Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Figy, ha a plexi fontos benne, akkor nem szóltam.
A dobozkiválasztás elhelyezéstől, a szoba méreteitől is függ, kisebb helyiségben elmegy zárt dobozban is szerintem... Meg attól is függ, hogy te mit akarsz hallani, elég-e ha egy frekin kiemel, és döng szépen, vagy pontos mélyaket akarsz..
A plexi nem fontos, de k**vajól néznek ki azok a ládák! mondjuk egy ehhez hasonló... vagy ilyen...
a szobám 4,5mX~4m alapterületű, de rendesen tele van rakva szekrényekkel! Főleg zenéhez, és filmekhez kéne. Szeretném, ha zene közben olyan mélyek legyenek, hogy remegjen az asztal, filmeknél meg mondjuk belesüppedjek az ágyba, amikor jön egy helikopter, vagy a lövéseket fizikailag is érezzem... Megoldható ezzel a hangszóróval?
A lövések fizikailag is érezhetőek ,attól függ hányat bírsz ki.
:gun: :shocking: A plexi biztosan rezeg ,mert nincs merevítése. Én nem, látom ,hogy ezekben a dobozokban 20 mm vastag lenne. Idézet: „Főleg zenéhez, és filmekhez kéne. Szeretném, ha zene közben olyan mélyek legyenek, hogy remegjen az asztal” Győzött a kiemelés. Ezekszerint nem fontos neki, hogy pontos, egyenletes mélye legyen, csak dübörögjön.
letezik "akarmire" felfoghato "driver', rarogzited az asztalra , szekrenyre, ablakra es szol -remeg a haz ,meg a szekre -agyra is ra lehet szerelni hogy a remegest jobban erezze a movie-nezo.
Akkor valószínűleg jó lesz az a bandpass. Vagy ha reflex, akkor úgy kell méretezni, hogy 80-100Hz környékén ráemeljen sokat, mert attól a rezonanciától mozognak a berendezési tárgyak a szobában.
... bár én ilyen kis helyiségben biztosan zárt doboznál maradnék.
Az a baj ezzel hangszóróval is... szóval a különböző példányok annyira nem egyformák, hogy nem lehet tudni, mikor épp milyenek a T-S paraméterei, így a dobozt meghatározni is csak akkor lehet, ha a te hangszóróidról van saját mérésed.
Közelítőleg 30 literes b-reflex doboz 40Hz-re hangolva jó neki, de teljesen zsákbamacska a dolog. Mire is használnád?
Mélynyomónak szeretném a mostani 2 (saját készítésű) hangdobozom mellé.
Arra biztos jó lesz valamilyen szinten. Persze rendes kétutasok mellé nem kéne mélykiegészítés..
Köszönöm a segítséget.Sajna erre voltam felkészülve, akkor még keresgélek erre-arra.
Köszi a tippet!Én magam még csak most ismerkedem mélyeben az elektronikával, eddig csak a Volume gombot tekergettem. de van egy kolegám aki jártas e dolgoban ő azt mondta, h segít összedobni az erősítőt és 10* jobb lesz mint bármi SAL vagy MNC!
Igen jól szólnak a tda 7294-ek. Sokan hangosításhoz ,diszkóhoz stb is használják hidalt változatban , de otthonra elég a szimpla. De még egyszer hangsúlyoznám 8 ohm hangszóróhoz való igazán. A másik nagyon fontos dolog ,hogy szigetelve kell felrakni az ic-t a bordára ,mert rajta csücsül a negatív tápfesz !
Sziasztok!
Janika002 kolegám nick-je én voltam aki érdeklődött a sub erősítők után, szal ptesza köszi a tippet nekem ez még nem mond semmit, de majd idővel én is érteni fogom Igyekszem tájékozódni mielött hülyeségeket kérdznék, de nézzétek el nekem ha becsúszna egy-két . Lelkes amatőr vagyok és azon már túl vagyok, hogy bútorlapból levágok egy dobozt, bele hangszoró azt bo-bo-bo.
És a méretezésben tudtok segíteni? Sajnos én ezt nem tudom...
Nem úgy gondoltam! Hanem, hogy a hangnyomásokat érezzem!
Én saját építésű bandpass-ra gondoltam, és abba tudnék tenni 20mm-es plexit...
Igen, anno erre a veszélye én is figyelmeztettem itt a fórumon mindenkit, hogy meg ne próbálja bár ki is... Ehhez képest két hete (kicsit kimerülten és agyilag lemerülten) úgy rácsavaroztam a testelt hátlapra a bordát, amin szigeteletlenül volt az IC, hogy öröm volt nézni. És ez nem lett volna még baj.. de tápfeszt is adtam neki Csatt.. :S Egy ICnek annyi..
Szia.
Ha már járatos vagy az építésben,csak erősítőt nem építettél ,akkor a tda 7294 végfok tökéletes kezdés. Nem mondom nincsen jobb nála ,de mind sokkal nehezebb ,és már audiofil kategória.Szeretik a drága túlméretezett alkatrészeket stb.Ilyen pl:vf2 ,B5 ,quad. De nem offolok tovább inkább folytassuk a TDA7294 végerősítő topikban.
Fel lehet tenni úgy is ,de akkor a bordát kell elszigetelni a környezetétől. Természetesen belső elhelyezéssel , és ventillátoros légcserével. Csak akkor bekapcsolva nem szerelni...
Nem akarok beleszólni de már megtette, csak te egészen másról beszélsz.Bővebben: Link
Zárt dobozt javasol ,de te erőlteted a bandpasst! Ha ebben az irányban kezdel érdeklődni biztosan segítenek ,és a végén egy jó dolog fog kisülni.
Meg az a probléma, hogy BP dobozt látatlanban nem lehet jól tervezni (legalábbis én nem tudok), ahhoz halálpontos T-S kell, nem adatlapi, hanem olyan, amit a hangszórón mértem, és utólag is, ha kész a doboz, mérések után-közben a hangolással még el kell játszani egy keveset.
Igazad van, egy kicsit összevisszaség van most körülöttem, nem tudtam átgondolni a dolgokat!
Ha megengeditek, ekezdeném előről, és igérem, hogy most tényleg odafigyelek! Akkor: Sziasztok! Van egy JBL gt4-12 -es hangszóróm! Más néven JBL cs1204... Szeretnék hozzá egy ládát építeni szobába! A cél, hogy kiegészítse a 4db Videoton dc2050E hangfalat brutális mélyekkel! Azonban mivel szobában lenne, egész nap elölvan, látom, így a látvány sem utolsó! Ezért ha lehet, akkor egy Bandpass, vagy legalább reflex ládát szeretnék. Tudtok segíteni a méretezésben? Esetleg kész terveket tudnátok mutatni, mert nemigazán tudom használni ezeket a számolós programokat... Köszi: Gábor
A lehetőségek egyszerűek, 60-80 literig lehet elmenni a doboztérfogattal, a hangolással meg 30-35Hz-ig, kisebb dobozban picit jobban terhelhető, valamivel magasabbra kerülő alsó hatrfrekivel, nagyobb dobozban mélyebbről indul, de néhány W-tal kevesebbet visel el. Igazából neked kell választani, hogy fontos-e a 30Hz alatti rész is, vagy annyira nem lényeges.
Mit "vesztek" azzal, ha nincsenek 30Hz alatti hangjaim? Szeretném, ha minél mélyebbek, be egyben pontosak is lennének a mélyek... Meg valami brutális kinézetet is a ládának...
Sziasztok! Ha lenne pénzem, én is építenék egy pár ilyen monstrumot. Min 20-as acéllemezből lenne, aminek a két oldalát keményfával burkolnám. Valószínű ez egy jó darabig álom marad. Addig maradok a jól bevált téglatest formánál. Nemrégiben kaptam egy pár 100 W-os ovál hangszórót, saját számításaim alapján terveztem hozzá dobozt, bútorlapból építettem meg, majd a belsejét szivaccsal béleltem. Így kb 4000 Ft-ból lett egy pár 28,5L-es asztali hangdobozom. Egy 2x25W-os erősítővel hajtom, és meg vagyok elégedve a hangzással.
Sziasztok!
A napokban jön meg az SRP 2030-as mélysugárzóm. Már kaptam infót arról, hogy kb. 30 l-es b-reflex doboz kell neki 40Hz-re hangolva. Azt szeretném kérdezni, hogy baj lenne-e ha kicsit nagyobb, kb. 36 l-es dobozba menne? Köszi Üdv.
40-ig elmegy még. Azért érdekes lenne rámérni.
Igen de ha lehet elötte be kellene járatni ,hogy valós érték legyen mérve.
Az már régen rossz, ha egy hangszóró bejáratás alatt 20-30%-ot, vagy többet változtat a paraméterein.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |