Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » UV-s NYÁK levilágító készítése
Lapozás: OK   45 / 136
(#) bitorlo hozzászólása Márc 5, 2009 /

Üdv!
Egy rövid kérdés,UV ledeknek kell "valamilyen" meghajtóáramkör,vagy csak úgy mehetnek a tápra?természetesen előtét ellenállással ellátva.
(#) Sir-Nyeteg válasza bitorlo hozzászólására (») Márc 5, 2009 /

UV led is sima lednek minősül így mehet a tápra, előtét ellenállással.
Teljesítmény ledeket viszont érdemes meghajtóáramkörrel üzemeltetni!
(#) bitorlo válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Márc 5, 2009 /

Miért is?
(#) mex válasza bitorlo hozzászólására (») Márc 5, 2009 /

Az ellenállásos árambeállitás teljesitményledeknél sok energiát emészt fel. Célszerűbb kapcsolóüzemű áramgenerátorral táplálni a ledeket.
(#) bitorlo válasza mex hozzászólására (») Márc 5, 2009 /

Most lehet ökörséget mondok,de az áramgenerátorral való meghajtás nem befolyásolja a ledek leadott teljesítményét,csak a táp hatásfokát növeli,vagyis kevesebb az elfűtött energia,nemde?

Nézz utánna az áramgenerátor és a feszültséggenerátor fogalmának.
Áramgenerátor ugyanúgy energiaforrás, és ugyanazt a teljesítményt adja a led. Hatásfok nem változik semmit se.
(#) bitorlo válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Márc 5, 2009 /

Ha nincs kihatással a ledek teljesítményére,akkor nem látom értelmét megépíteni,főleg hogy csak egy-két ledhez kell.
Úgy sem elemről fogom járatni őket,szóval nem fenyeget az a veszély hogy lehúzzák az elemet.

Nem a teljesítmény, hanem az élettartam miatt használjuk áramgenerátorral!
Ha lehúzza az elemet a led, akkor csak nő az élettartama, hisz kisebb teljesítményt fog leadni. Nem terheled meg annyira.
(#) Tanto válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Márc 6, 2009 /

Így van. Én is áramgenerátort használok a LEDek meghajtásához élettartam növelés céljából.
(#) Varázsló hozzászólása Márc 10, 2009 /

Sziasztok! Most készülök uv lévilágítót készíteni a nyák gyártáshoz! Át olvastam majdnem az összes fórumot, amit találtam erről a témáról, de sehol nem írták le hogy az UV cső az olyan mint a diszkókba van, vagy szolárium uv cső kell a lévilágításhoz? mivel ahogy nézegetem a képeket ott mutatnak több féle csöveket ami az egyik képen fehér színű a másik képen meg lila ibolya színű a cső!

Az itt a kérdés hogy a Uv cső olyan mint ami a diszkókba van vagy olyan mint a szoláriumba használnak milyen fajta uv kell a nyák lévilágításához???

Előre is köszönöm a felvilágosítást!
(#) kaqkk válasza Varázsló hozzászólására (») Márc 11, 2009 /

Én f8t5blb csöveket használtam (ez az ibolya színű)
de az f10 bl cső is tökéletes (sokan mondják hogy jobb a blb nél is)
(#) bitorlo hozzászólása Márc 11, 2009 /

ÜDV!
Ha már nyák levilágításról van szó,kutyaközönséges izzóval is működhet?
Vagy túl kevés UV-t bocsájt ki?

(#) p_istvan válasza bitorlo hozzászólására (») Márc 11, 2009 /

Szervusz!
Mondhatnám, semennyit!
(#) Sir-Nyeteg válasza bitorlo hozzászólására (») Márc 11, 2009 /

Lényegében működhet sima izzóval is. Max annyi, hogy energiapazarlás, és felesleges időpocsékolás.
Vannak kezdők, akik higanygőzlámpát használnak levilágításhoz, és dicsekednek, hogy nem kellett letörniük a búrát róla, és így is megy, csak legfeljebb 20 perc alatt van kész. Nah, lényegében ők letöretlen búrával egy sima izzó UV-erejét érik el. Egy 100-as izzóval is megvan max 25-30 perces levilágítás alatt, de nappali napfénynél elég hozzá kb 2-5 perc, felhős égnél meg kb 5-10 perc.
A válasz: működhet sima izzóval is, csak nincs értelme...
(#) bitorlo válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Márc 11, 2009 /

Idézet:
„de nappali napfénynél elég hozzá kb 2-5 perc, felhős égnél meg kb 5-10 perc.”

Igen nyáron,de nem ám kora tavasszal,ilyenkor még nagyon gyengusz a nap.

Ma gyönyörű kék ég volt, zavart a sok fény, hunyorogtam, 4 perc ma is bőven elég lett volna.
(#) bitorlo válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Márc 11, 2009 /

Érdekes én pont ma csináltam(volna) egy próbát,fél órát volt kinn,hol sütötte a nap hol nem,NaOH itt ott enyhén megszínezte az uv reagens lakkot,de leoldani nem tudta,ergo nem lett normálisan levilágítva.
Elhiszem, hogy nyáron 8-as erősségű uv sugárzásban f.szagányos,van értelme kint süttetni,de nem ám ilyenkor.

Érdekes... Akkor ez (mint tudjuk) a lakknak is függvénye
Jó, én ma nem csináltam nyákot, de tapasztalatból mondtam ezt...
Sorry!
(#) bitorlo válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Márc 12, 2009 /

Se gond....Fotólakkot azért kicsit sajnálom,még szerencse hogy csak próba volt.
Más.
Alábbi linken látható UV izzó? valaki szerint jó lehet?
Nekem az a gyanúm hogy ez egy sima izzó,szépen lefestve,legalábbis az árából ítélve.
(#) Frankye válasza bitorlo hozzászólására (») Márc 12, 2009 /

Majdnem biztos. Van egy ilyenem otthon, még nem próbáltam ki, de szinte 100%, hogy sima izzó, lilláskék festéssel. (Hogy nem UV fényt ad nagy mennyiségben, az biztos.)
(#) bitorlo válasza Frankye hozzászólására (») Márc 12, 2009 /

Akkor ez felejtős,kénytelen leszek UV fénycsöveket venni vagy egy higanygőz lámpát,bár előbbivel olcsóbban kijövök.
(#) Frankye válasza bitorlo hozzászólására (») Márc 12, 2009 /

Valószínűleg. Ha nagyon nem akarsz költeni, akkor egy próbát esetleg megér, de nem sok reményt fűznék hozzá.
(#) Sir-Nyeteg válasza bitorlo hozzászólására (») Márc 12, 2009 /

UV ledek is meggondolandóak.
Úgy tudom hogy a rovarok csak a fényre mennek Elvileg UV fényre, de mivel egy rovarcsapdát kiakasztasz a fejed mellé nyáron, így nem igazán élvezetes, hogy ha igazi UV izzó lenne benne, és leégnél egy esti kártyapartin
(#) bitorlo válasza Frankye hozzászólására (») Márc 12, 2009 /

Mármint az UV fénycsövekhez?
Annak elvileg jónak kell lennie,csak kell hozzájuk egy fénycsőelőtét,de lehet a higanylámpa mellett döntök,mondjuk az sem mehet azonnal a 230-ra.

(#) bitorlo válasza bitorlo hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

Nem vagyok babonás,de a mai nap nagyon nem az én napom.
Újra megpróbálkoztam a napon levilágítani a nyákot,nem sok reményt fűztem hozzá,most 1.5órán keresztül hol sütötte hol nem,mondom leveszem a fóliát,és megnézem történt e valami,nap felé fordítva szépen kirajzolódott a nyákterv,néhány csatlakozási pontot leszámítva,megpróbáltam visszailleszteni rá a takarást,de valószínű nem sikerült tökéletesen hozzá passzintani.
(#) Sir-Nyeteg válasza bitorlo hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

Én 2 db Cree UV leddel világítok 8 percig,, ha utána ránézel a nyákra, szinte semmit sem látsz benne, hogy mi változott volna rajta. De tökéletes!
Visszailleszteni szerintem még senkinek sem sikerült a fóliát a nyákra így.
(#) bitorlo válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

Ha fény felé fordítod lehet látni hol volt takarásba a lakk,ott ugyanis sárgásabb.
(#) spikk válasza eSDi hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

Nem tudom, hogy melyik mikori, de feltöltöttem ennek a lednek az adatlapján nem rég, azon nincs DRAFT vízjel.
Mondjuk lehet, hogy ennek az adatlapok között lenne a helye...
CREE XLamp 7090 UV LED
(#) Frankye válasza bitorlo hozzászólására (») Márc 14, 2009 /

Idézet:
„Mármint az UV fénycsövekhez?”

Nem, ehhez a lámpához. A fénycsövek jók, a Hg lámpák is.
(#) bitorlo hozzászólása Márc 14, 2009 /

Na íme a mai fotózás így sikerült,nem lett valami tökéletes,szerintem a maszk alá is bejutott a fény.

P3010043.JPG

Következő: »»   45 / 136
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem