Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Lapozás: OK   26 / 72
(#) vendelkiraly válasza ngyzoli hozzászólására (») Márc 6, 2009 / 1

Ja igen a Pass féle erősítők. A Zen erősítők fetesek. Elvileg a DoZ annak a halálára jött létre

Nelson Pass
(#) Beachway válasza ngyzoli hozzászólására (») Márc 6, 2009 /

A Fet Teljesen eltér a tranzisztortól.Feszültséggel lehezt vezérelni, míg az utóbbi árammal vazérelhető.Ha kinyitod kaput (Gate) mind addid nyitva is marad amíg be nem zárod!A tranzisztorral ellentétben.Nagyvonalakban ennyi.De természetesen meg lehet oldani az átalakítást.Az a kérdés vajon jobb minőség érhető e el vele?De ezt csak ekkor tudhatjuk meg ha kipróbáljuk!
(#) vendelkiraly hozzászólása Márc 6, 2009 /

Valaki közületek megépítette már az eredeti Zen erősítőt? Vagy valakinek volt már dolga valamilyen Zen erősítővel?
(#) ngyzoli válasza vendelkiraly hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Igen-igen..."Death of Zen", viszont a fet "elvileg"korszerűbb eszköz a tranzisztornál.És motoszkál az emberben a kíváncsiság,h a Zen erősítőket miért nem eleve tranyósra konstruálták... Persze nem akarok ezzel OFF-olni.
(#) ngyzoli válasza Beachway hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Ezt én is tudom,és így igaz,főleg abban az esetben,ha kapcsolóüzemben használod az eszközt... A működés MÓDJA más,de analóg jel átvitelénél a vezérlés gyakorl.ugyanúgy zajlik le,csak a tranyót inkább árammal,míg a fet-et feszültséggel vezéreljük.Hogy jobb minőséget ad-e,nem tudom... Fet-tel még nem nagyon dolgoztam,ezt a "technikát" is ki kellene tanulni.Vannak olyan vélekedések(éppen itt a HE-n olvasható),mely szerint sem a cső sem a fet nem alkalmas hi-end' színvonal elérésére.Ezt a nézetet nem igazán osztom,s ékes ellenpéldaként említhetném mindjárt a "Moscode"nevű végfokot,ez egy amerikai konstrukció,csöves bemenet,fet-es kimenet(!!),s annak idején a világ egyik legdrágábbja volt sokezer dolláros árával.No comment...
Véleményem szerint sokkal inkább a kimunkált kapcsolástechnika,mintsem az erősítőeszköz fajtája dönti el a végső eredő minőséget.
(#) Beachway válasza ngyzoli hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Fent van a fórum elején egy eredeti Zen rajz is ami Fet-es.Ezt is meg lehetne póbálni.Az alkatrészek pontos értékéből arra következtetek, hogy igen kimunkált.Nagyon egyszerű a kapcsolás, mind össze az alkatrészek pontos válogatására kell odafigyelni.Van hozzá panell terv is, ami nekem nem tetszik.Én ketté vágnám, a csatornák elszeparálása véget.
(#) barany165 válasza Istike88 hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Szia! A154721 -es hozzászólásodban a fettes kapcsolásban nem túlzás 200V/30A -os fet alkalmazása?Mert elég drága, foglalkoztat a gondolat a megépítéssel kapcsolatban ,hátha közelíti a "csöves hangot"?Valaki építette-e már?Üdv!
(#) ngyzoli válasza barany165 hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Bár "azt"nem én írtam,de rem.nem baj,ha válaszolok.
Egyáltalán nem túlzás egy 30 amperes fet alkalmazása,hisz nagy dinamikájú zeneanyagoknál a kimeneti csúcsáram pillanatnyi értéke az átlagnak akár 6-8,v.10-szeresét is elérheti,és ezt az eszköznek károsodás nélkül ki kell bírnia.Meg aztán pl.a Quad 405-ben a 25 amperes tranyók is "elköszöntek" néha...tehát a jelentős túlméretezés ajánlott.
De egyúttal szeretnék eloszlatni egy jelentős félreéertést:a fetes végeknek nem lesz csöves jellegű hangjuk,sőt inkább az ellenkező irányba mutatnak,precíz,hűvös,kimért,és steril(?)karakterük van általában,jóllehet ezt a konkrét kapcs-technika is befolyásolja.Namost ez egyeseknek borzasztóan tetszik,mások nem tudnak vele barátkozni...de a csöves karakterhez bizony szintén"olyan"erősítőt kell fabrikálni.
(#) ngyzoli válasza Beachway hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Csak röviden,h ne off-oljak;ma egy egyszerű 6 tranzisztoros kapcsolásban sikerrel kiváltottam a bipoláris eszközt térvezérlésűre,mindössze plusz 2 ellenállás beiktatásával,tehát igen nagy valószínűséggel ez a DoZ-nál is megtehető.Viszont erre a kísérletre még várni kell a tekintélyes méretű hűtőbordák hiánya miatt.Az A"-osztályt bekapcsolni sem lehet anélkül...
(#) Beachway válasza ngyzoli hozzászólására (») Márc 10, 2009 /

Bizonyára fog is működni!Én csak azt kérdőjelezném meg, minden rosszindulat nélkül, hogy van e értelme?Az eredeti FET-es kapcsolás mind össze 1db tranzisztort tartalmaz a 2 Fet-en kívül.Mivel a térvezérlésűeknek jóval nagyobb az erősítésük mint a tranyóké!És minden fölöslegesen beiktatott rész csak a torzítást növeli feleslegesen.Szerintem!De ha tévednék akkor valaki cáfoljon rám!Ráadásul a IRFP9240 270Ft/db ami nagyon olcsó!200V 12A!
(#) barany165 válasza Beachway hozzászólására (») Márc 10, 2009 /

Sziasztok! Az általam idézett hozzászólásban a mellékelt linken IRFP140 szerepelt, ami 800Ft/db.Ezért érdeklődtem.Valakinek van-e tapasztalata,hogy szól a FET-es???Köszi!
(#) ngyzoli válasza Beachway hozzászólására (») Márc 11, 2009 /

Voltaképpen igazad van,inkább az eredetit kellene reprodukálni,de azt igencsak reménytelennek látom.Kicsit "rossz helyen vagyok",az első gondolatom tulajdonképp a JLH erősítő átalakítása lett volna,csak a 10W-nyi teljesítményéhez sokallom azt a hőt,amit elfűt,ezért tétovázok nekifogni...És még nincsenek meg a hűtőbordák sem.
(#) Beachway válasza ngyzoli hozzászólására (») Márc 12, 2009 /

Miért látod reménytelennek?Tök jól szól!Az zavar, hogy fűt nagyon?Én összedobom az eredetit is.A lomexba IRF9240 270Ft ,a IRF250 295 Ft. A többi meg filléres dolog.De még lehet, hogy van is nekem.A hűtőbordát fémhulladék átvevőknél be tudod szerezni.Vagy ismerősöktől kérdezd meg.Hátha van valami hulladék egy cégnek akár amit megkaphatsz olcsón!De ventilátoros hűtésben is gondolkodhatsz!Aztán ha beválik áldozol rá!
Ha az energia felhasználása zavar megjegyezném, én mikor hi-fi -zek előtte való nap bekapcsolom az erőlködőm ,hogy meleg legyen!Ezt nem kell!És ha ezt számolom nem számottevő az energia különbség!
(#) Beachway válasza barany165 hozzászólására (») Márc 12, 2009 /

Bocs, akkor valamit félreértettem!Az IRFP140 nem szerepel a lomex-os listában.De van az IRFP 250 ami 31A 100V 0.077Ohm, és ez 295Ft!Én az IRFP9240 árát néztem meg, és gondoltam a párja sem sokkal drágább!Sorry!
(#) V L válasza barany165 hozzászólására (») Márc 12, 2009 /

Kedves erősítő építők!
Úgy gondolom minőségi megoldás, az eredeti hang tökéletes reprodukciója a célotok az A oszt. végfok építésével. Igen ez az egyik módja hogy,ne rossz "tranzisztoros hangú"- sok igen nehezen mérhető rejtett hibával rendelkező erősítőt építsünk.
De miért is nem jók a mezei megoldások (majd a hurok erősítés mindent kijavít)?
1 A félvezetőknek a határadatait veszzük a méretezéskor, pedig jól csak a negyedéig képessek muzsikálni.
2 A terhelést pl. 6 ohmosnak számoljuk, de a háromutas hangfalban ha egyszerre fortisszimót kell produkálni mindegyik hangszórónak akkor ugyebár a szükséges áramcsúcs akár a háromszorosa is lehet annak amire méreteztünk (2 ohmra mit adna)?! És azt még figelembe sem vettük hogy a váltó doboz stb. fázistolásai mennyire növelik tovább az áram igényt.
3 A félvezetők a vezérlés ütemében igenis változtatják a hőmérsékletüket, amitől változnak a paramétereik, és bizony a hangba is bezavarnak
(csak nem tudjuk kimérni korrekten), -na ezt is minimalizálja az A osztály.
4 A keletkező sok hőt csak kellően nagy tokozással lehet a hűtőbordának átadni, a nagyobb tok, csipp pedig drágább, de ha ezt elhagyjuk a lényeg fele elvész.
A műszaki okokból kb. ennyi elég is hogy miért nincs az a túlméretezés ami már túlzás lenne.
Ha meg olcsón kell jó, akkor egy "masszív old Hifi" 10-20 Eft-ért beszerezhető. Üdv: VL :yes:
(#) barany165 válasza V L hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

Köszönöm a megtisztelő választ! Ezekkel én is tisztában vagyok, de egy ésszerűségi határ azért nem árt,hogy ne egy ruhásszekrényt hallgassunk,és az áramszolgáltatótól ne keljen teljesítménynövelést háromfázisra kérni!Ezért bátorkodtam érdeklődni.A monolit technológiának,tranyósnak az általad idézett termikus torzítás,CD-s hang miatt nem vagyok híve,sajnos ezt szenvedem.Régebben csöveseket építettem, de a" tüzesgépek" ujra reneszánszukat élik,de valahogy az "Ultralineár kapcsolást a kimenőtrafó nehéz elkészítése miatt?" mellőzik.Másik probléma a jelutjában lévő induktivitás,kapacitás ami szerintem nagyon is befolyásolják a hangminőséget,tehát nembiztos,hogy egy DC csatolt néha jobb mint egy Clas A, sajna a kicsatoló kapacitás is induktivitás is.Nekem még mindig a sokadik Q405 szólt legjobban, közvetlen a RIAA korr.-ról ,közben egy poti volt,de csak egy hangerőtartományban.Üdv!
(#) barany165 válasza barany165 hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

Ismét: Olvasom, hogy bekapcsolás után meg kell várni a bemelegedést,hogy megfelelően szóljon,akkor ez nyilvánvalóan arányban van a nyugalmi árammal és a hütőborda méretével?!Következtetek: minél hidegebb/nagyobb/ a hűtőborda annál hosszabb az az idő,nagyobb a nyugalmiáram!Tehát korlátlanul hüteni,áramot emelni nem célszerű?/estleg -273C ra.HI/.
Ezért köszönöm a véleményeket, arra gondolok,hogy amit még a kéz eláll már megfelelő, 10-15A terhelhetőségű félvezető elegendő erre a teljesítményre??Üdv!
(#) ngyzoli válasza Beachway hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

Az eredeti(pdf)fájl-t valamiért nem tudom megnyitni...Régebben láttam a kapcsolási rajzát,de most nem vagyok teljesen biztos,ugyanarra gondolok-e.
(#) V L válasza barany165 hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

Szevasztok
Teljesen egyetértek hogy, a csöves megoldások lelke a kimenő transzformátor, ezt ma alig lehet profira elkészíttetni. A másik ok, hogy a szebb hangot kapunk a csövesnél, a kisebb kapacitások, kedvezőbb stabilabb vezérléstől kevésbé változó paraméterek. A linearitást a relatíve alacsonyabb kivezérlésével érjük el nem a nagy visszacsatolással.
Igen a külön hibajavító erősítő a harmadik minőségi megoldás amit a Q405-ben is alkalmaznak, én már más célra használom a saját után épitett példányom (gitár láda multieffektel).
Most az aktív hangváltós megoldásokat tanulmányozom ( pont a passziv váltók problémái miatt), és mivel a leggyengébb láncszem a dobozba kerülő hangsugárzók, azt kutatom milyen lehetőséget adnak az újabb fejlesztésű hangszórók. Kétutast szeretnék, de úgy tűnik az csak igen drágán megoldva lenne kompromisszum mentes. Persze azért is mert jó érzékeny, kis erősítő teljesítményt igénylő megoldást szeretnék.
Üdv: VL
(#) lamalas hozzászólása Márc 13, 2009 /

Huuu emberek ... itt azert olvasok 1-2 meredek dolgot!

Idézet:
„...tehát nembiztos,hogy egy DC csatolt néha jobb mint egy Clas A...”

Egy A osztalyu erosito is lehet a kimeneten DC csatolt ezert nem latom az idezett mondatresz ertelmet? Persze ha a DoZ-rol volt szo mint A osztalyu erosito, akkor nem szoltam!

Idézet:
„Kétutast szeretnék, de úgy tűnik az csak igen drágán megoldva lenne kompromisszum mentes.”

Szerinted letezik kompromisszummentes audio keszulek? (a forrastol kezdve a hangsugarzokig) Szerintem nincs ilyen, foleg nem a legrosszabb hatasfoku es legrosszabb minosegu lancszemnel, a hangsugarzoknal nem letezik kompromisszummentesseg! Ettol fuggetlenul 2 utasbol is lehet nagyon jo minosegu es viszonylag magas erzekenysegu hangsugarzot osszehozni. Mondjuk ennek sztem nem sok koze van az aktiv valtashoz. Az akitv valtas mas teszta ami egyebkent engem is erdekel es epp most keszul egy ilyen rendszerem. De ez mar nem ebbe a topikba valo ...
(#) Beachway válasza barany165 hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

Nos a csöves erősítőnek tényleg nincsen párja!De az általad nem kedvelt hangzásvilágot lehet módosítani.Gondolok itt a tápon lévő papírkondik megfelelő méretezésével, vagy "olyan" vezetékek alkalmazásával.Az óriási dobozt, és teljesítmény igényét pedig ésszerűen kell maximalizálni.
(#) CIROKL válasza V L hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

Idézet:
„Teljesen egyetértek hogy, a csöves megoldások lelke a kimenő transzformátor, ezt ma alig lehet profira elkészíttetni. A másik ok, hogy a szebb hangot kapunk a csövesnél, a kisebb kapacitások, kedvezőbb stabilabb vezérléstől kevésbé változó paraméterek. A linearitást a relatíve alacsonyabb kivezérlésével érjük el nem a nagy visszacsatolással.”
Szerintem ezzel a dologgal gyere át a csöves erősítő topikba !
(#) V L válasza lamalas hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

Üdv.
No az aktív hangfal elképzeléseid, eredményeid nagyon érdekelnek. Persze, hogy a kompromisszum mentességet a legkevesebb rosz kompromisszumra értem. Van kétutasra kész megoldásod ??? Kérlek az egyik hangfalas topikban oszd meg velünk, mert hiába néztem végig, S= 91...93dB - minőségi megoldást nem láttam. Üdv. VL
(#) ngyzoli válasza V L hozzászólására (») Márc 14, 2009 /

"...a csöves megoldások lelke a kimenő transzformátor,ezt ma alig lehet profira elkészíttetni"
Mivel nagyon nem idevágó téma,ne merüljünk bele,mindössze egy téves hiedelmet szeretnék eloszlatni.Egy otthoni zenehallgatásra tökéletes,kiváló kimenő elkészítésében az égvilágon semmiféle boszorkányság nincs!Persze tekercselési gyakorlat,némi kézügyesség,megfelelő huzal(ok),és maga a gép,na meg ÓRIÁSI türelem feltétlenül szükségeltetik hozzá.Elkészíttetni meg pláne lehet,nyilván sokszorta több pénzért.(Amit fél évszázada már meg tudtak oldani,azt a mai technológiával ne lehetne??)Más kérdés,ki az,aki ért is hozzá...
(#) Doncso hozzászólása Márc 15, 2009 /

Sziasztok, lenne egy kérdésem, szerintetek EZ a borda elég lenne egy oldalhoz? Egy JLH-t elvitt, csak nem tudom a Doz mennyire melegszik jobban. Kedvem támadt megépíteni ezt az erősítőt is, kíváncsi vagyok a hangjára, ezért kérdezem. A másik kérdés az lenne, hogy szerintetet egy oldalnak 17.000µF SPRAUGE kondit használjak, vagy inkább több darabból összerakott kisebbeket?
Üdv.
(#) válasza Doncso hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Szia!

Szerintem egy ekkora borda legfeljebb ventilátoros hűtéssel felelne meg egy oldalnak. Ez persze csak akkor igaz, ha a gyári ajánlás szerint 1.7A-re állítod a nyugalmi áramot, ekkor ugyanis az ajánlott 40V-os tápfeszen akár 68W-ot is elfűthet oldalanként, ami nem kevés.
(Mondjuk nem tudom hogy a JLH mennyit disszipált oldalanként, de nekem úgy rémlik hogy ennél kevesebbet.) A megoldás kisebb nyugalmi áram, nagyobb hűtőborda, vagy ventilátoros hűtés lehet.

Tápkondinak pedig jó lehet a 17000µF Sprague, bár én inkább összeraknék kettő, de inkább három 10000µF -osat párhuzamosan (oldalanként persze). Ez utóbbi megoldással van a táp nálam is megvalósítva. Persze nem muszáj bele mindenképpen a 30000uF, de mindenképpen érdemes több kisebb kondiból kirakni a szükséges értéket (az alacsonyabb ESR miatt, ugyebár).
(#) Doncso válasza hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Hát sajnos ettől féltem, hogy a Doz nak nem elég, a JLH kevesebbet fűt, na de mind1, majd még utánnanézek nagyobb bordának, aztán visszatérek a témához.
Köszi a választ.
(#) válasza Doncso hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Igazán nincs mit.
Egyébként én se találtam kellő méretű hűtőbordát, nálam két ventilátor hűti alacsony fordulaton a bordákat. Nem túl hangos, úgyhogy nemigen zavar bele a zenébe.
(#) CIROKL válasza Doncso hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Szia : Gé már gyakorlatilag megadta a választ , De én is tapasztalatból mondanám hogy az a borda csupán passzív hűtésként csak egy végtranzisztorra elegendő !Esetlegesen ventilátorral ellátva elég egy csatornára ?
(#) Doncso válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

oké, köszi a választ.
Következő: »»   26 / 72
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem