Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tapskapcsoló

Témaindító: deniel, idő: Jan 22, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 30
(#) bitorlo válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

4027 mennyire "hajlamos" a hősokkra?mert csak simán beforrasztottam,nem kapott tokot
(#) sturbi válasza bitorlo hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Az most mindegy, mert nincs a relé áramkörében (én pillanatpákával szoktam az ilyen IC-ket forrasztgatni, még egy sem ment tönkre) szakadásvizsgálóval csak nagy zárlatokat lehet kimutatni kiloohmos tételeket nem.
(#) bitorlo válasza sturbi hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Rendben,még egyszer átkapirgálom az egymáshoz közel eső részeket,de kezemet rá hogy nincs zárlat!

Ohm mérővel viszont finomabb keresés kivitelezhető
meg lehet találni az zárlatot
(#) sturbi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

A rossz dióda nem gond, mert ha zárlatos vagy fordítva van bekötve, akkor nem húz be a relé, ha szakadt akkor meg a relé eleresztésénél okozhatna gondot azzal, hogy a relétekercsen fellépő ellenkező önindukciós feszültséget nem oltaná ki. Főleg nagyon kis áramú (nagy menetszámú) reléknél van jelentősége.
A tranyó magától nem romlik el, vagy eleve rossz, vagy rosszul van bekötve, ha a panelen nincs átvezetés a c-b között. A 2,2 K elvételével a 4027-ről, csak a tranyó meg a relé maradt a relé áramkörében (meg a 2,2 K bázisellenállás, amit a testre vagy a +tápra kötöget).

Ohm mérő jó, a tranyó kollektorát vagy bázisát ki kell forrasztani és mondjuk 2 Mohm állásban kimérni a panelt, semmi nem lehet.
(#) sturbi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

-Hát ezzel ahárom alkatrésszel már, csak megküzd.

E szerint a kollektor és emitter között zárlat van.
(#) bitorlo válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Ez agyrém!!!!
Végigkapartam az egészet,letöröltem,lefújtam,de még mindig zárlatot jelez!
Harakirit követek el!
//Érdekes,tranyó kinn van kollektora kinn van,ráadom tápfeszt,relé nem húz be!!
Akkor mégsem ez lehet a hiba!

Elég lesz, ha a zárlaton végzel harakirit.
A tranyó kollektorát kiforrasztottad ugye, mert ha nem akkor lehet, hogy azt méred a kollektor-emitter között.

Ez tüske volt.
Ennyire azért nem vagyok analfabéta!

Akkor csak rossz az a tranyó. Kiforrasztva mérd ki a tranyót. Van a műszereden diódavizsgáló funkció ?

Elnézést, csak írok mint a gép.

Hurrá,és pont most merült le az elem a multiméterbe!
És pont nincs 9v-os elemem,megnézem van e 9v-os trafóm.
(#) bitorlo válasza bitorlo hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Nagy nehezen találtam elemet,megnéztem a tranyót,úgy tűnik jó.

Tévedtem,mégis csak sz.r a tranzisztor,260 as értéket kaptam mind a kollektorra mind az emiterre.

Nem lehet, hogy a reléd olyan kisáramú típus, hogy a tranyó szivárgó áramával is megvan a behúzásához szükséges áram (utána meg már a tartóáramnak még kevesebb elég)?
Tedd be megint a tranyót, a bázisát kösd le testre a 2,2 K-val, kösd be a relét is a kollektorra, és add rá a tápot, ha behúz megint a relé, ejtsd le a tápfeszt (relével sorosan egy ellenállással) addig, míg elereszt, aztán kösd fel a 2,2 K-t a +tápra, ha erre behúz, akkor ez a gond.

-És fordított polarítással (záróirányban) ? Bázis-kollektor, bázis-emitter átmeneteket mindkét irányban mérni kell (a kapott érték műszerfüggő, az a lényeg, hogy záróirányban szakagás legyen, nyitóirányban ellenállás). Az emitter-kollektor között is mérj.

8V nem sok egy kicsit szivárgási áramnak?
Annyi persze hogy berántja a relét.
Ezt a fajtát legalább is igen.

Itt mind két irányban ellenállás van,záróirányban bázis kollektor 850,nyitóirányban B-C 260

illetve hülyeséget beszélek,szivárgási áram mikroamperben mérendő........én feladom,mára ennyi elég volt,holnap majd újra próbálkozok.

Nem biztos, hogy sok. -És akkor is 8 V van a relén amikor a + tápon van a 2,2 K ? Mert ha akkor 15 V körül van a relén, akkor ez a gond, akkor vagy fesz osztó kell a bázisra, vagy nagyobb ellenállás (pl.4,7K),vagy csökkenteni kell a relénél a tápot, vagy az egész tápot, vagy izmosabb relé kell (pl. 50 mA-es típus).
Az emitter- kollektor között is mértél ellenállást a kiforrasztott tranzisztoron, mert ha rossz a tranyó és a relé mégis behúz, akkor át kell hogy vezessen az e-k között, mert valahol folyni kell a relé áramának.
(#) bitorlo válasza sturbi hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

A relé behúzásához kb 7-7.3V kell,viszont miután behúzott még 2.8V környékén is tart,2.6 körül enged el.
Bázis 2.2vel nem csinál semmit,hiába kötöm a + tápra,semmi fesz változás,relé meg se mukkanik

BC182 helyett BC212 tranyó is megfelel?
MAjdnemhogy hasonló paraméterekkel rendelkeznek.
(#) sturbi válasza bitorlo hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

A BC212 PNP tranyó, az nem jó helyette, de más NPN jó (pl. BC 301 BFY 46, vagy amit találsz). Itt nem sokat számítanak a paraméterek, csak kollektoráramba bírja a relét és feszültségbe a tápot.

Akkor valami alaposn benéztem,én NPN-nek láttam az adatlapján.
BC547-nek viszont jónak kell lennie,az npn..
//Valahol olvastam hogy a 4027 elég érzékeny a statikus feltöltődésre,és hogy nem ajánlott a lábainál fogdosni...
(#) sturbi válasza bitorlo hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

Általában a fetes dolgok nem szeretik a tapizást, ez is gondolom valami flip flop lehet tárolóval (a kapcsi rajzról gondolom, úgyhogy nem biztos).
A BC 547 jó lesz.

Hehe,LM3900-nak szerintem annyi,R2-es poti "valahogy" néhány Ohm-os vagy K Ohm-os állásba tekerdehetett,és túl nagy feszt kaphatott IC,picit tűzforró lett és a szaga is érzhető volt,ezt nem élhette túl.
(#) bitorlo válasza sturbi hozzászólására (») Márc 17, 2009 /

Üdv újra!
Elnézést hogy nem jelentkeztem,de az utóbbi egy napban mással voltam elfoglalva.
Most ott tartok hogy a tranyót kicseréltem,a bázisellenállást 4.7K-ra növeltem,ahogy javasoltad,a 15-16V-os feszültséget meg 12V-ra korlátoztam egy zener diódával,ezen kívül az LM3900-at is lecseréltem.
Annyit elértem hogy a relé már nem húz be rögtön a tápfesz ráadása után,de sajnos a tapsra se.
(#) sturbi válasza bitorlo hozzászólására (») Márc 17, 2009 /

Nem jó a módszer. Mindig hátulról előre kell a hibát keresni.
Először az IC-s részek nélkül éleszd. El kell érni, hogy a tranzisztorral kapcsolgatni lehessen a relét, amíg ez nem megy, nincs értelme továbblépni.
Itt a tranzisztor csak egy gyalog inverter, ha leveszed a bázisellenállást a 4027 lábáról, és a testre, majd a tápra érinted, a relének ki-be kell kapcsolni.
Amúgy az IC-s részeknek jól megszűrt tápfeszültség kell, ezt szem előtt kell tartani, mert a brumm megbolondítja az ilyen áramköröket.
Az IC-s részeket külön is lehet ellenőrizni a 4027 1-es lábán (bázisellenállás helyén) feszültségméréssel. Egyik tapsra magas másiktapsra alacsony rajt a feszültség, ha jól működik.
Következő: »»   9 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem