Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tapskapcsoló

Témaindító: deniel, idő: Jan 22, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   11 / 30
(#) spenyo hozzászólása Márc 23, 2009 /

Ezek szerint nagyon nagy a tranyó B-ja.
Csak hogy egy kicsit még csavarjak a dolgon és már így benne vagy a tesztelésben, miért nem próbálod meg a kimenetet tranyó helyett N csatornás FET-el kapcsolni. Nem tudom miért retteg mindenki a FET-től - bár igaz én is csak azóta használom amióta modellezéshez is csinálok áramköröket - mert szerintem baromi jó dolog. A kapcsoláshoz csak feszültség kell - néhány nA folyik csak a G felé - emiatt nem terheli az előző fokozat kimenetét. Csak ha még van kedved játszani egy kört....
(#) bitorlo válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Újra megépítettem az áramkört,a tranyós rész most jó működik,viszont tapsra még mindig nem reagál.

Behúzza a relét,viszont "össze-vissza" pereg.+most meg ismér behúz a relé ha bedugom a tápot

Mármint 4027 és 555?
nanóban csak kerámia kondi van,ja meg fólia is,gondolom nem elko-ra gondoltál..

Ja,ezért is furcsállottam az "utasítást"

hehe nincs 47-100n közötti kondim,22n-s van,krülnézek jobban hátha találok

Na találtam 100n-at,beforrasztottam,viszont a relé megint behúz,ha tápfeszt kap a kapcsolás,tranyóval márpedig nincs gond

Elég ha újjal hozzáérek a 4027 3-as lábához máris behúz a relé,viszont még mindig pereg a relé,legalábbis akkor ha fémmel érek a lábához
//hozzáérek elveszem a ujjam, utána kb 15mp ig tart a relé azt kienged,nem csak a következő érintésre szabadna elengedni?

Na már nem pereg,és tart is.Bázist megérintem nem történik semmi,csak ha tápot kap,de akkor értelemszerűen működnie is kell

Hogyan tovább,mester?

kezdek kételkedni ebbe a mikibe,nem lenne jobb ha egy "csipogót" kötnék be helyette?

Hoppá,begalydult a tápegységem a szokásos 14-15V helyett 19.5V-ot ad le,egyébként semmi változás hiába ütöm a mikit
(#) bitorlo válasza bitorlo hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Tranyónak valami nagyon nem tetszett,2.2K-val érintettem a bázisát +ra erre kiszállt a lelke.
(#) carp07 hozzászólása Márc 25, 2009 /

szeretném megépíteni ezt a tapskapcsolót de nem tudom mit jelent a nyákon az IN és P1-es felirat vki tudna nekem segíteni
(#) tallerbator válasza carp07 hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

Szerintem az IN helyére kerül a mikrofon, a P1 pedig egy álló trimmer potméter.
(#) carp07 hozzászólása Márc 25, 2009 /

köszi a segítséget
(#) Danaman hozzászólása Márc 27, 2009 /

Üdv!
Most építettem meg egy tapskapcsolót, valószínű hogy majdnem ugyan az amit carp07 feltett nyákon mert ugyan azon ic-k vannak benne viszont nem bírom működésre bírni, van egy sanda gyanum hogy a 4027-es halott mert elősször a kimenetén tápfeszt mértem aztán meg semmit viszont amikor volt tápfesz a tranzisztor ami a relét meghúzza az melegedett mint a rosznyavaja, tápfesznek meg nem volt itthon 7812 így bontottam egy 7815-öt az ic-k adatlap alapján bírják ez nem lehet gond, ha jól látom akkor a 4027-es oylan fetekkel van megoldva amiket nem lehet fogdosni mert tönkremegy tőle lehet ez a gond hogy véletlen megfogtam?
(#) Danaman válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

Nade a 4027-esnek csak az egyik felét használja a kapcsolás annak meg a földön van a resetje a 100n-t meg a táp ic-nél raktam ami nincs a rajzon, viszont a 7815 amit bontottan beletettem az tönkrement mert nem "nyit ki" rendesen és csak 8V-ot ad ki pedig megkapja a maga töbletfeszültségét. A 4027-es meg vadi új nem használt.
(#) Danaman válasza Danaman hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

Nos egy fél óra keresgélés után találtam egy 7812-est ami működik is mostmár megvan a tápfesz de még mindig nem moccan a relé
(#) Danaman válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

Na pont ezen voltam és azt veszem észre ha 4027 kint van és tápfeszt adok az 1. láb helyére a relé nem húz viszont a tranyó melegedik valószínű hétfőn veszek belőle 5 6 darabot aztán 1 csak jó lessz
(#) Danaman válasza Danaman hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

Na újabb probléma, a tranyó helyett találtam másikat de ezzel sem ment viszont ha a relére ráadom a tranyó által megszakított testet még akkor sem húz meg viszont a 7812 egy pillanat allatt átforrósodik, nem létezik hogy ekkora áramot vegyen fel de kipróbáltam 3db relével is. Most teljesen tanácstalan vagyok.
(#) Danaman válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Na mostanra eljutottam addig hogy egy tranyó csere után és 7812 nélkül 14V-ról működik de tapsra még mindig nem ha az NE555-re 2. lábára tápot adok egy pilanatra akkor behúz/elenged a relé tehát innentől jó viszont ha a mikrofon bemenetére érintem a tápfeszt egy pillanatra akkor nem mindig de akkor is behúz ezek szerint a miki lenne a rossz?

Ha érintem a 2.lábat akkor is behóz a cucc idáig biztos jó, a Mikinek mekkora jelszintet kéne produkálnia?

Na akkor ez is rossz benne 0.25W-os zümi-re rákötöttem de meg se mukkan ha fújom ha kocogtatom ha tapsolok neki. Holnap veszek másikat.
(#) arnoldino hozzászólása Márc 30, 2009 /

udv mondenkinek

kezembe akadt egy ilyen szorakoztato kis maradka, aki elkezd csicseregni ha az ember tapsol egyet, es rogton megragadta a fantaziamat, hogy az erzekelot felhasznaljam a lampa kapcsolojahoz.
bele is neztem a madarkaba es es egy pici nyakbol es egy nagy tanyerbol all az elektronikaja. azt tapasztaltam, hogy a tanyer egyben a hangerzekelo es a csipigo is.
mivel eleg kezdo vagyok elektronika teren, szeretnek tanacsokat kernia nalam sokkal jobban hozzaertoktol.

tehat a feladat az lenne hogy a 1.2 V-1.8 V feszultseget felhasznalva megvezereljek egy 230 V-os kapcsolot.

elso lepeskent gondolom azt kellene eldontenem, hogy mivel kellene megoldani a 230 V kapcsolasat. eloszor rele-re gondoltam, hogy felerositem a madarka jelet egy tranzisztorral legalabb 5 vagy 12 V-ra, hogy tudjak egy rele-t megvezerelni. persze nem tunik rossz otletnek, de az idealis az lenne ha az egeszet el tudnam helyezni a kapcsolonak szant melyedesbe a falba, es amennyire tudom a 230V-os rele-k nem tul kicsik.
a tranzisztorokkal nincs sok tapasztalatom, ezert azt szeretnem megtudni, hogy lehetseges egy tranzisztorral direkt vezerelni a 230-at?

persze a kesobbiekben tudom hogy mas problemara is gonolnom, kell pl. egy tapsara bekapcsol, a masikra lekapcsol. ehhez valami bistabil kellene, de ez meg odebb van.

elore is koszonok minden konstruktiv jellegu hozzaszolast
udv arni
(#) Moderátor hozzászólása arnoldino hozzászólására (») Márc 30, 2009

Mivel ez az első hozzászólásod, nem adok warnt.
De szólok hogy a keresőt használd, mielőtt új témát nyitsz!
(#) Danaman válasza Danaman hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /

Nos újra építettem a nyákot új ic-kel meg mikivel próbanyákon viszont pont ugyan azt csinálja mint az előző, a táp be kapcsolásakor vagy behúz vagy nem és úgy marad akár hogy tapsolok vagy fogdosok lábakat, nem lehet hogy a kapcsolás rossz? Valakinek működött e már?
(#) carp07 hozzászólása Ápr 6, 2009 /

hali
én is megépítettem ezt a tapskapcsolót de a mikor feszültséget kap behúz a relé és úgy marad bármit csinálok
(#) carp07 hozzászólása Ápr 15, 2009 /

valaki segítsen ! HELP ME!
(#) Danaman válasza carp07 hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Ez a rajz selejt, nálam is ugyan ezt csinálta, építs meg egy másikat amit már más is megépített működőre.
Következő: »»   11 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem