Fórum témák
» Több friss téma |
4027 mennyire "hajlamos" a hősokkra?mert csak simán beforrasztottam,nem kapott tokot
Az most mindegy, mert nincs a relé áramkörében (én pillanatpákával szoktam az ilyen IC-ket forrasztgatni, még egy sem ment tönkre) szakadásvizsgálóval csak nagy zárlatokat lehet kimutatni kiloohmos tételeket nem.
Rendben,még egyszer átkapirgálom az egymáshoz közel eső részeket,de kezemet rá hogy nincs zárlat!
Ohm mérővel viszont finomabb keresés kivitelezhető
meg lehet találni az zárlatot
A rossz dióda nem gond, mert ha zárlatos vagy fordítva van bekötve, akkor nem húz be a relé, ha szakadt akkor meg a relé eleresztésénél okozhatna gondot azzal, hogy a relétekercsen fellépő ellenkező önindukciós feszültséget nem oltaná ki. Főleg nagyon kis áramú (nagy menetszámú) reléknél van jelentősége.
A tranyó magától nem romlik el, vagy eleve rossz, vagy rosszul van bekötve, ha a panelen nincs átvezetés a c-b között. A 2,2 K elvételével a 4027-ről, csak a tranyó meg a relé maradt a relé áramkörében (meg a 2,2 K bázisellenállás, amit a testre vagy a +tápra kötöget).
Ohm mérő jó, a tranyó kollektorát vagy bázisát ki kell forrasztani és mondjuk 2 Mohm állásban kimérni a panelt, semmi nem lehet.
-Hát ezzel ahárom alkatrésszel már, csak megküzd.
E szerint a kollektor és emitter között zárlat van.
Ez agyrém!!!!
Végigkapartam az egészet,letöröltem,lefújtam,de még mindig zárlatot jelez! Harakirit követek el! //Érdekes,tranyó kinn van kollektora kinn van,ráadom tápfeszt,relé nem húz be!! Akkor mégsem ez lehet a hiba!
Elég lesz, ha a zárlaton végzel harakirit.
A tranyó kollektorát kiforrasztottad ugye, mert ha nem akkor lehet, hogy azt méred a kollektor-emitter között.
Ez tüske volt.
Ennyire azért nem vagyok analfabéta!
Akkor csak rossz az a tranyó. Kiforrasztva mérd ki a tranyót. Van a műszereden diódavizsgáló funkció ?
Hurrá,és pont most merült le az elem a multiméterbe!
És pont nincs 9v-os elemem,megnézem van e 9v-os trafóm.
Nagy nehezen találtam elemet,megnéztem a tranyót,úgy tűnik jó.
Tévedtem,mégis csak sz.r a tranzisztor,260 as értéket kaptam mind a kollektorra mind az emiterre.
Nem lehet, hogy a reléd olyan kisáramú típus, hogy a tranyó szivárgó áramával is megvan a behúzásához szükséges áram (utána meg már a tartóáramnak még kevesebb elég)?
Tedd be megint a tranyót, a bázisát kösd le testre a 2,2 K-val, kösd be a relét is a kollektorra, és add rá a tápot, ha behúz megint a relé, ejtsd le a tápfeszt (relével sorosan egy ellenállással) addig, míg elereszt, aztán kösd fel a 2,2 K-t a +tápra, ha erre behúz, akkor ez a gond.
-És fordított polarítással (záróirányban) ? Bázis-kollektor, bázis-emitter átmeneteket mindkét irányban mérni kell (a kapott érték műszerfüggő, az a lényeg, hogy záróirányban szakagás legyen, nyitóirányban ellenállás). Az emitter-kollektor között is mérj.
8V nem sok egy kicsit szivárgási áramnak?
Annyi persze hogy berántja a relét. Ezt a fajtát legalább is igen.
Itt mind két irányban ellenállás van,záróirányban bázis kollektor 850,nyitóirányban B-C 260
illetve hülyeséget beszélek,szivárgási áram mikroamperben mérendő........én feladom,mára ennyi elég volt,holnap majd újra próbálkozok.
Nem biztos, hogy sok. -És akkor is 8 V van a relén amikor a + tápon van a 2,2 K ? Mert ha akkor 15 V körül van a relén, akkor ez a gond, akkor vagy fesz osztó kell a bázisra, vagy nagyobb ellenállás (pl.4,7K),vagy csökkenteni kell a relénél a tápot, vagy az egész tápot, vagy izmosabb relé kell (pl. 50 mA-es típus).
Az emitter- kollektor között is mértél ellenállást a kiforrasztott tranzisztoron, mert ha rossz a tranyó és a relé mégis behúz, akkor át kell hogy vezessen az e-k között, mert valahol folyni kell a relé áramának.
A relé behúzásához kb 7-7.3V kell,viszont miután behúzott még 2.8V környékén is tart,2.6 körül enged el.
Bázis 2.2vel nem csinál semmit,hiába kötöm a + tápra,semmi fesz változás,relé meg se mukkanik
A BC212 PNP tranyó, az nem jó helyette, de más NPN jó (pl. BC 301 BFY 46, vagy amit találsz). Itt nem sokat számítanak a paraméterek, csak kollektoráramba bírja a relét és feszültségbe a tápot.
Akkor valami alaposn benéztem,én NPN-nek láttam az adatlapján.
BC547-nek viszont jónak kell lennie,az npn.. //Valahol olvastam hogy a 4027 elég érzékeny a statikus feltöltődésre,és hogy nem ajánlott a lábainál fogdosni...
Általában a fetes dolgok nem szeretik a tapizást, ez is gondolom valami flip flop lehet tárolóval (a kapcsi rajzról gondolom, úgyhogy nem biztos).
A BC 547 jó lesz.
Hehe,LM3900-nak szerintem annyi,R2-es poti "valahogy" néhány Ohm-os vagy K Ohm-os állásba tekerdehetett,és túl nagy feszt kaphatott IC,picit tűzforró lett és a szaga is érzhető volt,ezt nem élhette túl.
Üdv újra!
Elnézést hogy nem jelentkeztem,de az utóbbi egy napban mással voltam elfoglalva. Most ott tartok hogy a tranyót kicseréltem,a bázisellenállást 4.7K-ra növeltem,ahogy javasoltad,a 15-16V-os feszültséget meg 12V-ra korlátoztam egy zener diódával,ezen kívül az LM3900-at is lecseréltem. Annyit elértem hogy a relé már nem húz be rögtön a tápfesz ráadása után,de sajnos a tapsra se.
Nem jó a módszer. Mindig hátulról előre kell a hibát keresni.
Először az IC-s részek nélkül éleszd. El kell érni, hogy a tranzisztorral kapcsolgatni lehessen a relét, amíg ez nem megy, nincs értelme továbblépni. Itt a tranzisztor csak egy gyalog inverter, ha leveszed a bázisellenállást a 4027 lábáról, és a testre, majd a tápra érinted, a relének ki-be kell kapcsolni. Amúgy az IC-s részeknek jól megszűrt tápfeszültség kell, ezt szem előtt kell tartani, mert a brumm megbolondítja az ilyen áramköröket. Az IC-s részeket külön is lehet ellenőrizni a 4027 1-es lábán (bázisellenállás helyén) feszültségméréssel. Egyik tapsra magas másiktapsra alacsony rajt a feszültség, ha jól működik. |
Bejelentkezés
Hirdetés |