Fórum témák
» Több friss téma |
Hello!
Talán meg kellene mondani, hogyan szeretnéd, mert csak a relé meghajtást kell változtatni és az egyszerű! üdv! proli007
Hello!
Azt szeretném, hogy ha ráteszem az áramot akkor 15mp után kapcsolja be a relét és addig maradjon úgy még nem veszem le az áramot!
Hello!
Nem tudom, a relédnek mekkora az áramfelvétele. Mert kb. 50..100mA-ig az 555 is meg tudja hajtani a relét. (bár én nem szeretem ha az működteti) - Tekintve, hogy bekapcsolás pillanatában a kondiban nincs töltés, annak feszültsége nulla. Az 555 kimenete ilyenkor magas szinten van (tápfeszültség közelében). - Tehát, ha azt szeretnénk, hogy ilyenkor a relé még elejtve legyen, akkor a relét a plusz táp és a kimenet közé kell kötni. Ha nem szeretnénk, hogy az IC hajtsa meg a relét, akkor egy PNP tranzisztorból készített emitterkövetőt kell közbe iktatni. - A relé feszültségének, persze ilyenkor a tápfeszültséggel kell azonosnak lenni. - A kívánt időt, az R1 és C1 megváltoztatásával lehet beállítani. Ennyi. De megmódosítom. üdv! proli007
Üdv!
Meg van már építve a kapcsolás, tesztelni még nem teszteltem! A C2-es kondenzátor, ami az LM324 8-as lábán van, milyen polaritással álljon? Vagy polarizálatlant kellett volna vennem? Köszönöm szépen! Itt van a kapcsolási rajz. Idézet: „Vagy polarizálatlant kellett volna vennem?” Igen. De két sorba kötött 2.2µF-os elektrolit kondenzátor is jó. Csak ekkor az azonos polaritású kivezetéseket kell összekötni a depolaridálódás megelőzésére. ( PL: ... - -II- + ... + -II- - ... )
Hello!
De az alacsony töltőáramok miatt, sokkal célszerűbb lenne jó minőségű polarizálatlan kondit alkalmazni. Egyébként a rajzból egyértelműen látszik, hogy nem elkó. üdv! proli007
Sziasztok!
Első alkalommal írok a fórumra, így először is Üdv mindenkinek Nagy egyetlen problémám, hogy egy 12V neon csövet kellene kikapcsolni a bekapcsolás után autoamtikusan kb. egy perc után. 555-össel gondoltam megoldani. A méretezéssel nincs gond, TINA-ban már leszimuláltam a kimenetet, viszont nem tudom milyen technikai megvalósítással lehetne ezt a legegyszerűbben megodlani. Tehát a kérdés, hogy a kimenetre hogyan kössem a neoncsövet, hogy jó legyen. Van olyan alkatrész, ami impulzusra zár? Mert a tranyó szép és jó csak ugye ha megszűnik az impulzus, megint világítana továgg a cucc. Tirisztort emiatt meg nem akarok belerakni Vagy mégiscsak az lenne a legegyszerűbb?
Láttam, hogy polarizálatlan. Olyat is vettem a boltban, de az eladó srác megkérdezte, hogy biztosan ilyen kell? És akkor nem ugrott be, hogy ez az 1µF a polarizálatlan! Üdv!
Szia!
Akkor egy percig működik a neon. Ez ok! De az ez utáni impulzusos dolgot nem egészen értem. ( Biztosan a késő esti órának köszönhető... :unalmas: ) Legegyszerűbben szerintem ezzel a kapcsolással tudod megoldani. ( 555-össel... ) Ennél a kapcsolásnál, bekapcsolás után T ideig meghúz a relé... Amint ez az idő letelik a relé elejt és szakítja az áramkört, s úgy is marad... Az áramkör kikapcsolásával vagy a C-időzítő kondenzátor kisütésével lehet újra elindítani a folyamatot.
De egy nyomógombbal kiegészítve az előző rajzot, impulzussal is vezérelhetővé tehető lesz...
[off] Lásd mellék...
Más tranzisztorok is alkalmazhatók! ( jelen esetben NPN-es. )
De a relé áramigényét ekkor figyelembe kell venni! A D1 szerepe a C1 (időzítőkondenzátor) gyors kisütése a kikapcsolás után. Így biztosítva a közel állandó időzítést. A D2 az áramkört védi a relé elejtésekor keletkező feszültségtől. Tulajdonképpen azt söntöli le... Így védi az áramkör érzékeny pontjait.
Üdv! Én egy ledet szeretnék villogtatni 555-tel nem túl nagy időközönként, tud valaki egy ilyen kapcsolást?
Hello!
Szerintem ilyen kapcsolás itt van 100db. Egyszerű 555 astabil kapcsolása, egy ellenállással kiegészítve a Led számára. Nem kerestél semmit? De összesen annyit tudunk, hogy Led-et akarsz villogtatni. - De hányat? - Milyen ütemben és ütem aránnyal (kitöltés)? - Mekkora feszültségűt- áramút, vagy árammal? - Hány voltról? Mert ahhoz hogy valaki ajánljon valamit, talán tudni is kellene valamit arról, mit szeretnél... üdv! proli007
Sziasztok!
Alkottam egy olyan áramkört, mint a csatolt képen látható. Működik; egyetlen problémám van vele: az időzítés lejártakor a relé prellezni kezd, mielött szétkapcsolna. Tudnátok valami ötletet adni a megoldásra? Köszönöm!
A 2-es lábat húzd magas-szintre ( +UT ) egy 10K-100K -s ellenállással!
Igencsak szabadon "lógó" trigger bemenet lesz a ludas... S javaslom köss a potenciométerrel sorosan egy ellenállást. Mert ha 0-ohm -ra letekered a potenciométert, az IC sérülhet!
Köszönöm szépen! Holnap ki fogom próbálni! :yes:
És tényleg!
Ha nullába forgatom a potit, a kondi közvetlenül az ic lábára kerül! Mekkora ökör vagyok! Köszönöm az észrevételt!
hali tudnátok segíteni 555 ic vel erősítőt lehet csinálni?
Az 555-ös IC kimenete alig terhelhető, hangszórót meghajtani csak minimális teljesítménnyel tudna. Egy TBA810-es IC-vel jobban járnál. 140Ft, "7W" kimenő teljesítmény. Üdv!
Esetleg igy...Bővebben: Link
[OFF]... Azért veszélyes a potenciométer 0-ohmos állása,
mert ekkor a kondenzátort kisütő tranzisztor ( 7. láb ) a tápfeszültséget rövidre zárja. ...
Köszönöm, nekem eszembe sem jutott, hogy a segédprogramok közt nézzem.
Szeretnék véleményt kérni az alábbi rajzról. A lényeg, hogy két izzót szeretnék villogtatni külön, vagy egyszerre azonos frekvencián. Nem tudom a bázis ellenállások értéke megfelelő-e. A tranzisztorok típusa BD245C. Ez volt a fiókban. Nem tudom mennyire fognak melegedni, és kell-e hűteni őket. Elöre is köszönöm a válaszokat.
Tudod az izzód áramfelvételét. Legyen mondjuk 1A.
Megnézed a tranyód bétáját ennél az áramnál, legyen mondjuk 80. Ez azt jelenti hogy 1000/80=12.5mA bázisáram kell. 12V az 555 tápfeszültsége, ebből lejön kb 1-1V a tranzisztor nyitófeszültsége, és az 555 -ösön is esik feszültség. Marad mondjuk 10V. I=U/R, akkor R=U/I. Azaz R=10/0.0125=800 ohm. Tehát az 1k sok lenne ebben az esetben. Ha már működik az áramkör, megnézheted hogy mekkora feszültség esik a tranzisztoron. Ezt megszorzod az áramával, és akkor kijön hogy hány wattot fűt el. Ehhez vagy tapasztalat útján, vagy a bordád adatai alapján tudsz hűtést méretezni. Volt is ilyen cikk assszem itt valahol.
Hello mindenki!
Jó régen jártam erre. Egy olyan problémám lenne, hogy kéne nekem egy hiányzó jel generátor. Azaz már találtam is ilyen áramkört de sajnos most nem tudom beszerezni a szükséges tranzisztort ezért szeretném megkérdezi, hogy nem tudjátok e, hogy nem lehetne e NPN-el helyettesíteni a PNP tranzisztort ebben a kapcsolásban: Ezen kívül arra is kíváncsi lennék, hogy nem lehetne e megváltoztatni a kimenetet vagyis, hogy ne negatív áram jöjjön ki amikor megvan a hiányzó jel. Köszi a választ előre is! Bye!
hello hogy lehet kiszámolni az R1 R2 és C értékeit egy boizonyos frekihez?és 50% körui kitöltési tényezőhöz!
elöre is köszi
Hello!
- A segédprogramok között van egy mely segít kiszámolni, megadott frekihez az ellenállásokat és a kondit. - A kondi R1+R2 ellenállásokon keresztül töltődik, és csak az R2-őn keresztül sül ki. 50% köröli kitöltéshez a töltési és kisütési időnek azonosnak kellene lenni. Így értelem szerű, hogy megközelítőleg 50%-os értéket akkor kapunk, ha R1 sokkal kisebb mint R2. Mert a kitöltés mértékét (R1+R2)/R2 fogja megadni. üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |