Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   449 / 1319
(#) watt válasza mammut hozzászólására (») Ápr 5, 2009 /

Ilyen akkor szokott lenni, ha nem megfelelő a konverzió sebessége. Nézz utána az adatlapban, hogy hogyan kell ezt beállítani(Tad).
Az is lehet, hogy nem jól csoportosítod a 10bites eredményt(balra, jobbra).
Kondit tegyél a bemenetre(min. 100n). Egy 1k-s ellenállás is kell a bemenetre, a kondi elé.
(#) mammut válasza watt hozzászólására (») Ápr 5, 2009 /

OK. Köszönöm szépen! Utána nézek ezeknek a dolgoknak!
(#) torpiken1 hozzászólása Ápr 5, 2009 /

Sziasztok! Épitettem egy áramkört ami felkerült egy motorra (fokozat kijelző). Az a gond vele, hogy alacsony fordulatszám mellett néha elkezd visszaszámolni. Létezik hogy a 16f84A PIC bemenete ennyire zavarérzékeny? A lnput láb 5V-ra van felhúzva 1Kohm-on keresztül. A kapcsoló földre húzza le a bemenetet. Lehet megoldást jelentene ha tennék 100nF kondit az input láb és a föld pont közé? Bármilyen javaslatot szívesen fogadok. (Problémás áramköri részlet és a forráskód csatolva)
(#) Blint válasza torpiken1 hozzászólására (») Ápr 5, 2009 /

1.A Vdd-Vss között milyen messze van 100nF-os kerámia kondenzátor?
2.Én a felhúzó ellenállást nagyobbra választanám.

3.A bemenő jel változásánál meg kéne próbálni egy pergésmentesítést softwaresen megvalósítani, könnyen előforulhat, hogy egy kósza impulzus generálja a nem kívánt számolást!
(#) trudnai válasza torpiken1 hozzászólására (») Ápr 5, 2009 /

Egyet ertek Blinttel, az az 1K-s felhuzas tul eros, 10-20k kornyekere vennem.

Amugy nehany jotanacs a rajzzal kapcsolatosan, ha megengeded:

1. A stab IC IN-je nincs bekotve
2. A PIC Vss pin-je sincs bekotve
3. Nincs feltuntetve a rajzon a foldpont, a stab IC GND laba pedig nincs erre rateve
4. A stab IC elott es utan kellene egy nagyobb elko - moge vagy 47-100uF, ele pedig akar 470-es attol fuggoen mennyire stabil a tap ill mekkora a terhelese az aramkorodnek
5. Nem latom a rajzon az emleegetett motort
6. Tobbi kapcsolo bekoteset sem latom amik a forras szerint hasznalva vannak

A jo aramkor alapja a preciz rajz
(#) Sir-Nyeteg hozzászólása Ápr 6, 2009 /

Kérhetek egy ellenörzést a két általam összeszenvedett progira?
Ha nem túl nagy kérés.
Köszi!
Kis-nagybetűket ne vegyétek figyelembe, már túl késő van.
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /

Nem értem mi a baj az 1k-val. Szerintem kevésbé zavarérzékeny a bemenet, ha ilyen kicsi(tapasztalat). A kondi viszont kellhet. Vezérlő jel frekitől függően akár 100n...1µF-is.
(#) watt válasza torpiken1 hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /

Nem biztos, hogy a kiemelt áramköri részletben van csak a hiba! Ettől függetlenül próbálj egy 100n...1µF kerámia kondenzátort a bemenetre tenni. Mekkora freki kerül a bemenetre maximum?
(#) icserny válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /

Javaslom, hogy az MPLAB szimulátorában próbáld ki a programokat! A View menüben File Registers néven találod meg az adatmamóriát, (ahol a változóid vanak, amelyeknek értékét menet közben módosítani is tudod egy duplakattintás után), a Special Function registers ablakban pedig az SFR tarományt (pl. STATUS regiszter) nézheted.

Nézd meg a PIC utasítások táblázatát alposabban, mert pl. a movwf nem biztos, hogy azt csinálja, amit vársz tőle! Ezért is kell a szimuláció, hogy ellenőrizni tudd: oda kerül-e az adat, ahová teni szeretnéd.

--------------------

Az interruptos programod sok sebből vérzik! (Nem is tudom, hogy miért akarsz interruptot használni hozzá?)

A címkéket ne az org elé tedd, hiszen ott még nincs definiálva a cím, hanem az org után tedd,

Az Interrupt rutin végére kellene egy visszatérés (RETFIE), de azt is meg kell szokni, hogy azokat a regsiztereket, amelyeket az interrupt megváltoztat (pl. INC esetén a statusz regiszter) el kell menteni, és visszatérés előtt helyre kell állítani. De mégegyszer hangsúlyozom, a feladathoz nem kell interruptot használnod!

A bcf TRISB,0 kimentre álltja RB0-át, nem bemenetre, ahogy szeretnéd. Pedig könnyű megjegyezni: 1 mint I(nput), és 0 mint O(utput). Javaslom, hogy a tegnap kapott tanácsokat kövesd ezen programnál!

(#) Csaplar hozzászólása Ápr 6, 2009 /

Sziasztok!

Ha csak pontos időre és dátumra van szükségem, semmi ébresztés és egyéb hókuszpókuszra nincs, akkor milyen óra IC-t érdemes használni?
Jó lenne egy olyan típus, amit könnyű kézzel forrasztani...
Az RS5C372-est néztem, annak van DIP tokos változata is, de attól félek, hogy az szinten mindenhol már kifutó termék...

Tudnátok valamit ajánlani?
Esetleg tudnátok valami linket küldeni olyan példa kapcsolásra, ahol meg van oldva, hogy ha nincs áramalatt a panel, akkor egy elemről ketyegjen tovább az óra?

Köszi és üdv.:
Zoli
(#) MPi-c válasza Csaplar hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /

Én a Maximos DS1307, 1337-es RTC-ket használom. Mindkettő I2C buszos, könnyű kezelni, az adatlapjuk mindent megad pontosan. A DS1307 figyeli a tápfeszt és átkapcsol a hozzákötött elemre, aksira. A 1337-es meg beállítás szerint megadott időpontban vagy másodpercenként, percenkén, óránként... stb. megszakító jelet tud adni.
(#) SzervízMacska válasza Csaplar hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /

Erre bármelyik pic alkalmas, minek hozzá óra IC?
(#) Csaplar válasza MPi-c hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /

Köszi a tippet!
Hát azért a pic timer-jével nem olyan egyszerű a pontos idő megvalósítása. Sok pontatlanságra és kerekítési dologra kell figyelni szerintem és nem az lenne a kütyüm fő profilja...

Egyébként ha olyan pic-et választok (pic18f1220) amin nincs I2C, akkor a DS1307-et mennyire nehéz szoftveresen életre kelteni?
(#) Hp41C válasza Csaplar hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /

Szia!

Most küzdöttem egy ilyen feladattal a 16F628-on. A megvalósítás nem nehéz. Egyetlen buktatót találtam.
Az I2C buszt nyitott kollektoros meghajtással kell vezérelni, amit a programozott megoldások a TRISx regiszterrel oldanak meg - ha magas szintet kell kialakítani a bemenetre állítják a megfelelő lábat, - ha alacsony szintet, akkor kimenetre állítják és a PORTx-be beállított 0 érték kiengedik a lábra.
Itt arra kell vigyázni, hogy a többi ugyanazon a porton levő más kimenetek vezérlésekor az olvasó-módosító-visszaíró (bcf, bsf, ...) műveletek elronthatják az I2C vonalhoz beállított 0-ákat.

Egyébként a PCF8583-5 RTC-t kezelem... (Van DIP8 tokban is)

Szia.
(#) icserny válasza Csaplar hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /

Idézet:
„ha olyan pic-et választok (pic18f1220) amin nincs I2C,”

Van valami különleges okod rá, hogy a leggagyibb típust válaszd? Az ára aligha, hiszen a ChipCAD-nél ugyanennyiért megkapod a PIC18F14K50-et is.
(#) szilva válasza Csaplar hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /

Véleményem szerint a PIC-kel sem kell sokat bravúroskodni, ha megfelelően választod meg az órajelet. Ha elég a belső óragenerátor a programodnak, akkor még azt is megteheted, hogy a timer1-et egy külső órakvarcról járatod, amit a Te elképzelésed szerint egyébként az óra IC-re tettél volna.

Ha elegendő a 2mp-es pontosság, akkor nem kell semmit tenni, csak az időt a timer1 minden túlcsordulásánál 2mp-cel megnövelni. Ennél olcsóbb és egyszerűbben kezelhető órát én nem tudok elképzelni PIC-es környezetben. A timer1-es, órakvarcos megoldásnak az az előnye is megvan, hogy ha egyébként nem kell semmit csinálnia a PIC-nek, akkor lehet nyugodtan altatni, a timer1 tud alvó módban is számlálni és 2mp-enként az idő aktualizálása végett felébreszteni a PIC-et. Az áramfogyasztás ilyen esetben pár uA nagyságrendű!
(#) trudnai válasza Csaplar hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /

Idézet:
„Az RS5C372-est néztem, annak van DIP tokos változata is, de attól félek, hogy az szinten mindenhol már kifutó termék...”

Ez nyilvan csak akkor lenne problema, ha egy olyan termeket allitanal elo amelyik elore lathatolag meg hosszu eveken keresztul a gyarto soron lesz. Ha egy egyszeri hobby project akkor szerintem nem gond, ha kifuto termek. Azonkivul gyakran a kifuto termekeknek fel lehet lelni a klonjait - ez nyilvan a jol meno eszkozokre hatvanyozottan igaz.

Majd este keresek linkeket ha addig mas nem tette volna meg.
(#) Csaplar válasza icserny hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /

Hi!
A 18F14K50-es jó ötlet, hirtelen nem is láttam ezt a típust. Csak a lábszám miatt nézegettem a 1220-at.
Mindenképpen szeretnék berakni óra ic-t, de a DSC1307-es teljesen szimpatikus megoldásnak tűnik.
Már csak valami frankó kapcs. üzemű tápmegoldás kellene... A lehető legkisebb dobozba akarom majd rakni a kütyüt, és a 78xx-es széria azért csak melegszik valamelyest...
5V 500mA-re milyen olcsó kapcsoló üzemű megoldások vannak?

Köszi és üdv.:
Zoli

Idézet:
„5V 500mA-re milyen olcsó kapcsoló üzemű megoldások vannak?”

Ezt nem tőlem kérdezd, mert nem használok ilyeneket.
Itt van ez az
LM2574, ilyenre gondoltál?

Igen, ezt néztem én is, csak azért nem tetszik mert kell hozzá külön tekercs (330uH), dióda,... egy kicsi panelen sok alkatrész. A Traco megoldásait nézegettem még, azok viszont drágák... :S
Bár lehet, hogy a végén ezt fogom választani, ha nem találok jobbat...

Köszi
(#) trudnai válasza Csaplar hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /

Megintcsak erdemes korul nezni a Microchip honlapjan

Szoval vannak kapacitiv es rezisztiv tap megoldasok amik tipikusan joval kisebb dobozba bele fernek mint a hagyomanyos trafos vagy akar a kapcsolo uzemu, azonban vigyazni kell vele, mert nincs izolalva a halozattol az aramkorod. Mo-n sajnos meg az sem biztositott melyik lesz a fazis (L - Live) avagy a nulla (N - Neutral). De azert nezd meg hatha segit:

Bővebben: Link

No, de miről fogod járatni? Miért kell 0.5A? (kicsit sokallom) Miért nem jó egy kis feszültségesésű (LDO) hagyományos (nem kapcsoló üzemű) stabilizátor? Miért nem 3,3 V-os tápfeszültséget használsz?
(#) icserny válasza trudnai hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /

Azért 5V/ 0,5 A-es tápegységet nem hiszem, hogy érdemes volna így kialakítani.

Ráadásul nálunk rosszabb a helyzet, mint az amerikai 100 V-os (vagy 110V? mindig összekeverem Japánnal) hálózatnál.
(#) szilva válasza Csaplar hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /

Az a kérdés főleg, hogy miről akarod járatni. Ha valami 12V-os akkuról, akkor jó lehet akár egy MC34063-ból kialakított tápegység is, de ha hálózati 230V-ról, akkor mindenképpen kell elválasztótrafó. Kapcsoló üzemű tápegységeknél is kell trafó a galvanikus leválasztás miatt, de ez sokkal-sokkal macerásabb, mint venni egy megfelelő, 50Hz-es trafót.

Van olyan alkatrész a kapcsolásban (MTPK4) aminek nem elég a 3.3V, így kell az 5V.
Hát az igaz, hogy 200mA-nél nem szabadna nagyobb áramot felvennie majd...
Akkor összeségében milyen tápmegoldást javasolnátok?
(#) trudnai válasza icserny hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /

Idézet:
„Azért 5V/ 0,5 A-es tápegységet nem hiszem, hogy érdemes volna így kialakítani.”

Igazandibol kondi kerdese. En inkabb erintesvedelmi szempontbol latom aggalyosnak ezt a fajta kialakitast.

Jut eszembe nemreg egy baratom hozott valami cuccost az USA-bol, valami maszirozo parna vagy mi. Annak hasonlo a tapja es egy VDR-rel oldottak meg a vedelmet, nos az elpukkant, pedig ugye hasznaltak 220/110 V step-down trafot... Nost utana olvastam, es erdekes jelenseg tud kialakulni ha valaki felcsereli a fazist a nullaval ilyenkor. Ugyanik ha kozep elagazasos a trafo akkor a foldeles es a fazis kozott meg siman meglehet a 220V amibol kovetkezhet egy ilyen elpukkanas (jobb esteben...).

Na mindegy, en sem javallanam, de ha ez egy egyszeri project akkor fognek egy telefon toltot, annal kisebbet nehez szerintem ossze hozni ami at is menne a TUV meg nem is tudom milyen egyeb vizsgalatok vannak Mo-n ezzel kapcsolatosan.
(#) Csaplar válasza trudnai hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /

Lehet, hogy nem voltam egyértelmű. Én is így szeretném, hogy majd veszek hozzá 1500Ft a boltban egy egyszerű kis dugasztápot. Viszont ahogy én eddig a dugasztápokat méregettem, az egyiknek ennyi volt az 5V, a másiknak meg annyi... Szóval elég tágan értelmezett érték. Ezért a panelra mindenképpen szeretnék egy stab ic-t rakni és inkább legyen kicsit nagyobb a dugasztáp feszültsége, hogy stabilizálni tudja.
(#) torpiken1 válasza watt hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /

Blint!
1. A 100nF kondi kb 2cm-re van az PIC lábától.
A felhúzó ellenállás 10k volt eredetileg. Ezzel nagyobb volt a visszaszámolások gyakorisága. Ezért csökkentettem 1k-ra. Így kicsit javult.
3. A jel bejövetele után ugrás történik egy késleltető ciklusra. Én ezt használtam pergésmentesítésre.

Trudnai!
Nem motort vezérel az áramkör, Hanem egy motorbiciklin helyezkedik el. sebességi fokozat kijelzésére szolgál. (lehet kicsit szűkszavúan fogalmaztam)

Watt!
A bemenetre csak egyetlen impulzus kerül, a sebességváltás bekövetkeztekor.

A tápellátás 12v akkumulátorról történik.

Köszönöm az eddigi válaszokat! A kondikat beépítem és kipróbálom. A a forráskódot és teljes kapcsolási rajzot csatolom.
(#) gydanee válasza Csaplar hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /

Hali!
Sajnos nekem nincs csak egy darab 100éves kínai tápom amiről PICezni fogok.
Ehhez készítettem egy kis feszültség stabilizátort 7805-el.
(Topi valamelyik PIC-es cikkéből néztem ki.)

5vtap.gif

(#) torpiken1 válasza Blint hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /

[quote]A Vdd-Vss között milyen messze van 100nF-os kerámia kondenzátor?

A 100nF kondi közvetlen a 7805 stab IC lábain helyezkedik el.

Következő: »»   449 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem