó volt 18F-ek C programozásáról?” Csak konstatálták, hogy lehet, de mágáról a C programozásról nincs benne semmi... A mostani könyv ára kissé húzós, főleg egy hobbistának, dehát sehol nem olcsók a szakkönyvek. ![]()
Mindenképpen, ha a könyvet félrerakod és egyenlőre csak a DVD-n lévő anyagot használod akkor is jól jársz. Én a második kiadást könyv formájában hajtom már több mint egy hónapja, de beszerezhetetlen. Ki akarja eladni?
![]() Arra kérdésre, hogy mi való a kezdőnek érdekes kérdés. Én amikor elkezdtem a PIC-ezést, ha visszaemlékeztek JDM-el próbálkoztam, továbbá akkor még én is 16F877et vadásztam, de csak 16F876-ot bírtam beszerezni, mivel nem jártam utánna semminek, nem lebegett ilyen a szemem előtt, hogy van ChipCad. Akkor azt hittem, hogy a JDM megölte a 876-ot vettem egy másikat. Közben építettem egy pickit2-t, kiderült, hogy jó mind a 2. Ezeket nyüstölöm, tanulok rajtuk, és majd valamibe beépítem őket. Úgy gondolom, hogy ha a 16-os család jól megy a 18-assal nem lesz problémám. Ez a nehezebb út, de én szeretem a kihívásokat és szórakoztat is, lehet, hogy nincs igazam, de én így csinálom. Igazából hazudtam, mert a 16F88x-es családra kíváncsi vagyok és rendeltem egy 884-est, mert csak ez volt raktáron a 40lábúak közül.
A hozzafrhetoseg nem erv, olcson lehet rendelni szinte barmilyet. A masik viszont sokkal utosebb, de itt ugye nem azt az esetet vizsgaljuk, hogy Kovacspistinek megtetszik a propellerora, letolti a .hex-et....aztan addig nyuzza valami ismeroset, amig beegetik neki...
Ha valaki veszi a faradsagot belenezni a PIC-be, es megertette, akkor annak mar olyan mindegy, hogy 16 vagy 18... es itt egy univerzalis eszkozt keresunk, amin keresztul egy kezdo sokmindent ki tud probalni. Az USB meg még nem igazan kezdoknek valo... Termeszetesen a velemenyedet tiszteletben tartom, nem kotekedesbol irtam, csak megprobaltam azokat a szempontokat megvilagitani, amiket fonosnak tartok. Elmondtad te is. Innentol Aderkae a dontes joga ![]() Idézet: „Nem veszel ket rossz kest, vesot, csavarhuzot olcson” Már megbocsáss, de pont azok veszik a "rossz kést" (méghozzá drágán!), akik még mindig az elavult PIC16F84-hez, vagy PIC16F877-hez ragaszkodnak. A jó érték/ár arány -és nem utolsósorban a jobb támogatás a fejlettebb mikrovezérlők fele mutat. Idézet: „Persze nem arrol van szo, hogy agyuval verebre, mert akkor johetnek a tobbiek, hogy miert nem 24-es, 33-as, CPLD, stb. Van egy esszeru hatar.” Igen, van ésszerű határ. Fontos az átláthatóság, a könnyű kezelhetőség, és a fejlesztői eszköztár elérhetősége, kezelhetősége és ára is. Ebből a szempontból nézve a PIC18 tűnik ideális választásnak a kezdéshez.
Azt hiszem nem kell védenem bbalazs-t, de úgy tűnik félreértetted amit írt. Az olcsó szerszámra pont azt értette, amit te, hogy nem érdemes két 16F-et venni olcsón, ha nehéz vele dolgozni, inkább egy kicsit drágább szerszámot érdemes venni, amivel könnyebb a munka. Egyetértek vele. Egyébként nagyjából kialakult az a nézőpont, ami a lényeget mutatja. Nincs nagy ellentmondás az érvek között, talán egy kis megszokás az ami elbillenti a mérleg nyelvét ide, vagy oda.
Egy viszont biztos, hogy a 18F-eket könnyebb programozni és hatékonyabbak. Ezt nem szabad szem elől vesztenie egy kezdőnek!
Én 'kisebb' dolgokra a 18f1320-at , 'nagyobbakra' a 18f4520-at (régebben 452-őt) használom. Persze az is fontos szempont, hogy ha tehetem c-ben programozom (amúgy -számítógépre is- már vagy 18 éve) és kizárólag az időkritikus dolgokat írom asm-ben.
Idézet: „Azt hiszem nem kell védenem bbalazs-t, de úgy tűnik félreértetted amit írt. Az olcsó szerszámra pont azt értette, amit te, hogy nem érdemes két 16F-et venni olcsón, ha nehéz vele dolgozni, inkább egy kicsit drágább szerszámot érdemes venni, amivel könnyebb a munka.” Biztosan félreértettem Balázst, de a vita eredetileg ott kezdődött, hogy Aderka siratta a drága PIC16-ot, ami alapjában véve egy bugylibicska az olcsóbb, de nagyobb tudású ("penge") mikrovezérlőkhöz képest.... Az érvekkel természtesen maximálisan egyetértek.
No igen, erről nem is beszélve. A 877 egy elavult típus, amit csak az alaktrészellátási kötelezettség miatt gyártanak még szerintem, ezért irreálisan drága.
Sziasztok.
Ha egy avr programot beleégetek egy ugyananyi port számú pic be akkor az működik majd??? Idézet: „Ha egy avr programot beleégetek egy ugyananyi port számú pic be akkor az működik majd???” Ha olyan szerencsetlenul jonnek ki a dolgok akkor akar fizikailag is gajra vaghatsz ilyen huzasokkal valamit. Pl egy motor vezerlot lazan le lehet egetni ha szembe kapcsolja az ember a tranyokat. Vagy egy 3 fazisunal akar a motort is leegetheted. Vagy egy elem tolto ki tudja mit csinal majd az elemmel. es meg lehetne sorolni az extrem peldakat... Egyszer egy haverom egy asztali DVD ejatszora akart valami uj firmware-t feltenni. Letoltott _valamit_ a netrol majd megkert nevezzem at az allomanyt es irjam meg a CD-t, hogy az o DVD-je felismerje mint firmware frissites. Mondtam neki az nem egy jo otlet, de ragaszkodott hozza, hogy csinaljam meg. Hat utana a DVD lejatszobol kuka lett...
Sziasztok!
Mi kell ahhoz, hogy tudjak építeni pic-el egy egyszerű multimetert? A csodától eltekintve ... ![]() Áramot, feszültséget és ellenállást szeretnék vele mérni. Léteznek ilyen feladatokhoz könnyen kezelhető Ic-k esetleg? Előre is köszi! Üdv.: Zoli
Mire szeretned hasznalni, amiert nem eleg a bolti 999Ft-os?
Aramot egy preciz ellenallason eso feszultseggel lehet merni, ellenallast meg egy oszto segitsegevel szinten a feszmeresre lehet visszavezetni.
Szia!
A/D -vel és valamilyen kommunikációs felülettel rendelkező a típus jó választás. Az itt szidott 16F873-16F877, 16F883-16F887 illetve a 18F2520, 18F4520 soros vonalat biztosít a 18F2550, 18F4550 ezen kívül USB-t. Feszültség mérés - kis tűrésű decimális osztásviszonyú ellenállások tönkrement digitális voltmérőből szerezhetők (600~1200 Ft a műszer újonan). A mésérhatár beállításához néhány digitáli kimenet is kell. Árammérő - pontos söntlellenállás forrása a fent leírtak szerint ( a huzalból készültnél vigyázni a kiforrasztásnál.). Szügséges lesz egy erősítőre is. Ellenállás mérés - Vátoztatható áramú áramgenerátor. Kommunikáció a mérési eredmények számítógépre történő továbbításához jól jöhet. Ide érdemes optikai leválasztást betervezni, különben a számítógép tönkremehet. Tápellátás - földtől és számítógép potenciáljától független tápegység kell. Idézet: „Mi kell ahhoz, hogy tudjak építeni pic-el egy egyszerű multimetert?” Például ez, és örühetsz, még PIC sem kell hozzá! Komolyabbra fordítva: a PIC akkor tud érdemben segíteni, ha olyan eszközöket használsz, amelyekkel PIC nélkül nehezen boldogulnál. Például ha nagypontosságú mérést akarsz végezni, és az Analog Devices vagy a Linear Technology valamelyik 24 bites ADC-jét akarod kezelgetni (SPI interfész). Vagy ha USB oszcilloszkópot akarsz építeni, s a PC-hez történő illesztést PIC-kel oldod meg. Vagy ha egy önkalibráló műszert építesz, amelynek a vezérlése már programozható logikát igényel. Vagy ha GP-IB, USB, RS-232 vagy RS-485 interfésszel akarod ellátni a multiméteredet. Vagy ha egy beágyazott webszerveren keresztül az Interneten keresztül akarod leolvasni a műszered kijelzőjét (megtakarítva ezáltal a 7 szegmenses vagy az LCD kijelzőt...). Vagy ha adatgyűjtőt építesz, ami rendszeresen mintavételezi a mérendő jelet, s tárolja az adatokat, amíg ki nem olvasod.
Én csak abban bíztam, hogy valami egyszerű kis IC beforrasztásával már kapok is egy nagy teljesítményű volt vagy amper mérőt, de ezek szerint ilyen nem igazán létezik.
Igazából, csak egy "olcsó" számítógéphez köthető multimetert szeretnek, ami elfogadhatóan pontos és úgy kommunikál a pc-vel, ahogy én akarom. De lehet, hogy túl nagyot gondoltam... :S Tudom, kimondottan ilyen célra létezik asztali multimeter, de ahogy nézegettem nagyon borsos áruk van.
Mit jelent szamodra az hogy 'ahogy en akarom'? Te irnad a PC programot? Es a PIC oldalit?
OFF: A matroz a nyilvanoshazban elkialtja magat: ide nekem egy lanyt, aki ugy csinalja, ahogy en akarom! Az osszes cemende megszeppen, nem mernek jelentkezni, vegul a madam megy el a haz becsuletet megmentendo. Par perc mulva a matroz szalad lefele felmeztelenul, a madam duhtol eltorzult arccal, hajigalva a ferfi ruhadarabjait: Takarodjon! Mit kepzel!? Ez egy tisztesseges haz, stb.. A lanyok felizgatva kerdezik a madamot, hogy na, hogyan akarta csinalni? A madam, meg mindig lihegve: A perverz allat! Hitelbe... ![]() ![]()
Az attól függ. A valódi RMS-mérős, frekvenciamérős, hőmérős, az tényleg drága. A fentebb már belinkelt alap multiméter olcsóbb, feszültség, áram és ohm mérésre teljesen megfelel. Árban lehet lejjebb is menni, de nem érdemes.
Igen, csak ezt nem lehet kötni PC-hez ha jól látom.
![]() Én meg pont azt szerettem volna. Egy egyszerű my64-es multim nekem is van.
Sziasztok!
Úgy döntöttem, beleásom magam egy kissé a pic programozásába. Az első probléma amivel találkoztam, meglehetősen rejtélyes számomra.
Ebben a formában - a pute szubrutinban a movlw e kikommentelve - működik. Ha az e értékét w be írom, teljesen más lesz a PORTB állapota, holott a call előtt e és w tartalma is ugyanaz. Mi ennek az oka?
A kikommentált "movlw e" utasítás nem az e változó tartalmát, hanem a memóriabeli címét teszi a W regiszterbe. Ennyi...
Félreértelmezted a movlw utasítást. Az egy konstans értékket tölt a w-be nem pedig egy regiszter - nálad 'e' - tartalmát!
De elvileg sem a változó címe, sem a tartalma nem változik egy call miatt. a porton mégis teljesen más értékek jelennek meg.
Ahaan, ezt nem tudtam. Sajnos igazad van, hogy amit PC-hez lehet kötni az nem olcsóság.
Ami hirtelen eszembe jut, kicsit kókler megoldás: Az általad épített áramkört egy olcsóbb multiméterre tervezed, ami az LCD vezérlést megcsapolja. Kvázi egy dekóder, ami fordít és küld a PC-re.
Mi jelenki meg a porton? Mi történik a programod szerint?
A pute hívása előtt 3-at töltesz w-be, majd azt a 0x0d címen lévő 'e' változódba. Híváskor az első esetben - movlw e nélkül - a w értékét, ami 3 volt, kiírod a portra. A második esetben movlw e utasítással betöltöd a w-be az 'e' címét, 0x0d-t, majd ezt írod ki a portra. Persze, hogy mást mutat. Első esetben 0x03-at a másodikban 0x0d-t. ![]()
Mihez képest más?
Hol van a szubrutin (nem látom a VISSZATÉRÉST!)?
Ok, akkor a movlw nem a reg tartalmát, hanem a címét mozgatja w-be. Így tiszta a dolog. A return tegnap este még ott volt
![]() Így a köv. kérdésem: Hogyan másolom egy saját regiszter tartalmát akárhová? |
Bejelentkezés
Hirdetés |