Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   106 / 507
(#) lehar válasza Mtztraktor18 hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

3,2 méter,3 lapátos már 1,5 Kwatra böven elegendő.Viszont nagyon ajánlom az állandó mágneses generátort(PMG).Azért jó tudni hogy a legjobb hatásfoka a 3 lapátosnak van.Itt értsd a ford. per nyomaték arányt is.A sok lapátosoknak joval nagyobb nyomatéka van,joval alacsonyabb fordulaton.A 3 lapátos viszont kissebb nyomaték,jóval nagyobb fordulat.A traktor generátoroknak csak egy gondjuk van: nagyon nagy fordulatot igényelnek.Viszont ha áttételt teszel,akkor nagyon nagy lesz a mechanikai veszteség.De ez már ki lett tárgyalva itt a forumon.
(#) tralala válasza Mtztraktor18 hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Szia!
A háztetőn elhelyezett szélgenerátor nem biztos, hogy jó ötlet! A generátor által keltett rezgések károsíthatják az épületet, előbb-utóbb diletációk jelenhetnek meg az épületen, és a tetőszerkezet károsodhat, nem beszélve a zajról, amit a szerkezet gerjeszt! Búcsút inthetsz a mindennapi nyugalmadnak! Az építészeti előírásoknak is csak úgy felelsz meg, az említett méretekkel, ha engedélyt kérsz rá az illetékes szakhatóságnál, ugyanis a nem engedélyköteles maximális magasság a tetőgerinctől számított három méter! Ami a generátort illeti, inkább készíts magadnak egy Hugh Pigott féle síktárcsás generátort, amit nem kell áttételezni, mint az említett traktorgenerátort, és állíts fel valahol a kertben egy megfelelő magasságú árbócra! Töltésvezérlőre mindenképpen szükséged lesz.
(#) kingkey válasza lehar hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Viszont ha áttételt teszel,akkor nagyon nagy lesz a mechanikai veszteség.De ez már ki lett tárgyalva itt a forumon.

Épp ezért nem baj.ha sok lapátot használ.
A szél kis sebességgel szokott fújni.
Ellenben attól tartok, nem ússza meg a töltésszabályzást.
Anélkül nem sok teteje van gépjárműgenerátor használatának.
(#) watt válasza tralala hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Szerintem enyhén eltúlzod ezt a dolgot! Ha egy szélkerék morog, akkor az rossz. Számtalan kereket látni háztetőkön.
(#) pudding1 válasza watt hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Nekem a garázstetőn van, és nem bántam meg hogy oda raktam és nem a házra!
(#) watt válasza pudding1 hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Azért nem hiszem, hogy ugyanolyan a födém. Egyébként hangos? Mondjuk én vertikálisba gondolkodom, azok meg hangtalanok...
(#) pudding1 válasza watt hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Ha dolgozik, BÚG! Hallani hogy mikor éri el azt a fordulatot amikor elkezd dolgozni, és onnantól bizony hangja van, és most csak arról van szó amikor rendesen dolgozik. Az a jófajta mély búgás amitől frankó fejfájást lehet kapni............. Aztán pl. csak egyik egyenirányító meghibásodik, olyan műsort csinál hogy garantáltan nem fogsz aludni. (és ez csak 300W-os)
(#) gulyi88 válasza pudding1 hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Szerintem a helyet elsősorban a környező elemek és a fő széliány határozza meg!
pl én is a fészer tetejére fogom tenni, nem magas max 2m (szélkerekem egyenlőre (légcsavar stílusú) ~2,5m átmérő, ebből 40-50 centi az agy átmérője, 6 nagyfelületű lapát, állítható szöggel! Alacsony fordulatú lesz!).
DE a fészer mögött saccra van 1Km szántó (tehát sík terep) a fő szélirány is a szántó felől fúj, a fészert a szél kénytelen megkerülni, széleken oldalra, beljebb meg felülről!
(véletlen "szélcsatolrna"+ egyéb fák és a ház is jó helyen vannak.) (szeles időben akár körbe is lehetne fűstölni a tervezett helyet, így kiderül, hogy hol keletkezik sűrűsödés, és hol turbulencia.)
(#) kingkey válasza watt hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Egyébként hangos? Mondjuk én vertikálisba gondolkodom, azok meg hangtalanok...

Ja.. Athor tett be egy vertikált, én meg zörgőgépnek tituláltam.
Ha azt egy háztetőre tennéd, az biztos, egér nem lenne a házban...:}}
(#) watt válasza kingkey hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Kevered a szezont a fazonnal!
(#) tralala válasza watt hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Régebben zajos közegben laktam, most a természetben, erdőszélén élek. semmi pénzért nem tennék a házam tetejére, de még a közelébe sem egy zúgó szélgenerátort. Ha építek, akkor jó messze a háztól, és inkább vállalom a többletköltségeket, minthogy a nyugalmamat felrugjam!
(#) watt válasza tralala hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

A vertikálisoknak nincsen hangjuk...
(#) tralala válasza watt hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Úgylegyen, úgy legyen!
(#) kingkey válasza watt hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

A vertikálisoknak nincsen hangjuk...

Az mind rendben van, de én erről beszéltem:
http://www.youtube.com/watch?v=9UPe6A_UVPc&NR=1
(#) Engine77 hozzászólása Márc 15, 2009 /

Nekiláttam egy szélgenerátor alapterveinek, de sajnos elakadtam. Sokat olvastam a fórumot visszamenőleg, és láttam hogy sok embernek okoz gondot az elektromos áram előállítása. Én is ezzel küzdök, nekem kb olyan 400-500W kellene, de már elméleti síkon elakadtam. Gondoltam az autó generátorra, de nem tudom mennyire működne. Tanácsra lenne szükségem hogy azok akik már építettek kész szélgenerátort hogyan oldották meg az áram előállítását és az ezekkel kapcsolatos problémákat. Nekem a gépmunka , méretezés marás fúrás faragás megy, az elektromosság kevésbé
(#) tralala válasza Engine77 hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Ez talán segít, olvasd végig!
(#) Engine77 válasza tralala hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Köszönöm szépen a segítséget. Ha bárkinek van olyan dolga vagy alkatrésze amit ki lehet önteni alumíniumból, szóljon nyugodtan.
(#) Engine77 hozzászólása Márc 15, 2009 /

Ez megvan nekem is de nem sokat értek belőle
(#) Engine77 válasza pudding1 hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Üdv puddinq1! Konkrét elképzeléseim már megvannak, a klasszikus vízszintes tengelyű szélkereket szeretnék építeni. A szerkezeti és mechanikai megoldásokkal nincs gond, én csak az elektromos részével állok hadilábon. Arról kellenének rajzok vagy leírások. A mechanikát hamar megoldom, az áttételtől a fordulatszám szabályozásig, az állvány is hamar megoldható, de a tekercselések stb. nekem az nem megy.
(#) tralala válasza Engine77 hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

Ha az angolt nem érted, a rajzokon azért biztos eltudsz igazodni! A lapátkészítés, mágnesek egymáshoz való távolsága, tekercs drót átmérők, tekercs átmérők , egyenirányítás, stb! Nyelvtudás nélkül is értelmezhető szerintem, pár fontosabb "dolgot" akár ki is szótárazhatsz! A többi már "csak" pénz kérdése!
(#) pudding1 hozzászólása Márc 16, 2009 /

Műgyanta ügyben kérnék segítséget. (Öntés előtt kellett volna, de hát.....megint siettem) Van kétféle lötyi, az egyik áttetsző, a másik kék színű. Nincs meg hozzá a leírás, úgy hogy összekevertem 2:1 arányban és ráöntöttem a tekercsekre de nem látom hogy nagyon kötni akarna. Kb mennyi idő kell neki? Jó lehet ez az arány?Milyen hőfok kell neki-szobahőmérséklet, vagy elég az a 10 fok ami a műhelyben van? Ha evvel a keverési aránnyal nem jó akkor mit lehet vele kezdeni???
(#) watt válasza pudding1 hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

Többféle van, a tubusok, vagy edények mérete szokta megadni az arányt is, de a legtöbb 1:1-es. 25°C kell neki elvileg minimum. Nézd meg, hogy melegszik-e! Ha nem, akkor nem köt...
(#) pudding1 válasza watt hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

Köszi. És ha nem köt akkor keverjek hozzá még a kékből?
(#) dB_Thunder válasza pudding1 hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

A vízszerű adalék az edzője a kék sűrű a bázis, és most kérdeztem a haveromat 2-3%-nyi edző kell hozzá. (én csak arra emlékeztem hogy nagyon kevés edző kell hozzá, mert én csak pár cseppet kevertem be mindig)
Persze ez csak akkor áll fent, ha ugyan olyan műgyantit használunk.
(#) watt válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

Az edzőből gondolom sokkal kevesebbet is kaptál?
(#) pudding1 válasza watt hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

Az átlátszó volt nálam a sűrűbb és abból volt 2xannyi, mint a híg kék lötyiből. Kiváncsi leszek mi lesz belőle. Elvileg 2x14 mágneses légmagos generátor.
(#) watt válasza pudding1 hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

Akkor ez szerint jó arányban keverted, csak kicsit hideg van neki. Meglátjuk.
(#) dB_Thunder válasza watt hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

Én mindig havertól kunyerálok egy keveset kicsi krémes fiolákba. Neki pedig ásványvizes üvegbe volt (a bázis). Úgyhogy nem tudok semmit az eredeti kiszereléséről.
(#) athor77 hozzászólása Márc 16, 2009 /

Az jutott eszembe hogy 1-1.2 m lapátok vannak a mennyezeti ventillátorokba.
Nem tudom milyen erős a felfüggesztésük.
Lehetne használni valamire a lapátokat?
(#) Atis57 válasza athor77 hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

szia!
igen, ha a lápátokat kicseréled / PVC csőre/ és 80cm átmérő alatt maradsz, nagyszerű 5-30W generátor lessz belőle .
Következő: »»   106 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem