Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Távirányítós csipogó (sziréna)
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Dani494 hozzászólása Márc 15, 2009 /

Sziasztok!
Mielőtt rátérnék a konkrét problémára,elmondom miért nyitottam új fórumot.
Itt hobbielektronikán is kerestem a témát,és az interneten is.Ezek voltak a kulcsszavaim:transmitter,doorbell,wireless,távirányító.
Találtam itt is néhány fórumot amik részben foglalkoznak a kérdésemmel.Azonban azért nem ott tettem fel a kérdésem,mert mégis mindegyik fórumban más volt az indító problémája.
Szóval,egy olyan kapcsolást keresek, illetve szeretnék kérni tőletek amely gombnyomásra megszólaltat egy vezeték nélküli összeköttetésben álló modult.Mellékletben küldök rajzot a tervemről ha nem lenne teljesen érthető.
Én egy olyan megoldásra gondoltam,hogy van mondjuk egy kvarccal működő adó-vevőm,ahol az adó mikrofonjának helyére egy jelgenerátort iktatnék be.

A kapcsolással kapcsolatban ezek lennének a kritériumok:
-a lehető legkevesebb alkatrésszel
-ha lehet relék és kvarcoszcillátorok nélkült(tudom hogy feljebb pont ezt mondtam de az csak ötlet volt)
-kevés tápfeszültséget igénylő kapcsolások(a legtökéletesebb az lenne ha 1,5 V-os lenne)
-én szeretném megépíteni,szóval a bolti készen kapható 433Mhz-es cuccok és társaik nem jók

Azok a kapcsolások amiket én találtam neten azért nem jók,mert valamelyik kritériumnak nem felelnek meg.Ha túl nagyok az elvárásaim és nem lehet megvalósítani a kapcsolást,akkor jók lesznek azok a kapcsolások is amik kicsit eltérnek a feltételeimtől.
Minden,a problémával és a kapcsolással kapcsolatos hozzászólást,ötletet,elgondolást szívesen várok.
Segítségeteket előre is köszönöm.

rajz.JPG

(#) proba válasza Dani494 hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Pedig szerintem vezeték nélküli csengőnek hívják az illetőt.Ha szerencsés vagy 5X ekkorában és 10X ennyiért egy éves munkával építhetsz jobbat.(bár lehet tévedek és jó esetben a szorzók harmadolódnak)
(#) proli007 válasza Dani494 hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Hello!
A követelményeid kissé ellentmondóak, és a vége az lesz, hogy feltaláltam a melegvizet! - csak még hideg...
De pld. a hatótávolságról még szó sem esett.
üdv! proli007
(#) Dani494 válasza proba hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Vezeték nélküli csengő azért nem jó mert sok alkatrész kell bele.De ha tényleg ilyen nagyok az elvárásaim akkor lehet mondjuk nagyobb meg kvarc is lehet benne.
(#) Dani494 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Nem tudom miért ellentmondóak,-kicsi,ha lehet kevés alkatrész,kevés tápfesz.A hatótáv az kicsit lehet,elég mondjuk 5-10 méter.
(#) gerenk válasza Dani494 hozzászólására (») Márc 15, 2009 / 4

szerintem is a vezetéknélküli csengő projekt lett ilyen szépen leírva.
(#) Dani494 válasza proba hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Monduk igazad van,tényleg a vezetéknélküli csengő lenne a legegyszerűbb megoldás ,mind anyag munka és idő téren is.De ugyebár ez az oldal arról(is) szól (szerintem) hogy létrehozzunk új dolgokat is(szerintem).A fórumot is csak azért nyitottam mert kiváncsi vagyok hogy meg lehet e építeni máshogy.Szóval ha lehet akkor most a ,,vegyél 300ért kínai csengőt és használd fel'' megoldást hanyagoljuk.
(#) Dani494 válasza gerenk hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Valaki akkor tudna adni linket vagy kapcsolást a vezetéknélküli csengőről?Azt az oldalt már néztem ahol vezetéknélküli csengő kapcsolása van és citromsárga a háttere.Csak nem tudom már mi volt a címe,de a kapcsolását elmentettem.
(#) gerenk válasza Dani494 hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

A kvarcot az adóból nem célszerű kihagyni a stabilitás
miatt.
A vevő szupreg kb 100 khz sávszélességgel megfelelő.
Ennél kevesebb alkatrésszel mint egy olcsó kínai
távcsengő nem érdemes kísérletezni.

Értem,szóval akkor nem létezik egyszerűbb a problémámra mint a vezeték nélküli kínai csengő.Képet csatoltam.A lenti kapcsolással kapcsolatban: a ,,sound chip'' nem fontos,ha a felette lévő tranzisztor kollektorát a földre kötöm,a mellette lévő tranzisztor bázisát meg ebbe a csomópontba,akkor működni fog még(elméletileg) a rendszer nem?

Többekközött ezt is elolvastam már,de itt rátérnek a relés dolgokra,szóval nagyon eltérnek a fórum eredeti problémájától.

Ez is megvolt .Jól körülnéztem itt is mielőtt megnyitottam ezt a fórumot.
(#) gerenk válasza gerenk hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Ilyesmi csak az adóból hiányzik a 433,92 mhz-es rezonátor ez egy 3 lábú alkatrész úgy néz ki mint egy
TO3 tokú tranyó

Ja és mégvalami.Ha a ledet kihagyom és simán összekötöm,attól még működik a kapcs.nem?Vagy van valami stabilizáló szerepe a lednek itt?

Relé nem kell ha nem akarsz vezérelni, csak egy 555-ös
ic a szükséges hangfrekvenciára astabilként beállitva,
esetleg hf.erősítővel kiegészítve
(#) Dani494 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

értem.Csak azért írtam fórumnak mert a blogoknál így hívják.

Tudnál küldeni kapcsolást,vagy le tudnád rajzolni hogy hogy gondolod?köszönöm

Tudom nem ide tartozik és a ,,kezdő kérdések''-nél a helye,de mit jelent az,ellenállásokon hogy ,,5k8''?Meg kondenzátoron hogy ,,2n2''?

A led csak jelzi az adó működtetését, az adó nincs
kvarccal stabilizálva, a 32 khz kvarc csak a moduláló frekit
stabilizálja azért mert a vevő szelektiv hf erősitőt
alkalmaz, és kimenő jelet csak 32 khz moduláció mellett
ad

értem.köszönöm

5k8 azt jelenti 5,8 kohm ellenállás K kiloohm, R ohm
M megaohm T terraohm stb. ami utána van az tized mennyiség.
2n2 2,2nF kondenzátor többi ua. mint az ellenállásnál leírtam.
A távcsengő készítését el kellene napolnod, mert úgy látom elég hiányosak az ismereteid, vagy csak engem vizsgáztatsz?

és peta, exa, yocto, zepto,femto.Tudom a prefixumokat,és kezdő se vagyok,csak mondjuk a 5,8 kohm-ot azt még ilyen jelöléssel sehol se láttam.De úgy már igen hogy 5.8. elhalasztani?!? tegnap találtam meg a hibát az eredményjelzőmben.

DSCF0830.JPG

(#) Dani494 válasza Dani494 hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

azt is tudom hogy a prefixumok nem így követik egymást ahogy én így leírtam
(#) proba válasza Dani494 hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Működik ha amit leírtál jól értelmezem az első bekapcsolásig akkor a tranzisztor emittere tápon a kollektora testen (szép halál) az utána lévő tranzisztor bázisa testen ,hangadó elektronika sehol biztosan néma a hangszóród .Az ilyen rádiós dolgokból még egy ledet sem hagynék ki ,Az összes átalakításom annyi volt hogy a bekapcsoló gombot (tápot kapcsolt ) meghosszabbítottam 20 cm -mel no már így sem működött megbízhatóan.( jó tudom nem én építettem KÍNAI volt.) Rádiós dolgokban hozzáértés nélkül kétesélyes minden változtatás.

Hello!
Idézet:
„A kapcsolással kapcsolatban ezek lennének a kritériumok:
-a lehető legkevesebb alkatrésszel
-ha lehet relék és kvarcoszcillátorok nélkült(tudom hogy feljebb pont ezt mondtam de az csak ötlet volt)
-kevés tápfeszültséget igénylő kapcsolások(a legtökéletesebb az lenne ha 1,5 V-os lenne)”

Idézet:
„Vezeték nélküli csengő azért nem jó mert sok alkatrész kell bele”

Idézet:
„a ,,sound chip'' nem fontos,ha a felette lévő tranzisztor kollektorát a földre kötöm,a mellette lévő tranzisztor bázisát meg ebbe a csomópontba,akkor működni fog még(elméletileg) a rendszer nem?”

Idézet:
„mit jelent az,ellenállásokon hogy ,,5k8''?Meg kondenzátoron hogy ,,2n2'”

Hát tényleg! Ebben az "egyszerű kapcsolásban kevés az alkatrész, nincs benne kvarc, 1,5V a tápfesz..
Viszont egy csengőben, akár egy IC is van, plusz az oszci...

Idézet:
„a ,,sound chip'' nem fontos,ha a felette lévő tranzisztor kollektorát a földre kötöm,a mellette lévő tranzisztor bázisát meg ebbe a csomópontba,akkor működni fog még(elméletileg) a rendszer nem?”

Hogyne működni fog! A tranyó beledöglik, a hangszóró, meg hallgat, vagy "csomóponttól" függően kattan egy utolsót.

Idézet:
„mit jelent az,ellenállásokon hogy ,,5k8''?Meg kondenzátoron hogy ,,2n2'”

Szóval ne bántódjál meg (mert nem ez a célom), de ismereteidhez mérten kissé könnyen alkotsz ítéletet. Megoldásokról, helyes és helytelen dolgokról. :yes:

üdv! proli007

Semmi baj.A kritika fejleszti az embert .
Szóval akkor a sound chipet nem hagyhatom ki.De ez a chip ugye nem valami dallamot játszik le,mert az nekem nem jó.Úgy szeretném hogy egyszerűen csak sípol.

Hello!
A csip helyett tehetsz bele egy "magától sipoló" jelzőt, aminek csak tápfesz kell. Esetleg valami astabil kapcsolást.
üdv! proli007

,,Hát tényleg! Ebben az "egyszerű kapcsolásban kevés az alkatrész, nincs benne kvarc, 1,5V a tápfesz..
Viszont egy csengőben, akár egy IC is van, plusz az oszci...''

Szerintem félreértettük egymást vagy nemtudom.Abban igazad van hogy a kapcsolás amit linkeltem és a kritériumok az elején szögesen ellenállnak egymással.DE!azért nyitottam a TOPICot mert kiváncsi voltam hogy van e egyszerűbb megoldás a linkelt kapcsolásnál.Mivel láttam/olvastam/tapasztaltam/mondtátok/írtátok hogy hát nem nagyon,ezért maradt a B terv,vagyis a kapcsolás.ÁÁÁ már megint túlmagyaráztam a dolgokat.Inkább egy idézettel zárom a gondolatomat.,,A mosoly egy olyan görbe,amely mindent egyenesbe hoz''

Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat/ötleteket/kritikát,a feltvetett kérdésemre megoldást kaptam,nevezetesen hogy ennélBővebben: Link egyszerűbben nem lehet megoldani.
További kellemes estét!

JA és legalább megtudtam hogy hogyan ölhetek meg egy tranzisztort egyszerűbben XD
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem