Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Figy, ha a plexi fontos benne, akkor nem szóltam.
![]() A dobozkiválasztás elhelyezéstől, a szoba méreteitől is függ, kisebb helyiségben elmegy zárt dobozban is szerintem... Meg attól is függ, hogy te mit akarsz hallani, elég-e ha egy frekin kiemel, és döng szépen, vagy pontos mélyaket akarsz..
A plexi nem fontos, de k**vajól néznek ki azok a ládák!
![]() ![]() a szobám 4,5mX~4m alapterületű, de rendesen tele van rakva szekrényekkel! ![]() Főleg zenéhez, és filmekhez kéne. Szeretném, ha zene közben olyan mélyek legyenek, hogy remegjen az asztal, filmeknél meg mondjuk belesüppedjek az ágyba, amikor jön egy helikopter, vagy a lövéseket fizikailag is érezzem... ![]() Megoldható ezzel a hangszóróval? ![]()
A lövések fizikailag is érezhetőek ,attól függ hányat bírsz ki.
:gun: :shocking: A plexi biztosan rezeg ,mert nincs merevítése. Én nem, látom ,hogy ezekben a dobozokban 20 mm vastag lenne. Idézet: „Főleg zenéhez, és filmekhez kéne. Szeretném, ha zene közben olyan mélyek legyenek, hogy remegjen az asztal” Győzött a kiemelés. Ezekszerint nem fontos neki, hogy pontos, egyenletes mélye legyen, csak dübörögjön.
letezik "akarmire" felfoghato "driver', rarogzited az asztalra , szekrenyre, ablakra es szol -remeg a haz ,meg a szekre -agyra is ra lehet szerelni hogy a remegest jobban erezze a movie-nezo.
Akkor valószínűleg jó lesz az a bandpass. Vagy ha reflex, akkor úgy kell méretezni, hogy 80-100Hz környékén ráemeljen sokat, mert attól a rezonanciától mozognak a berendezési tárgyak a szobában.
... bár én ilyen kis helyiségben biztosan zárt doboznál maradnék.
Az a baj ezzel hangszóróval is... szóval a különböző példányok annyira nem egyformák, hogy nem lehet tudni, mikor épp milyenek a T-S paraméterei, így a dobozt meghatározni is csak akkor lehet, ha a te hangszóróidról van saját mérésed.
Közelítőleg 30 literes b-reflex doboz 40Hz-re hangolva jó neki, de teljesen zsákbamacska a dolog. Mire is használnád?
Mélynyomónak szeretném a mostani 2 (saját készítésű) hangdobozom mellé.
Arra biztos jó lesz valamilyen szinten. Persze rendes kétutasok mellé nem kéne mélykiegészítés..
Köszönöm a segítséget.Sajna erre voltam felkészülve, akkor még keresgélek erre-arra.
Köszi a tippet!Én magam még csak most ismerkedem mélyeben az elektronikával, eddig csak a Volume gombot tekergettem.
![]()
Igen jól szólnak a tda 7294-ek. Sokan hangosításhoz ,diszkóhoz stb is használják hidalt változatban , de otthonra elég a szimpla. De még egyszer hangsúlyoznám 8 ohm hangszóróhoz való igazán. A másik nagyon fontos dolog ,hogy szigetelve kell felrakni az ic-t a bordára ,mert rajta csücsül a negatív tápfesz !
![]()
Sziasztok!
Janika002 kolegám nick-je én voltam aki érdeklődött a sub erősítők után, szal ptesza köszi a tippet nekem ez még nem mond semmit, de majd idővel én is érteni fogom ![]() Igyekszem tájékozódni mielött hülyeségeket kérdznék, de nézzétek el nekem ha becsúszna egy-két . ![]() Lelkes amatőr vagyok és azon már túl vagyok, hogy bútorlapból levágok egy dobozt, bele hangszoró azt bo-bo-bo.
És a méretezésben tudtok segíteni? Sajnos én ezt nem tudom...
Nem úgy gondoltam!
![]() ![]() Én saját építésű bandpass-ra gondoltam, és abba tudnék tenni 20mm-es plexit... ![]()
Igen, anno erre a veszélye én is figyelmeztettem itt a fórumon mindenkit, hogy meg ne próbálja bár ki is... Ehhez képest két hete (kicsit kimerülten és agyilag lemerülten) úgy rácsavaroztam a testelt hátlapra a bordát, amin szigeteletlenül volt az IC, hogy öröm volt nézni. És ez nem lett volna még baj.. de tápfeszt is adtam neki
![]()
Szia.
Ha már járatos vagy az építésben,csak erősítőt nem építettél ,akkor a tda 7294 végfok tökéletes kezdés. Nem mondom nincsen jobb nála ,de mind sokkal nehezebb ,és már audiofil kategória.Szeretik a drága túlméretezett alkatrészeket stb.Ilyen pl:vf2 ,B5 ,quad. De nem offolok tovább inkább folytassuk a TDA7294 végerősítő topikban. ![]()
Fel lehet tenni úgy is ,de akkor a bordát kell elszigetelni a környezetétől. Természetesen belső elhelyezéssel , és ventillátoros légcserével. Csak akkor bekapcsolva nem szerelni...
Nem akarok beleszólni de már megtette, csak te egészen másról beszélsz.Bővebben: Link
Zárt dobozt javasol ,de te erőlteted a bandpasst! Ha ebben az irányban kezdel érdeklődni biztosan segítenek ,és a végén egy jó dolog fog kisülni.
Meg az a probléma, hogy BP dobozt látatlanban nem lehet jól tervezni (legalábbis én nem tudok), ahhoz halálpontos T-S kell, nem adatlapi, hanem olyan, amit a hangszórón mértem, és utólag is, ha kész a doboz, mérések után-közben a hangolással még el kell játszani egy keveset.
Igazad van, egy kicsit összevisszaség van most körülöttem, nem tudtam átgondolni a dolgokat!
Ha megengeditek, ekezdeném előről, és igérem, hogy most tényleg odafigyelek! ![]() Akkor: Sziasztok! Van egy JBL gt4-12 -es hangszóróm! Más néven JBL cs1204... Szeretnék hozzá egy ládát építeni szobába! A cél, hogy kiegészítse a 4db Videoton dc2050E hangfalat brutális mélyekkel! Azonban mivel szobában lenne, egész nap elölvan, látom, így a látvány sem utolsó! Ezért ha lehet, akkor egy Bandpass, vagy legalább reflex ládát szeretnék. Tudtok segíteni a méretezésben? Esetleg kész terveket tudnátok mutatni, mert nemigazán tudom használni ezeket a számolós programokat... Köszi: Gábor
A lehetőségek egyszerűek, 60-80 literig lehet elmenni a doboztérfogattal, a hangolással meg 30-35Hz-ig, kisebb dobozban picit jobban terhelhető, valamivel magasabbra kerülő alsó hatrfrekivel, nagyobb dobozban mélyebbről indul, de néhány W-tal kevesebbet visel el. Igazából neked kell választani, hogy fontos-e a 30Hz alatti rész is, vagy annyira nem lényeges.
Mit "vesztek" azzal, ha nincsenek 30Hz alatti hangjaim? Szeretném, ha minél mélyebbek, be egyben pontosak is lennének a mélyek... Meg valami brutális kinézetet is a ládának...
Sziasztok! Ha lenne pénzem, én is építenék egy pár ilyen monstrumot. Min 20-as acéllemezből lenne, aminek a két oldalát keményfával burkolnám. Valószínű ez egy jó darabig álom marad. Addig maradok a jól bevált téglatest formánál. Nemrégiben kaptam egy pár 100 W-os ovál hangszórót, saját számításaim alapján terveztem hozzá dobozt, bútorlapból építettem meg, majd a belsejét szivaccsal béleltem. Így kb 4000 Ft-ból lett egy pár 28,5L-es asztali hangdobozom. Egy 2x25W-os erősítővel hajtom, és meg vagyok elégedve a hangzással.
Sziasztok!
A napokban jön meg az SRP 2030-as mélysugárzóm. Már kaptam infót arról, hogy kb. 30 l-es b-reflex doboz kell neki 40Hz-re hangolva. Azt szeretném kérdezni, hogy baj lenne-e ha kicsit nagyobb, kb. 36 l-es dobozba menne? Köszi Üdv.
40-ig elmegy még. Azért érdekes lenne rámérni.
![]()
Igen de ha lehet elötte be kellene járatni ,hogy valós érték legyen mérve.
Az már régen rossz, ha egy hangszóró bejáratás alatt 20-30%-ot, vagy többet változtat a paraméterein.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |