Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
Egy rövid kérdés,UV ledeknek kell "valamilyen" meghajtóáramkör,vagy csak úgy mehetnek a tápra?természetesen előtét ellenállással ellátva.
UV led is sima lednek minősül így mehet a tápra, előtét ellenállással.
Teljesítmény ledeket viszont érdemes meghajtóáramkörrel üzemeltetni!
Miért is?
Az ellenállásos árambeállitás teljesitményledeknél sok energiát emészt fel. Célszerűbb kapcsolóüzemű áramgenerátorral táplálni a ledeket.
Most lehet ökörséget mondok,de az áramgenerátorral való meghajtás nem befolyásolja a ledek leadott teljesítményét,csak a táp hatásfokát növeli,vagyis kevesebb az elfűtött energia,nemde?
Nézz utánna az áramgenerátor és a feszültséggenerátor fogalmának.
Áramgenerátor ugyanúgy energiaforrás, és ugyanazt a teljesítményt adja a led. Hatásfok nem változik semmit se.
Ha nincs kihatással a ledek teljesítményére,akkor nem látom értelmét megépíteni,főleg hogy csak egy-két ledhez kell.
Úgy sem elemről fogom járatni őket,szóval nem fenyeget az a veszély hogy lehúzzák az elemet.
Nem a teljesítmény, hanem az élettartam miatt használjuk áramgenerátorral!
Ha lehúzza az elemet a led, akkor csak nő az élettartama, hisz kisebb teljesítményt fog leadni. Nem terheled meg annyira.
Így van. Én is áramgenerátort használok a LEDek meghajtásához élettartam növelés céljából.
Sziasztok! Most készülök uv lévilágítót készíteni a nyák gyártáshoz! Át olvastam majdnem az összes fórumot, amit találtam erről a témáról, de sehol nem írták le hogy az UV cső az olyan mint a diszkókba van, vagy szolárium uv cső kell a lévilágításhoz? mivel ahogy nézegetem a képeket ott mutatnak több féle csöveket ami az egyik képen fehér színű a másik képen meg lila ibolya színű a cső!
Az itt a kérdés hogy a Uv cső olyan mint ami a diszkókba van vagy olyan mint a szoláriumba használnak milyen fajta uv kell a nyák lévilágításához??? Előre is köszönöm a felvilágosítást!
Én f8t5blb csöveket használtam (ez az ibolya színű)
de az f10 bl cső is tökéletes (sokan mondják hogy jobb a blb nél is)
ÜDV!
Ha már nyák levilágításról van szó,kutyaközönséges izzóval is működhet? Vagy túl kevés UV-t bocsájt ki?
Lényegében működhet sima izzóval is. Max annyi, hogy energiapazarlás, és felesleges időpocsékolás.
Vannak kezdők, akik higanygőzlámpát használnak levilágításhoz, és dicsekednek, hogy nem kellett letörniük a búrát róla, és így is megy, csak legfeljebb 20 perc alatt van kész. Nah, lényegében ők letöretlen búrával egy sima izzó UV-erejét érik el. Egy 100-as izzóval is megvan max 25-30 perces levilágítás alatt, de nappali napfénynél elég hozzá kb 2-5 perc, felhős égnél meg kb 5-10 perc. A válasz: működhet sima izzóval is, csak nincs értelme...
Idézet: „de nappali napfénynél elég hozzá kb 2-5 perc, felhős égnél meg kb 5-10 perc.” Igen nyáron,de nem ám kora tavasszal,ilyenkor még nagyon gyengusz a nap.
Ma gyönyörű kék ég volt, zavart a sok fény, hunyorogtam, 4 perc ma is bőven elég lett volna.
Érdekes én pont ma csináltam(volna) egy próbát,fél órát volt kinn,hol sütötte a nap hol nem,NaOH itt ott enyhén megszínezte az uv reagens lakkot,de leoldani nem tudta,ergo nem lett normálisan levilágítva.
Elhiszem, hogy nyáron 8-as erősségű uv sugárzásban f.szagányos,van értelme kint süttetni,de nem ám ilyenkor.
Érdekes... Akkor ez (mint tudjuk) a lakknak is függvénye
Jó, én ma nem csináltam nyákot, de tapasztalatból mondtam ezt... Sorry!
Se gond....Fotólakkot azért kicsit sajnálom,még szerencse hogy csak próba volt.
Más. Alábbi linken látható UV izzó? valaki szerint jó lehet? Nekem az a gyanúm hogy ez egy sima izzó,szépen lefestve,legalábbis az árából ítélve.
Majdnem biztos. Van egy ilyenem otthon, még nem próbáltam ki, de szinte 100%, hogy sima izzó, lilláskék festéssel. (Hogy nem UV fényt ad nagy mennyiségben, az biztos.)
Akkor ez felejtős,kénytelen leszek UV fénycsöveket venni vagy egy higanygőz lámpát,bár előbbivel olcsóbban kijövök.
Valószínűleg. Ha nagyon nem akarsz költeni, akkor egy próbát esetleg megér, de nem sok reményt fűznék hozzá.
UV ledek is meggondolandóak.
Úgy tudom hogy a rovarok csak a fényre mennek Elvileg UV fényre, de mivel egy rovarcsapdát kiakasztasz a fejed mellé nyáron, így nem igazán élvezetes, hogy ha igazi UV izzó lenne benne, és leégnél egy esti kártyapartin
Mármint az UV fénycsövekhez?
Annak elvileg jónak kell lennie,csak kell hozzájuk egy fénycsőelőtét,de lehet a higanylámpa mellett döntök,mondjuk az sem mehet azonnal a 230-ra.
Nem vagyok babonás,de a mai nap nagyon nem az én napom.
Újra megpróbálkoztam a napon levilágítani a nyákot,nem sok reményt fűztem hozzá,most 1.5órán keresztül hol sütötte hol nem,mondom leveszem a fóliát,és megnézem történt e valami,nap felé fordítva szépen kirajzolódott a nyákterv,néhány csatlakozási pontot leszámítva,megpróbáltam visszailleszteni rá a takarást,de valószínű nem sikerült tökéletesen hozzá passzintani.
Én 2 db Cree UV leddel világítok 8 percig,, ha utána ránézel a nyákra, szinte semmit sem látsz benne, hogy mi változott volna rajta. De tökéletes!
Visszailleszteni szerintem még senkinek sem sikerült a fóliát a nyákra így.
Ha fény felé fordítod lehet látni hol volt takarásba a lakk,ott ugyanis sárgásabb.
Nem tudom, hogy melyik mikori, de feltöltöttem ennek a lednek az adatlapján nem rég, azon nincs DRAFT vízjel.
Mondjuk lehet, hogy ennek az adatlapok között lenne a helye... CREE XLamp 7090 UV LED Idézet: „Mármint az UV fénycsövekhez?” Nem, ehhez a lámpához. A fénycsövek jók, a Hg lámpák is.
Na íme a mai fotózás így sikerült,nem lett valami tökéletes,szerintem a maszk alá is bejutott a fény.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |