Fórum témák
» Több friss téma |
Szerintem LP a "low profile" roviditese, ami annyit tesz hogy kis meretu (marmint a magassaga mint ahogy a kepen is lathato).
És akkor mi lenne az LH "low height" az is kis magasságú ?
és HC stb
Jó lesz a hűtőd az enyém is kb ekkora (20x11x4cm) A Jamicon és a G-Luxon kondik is jók. Elég az 50V-os tűrés. Manapság inkább a hamisított cuccoktól kell jobban tartani. A Jamicon kondiknál a 6 év az semmi.
Csatoltam képet a szubvégfokom jelenlegi állapotáról és a leendő 2x200W-os erőlködőm félkész tápjáról.
Nekem is ilyen dobozom volt, a 7294 nemhíd sztereónak. Most már olyan, mint egy sajt, de nem lehetne vele egeret fogni
Ezért újat vettem, ami kisebb szélességű kb 10 centivel, de a többi méret ua. És nem fogom ész nélkül kifurkálni, először megtervezek mindent Ha jól látom talán 25A híd van a dobozod szélén, meg egy jó nagy nyák középen, gondolom kivezérlésjelző, meg talán választható a vágási freki meg mindenféle cucc, ami kell egy sub erősítőbe Még igazából nem döntöttem el 100%-ig, hogy sub vagy stereo erősítőt csinálok, mindegyi jó volna vagy akár 2.1 Tetszik a táp, legalább könnyű lesz, meg nem "mágnesez össze" mindent És hány watt jön ki így mennyiből
Ha jól látom nagyobb a kivezerérlésjelző panel, mint a végfok
A táphoz szinte mindenem megvolt, sok bontott cuccom van ilyesmihez. Ha mindent újonnan kellett volna megvennem, akkor kb 8000 Ft ból jött volna ki. (egy 600VA-es toroid 15-18 ezer Ft) Tehát olcsóbb a kapcsitáp. Már csak abban kell reménykednem hogy működni fog és megbízható lesz
A 2x200as TDA-nak 2U x 25cm rekkdobozt szeretnék, mert azt könnyen lehet rögzíteni a konténerben. Már nézegetem hogy hol a legolcsóbb. A dobozt én nem fúrkáltam sosem agyon, pedig volt már benne aksitöltő meg quad-405 is. Inkább mindig alumínium szerelőlapot tettem az aljába és abból csináltam szitát.
Igen, nagyobb. Legalább 3 x akkora
Üdv Mindenkinek!
Végre elkészült a nyák, a 2db párhuzamosan kapcsolt 7293-hoz. Eagle-ben terveztem. És műnyomós vasalásos eljárással "hívtam elő". Aminek örülök, hogy mindenféle gyakorlás nélkül elsőre jó lett minden, ez az első Eagle-ben készült rajzom, de hát valahol el kell kezdeni a rajzolást, mért ne egyből a 2 oldalassal Ráadásul sokkal kisebb lett a nyák és sokkal jobb, mintha 1 oldalas lenne. Szerencsére nem csúszott el a két oldal a vasalás során sem A nyák tervezéséhez nagyon okos tanácsokkal látott el gb197, nélküle biztosan nem sikerült volna ilyen jól megtervezni. Ezért ezer köszönet Sajna még nincsenek alkatrészeim, remélem minél előbb össze tudom szerelni. Ha sikerül, akkor sokkal hasznosabb kapcsolás lesz ez számomra, mint a híd, de a nem hídhoz képest is. Talán orvosolja a sima 7294 gyengeségét 4 Ohm-on 40V-ról. Ez ugyanis már nem ész nélkül melegszik, hanem a 2 IC között megoszlik a terhelés, és talán hűteni is lehet majd, és nem fog kopogni a védelem, halkan jegyzem meg, a teljesítménye is több lesz Persze ez csak elmélet, gyakorlatban tűzijáték is előfordulhat. :hide: Hát majd kiderül, később beszámolok róla, ha valakit érdekel. És végezetül csatoltam egykét képet a cuccról.
Mennyi ideig marattad? Érdekel mit tud a gyorsmaró mert én eddig csak vas kloridot használtam
Az időt nem mértem, de kb. 4-5 perc alatt meg volt az egész. A tálkát 60-as égőhöz közel tettem + ide-oda hintáztattam, ez gyorsítja a folyamatot.:yes:
1-2 percig pancsikoltam, aztán láttam, hogy már nem mar semmit, ezért még kapott egy kis lötymötyt. Ahogy elfogyott az összes réz, ami nem kell, gyorsan kiszedtem egy csipesszel. Szerintem jó ez a gyorsmarató, már 2-3 éve állt a szekrényben, sokszor használtam már, de eddig csak filctollal rajzolgattam, de azért a lézernyomtatóval + műnyomóval egész jó eredmény született Ha egyből megfelelő mennyiséget öntöttem volna + melegítem akkor 2-3 perc . Egyszer gáz fölött melegítettem fél méterre műanyag edényben és felforrt, nekiállt füstölni, én meg majdnem megpusztultam :wilting:
Szép lett a panel sok sikert és kösz a választ
Nagyon nagyon jó lesz! Tűzijáték szerintem kizárt! Szerintem az áramkör bonyolultsága nem kívánta volna ,meg a kétoldalas panelt. De a csillagpontos kialakítású földelés kizárja a földhukot. Feltennéd a projectet is?
Nagyon profi lesz , köszönjük GB197 nek és neked is. Szerintem többen is utánépítjük majd , pláne ha Bassmasternek beválik a kapcsitáp. :yes:
Úgy néz ki, hogy be fog válni :yes:
A nyáktervet 3 helyről "ollóztam össze":
- az alapokat a gyári kapcsrajz jelentette - a mute-standby részt 100%-ban a Pedro féle 7294 kapcsolásról másoltam le - a bemeneti részhez és a táp szűréséhez pedig gb197 nyákjáról vettem ötleteket + ehhez jött hozzá, hogy gb197 ellátott pár tervezési tanáccsal, pl.: a földet egy csillagpontból vezessem ki stb. illetve átnézte az egészet, nincs-e hiba, és nem talált. Azért maradtam a 2 oldalas nyák mellett, mert így nem kell annyi átkötés, rövidebbek a táp vezetőpályák, kisebb a nyák stb... Időközben megérkeztek az alkatrészek, és össze is szereltem, a képen látható, milyen lett. Egy-két apróságot leszámítva, (egyik kondi 5mm helyett 6 mm átmérő, és nem lehet teljesen benyomni, ezért 1mm-el a panel fölött lóg) nem volt semmi probléma az összeszerelésnél, bár egy kicsit nem ártott gondolkodni, hogy mit milyen sorrendben tettem be, mert felül is forrasztani kellett, főleg az IC-nél kell odafigyelni, de minden jól sikerült :yes: Az összes elkó 105°C-os 100V-os Samwha, kivéve a 4 nagyot, az 50V-os Most estefelé jutott már csak idő az élesztésre, labortápegység híján ellenállatokat tettem, sorosan a tápágakba, méricskéltem közben, és egyre kisebb adagok következtek: 1k/500R/250R/40R/20R/10R látható, nem siettem el a dolgot, biztosra mentem Amikor 10R esetén sem volt semmi szokatlan, levettem a némítást és megszüntettem a a bemenet rövidre zárását. Lemértem a kimeneten nincs-e egyenfesz: 0,00 V-ot mértem . Jöhetett a hangfal, bemenő jel nélkül, a rákötés pillanatában sercent egy picit, majd néma csend, gerjedés zéró Ezután jöhetett némi muzsika, egy sokat megért 8 Ohm-os, 13 centis MNC sunflower + pc magas bedobozolva, ez a teszthangfal. A zene ahogy kell, megszólalt, igaz még ott vannak a 10 Ohm ellenállások a tápágakban, de ezek után nyugodtan kivehetem. Csak kis hangerőn volt teszt, még talán 1W-ot se adtam neki, majd holnap .... Amúgy a mute rész is tökéletesen működik, ahogy kell csendben elnémul, és csendesen is jön vissza Tehát minden elsőre sikerült Holnap alaposabb teszt jön, beszámolok róla, remélem bírja majd Egyébként ha hamis lenne az IC, az mikor jön elő, bekapcsoláskor robban, vagy nagy terhelésnél De remélem nem lesz gond
Ez hibatlanul nez ki, profi munka
Kirakod majd a nyaktervet meg beultetesi rajzot? Megprobalkoznek en is egy ilyennel.
A kondi miatt módosítod a tervet?
Kíváncsian várjuk az erdményeket, főleg a 4ohm tesztet. Bízunk benne ,hogy nem fog csattogni. Hamis? Hamisítani 'átcímkézéssel' szoktak. De ez esetben milyen gyengébb ic-t lehetne átszitázni? Tranzisztoroknál ,és FET -ek nél már van ok az aggodalomra. Ha lehet kérni olyant ,hogy ha kész van ,és 100% tesztelt akkor összefoglalnád egy PDF-be ,vagy egy zip -be? És akkor tudnánk ráhivatkozni , hogy a 'zoka féle 7293-as'
Jó sikerült a házikészítésű nyák, ill. az egész beültetés. Gratulálok hozzá!
A nyáktervet valamilyen formában közzé fogom tenni, de előtte 2 helyen csinálok rajt módosítást, csak annyit, hogy 1mm-el odébb teszem a vezetőpályákat ahol kell, nem mintha így nem lenne jó, ahogy van
Ismét tesztelgettem, most már ráuszítottam a teljes tápot . Beiktattam a DC védőt, hogy nyugodtabban próbálgathassam Rákötöttem gyári hangfalat, és meghallgattam: A hangja nekem nagyon hasonlít a 7294-re vagyis szép tisztán szól, nekem nagyon tetszik. Bár normális jelforrásom sajnos nincs, csak a PC zörgős, sistergős alaplapi hangkártyája, amiből tisztán hallható,mikor kotorászik a gép a vinyón De halk zene már elnyomja szerencsére. Az erősítő nem gerjed, olyan csendes, mint a 7294 volt, bár a mobil bekavart neki, így doboz nélkül És a várva várt kopogás teszt is megtörtént: Még a múltkor elkészítettem egy durva léptékű impedanciagörbét a hangfalhoz, ami egyébként elég jól használható, ugyanis a 7294 csak ott kopogott leghamarabb, ahol 5 Ohm környékén van a görbe, máshol csak később, illetve 30-40Hz nél egyáltalán nem. itt van a görbe. Ebből látszik, hogy 15 és 70 Hz-nél kopogott leghamarabb Ezért most csak itt vizsgáltam meg Régi eredmények, ahol kopogott legelőször: 42V-ról - csillámmal - 8,6 V 42V-ról - csillám nélkül, 0°C-os bordával - 16,7V (tehát ez a kb.:50-60W a csúcsteljesítmény 42V-ról, lehetetlen hűtés mellett.) Na most nézzük a P7293-at: Hogy a szomszédok ne forduljanak fel, 15Hz-en teszteltem csak. Ez elvileg nem hallatszik át, de a membrán torzítása igen :eek2: A mért eredmény: 23 V, a JBL kezd felszállni, a másik szobában az ablak kapaszkodik a keretbe Kopogás ??? hát max a szomszéd :beka3: De az erőlködő bizony nem erőlködik, hanem erősít Viszont egy idő után az IC-nek nagyon melege lesz. Ekkor jön be valamiféle védelem, ami vissza-vissza fogja a hangerőt, de semmi esetre sem kopog. Zene esetén probléma nincs, hihetetlen brutál nagyot szól Mindenkinek ajánlom, aki ráunt a hídra vagy 4 Ohm-os a hangfala ui.: további tesztek még lesznek
"A mért eredmény: 23 V"
De a potit még lehetne húzni, csak nem akartam a hangfalat kinyírni, mert azért ez mégsem zene, hanem teljes színusz :smoke:
Szerettem volna megkérdezni, hogy a rövidzár védelem mennyire jól működik.
A 7294: SHORT CIRCUIT PROTECTED A 7293: SHORT CIRCUIT PROTECTED (WITH NO INPUT SIGNAL APPLIED) A 7294-nél ez az állítás többnyire igaz, zártam már rövidre menet közben is véletlenül, és nem lett baja Lássuk a 7293-at: véletlenül a levegőben lógó kimeneti drótokat 1 másodpercre rövidre zártam, miközben szólt az erősítő, jól hallható hangerőn. Eredmény: csatt, láng, füst, égett szilikon szag :wilting: Tanulság: az adatlapnak hinni kell :yes: Pedig épp azon gyönyörködtem, milyen szépen szól Na ez az ügyetlenség nem fog eltántorítani, mert a nyákterv tényleg hibátlan, viszont szükség lesz egy profi rövidzár elleni védelemre legközelebb. Csak az az egy bosszant, hogy 15 lába van x 2 + felül is, nehéz kiforrasztani Most kicsit leállok, de még lesz folytatás
Helló!
Úgy könnyebb lesz kiszedni, ha az IC tövénél levágod a lábait oldalvágó fogóval, és utána már a lábakat egyenként ki lehet forrasztani. Üdv!
A kapcsolás hiába van védelemmel ellátva, az nem jelenti azt, hogy rövidre is zárható vagy kibirja a rövidzárat. A ic kimenőárama ilyenkor a max 10A-rel lehet számolni, tehát ami a tápon marad fesz, azt ic-nek "be kell nyelnyi" (veszteségi teljesítmény) ezt viszont egy nagyobb tápnál nem bírja ki. Ez pont az alacsony terhelőimpedanciának megfeleő eset.
Célszerű olyan védelmet építeni, ami vagy visszahajló karakterű limiter, vagy újraindítható és a STBY funkciót vezérlő megoldás. Esetleg ki lehet használni hozzá a clip lábat is.
Tapasztalat ?
egyébként nekem is ez jutott először eszembe, már ki is nyestem az egyiket
Hát kicsit hallgattam volna még, mert tényleg nagyon jó hangja volt
De hát ez van, nem bánkódok, legalább tudom, hogy ezt nem bírja ki :violent: Érdekes, hogy a 15 és 8 lábak között mindkét IC-nél elszakadt a vezetőpálya (képen). Az a lényeg, a hangfalak túlélték, bár a védelemnek nem sok köze volt hozzá, a trafó biztosíték oldott ki azonnal A védelmen alaposan gondolkodni kell, mert azért rövidzár bármikor előjöhet, véletlenül is "Az összes elkó 105°C-os 100V-os" Most látom a 47µF kondi 63V-os, nem 100V
Alsó kategóriában nincs nagy szórás. A Jami az talán jobb picivel. Nem gond egyébként, lehet velük építkezni, csak tudomásul kell venni, hogy sem áramterhelhetőségükben, sem ESR-ben, sem nagyfrekis viselkedésben (és ez a leghangsúlyosabb) nem a legideálisabbak, amit a minél több darab párhuzamosan kötése csak részben orvosolhat és nem elég melléjük egy 100nF-os kerámia kondi. Magyarán, hiába a maréknyi pufferkondi, a befektetéssel arányosan nem lesz jobb az eredmény, pláne magasabb hangfekvésben. Szerinte jobb egy kisebb terhelhetőségű, de kiegyensúlyozott frekimenetű táplálás, mint egy alsó tartományban bika, középmagasban meg elvérző verzió.
Végül is nem gond, ha kondi 63V-os, azon ideális esetben is max +Vss lehetne, de annyi sincs. Gondolom egyébként sem járatod +-50 V-ról?!
A legegyszerűbb megoldás a rövidzárvédelemre a biztosító betét pl. hangszórókimeneten, vagy sokkal bonyolultabb elektronika. Az a kérdés, hogy mire akarod használni. A védelem mélységét és minőségét ennek megfelelően kellene megtervezni, megépítni.
Az a fólia ott alulméretes akkor. Legalább ónnal rakd fel ezeket a nagyáramú, de vékony hozzávezetéseket, kellemetlen meglepetést tud okozni. A rövidzár-védelem nehéz dolog, hiszen feszültséget és áramot is kell figyelni hozzá. A clip detect láb esetleg alkalmas erre, de kérdés, hogy milyen késleltetéssel működjön, hiszen műsorjelben előfordulnak ilyen csúcsok (amikor a relé belépése zavaró), de egy rövidzár egy ilyen csúcsnyi idő alatt végzetes lesz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |