Fórum témák
» Több friss téma |
Ja akkor a két kapcsolás ugyan az.Majd rakok fel képet ha meg csináltam mert szerintem a potit kötöttem el.
A potit úgy kösd be, hogy az egyik lábát összekötöd a szélsővel, így már csak két láb lesz. Ezeket kösd be, így lesz változtatható ellenállás (de ha máshogy kötötted be, akkor is kellene működnie (kivéve, ha a két szélsőt kötötted be... ) )
Ok.De akkor is kellene működnie ha pont fordítva kötöttem be a potmétert?Mert a motor működött csak nem lehetett szabályozni.
Persze, hogy kellett volna működnie. De le tudod ellenőrizni. Kösd multiméterre a potit, ellenállásmérő állásban, és ahogyan tekered a potit, úgy változik a mutatott érték.
Csá.A potit megnéztem és működik.De csak szerdán bírom megcsinálni mert elromlott a forrasztóm
![]()
Helló ! Már alakul a winchester lézer show. Már van egy vízszintes zöld vonalam .Holnap elkezdem a frekit felturbozni. Majd a másik winyóval a függőleges vonalat rajzolni . Melyik az a legkisebb frekvencia amivel már elfogadható ábrákat lehet rajzolni? Holnap megpróbálom a 6 kHz elérni. csak a tükör le ne essen.
Ha a frekire tudna valaki válaszolni azt előre is meg köszönöm !
Szia!Ha kész lesz akkor rakj fel róla képet mert engem is érdekel!
Meg engem is! :yes:
![]()
Sziasztok!Megcsináltam újra a motorszabályzót és csak minimálisan változtatja a fordulatszámot.Ha valaki bír segíteni azt előre is köszönöm
Miről kapjaa tápot és hány voltot adsz neki?
Próbáld meg, hogy 6-7V-ot adsz csak rá.
Amúgy DVD íróból kiszedett, tálcamozgató motort használok, azzal jól működött ez a kapcsolás is.
Helló ! Ha jól látom a 240 ohmos ellenállás rossz helyre van kötve !!! A középső és a bal szélső lábra kell kötni. mert most az egyik vége testen van. Tehát a kimenetet testre kötötted az ellenállásal.
Hello! a képen végig futottam nem jól van összekábelezve!!!
Szia!Tényleg elkötöttem az ellenállást.köszi
![]()
Hello.Dvd lejátszóból szedtem ki a motorokat.
Nem csak azt! a +t a képen a potméterről adod az IC-nek az ugy nem jó!!! És az 1u-s kondi sincs jó helyen, a kerámia kondi se.
boccs vedd ugy hogy nem szóltam, összetévesztettem a 78XX -el!
Sziasztok!
Azon gondolkoztam, hogyan tudnám a motorok forgását automatán szabályozni, PIC nélkül. Az LM317-tel felépített áramgenerátort lehet vezérelni egy DS1669-el (remélem van itthon 10kohmos) (esetleg tranzisztorral is lehet vezérelni, de nem értettem, hogy feszültséget is változtathatok vele, vagy csak be-ki tudom kapcsolni az LM317-et), azt pedig lehetne vezérelni egy 555-össel felépített órajel generátorral. Kiadna magából először X db. jelet, amivel növekedne a DS ellenállása, aztán pedig X jelet, amivel csökkenne. Plusz még készítenék egy másik 555-tel időzítőt, ami Y időnként kapcsol egy relét, ami forgásirányt változtat. Így elvileg minden figura látszódna, és olyan gyorsan váltana, ahogyan beállítom. Ez vezérelné az egyik motort, a másik pedig fix sebességen lenne. Valakinek van esetleg egyszerűbb ötlete analóg IC-kel? Köszi szépen!
Sziasztok! Elkészültem a lézer show-l már csak bekel dobozolni
![]()
Na nekem ez a rész szokott elhúzódni, de nagyon
![]() Kovidivi: PIC-el szerintem egyszerűbb, na meg az véletlenszerűen "választja" az alakzatokat, ha Te esetleg nem tudod beleégetni a PIC-be a programot, akkor kérj meg egy ismerőst, vagy fórumozót, biztos segít. És így se drágább mint a Te megoldásod. De visszatérve a Te megoldásodra, én is gondoltam már erre, de a DS IC árának köszönhetően hanyagoltam az ötletet ![]() Viszont szerintem a másik motor sebességét is kell szabályozni, csak így tudod az összes alakzatot kihozni.
Van itthon DS-em
![]() ![]() Üdv!
Ja, az más.
Viszont most nekem lenne kérdésem: Akinek van ilyen 2 motoros lézershow-ja az mérje már le hogy mennyi áramot eszik, rögtön a 220V-os oldalnál. Nekem úgy hogy megy a lézer (ami már önmagában több mint 100mA) meg a két motor, bekapcsolásnál felmegy egy pillanatra 60-70mA-re aztán beáll olyan 30-40mA-re. Persze váltóáramra kapcsoltam a multit, először 20A-es majd 200mA-es tartományban. |
Bejelentkezés
Hirdetés |