Fórum témák
» Több friss téma |
Relé már pedig nem húz be,hiába érintem a tápra
Igen így van.
Emitter testre megy,kollektor relére,bázis meg mindenhogy középre esik. 1000% hogy jól van beforrasztva! Nyáktervem néhány oldallal visszább találod,én már többször átnéztem,nem találtam hibát,de hátha mégis....
Pedig azon a szájbaszexuált emitteren ott a feszültség!!ú
Egyszerűen nem nyit ki a tranzisztor!!
Na megnéztem a nyákodat, ha az az alkatrészoldal, akkor jó, de ha ez a nyák oldal, akkor fordítva van a tranyó.
Persze ha rövidre zárom az collektor emittert egyből behúz a relé..
Levettem a bázisellenállást,úgy érintettem a tápra utána földre,semmi..... Tranyót is cseréltem,összes létező variációban beforrasztottam már,rézfólia fel is jött szépen.
-És a BC 182-nél akkor át volt hajtva a bázis a másik oldalra? (mert a nyák fordítottan van tervezve, ha ez a nyák oldala)
Ha fordítva bekötött tranyó tönkrement, akkor már mindegy, hogyan van bekötve, minden berakás előtt kimérted a kivett tranyót ?
Ez a nyák jó, azt hittem az előbbi az igazi (tükrözés nélkül).
Egyszerűen érthetetlen,összes eddig beforrasztott tranzisztor sz..r lenne,olyan nem létezik
Ezt csak úgy lehet eldönteni, ha beforasztás előtt egyértelműen ki van mérve (én a gyári újat is mindig kimérem beforasztás előtt).
Mindenesetre amíg az egy szem tranyó, a bázisellenállával nem kapcsolgatja a relét, addig mással nincs értelme foglalkozni (az IC is csak ezt az ellenállást rakosgatja ide-oda). Táp van, a relé jó, kizárásos alapon csak a tranyóval lehet gond.
Elvileg az E-C között nem lehetne ellenállás,nemde?
Most mértem meg egy zsír új BC182-t. B-C zár B-E között van ellenállás,850. B-E szintén 850. Ezek szerint zárlatos a tranyó,vezeti az áramot,ergo relének be kéne húznia,mégsem húz be. Ellent mondanak a dolgok egymásnak.
Az E-C között nem lehet semmi, egyik irányban sem, diódavizsgáló állásba kapcsolt műszernél.
NPN tranzisztornál, ha a műszer + vezetékét teszed a bázisra, a com vezetéket a kollektorra vagy az emiterre, akkor tranzisztortól függően valamilyen értéket kell mutatni (az emitter felé egy picivel nagyobbat, így az ismeretlen tranyó bekötése meghatározható). A vezetékeket megfordítva szakadásnak kell lenni. PNP tranyónál értelemszerűen a com megy a bázisra (az emitter felé itt is kicsit nagyobb az érték). Ha a relé így van bekötve, működnie kell, ha jó a tranzisztor. Továbbiakban nem szólok hozzá a témához.
Leírtak szerint vizsgáltam meg én is,relé pedig jól van bekötve,elég nehéz elcseszni a bekötését,mivel polaritásfüggetlen.magyarán oly mindegy hogy a relétekercs melyik végére kerül a táp meg GND.
Ilyen akkor sincs!!!úgy vágom a földhöz az egész panelt,hogy egy ép alkatrész ne marad rajta!
Agyrém! Olyan nem létezik hogy 10 tranzisztorból 10 rossz legyen!
Csináltam egy lég szerelt kapcsolást egy másik működőképes relével,mondjátok hogy nem vagyok kitartó, és egy zsír új BC182 tranzisztorral,emitter földre kollektor relétekercs végül + táp relétekercs,bázison egy ellenállás,hozzáérint +táp nem csinált semmit,kapcsolás csattan a falon!!
Mi ez ha nem egy orbitális szivatás?! Azért köszönöm az eddigi segítséget,de nálam itt telt be a pohár,több idő nem ölök bele ebbe a trágyalébe!
Bitorlo, bocsi, hogy bele szólok a dologba, de ahogy néztem a kapcsolásokat azért még lenne néhány ötletem :
1, A tranyó kollektora és a +táp közé mindenképpen tennék egy védődiódát (anód-kollektorra, katód-tápra), mert amikor a tranyó kikapcsol akkor a relé tekercse akár néhány 100V feszültséget is indukálhat ami agyonüti a tranyót. 2, Egy feszmérővel mérjél rá a tranzisztor kollektor - emitter pontjára. Zárt állapotban a tápfeszt kell mérni, nyitott állapotban majdnem 0V körüli értéket. Ha gondolod és pesti vagy akkor szívesen segítek a dolgok élesztésében, vagy bármiben amim van akár személyesen is.
Ezt írtam, és rajzoltam neki én is, sőt meg is építettem amit lerajzoltam (még védődiódát sem tettem a relére) és tökéletesen működik, itt ketyegtetem a relét vele mellettem. Leírtam neki azt is, hogy lehet biztosra kimérni a tranyót (ha esetleg nem katalógus szerinti a bekötése, az se legyen akadály). Nem lehet elrontani sem, ezért is adtam fel, mert felmerült bennem, hogy csak a balhé kedvéért csinálja műsort.
Tévedsz nem a balhé kedvéért ver(t)em itt magam,az nem az én műfajom,és értelme se lenne.
Mindent tökéletesen úgy csináltam ahogy mondtad,és bármennyire is hihetetlenül hangzik nem működött.
Őszintén,Ezen mit lehet elrontani?
Azért vigyorgok ott a végén, olyan idétlenül, mert én sem gondolom komolyan, csak már nem tudok mit mondani. Azok a tranyók mind rosszak, ha kapcsirajz szerint lettek bekötve (mégegyszer mondom, már kínomban összeforrasztottam a tranyós részt és működik), vagy elsiklasz valami apróság fölött, én egyszer 16 TTL IC-t forasztottam be fordítva egy riasztó egyik paneljába, legalább ötször leellenőriztem, rákötöttem egy áramkorlát nélküli tápegységre, mert bombabiztosnak tűnt (a szomszéd asztalon volt CV/CC táp), elfüstölt majdnem mindegyik, csak ezután tűnt fel, hogy mind fordítva van (még szerencse, hogy TTL-ekkel ment a kisérlet, nem CD-kkel(azok drágák voltak akkoriban).
Adatlapon megtalálható lábkiosztás szerint kötöttem be,+ nem először "dolgoztam" tranzisztorokkal,mos fettel is volt már dolgom,ne ám már hogy egy kutyaközönséges, BC182-t meg többször egymás után helytelenül kössek be.
//Amúgy meg már mindegy,ez a panel mindenféleképp kukába kerül,rézfólia is feljött már a sok forrasztgatástól,ocsmányul is néz ki.
Elfelejtem a BC182-t meg az 547-et ,és veszek valami komolyabb NPN tranzisztorokat,ha azokkal se fog működni,elismerem, teljes mértékben hülye vagyok(akár már most is megtehetném) az elektronikához.
Na végre működik a tranzisztoros rész,mondtam én hogy nem bennem van a hiba,úgy látszik mind a tíz tranyó rossz volt.
Most BC 182-ő helyett BC639 van,lehet hogy kicsit túlzás az 1A kapcsolható áramerősség,de ezzel legalább működik.
Az holnapra marad,kell egy új nyák,mivel az előzőt kidobtam,annyit forrasztgattam hogy használhatatlanná vált.
Az normális ha kézzel hozzáérek a bázishoz és behúz a relé?
Vagy én termelek kelleténél több feszültséget,vagy a tranyó extrém alacsony nyitófeszültségű..
Akkor ok
Csak mert egy két méteres kábelen keresztül is érzékeny az érintésre. |
Bejelentkezés
Hirdetés |