Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   138 / 731
(#) V L válasza bigbrother hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Hi BB! Ezt a megoldást még nem láttam a H2000nél, de határozottan tetszik, mivel így javult.
Ez talán minőségben is a legjobb ami itthon ebben az árszintben elérhető, lehet hogy két ilyen méllyel kellene nekem is kétutast csinálnom? Még meggondolom. Üdv VL
(#) pl13 válasza V L hozzászólására (») Márc 22, 2009 / 1

Nem javult az semmit, csak 1dB-vel érzékenyebb lett a mélytartomány rovására. A kompenzált mágneskörtől csak a T-S paraméterek változnak meg (egyébként mindig is létezett ez a megoldás).

De én nem erre a hangszóróra gondoltam, ehhez a kicsi, 15 literes dobozhoz a sima 8 ohmos változat kell.
(#) norbbie hozzászólása Márc 22, 2009 /

Az accus hangszórókról mia vélemény? Ha sikerül eladnom az Echoletteket akkor veszek vagy fs-audiót vagy accust.Bővebben: Link
(#) pl13 válasza norbbie hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Árlista alapján nem sok véleményt lehet.
(#) norbbie válasza pl13 hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Ott van pár adat róla 30 000 Ft db €
Accus Sub 15" 600W Rms 8Ohm
30Hz-1,6KHz
Qms = 3,41
97dB
Qts = 0,22
lengı = 4" - 101,6mm
Qes = 0,24
Vas = 190
(#) V L válasza Zupp87 hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Jó, de nekem XP alatt nem fut.
Ha tudod akkor modellezd má a srácnak mert tényleg szívás háttér nélkül megcsinálni. Mindenesetre ennek a változatnak nagyobb az induktivitása ellenállása ezért csináltam rá új számitást a kiindulási értékekhez.
Üdv. VL
(#) pl13 válasza V L hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Továbbra sem jó. Az ilyen modellezések, mint amit te csinálsz tényleg sehova nem vezetnek. Aztán amikor nem működik jól a hangsugrzó, jönnek azzal, hogy az elmélet nem egyezik a gyakorlattal.... Hát nem is, ha rosszul használják.
Ez az igazi "szívás".

Nem lehetne nyugodtan elejétől a végéig haladni egyetlenegyszer legalább? Mit kínlódsz már most a váltóval, amikor még a doboz sincs meg?
(#) szamóca válasza pl13 hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Mond el neki akkor hogyan csinálja.
(#) Zupp87 válasza V L hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Nekem bizony XP-m van
Egyébként a BoxSim-es modellezéshez tudni kell, hová akarja tenni az előlapon a hangszórókat, és a reflexcsövet. Kíváncsiságból játszottam az elhelyezéssel, és eléggé módosult az átvitel. Valamint a hangszóró átvitelét is elég macerás diagrammról leolvasgatni. De már gondolkodtam azon, hogy konzultálok PL-lel, hátha megvannak neki az átviteli görbék számszerű adatok formájában. De egyébként átvitel megadása nélkül kipróbáltam a HB12,5-öt, és jellegre hasonló volt a karakterisztika, amit a program a paraméterek alapján kidobott.
Valamint még nekem is át kell kicsit jobban böngésznem a programot, hogy tényleg helytálló legyen a modellezés.
Mindenesetre lemodelleztem a jelenlegi váltómat, és helytálló a program által hozott tengelyirányú karakterisztika: van egy szép széles kiemelésem középen, amit füllel is hallani
Azzal a megoldással azonban, amit Léva kiröhögött, eléggé ki tudtam egyenlíteni (alapja 1,6mH a mélyközépnek+másodrendű a DTF-nek soros ellenállattal..), csak ott meg az impedanciamenet kicsit jujuj.. mondjuk az most is az
(#) pl13 válasza szamóca hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Majd ha megkérdezi, de akkor is csak ugyanúgy tudom elmondani, mint most, a hangsugárzóépítés egy folyamat, aminek csak részlete a váltóépítés, az egész folyamattal kell tidztában lenni az elejétől végéig, vagy ha már mindent nem is tudhatunk, mert emberek vagyunk, legalább legyen egy határozott elképzelésünk, logikus rendszerünk, ami alapján haladunk.

Magyarul: szétdarabolni nem lehet.
(#) e-chipmunk válasza pl13 hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Hello mindenkinek

Történt valami hétvégén: Elhoztuk barátomtól a mini hifi-jét ezt:
Bővebben: Link
hangváltót kikötöttük, aztán szépen bekötöttük a hifit, ahogy kell, már gyárilag osztva van a kimenet.
Ami megerősítést nyert:
-Az egyik piezo teljesen rossz 1/3 hangerőnél elkezdett recsegni
-Még ilyen vacak ládában is óriási a hangerő

Ami kérdéseket vetett fel:
-Hogy lehet az, egy egy 130w erősítésű minihifi ilyen szépen elvitte azt a kétszer 50w-ot
(itt arra gondolok, hogy lassan feltekertem max hangerőre és meg se kottyant a hangszóróknak, minden tisztán szólt)
-Ha ezzel az erősítővel működtetném lenne-e vmi probléma?
Köszönöm a hozzászólásokat
[u][b]
(#) karpi válasza pl13 hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Egy jo 12"-os nem akarmilyen , sokkal jobban szol mint a 10"-osak .Bar olvastam hogy Janis Joplin-nak 10"-kozepsugarzokat hasznaltak az o hagjahoz jobban ment .
En probaltam 8" -10" es 12"-osat az utolsok szoltak legj9bban .Hogy mitol ??????
En haznaltam RFT-t majd Goodmans valamint annak bolgar klonjat anyit irt rajta hogy HIFI 25-20000Hz atvitel , nagyon konnyu membran nagyon laza fuggesztesel .A Goodmans -bol nem volt csak 6 darabom azok voltak a szuperek ugyanaz kb mint a klonja de aluminium lengotekercsel a magas konusz atirezonans csillapitassal es nagyobb kilengessel.
Abszolut minenre hasznaltam ezeket a hangszorokat minden hangszerrel es foleg a hangal gyonyoruen szolnak .A'80-as evek vegen osszevasaroltam ahanyat talatam.Vlt meg 4 drb. FBT -RCF duplakonuszos is de elcsereltem bolgarra azokat is .
Mondhatom hogy mindenki csak csodalkozott hogy milyen jol szol a hangcuccom .Miutan en vezettem be tobutas PA-t a varosunkba koncertekre en hoztam vissza a "hangerositoket "is.

Meg van 4 darab a bulgar klonbol "alnico" magnesessek .30 ev utan nagyobb az SPL -je mint a vadonat uj SAL gitarhangszoronak.

Tegnap mondtad ?"dopler" ? itt a titok .
PC vagy mas diigitalis felveteleket atmasoljak magnora hogy jol szoljon !!

Na mar most , dopler efekt az kb.= "chorus" hatassal , harmonikus "gazdagitas " amit amugy itt a hangszoro muvel , a magnetofonok esetebe ugyancsak a "nyavogas" a jotevo ! ugyancsak egy modulacio ami tomorre gazdagga varazsolja a hangot es ami a motor rangatasatol jon akarmennyire csillapitjak a szallagvezetest .

Itt keressetek a jo hangzast .A szuper perfekt tervezes segit behatarolni a teendoket de meg nem garantalja a szep hangzast.
Nincs perfekt hang visszaadas sehol , nincs pontszeru sugarzo , a reflexiok mindenutt vannak , nelkuluk nincs elo zene .
Eppen egyes torzitasok adjak a jo hangzast .
Amit a tervezerol targyalunk itt a forumon az csak az egyenletes savlesugarzasra vonatkozik lehetoleg kis torzitassal , ez meg nem minden sokkal tobb van a dolog mogott .Az empirikus szpecifikaciok neha tenyleg sokat sejtetnek az egyes hangszorok hangjarol .Persze draga mindent kiprobalni de ez van.Nekem van milliomos haverom , volt tanitvanyom aki ugyancsak abszolut mindent megvasarol es kiprobalt .
Most egy honapja vett egy Peavey 5010-est es hozza harom fajta harom cegtol kulombozo 4 x12" -os hangfalat ezekbol valasztotta ki melyik szol a legjobb hangszinnel/dinamikaval.Egy teljes muzeumja van mar es mind vasarol .Igy lehet probalgatni es kivalassztani mi is szol.
(#) nmedalsn hozzászólása Márc 23, 2009 /

Valaki esetleg tudna segíteni és csinálna nekem egy hangfal tervet????Megköszönném
(#) szamóca válasza nmedalsn hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Hangfalat a legkönnyebb tervezni. A megfelelő hangszóró kiválasztása után, a legsugárzandó alsó határfrekvenciát alapul véve, a hangsebességet osztod vele, és megkapod hogy mekkora a távolság a hangszóró, és a falsík széle között. De miért nem építel hangdobozt? Az sokkal kisebb helyet foglal!
(#) nmedalsn válasza szamóca hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Mélyládát akarok csak előbb rosszul írtam. Vannak ezek a tervező programok csak én nem tudom kezelni őket.
(#) szamóca válasza nmedalsn hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Az is úgy kezdődik hogy, milyen célra, milyen paraméterekkel, mekkora anyagi ráfordítással, szeretnéd.
(#) Vecike válasza ndavid87 hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Az a tekercs fojt! ***** sem ér! Én kikötöttem és sokkal jobban szól! Tisztábban, hangosbban!

Helló! Ha már mindenképpen, akkor szinonimák is vannak!
Mod. szamóca
(#) xray hozzászólása Márc 23, 2009 /

Hello!
Nekem lenne egy olyan problémám amiben ti biztosan tudtok segíteni. Van egy Videoton Ra 6363s erősítőm amihez készítettem 2db hangfalat, amikben a mély hangszóró a Sal által forgalmazott SRP 2030-s. A láda 24,7 literes 45,7hz-re hangolva, a problémám ott jelentkezik hogy nagyobb hangerőnél a tekercs kattog (ütődik a mágnessel). Feltűnt hogy nem minden zene műfajnál csinálja ezt a jelenséget. Mi okozhatja ezt? Segítséget előre is köszi!
(#) karpi válasza pl13 hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Az nehez lessz .Hogy kerdezen ra pontossan egy kezdo amator ? Nem tudja mi lenne fontos .
Kulonben mindenkinek van egy egy elkepzelese amitol nehezen valik meg akar jo akar teves.
Mar meseltem hogy az elso tolcseres basszusladamnal kinevettek hogy aztan majdnem ugyanzok az emberek kinevessenek a szelessavu hangoszlopokkal .
Most meg a fiatalok igy is ugy is ok hatarozzak el mi jo nekik , mi modern .
Ez olyan hogy nem latszik az erdo a faktol.(hehe)
(#) pl13 válasza karpi hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

az egész hozzászólás nem ér egy forintot sem. Hogy méret alapján el tudod dönteni mi szól jobban, és Ms Joplinnak jobban állt a 250mm? Baromság.
A tapsztalataid rendszer nélkül sajnos kb. semmit sem érnek.
(#) pl13 válasza xray hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Talán az hogy a SAL hangszórók többsége eleve rosszul központosított, és a lengőrendszerük is egy kisebb katasztrófa, így nem lehet kihasználni a max. mechanikai kitérésüket.
(#) karpi válasza pl13 hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Hehe , ugyananyit er mint mas hozzaszolas , csak kiegesziti a kep egy kis reszet .A hozzaszolas alapjan mindenki valassza ki ami neki legjobbnak tunik.

Rendszer es rendszerezes is van .Van eleg kutatocsoport aki sokmindent tud, csak hat a "divatot" adjak el a nepnek es nem a tudomanyt.

Egyenlore a tobseg egy egy divatoas hangzast "vadaszik " nincs szo "torzitasrol meg helyes fazishelyzetrol .sztereo HiFI -rol ,rezonanciamentes atviteli savrol .
Ha mar elorol akarod kezdeni a tervezest akkor onnan kel kezdeni hogy milyen felveteleket akarunk halgatni , milyen zenei anyagot , milyen dinamikaval .Hogy volt felveve az a zenei anyag , milyen minosegbe van a halgatonal ? Milyen elvarasai vannak a halgatonak,mik a fiziakai plusz penzbeli/gazdasagi hatarai.

Maskepp minden amit mondasz /tanacsolsz csak egy iskolai pelda ami ugyancsak egy nagyon altalanos iranymutato .
Amint latjuk a sok hozzaszolas alapjan semmi se nagyon fer be a teoretikus keretbe, semmi se jo mindenutt kompromisszum kell .

Szub basszushoz Szub Hangszoro kell ,es kesz .
Ne mind riogasd a fiatalokat, haha .

Ha nincs szub hangszorojuk csinaljanak egy jo basszus dobozt avval ami van majd ha lessz penz ra vegyenek szubot is ha egyaltalan meg kell .
A legtobb szub csak egy morgo "valami" nem sok koze van a zenehez, inkabb hatter zaj -hoz ghasznaljak.

Magashangok a "kontur"-hoz szuksegesek egy megadott aranyba , a melyreszt az emberi agy "kompenzalja" , ugy hogy az egesz dolog a "psychoacoustics " teren van .Mit eszel a halgto mit erez , hogy halja .
Ami meg egyes fiatalnak most a divat szerint kell az csak egy "duborgo" valami , egyaltalam nem szamit egy oktav ide vagy oda , csak kopogjon hangossan es tompan .Minek ide a sok tervezes ? haha, kesz kabare.

Idézet:
„Hehe , ugyananyit er mint mas hozzaszolas , csak kiegesziti a kep egy kis reszet .”

Csak a tartalma nem igaz.

Idézet:
„A hozzaszolas alapjan mindenki valassza ki ami neki legjobbnak tunik.”

Nem, ez nem így működik, abból születnek a legnagyobb baromságok, ha mindenki levadássza a fórumokról magának a neki szimpatikusnak tűnő információkat. Ennek Semmi értelme.

Idézet:
„Ha mar elorol akarod kezdeni a tervezest akkor onnan kel kezdeni hogy milyen felveteleket akarunk halgatni , milyen zenei anyagot , milyen dinamikaval .Hogy volt felveve az a zenei anyag , milyen minosegbe van a halgatonal ?”

Lényegtelen. A jó hangsugárzó minden zenei műfajban, minden felvvételen egyformán jól teljesít. Ez csak a hozzá nem értő újságíró-krititkusok buta szövege, hogy az egyik hangsugárzó Jazzre, a másik Rockra jó.

Idézet:
„Milyen elvarasai vannak a halgatonak”

Hallgató, két L. Egyébként ismerjük az elvárásait.

Idézet:
„Maskepp minden amit mondasz /tanacsolsz csak egy iskolai pelda ami ugyancsak egy nagyon altalanos iranymutato .
Amint latjuk a sok hozzaszolas alapjan semmi se nagyon fer be a teoretikus keretbe, semmi se jo mindenutt kompromisszum kell .”

Nem, mindig a konkrét esetre vonatkozik,a mit tanácsolok. És az általános szabályok, mindig mindenhol minden hangszóróra ugyanúgy érvényesek. Amíg az alapok sincsenek rendben, nem kezdheted az apró részletek kidolgozását.

Idézet:
„A legtobb szub csak egy morgo "valami" nem sok koze van a zenehez, inkabb hatter zaj -hoz ghasznaljak.”

Már megbocsáss, de attól függ, hogy ki készítette, és mennyire értett hozá. Nem egy szub hangszóró került már ki a kezeim közül. Nem is tíz.

Idézet:
„Magashangok a "kontur"-hoz szuksegesek egy megadott aranyba , a melyreszt az emberi agy "kompenzalja" , ugy hogy az egesz dolog a "psychoacoustics " teren van .Mit eszel a halgto mit erez , hogy halja .”

Ami nincs, azt nehezen fogja hallani. Ami pedig hiteles mérések szerint jobb, az bizony hallgatva is az lesz.

Idézet:
„Ami meg egyes fiatalnak most a divat szerint kell az csak egy "duborgo" valami , egyaltalam nem szamit egy oktav ide vagy oda , csak kopogjon hangossan es tompan .Minek ide a sok tervezes ? haha, kesz kabare.”

Nem tudom, honnan ez a lenézés, azért, mert talán picikét tudod ritmusra pengetni a húrokat? Nagy dolog, én meg ugyanannyi idő alatt lefogok három akkordot a zongorán, ha basszusszólam kell.

Nem lenezes csak megallapitas, ezt latom magam korul mindenfele .Meg a zenerajongoknal is akik milliokat koltottek CD es DVD gyujtemenyeikre.

Nem mondtam hoggy nem helyes amit mondasz ,ismetelgetsz , de nem mindeg van igeny vagy szukseg a "perfekt" hangcuccra. Sokmindent meg nem veszel figyelembe csak egy tehnikai reszere oszpontositasz ami tenyleg az alapja lehet a dolgoknak es szukseges a tobbi a megjejleno
"kivetelek" megertesehez is.

Hiaba mondom a haveroknak hogy ne vasaroljanak meregdraga "oxigenszegeny " aranyozott csatklakozos kabeleket mikor elsosorban nincs megfelelo hangszorojuk.
A kezdo amatorok meg lassan belejonnek es rajonnek ok is hogy"..... nem eszik a levest olyan forron....".
Amator forum az nem egy fejlesztesei-kutatocsoport , mindenki a maga elkepzelsese szerint fogja fel a dolgokat.Lessz sok baromsag aztan lassan csak lesz pozitiv hatas is a sok hegyibeszednek .Csak ki kell varni turelemmel.

ok, végülis csak azt próbáltam érzékeltetni, h. születnek azért ma is igényes zenék, még jó zenék is, aztán van aki hallgatja is őket.

A többi, hát nem tudom. Az a baj, hogy a sok különböző forrásból összeszedett véleményből lesz egy nagy halmaz, akár összefüggéstelen gondolatokkal.
Meg nehéz felfogni, h. minek kreáljunk magunknak problémákat, mikor előre kivédhetnénk a nagy részük...

Termeszetessen aki jomonosegu zenet sominosegu felveteleket akar halgatni annak az egesz "vonal" jomonosegu kell legyen.Altalaban dragak is a szuper HIFI cuccok amiokkel mar a szinfonikus zenekart is szepen lehet halgatni .

Itt mutatoba egy enekcucc PA kozepsugarzoja 15"-os kozepsugarzok egy Horn-al kisegitve.

Community CSX57-S2 (Dual 15" mid range drivers with high/mid horn)

Ugyancsak 15"-os midrange-k leteznek dupla konusszal is.

Amiket irtam az a hangerosito/zenekar erositore vonatozik .Mini PA meg nagyobb PA koncert /eloadas celjara.
Sajnos 2000W fole nem jutottam a kiserletezgetessel .Nagyobb cucc tul nagy befektetes es csak hangositasal kene foglalkozni, jarni a vilagot amit mare meguntam . Zenekari kolegak mind kint vannak a vilagba , egyik se akart betarsulni egy hangosito cegbe , bar a dobosomnak egy teherautonyi PA-ja van meg teljes studioja ( porosodik a pincejebe a Berlini villajaba ) , talan egyszer hasznaljuk...Masik kollega studio szakember es zenel is studiozeneszkent
rengeteget tud a "realis" hangtehnikakrol es problemakrol mikor hazajon untatom a kerdeseimmel ( hehe).
Hogy oszinte legyek en se hittem sokmindent amiket mondott neha azt hittem hogy csak felrebeszel es nem akarja elarulni a "titkot", aztan ahogy en is belejotem a felvetel es mixelesbe rajottem hogy neki van igaza.
Evek multaval igen atertekelodtek egyes dolgok.

Amit a "kivedesrol " emlitesz azt nem mangyn lehet megvalositani nagyon nagy a tehetetlenseg , az lenne a legegyszerubb .De mindenki maga kell a falnak menjen a fejevel maskepp ugy se hiszi el a dolgokat.
Ez idopocsekolas de sajnos amiota vilag a vilag igy mukodik.

(#) V L válasza pl13 hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

"Nem egy szub hangszóró került már ki a kezeim közül. Nem is tíz."- Ez kitűnő pont kellene jótanács, hogy 20...30EFt-ért milyen hangszórót/ kb. 30cm/ avagy 50Eft-ért milyen kész SUB ládát érdemes venni.
Házi felhasználásra 4ohmon 150W-os végfokkal lesz meghajtva. Örülnék 4-5 tippnek is, hogy szerinted melyik korrekt. Üdv. mindenkinek VL
(#) ptesza válasza xray hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

Okozhatja a túlméretezett doboz is ,hogy kis teljesítménynél eléri a max kilengést.(Ebben az esetben szerintem jó a méret)

Ha jól veszem ki akkor bassreflex rendszerű doboz ,és akkor csak egyet csinálhatsz. Szerintem szűkíteni kellene a csövön. Vannak méréseid? T-S mértél hozzá? Abból gondolm ,hogy 45.7 hz-re hangoltad.Kicsit több adat kell ,és akkor biztosan lesz megoldás .

Vagy eldobni ,mert a legtöbben úgyis ezt szajkózzák .
(#) honyike hozzászólása Márc 25, 2009 /

Hello!

Van egy JBL cs1204-es mélynyomóm!

Tudnátok hozzá ajánlani mélyláda tervet? Valami Bandpass rendszeren gondolkodok, mert azok nagyon tetszenek!

Jahh! És szobába lenne...

Köszi!
(#) honyike hozzászólása Márc 25, 2009 /

Hello!

Van egy JBL cs1204-es mélynyomóm!

Tudnátok hozzá ajánlani mélyláda tervet? Valami Bandpass rendszeren gondolkodok, mert azok nagyon tetszenek. De ha szerintetek egy egyszerűbb ládában jobban szólna, akkor inkább olyat.

Jahh! És szobába lenne...

Köszi!
Következő: »»   138 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem