Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Hi BB! Ezt a megoldást még nem láttam a H2000nél, de határozottan tetszik, mivel így javult.
Ez talán minőségben is a legjobb ami itthon ebben az árszintben elérhető, lehet hogy két ilyen méllyel kellene nekem is kétutast csinálnom? Még meggondolom. Üdv VL
Nem javult az semmit, csak 1dB-vel érzékenyebb lett a mélytartomány rovására. A kompenzált mágneskörtől csak a T-S paraméterek változnak meg (egyébként mindig is létezett ez a megoldás).
De én nem erre a hangszóróra gondoltam, ehhez a kicsi, 15 literes dobozhoz a sima 8 ohmos változat kell.
Az accus hangszórókról mia vélemény? Ha sikerül eladnom az Echoletteket akkor veszek vagy fs-audiót vagy accust.Bővebben: Link
Árlista alapján nem sok véleményt lehet.
Ott van pár adat róla 30 000 Ft db €
Accus Sub 15" 600W Rms 8Ohm 30Hz-1,6KHz Qms = 3,41 97dB Qts = 0,22 lengı = 4" - 101,6mm Qes = 0,24 Vas = 190
Jó, de nekem XP alatt nem fut.
Ha tudod akkor modellezd má a srácnak mert tényleg szívás háttér nélkül megcsinálni. Mindenesetre ennek a változatnak nagyobb az induktivitása ellenállása ezért csináltam rá új számitást a kiindulási értékekhez. Üdv. VL
Továbbra sem jó. Az ilyen modellezések, mint amit te csinálsz tényleg sehova nem vezetnek. Aztán amikor nem működik jól a hangsugrzó, jönnek azzal, hogy az elmélet nem egyezik a gyakorlattal.... Hát nem is, ha rosszul használják.
Ez az igazi "szívás". Nem lehetne nyugodtan elejétől a végéig haladni egyetlenegyszer legalább? Mit kínlódsz már most a váltóval, amikor még a doboz sincs meg?
Nekem bizony XP-m van
Egyébként a BoxSim-es modellezéshez tudni kell, hová akarja tenni az előlapon a hangszórókat, és a reflexcsövet. Kíváncsiságból játszottam az elhelyezéssel, és eléggé módosult az átvitel. Valamint a hangszóró átvitelét is elég macerás diagrammról leolvasgatni. De már gondolkodtam azon, hogy konzultálok PL-lel, hátha megvannak neki az átviteli görbék számszerű adatok formájában. De egyébként átvitel megadása nélkül kipróbáltam a HB12,5-öt, és jellegre hasonló volt a karakterisztika, amit a program a paraméterek alapján kidobott. Valamint még nekem is át kell kicsit jobban böngésznem a programot, hogy tényleg helytálló legyen a modellezés. Mindenesetre lemodelleztem a jelenlegi váltómat, és helytálló a program által hozott tengelyirányú karakterisztika: van egy szép széles kiemelésem középen, amit füllel is hallani Azzal a megoldással azonban, amit Léva kiröhögött, eléggé ki tudtam egyenlíteni (alapja 1,6mH a mélyközépnek+másodrendű a DTF-nek soros ellenállattal..), csak ott meg az impedanciamenet kicsit jujuj.. mondjuk az most is az
Majd ha megkérdezi, de akkor is csak ugyanúgy tudom elmondani, mint most, a hangsugárzóépítés egy folyamat, aminek csak részlete a váltóépítés, az egész folyamattal kell tidztában lenni az elejétől végéig, vagy ha már mindent nem is tudhatunk, mert emberek vagyunk, legalább legyen egy határozott elképzelésünk, logikus rendszerünk, ami alapján haladunk.
Magyarul: szétdarabolni nem lehet.
Hello mindenkinek
Történt valami hétvégén: Elhoztuk barátomtól a mini hifi-jét ezt: Bővebben: Link hangváltót kikötöttük, aztán szépen bekötöttük a hifit, ahogy kell, már gyárilag osztva van a kimenet. Ami megerősítést nyert: -Az egyik piezo teljesen rossz 1/3 hangerőnél elkezdett recsegni -Még ilyen vacak ládában is óriási a hangerő Ami kérdéseket vetett fel: -Hogy lehet az, egy egy 130w erősítésű minihifi ilyen szépen elvitte azt a kétszer 50w-ot (itt arra gondolok, hogy lassan feltekertem max hangerőre és meg se kottyant a hangszóróknak, minden tisztán szólt) -Ha ezzel az erősítővel működtetném lenne-e vmi probléma? Köszönöm a hozzászólásokat [u][b]
Egy jo 12"-os nem akarmilyen , sokkal jobban szol mint a 10"-osak .Bar olvastam hogy Janis Joplin-nak 10"-kozepsugarzokat hasznaltak az o hagjahoz jobban ment .
En probaltam 8" -10" es 12"-osat az utolsok szoltak legj9bban .Hogy mitol ?????? En haznaltam RFT-t majd Goodmans valamint annak bolgar klonjat anyit irt rajta hogy HIFI 25-20000Hz atvitel , nagyon konnyu membran nagyon laza fuggesztesel .A Goodmans -bol nem volt csak 6 darabom azok voltak a szuperek ugyanaz kb mint a klonja de aluminium lengotekercsel a magas konusz atirezonans csillapitassal es nagyobb kilengessel. Abszolut minenre hasznaltam ezeket a hangszorokat minden hangszerrel es foleg a hangal gyonyoruen szolnak .A'80-as evek vegen osszevasaroltam ahanyat talatam.Vlt meg 4 drb. FBT -RCF duplakonuszos is de elcsereltem bolgarra azokat is . Mondhatom hogy mindenki csak csodalkozott hogy milyen jol szol a hangcuccom .Miutan en vezettem be tobutas PA-t a varosunkba koncertekre en hoztam vissza a "hangerositoket "is. Meg van 4 darab a bulgar klonbol "alnico" magnesessek .30 ev utan nagyobb az SPL -je mint a vadonat uj SAL gitarhangszoronak. Tegnap mondtad ?"dopler" ? itt a titok . PC vagy mas diigitalis felveteleket atmasoljak magnora hogy jol szoljon !! Na mar most , dopler efekt az kb.= "chorus" hatassal , harmonikus "gazdagitas " amit amugy itt a hangszoro muvel , a magnetofonok esetebe ugyancsak a "nyavogas" a jotevo ! ugyancsak egy modulacio ami tomorre gazdagga varazsolja a hangot es ami a motor rangatasatol jon akarmennyire csillapitjak a szallagvezetest . Itt keressetek a jo hangzast .A szuper perfekt tervezes segit behatarolni a teendoket de meg nem garantalja a szep hangzast. Nincs perfekt hang visszaadas sehol , nincs pontszeru sugarzo , a reflexiok mindenutt vannak , nelkuluk nincs elo zene . Eppen egyes torzitasok adjak a jo hangzast . Amit a tervezerol targyalunk itt a forumon az csak az egyenletes savlesugarzasra vonatkozik lehetoleg kis torzitassal , ez meg nem minden sokkal tobb van a dolog mogott .Az empirikus szpecifikaciok neha tenyleg sokat sejtetnek az egyes hangszorok hangjarol .Persze draga mindent kiprobalni de ez van.Nekem van milliomos haverom , volt tanitvanyom aki ugyancsak abszolut mindent megvasarol es kiprobalt . Most egy honapja vett egy Peavey 5010-est es hozza harom fajta harom cegtol kulombozo 4 x12" -os hangfalat ezekbol valasztotta ki melyik szol a legjobb hangszinnel/dinamikaval.Egy teljes muzeumja van mar es mind vasarol .Igy lehet probalgatni es kivalassztani mi is szol.
Valaki esetleg tudna segíteni és csinálna nekem egy hangfal tervet????Megköszönném
Hangfalat a legkönnyebb tervezni. A megfelelő hangszóró kiválasztása után, a legsugárzandó alsó határfrekvenciát alapul véve, a hangsebességet osztod vele, és megkapod hogy mekkora a távolság a hangszóró, és a falsík széle között. De miért nem építel hangdobozt? Az sokkal kisebb helyet foglal!
Mélyládát akarok csak előbb rosszul írtam. Vannak ezek a tervező programok csak én nem tudom kezelni őket.
Az is úgy kezdődik hogy, milyen célra, milyen paraméterekkel, mekkora anyagi ráfordítással, szeretnéd.
Az a tekercs fojt! ***** sem ér! Én kikötöttem és sokkal jobban szól! Tisztábban, hangosbban!
Helló! Ha már mindenképpen, akkor szinonimák is vannak! Mod. szamóca
Hello!
Nekem lenne egy olyan problémám amiben ti biztosan tudtok segíteni. Van egy Videoton Ra 6363s erősítőm amihez készítettem 2db hangfalat, amikben a mély hangszóró a Sal által forgalmazott SRP 2030-s. A láda 24,7 literes 45,7hz-re hangolva, a problémám ott jelentkezik hogy nagyobb hangerőnél a tekercs kattog (ütődik a mágnessel). Feltűnt hogy nem minden zene műfajnál csinálja ezt a jelenséget. Mi okozhatja ezt? Segítséget előre is köszi!
Az nehez lessz .Hogy kerdezen ra pontossan egy kezdo amator ? Nem tudja mi lenne fontos .
Kulonben mindenkinek van egy egy elkepzelese amitol nehezen valik meg akar jo akar teves. Mar meseltem hogy az elso tolcseres basszusladamnal kinevettek hogy aztan majdnem ugyanzok az emberek kinevessenek a szelessavu hangoszlopokkal . Most meg a fiatalok igy is ugy is ok hatarozzak el mi jo nekik , mi modern . Ez olyan hogy nem latszik az erdo a faktol.(hehe)
az egész hozzászólás nem ér egy forintot sem. Hogy méret alapján el tudod dönteni mi szól jobban, és Ms Joplinnak jobban állt a 250mm? Baromság.
A tapsztalataid rendszer nélkül sajnos kb. semmit sem érnek.
Talán az hogy a SAL hangszórók többsége eleve rosszul központosított, és a lengőrendszerük is egy kisebb katasztrófa, így nem lehet kihasználni a max. mechanikai kitérésüket.
Hehe , ugyananyit er mint mas hozzaszolas , csak kiegesziti a kep egy kis reszet .A hozzaszolas alapjan mindenki valassza ki ami neki legjobbnak tunik.
Rendszer es rendszerezes is van .Van eleg kutatocsoport aki sokmindent tud, csak hat a "divatot" adjak el a nepnek es nem a tudomanyt. Egyenlore a tobseg egy egy divatoas hangzast "vadaszik " nincs szo "torzitasrol meg helyes fazishelyzetrol .sztereo HiFI -rol ,rezonanciamentes atviteli savrol . Ha mar elorol akarod kezdeni a tervezest akkor onnan kel kezdeni hogy milyen felveteleket akarunk halgatni , milyen zenei anyagot , milyen dinamikaval .Hogy volt felveve az a zenei anyag , milyen minosegbe van a halgatonal ? Milyen elvarasai vannak a halgatonak,mik a fiziakai plusz penzbeli/gazdasagi hatarai. Maskepp minden amit mondasz /tanacsolsz csak egy iskolai pelda ami ugyancsak egy nagyon altalanos iranymutato . Amint latjuk a sok hozzaszolas alapjan semmi se nagyon fer be a teoretikus keretbe, semmi se jo mindenutt kompromisszum kell . Szub basszushoz Szub Hangszoro kell ,es kesz . Ne mind riogasd a fiatalokat, haha . Ha nincs szub hangszorojuk csinaljanak egy jo basszus dobozt avval ami van majd ha lessz penz ra vegyenek szubot is ha egyaltalan meg kell . A legtobb szub csak egy morgo "valami" nem sok koze van a zenehez, inkabb hatter zaj -hoz ghasznaljak. Magashangok a "kontur"-hoz szuksegesek egy megadott aranyba , a melyreszt az emberi agy "kompenzalja" , ugy hogy az egesz dolog a "psychoacoustics " teren van .Mit eszel a halgto mit erez , hogy halja . Ami meg egyes fiatalnak most a divat szerint kell az csak egy "duborgo" valami , egyaltalam nem szamit egy oktav ide vagy oda , csak kopogjon hangossan es tompan .Minek ide a sok tervezes ? haha, kesz kabare. Idézet: „Hehe , ugyananyit er mint mas hozzaszolas , csak kiegesziti a kep egy kis reszet .” Csak a tartalma nem igaz. Idézet: „A hozzaszolas alapjan mindenki valassza ki ami neki legjobbnak tunik.” Nem, ez nem így működik, abból születnek a legnagyobb baromságok, ha mindenki levadássza a fórumokról magának a neki szimpatikusnak tűnő információkat. Ennek Semmi értelme. Idézet: „Ha mar elorol akarod kezdeni a tervezest akkor onnan kel kezdeni hogy milyen felveteleket akarunk halgatni , milyen zenei anyagot , milyen dinamikaval .Hogy volt felveve az a zenei anyag , milyen minosegbe van a halgatonal ?” Lényegtelen. A jó hangsugárzó minden zenei műfajban, minden felvvételen egyformán jól teljesít. Ez csak a hozzá nem értő újságíró-krititkusok buta szövege, hogy az egyik hangsugárzó Jazzre, a másik Rockra jó. Idézet: „Milyen elvarasai vannak a halgatonak” Hallgató, két L. Egyébként ismerjük az elvárásait. Idézet: „Maskepp minden amit mondasz /tanacsolsz csak egy iskolai pelda ami ugyancsak egy nagyon altalanos iranymutato . Amint latjuk a sok hozzaszolas alapjan semmi se nagyon fer be a teoretikus keretbe, semmi se jo mindenutt kompromisszum kell .” Nem, mindig a konkrét esetre vonatkozik,a mit tanácsolok. És az általános szabályok, mindig mindenhol minden hangszóróra ugyanúgy érvényesek. Amíg az alapok sincsenek rendben, nem kezdheted az apró részletek kidolgozását. Idézet: „A legtobb szub csak egy morgo "valami" nem sok koze van a zenehez, inkabb hatter zaj -hoz ghasznaljak.” Már megbocsáss, de attól függ, hogy ki készítette, és mennyire értett hozá. Nem egy szub hangszóró került már ki a kezeim közül. Nem is tíz. Idézet: „Magashangok a "kontur"-hoz szuksegesek egy megadott aranyba , a melyreszt az emberi agy "kompenzalja" , ugy hogy az egesz dolog a "psychoacoustics " teren van .Mit eszel a halgto mit erez , hogy halja .” Ami nincs, azt nehezen fogja hallani. Ami pedig hiteles mérések szerint jobb, az bizony hallgatva is az lesz. Idézet: „Ami meg egyes fiatalnak most a divat szerint kell az csak egy "duborgo" valami , egyaltalam nem szamit egy oktav ide vagy oda , csak kopogjon hangossan es tompan .Minek ide a sok tervezes ? haha, kesz kabare.” Nem tudom, honnan ez a lenézés, azért, mert talán picikét tudod ritmusra pengetni a húrokat? Nagy dolog, én meg ugyanannyi idő alatt lefogok három akkordot a zongorán, ha basszusszólam kell.
Nem lenezes csak megallapitas, ezt latom magam korul mindenfele .Meg a zenerajongoknal is akik milliokat koltottek CD es DVD gyujtemenyeikre.
Nem mondtam hoggy nem helyes amit mondasz ,ismetelgetsz , de nem mindeg van igeny vagy szukseg a "perfekt" hangcuccra. Sokmindent meg nem veszel figyelembe csak egy tehnikai reszere oszpontositasz ami tenyleg az alapja lehet a dolgoknak es szukseges a tobbi a megjejleno "kivetelek" megertesehez is. Hiaba mondom a haveroknak hogy ne vasaroljanak meregdraga "oxigenszegeny " aranyozott csatklakozos kabeleket mikor elsosorban nincs megfelelo hangszorojuk. A kezdo amatorok meg lassan belejonnek es rajonnek ok is hogy"..... nem eszik a levest olyan forron....". Amator forum az nem egy fejlesztesei-kutatocsoport , mindenki a maga elkepzelsese szerint fogja fel a dolgokat.Lessz sok baromsag aztan lassan csak lesz pozitiv hatas is a sok hegyibeszednek .Csak ki kell varni turelemmel.
ok, végülis csak azt próbáltam érzékeltetni, h. születnek azért ma is igényes zenék, még jó zenék is, aztán van aki hallgatja is őket.
A többi, hát nem tudom. Az a baj, hogy a sok különböző forrásból összeszedett véleményből lesz egy nagy halmaz, akár összefüggéstelen gondolatokkal. Meg nehéz felfogni, h. minek kreáljunk magunknak problémákat, mikor előre kivédhetnénk a nagy részük...
Termeszetessen aki jomonosegu zenet sominosegu felveteleket akar halgatni annak az egesz "vonal" jomonosegu kell legyen.Altalaban dragak is a szuper HIFI cuccok amiokkel mar a szinfonikus zenekart is szepen lehet halgatni .
Itt mutatoba egy enekcucc PA kozepsugarzoja 15"-os kozepsugarzok egy Horn-al kisegitve. Community CSX57-S2 (Dual 15" mid range drivers with high/mid horn) Ugyancsak 15"-os midrange-k leteznek dupla konusszal is. Amiket irtam az a hangerosito/zenekar erositore vonatozik .Mini PA meg nagyobb PA koncert /eloadas celjara. Sajnos 2000W fole nem jutottam a kiserletezgetessel .Nagyobb cucc tul nagy befektetes es csak hangositasal kene foglalkozni, jarni a vilagot amit mare meguntam . Zenekari kolegak mind kint vannak a vilagba , egyik se akart betarsulni egy hangosito cegbe , bar a dobosomnak egy teherautonyi PA-ja van meg teljes studioja ( porosodik a pincejebe a Berlini villajaba ) , talan egyszer hasznaljuk...Masik kollega studio szakember es zenel is studiozeneszkent rengeteget tud a "realis" hangtehnikakrol es problemakrol mikor hazajon untatom a kerdeseimmel ( hehe). Hogy oszinte legyek en se hittem sokmindent amiket mondott neha azt hittem hogy csak felrebeszel es nem akarja elarulni a "titkot", aztan ahogy en is belejotem a felvetel es mixelesbe rajottem hogy neki van igaza. Evek multaval igen atertekelodtek egyes dolgok. Amit a "kivedesrol " emlitesz azt nem mangyn lehet megvalositani nagyon nagy a tehetetlenseg , az lenne a legegyszerubb .De mindenki maga kell a falnak menjen a fejevel maskepp ugy se hiszi el a dolgokat. Ez idopocsekolas de sajnos amiota vilag a vilag igy mukodik.
"Nem egy szub hangszóró került már ki a kezeim közül. Nem is tíz."- Ez kitűnő pont kellene jótanács, hogy 20...30EFt-ért milyen hangszórót/ kb. 30cm/ avagy 50Eft-ért milyen kész SUB ládát érdemes venni.
Házi felhasználásra 4ohmon 150W-os végfokkal lesz meghajtva. Örülnék 4-5 tippnek is, hogy szerinted melyik korrekt. Üdv. mindenkinek VL
Okozhatja a túlméretezett doboz is ,hogy kis teljesítménynél eléri a max kilengést.(Ebben az esetben szerintem jó a méret)
Ha jól veszem ki akkor bassreflex rendszerű doboz ,és akkor csak egyet csinálhatsz. Szerintem szűkíteni kellene a csövön. Vannak méréseid? T-S mértél hozzá? Abból gondolm ,hogy 45.7 hz-re hangoltad.Kicsit több adat kell ,és akkor biztosan lesz megoldás . Vagy eldobni ,mert a legtöbben úgyis ezt szajkózzák .
Hello!
Van egy JBL cs1204-es mélynyomóm! Tudnátok hozzá ajánlani mélyláda tervet? Valami Bandpass rendszeren gondolkodok, mert azok nagyon tetszenek! Jahh! És szobába lenne... Köszi!
Hello!
Van egy JBL cs1204-es mélynyomóm! Tudnátok hozzá ajánlani mélyláda tervet? Valami Bandpass rendszeren gondolkodok, mert azok nagyon tetszenek. De ha szerintetek egy egyszerűbb ládában jobban szólna, akkor inkább olyat. Jahh! És szobába lenne... Köszi! |
Bejelentkezés
Hirdetés |