Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   27 / 107
(#) Hujikolp válasza rammeradrian hozzászólására (») Márc 30, 2009 /
 
Oh, sorry, most vettem csak észre, hogy a mikro jel nem jött össze A tekercset hagyjad úgy, ahogy van, a kész nyák terven. Azt csak nyomtasd ki 215 DPI-ben, és vasald le. Nem érdemes tekercset építeni, mert csak rosszabb lesz. Nomeg ez a tekercs megcsapolt, és szerintem te ezzel nem szeretnél vacakolni, és ráadásul könnyebben elhangolódhat... Így stabilabb lesz.

Novak: A hatótávot valóban nem fogja növelni, de jobb, ha közelit vesz, kisebb az esélye, hogy kihangolja szvsz.
És lehet túlzásba esni én már láttam egyet, mindent teljes csutkára, ráadásul az alkatrész alá is volt gyűrve. A panel is kisebb volt, a forrasztásról meg jobb nem beszélni, mert igen zárlat gyanús volt, de neki is működött, de elég szarul... Én ezt a kapcsolást SMD-vel is megépítettem, vegyes lett Valamelyik nem akart jól működni, azt hagytam is, néztem a következőt, az meg szórt mindenfelé Több mint 10MHz volt a sávszélessége Szóval lehet alkotni...
(#) rammeradrian válasza Hujikolp hozzászólására (») Márc 30, 2009 /
 
Kész a Nyák de nem 250 DPI
(#) Hujikolp válasza rammeradrian hozzászólására (») Márc 30, 2009 /
 
Én 250-et nem is mondtam.

dpi.GIF
    
(#) Novak válasza Hujikolp hozzászólására (») Márc 30, 2009 /
 
Amiket leírtál a túlzásba esésnél, az nem az alkatrész lábának túlzott levágására vonatkozó túlzásba esés... az mind kivitelezés/gyakorlat kérdése.
Valamint a kapcsolásban egyetlen egy ellenállás sem felelős a frekvenciáért, így a nagyobb tűrésű ellenállások egész biztosan nem fogják semerre sem elhúzni az adót.
(#) rammeradrian válasza Hujikolp hozzászólására (») Márc 30, 2009 /
 
Ja bocs 215 de nem akkora csak simán kinyomtattam...
(#) Novak válasza rammeradrian hozzászólására (») Márc 30, 2009 /
 
A legegyszerűbb egyébként ha fogod a képet a honlapon, és bemásolod Word-be. Akkorára méretezd, hogy olyan hosszú legyen a rajz, mint a 9V-os elem. Valamelyik képen látszik, hogy nagyjából akkora. Én anno így csináltam, nem is volt vele semmi gond.
(#) Gyimate hozzászólása Ápr 1, 2009 /
 
Sziasztok!
MegépÍtettem az első rádióadómat, a mellékletben szerepel. Szerintem egész jó kapcsolás, eddig csak akkor hangolódott el egy KEVESET, amikor lemerült az akkum. Még a telljesÍtmény mérőt nem épÍtettem meg, de a felvett teljesÍtményből Ítélve olyan 180-200mW-os (12V-ról hajtva 15-17 mA-t vett fel) Egyelőre még csak próbapanelen van, de ennek ellenére szépen megy ( éppen kivagyok fogyva a nyákokból), Próbáltam egy 7cm hosszú antennával is, és Így is meglepően jól telljesÍtett -még egy olcsó rádiós óra is betudta fogni Így kb 15m-ről, házon belül (szóval több fal is útban volt). Szerintem még messzebről is befogta volna, de nem próbáltam. Próbáltam dipólal is, ekkor az egyik ismerősöm szépen betudta fogni a Sony ericson mobiljával (ekkor még csak 50mW teljesÍtményt tudtam kihúzni az adóból). Mellesleg tranzisztoroknak BC547-et használtam, mert ez volt itthon és a boltban sem túl nagy a választék. Ha majd megépÍtem nyákon is rakok fel egy pár képet róla.
(#) propurs hozzászólása Ápr 1, 2009 /
 
Üdv! Ha valakinek kell 2SC1971-es tranzisztor(3000Ft/db)az írjon ide: propurs@citromail.hu
(#) Novak válasza Gyimate hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Ha 12 V-ról táplálva 15-17 mA-t vett fel, akkor a 200 mW-os adóteljesítményhez kb. 100 %-os hatásfokkal kellene működnie. Ami azért kicsit vicces lenne
Egy ilyen adónál jó ha 40-50 % a hatásfokod. De ezt így amúgy sem tudod számolni, mert nem csak az RF része fogyaszt az áramkörödnek. Tehát a 15 mA-ből jó ha 10 mA megy az adó résznek, utána ha ebből visszaszámolod a hatásfokkal együtt a teljesítményt... akkor szerintem a 70-80 mW-tal sokat mondtam.
Nálam egy 1 W-os adó (teljesítménymérővel mértem) áramfelvétele 12 V-on durván 400-450 mA körül volt! :eek2:
(#) Novak válasza propurs hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Ha valakinek kell 2SC1971-es tranzisztor, akkor megveheti pl. a TME-nél. Egy darab 1700 Ft-ból megvan
De már 3 db esetén is jelentős kedvezményt adnak.
(#) Gyimate válasza Novak hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Egy kicsit tuningoltam rajta, most már 25mA-t fogyaszt. A távot még nem mértem meg, majd a hétvégén. Amúgy most van egy változtatásom rajta: lehagytam a mikrofon előfokát és egy mp3-assal helyettesÍtettem. van benne egy kis sistergés meg búgás, de ez csak az árnyékolás hiánya okozza. Ami a legjobb volt, hogy pöccre indult, és a hangolással sem vacakoltam sokat. Szórása nem túl nagy +-0,1MHZ+ nem zavarja a többi adó jelét, még az antenna közelében sem.
(#) Mikrosilver hozzászólása Ápr 2, 2009 /
 
Helló megépitettem a Novák féle 4 w adót de nem vesz fel 12 volton csak 60 mA és a hatótáv 200 m(nyitott dipolal).Hangminősége jó könyen hangolható de nincs teljesitménye. Mit tegyek?
(#) Gyimate hozzászólása Ápr 3, 2009 /
 
Sziasztok!
MegépÍtettem az áramkört nyákon is, viszont van most vele egy problémám: nagyon nehezen tudom behangolni + szinte nincs is szórása az adófrekijének. Azt szeretném megkérdezni, hogy a már korábban mellékelt kapcsolásban hogy tudom megnövelni egy kicsit a szórást, hogy könnyebb legyen befogni. AmÍg egy próbapanelen volt a kapcsolás, addig szépen tudtam hangolni, bármilyen vevővel betudtam fogni, most viszont se tekerős se digitális vevő nem tudja(vagy csak nagyon nehezen) Amint hozzáérintem a csavarhúzót a trimmerkondihoz megváltozik a freki, Így nagy nehezen beállÍtom oda ahol adni szeretnék, de amint elveszem elmászik a freki és nem találom meg. Egy pár változtatás van az áramkörben: a mikrofont egy 220nF-os kondival csatoltam, A második tranzisztornál a 470ohm-os ellenállás helyére 100ohm-ot kötöttem, az antenna illesztéséhez szolgáló tranzisztornál 240ohmot használtam a 390 ohm helyett, és még a 2 tranzisztor közötti leválasztást egy 5pF-os kondival oldottam meg (Ezek főleg bontott alkatrészek voltak, azért nem olyanokat raktam bele, amilyenek a rajzon találhatóak.
A válaszokat köszönöm!
(#) Gyimate válasza Gyimate hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /
 
Megoldottam a problémát! Egy kicsit eljátszadoztam a tekercsel és most már könnyen befogható. Képeket délután rakok fel.
(#) Budai41 válasza Gyimate hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /
 
Az antennára kapcsolt tranzisztor nem illesztő fokozat hanem RF.adótranzisztor,és nem Bc.+2N2219 hanem 2N3866,újabban Bfg135,Bfg595, tranzisztor.Bárhonnan rendelhető kb.350ft.PMR.be is jó.
(#) Gyimate válasza Budai41 hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /
 
Azért BC lett benne, mert ez volt itthon, és hát a városi elektronikai "szaküzletben" nem lehet sok mindent kapni. Nemsokára úgyis fogok rendelni egy pár dolgot, majd felteszem a listára. Még egy furcsaság: kipróbáltam a hatótávát és meglepően kicsi volt, egy 1m-es széthúzható antennával teszteltem, és alig értem el vele a 20m-t. Most az áramkör 36mA-t fogyaszt + 4mA-t a led.
Végezetül néhány kép.
(#) Budai41 válasza Gyimate hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /
 
Ez jó kis doboz,de 9V.elemtől ne várj sokat max.100mA.féltartósnak a kapacitása.Ez azt jelenti ha sikerűlne 15mA.re lemenni áramfelvétellel,akkor is csak 8óráig működne az adó.Szerintem próbálkozz 3Volt 2db.ceruzával azok 850mA.is letudnak adni.3tranzisztor +mikrofonerősítő Bc...igy 26mA.elegendő 30mW.teljesítményű adónak.Már ha jól van +építve hangolva,ez 36órát bírja alkáli ceruzával több is lehet.850:26mA.kis teleszkóp antenna ok.Hatótáv 150-250m.reális házak közt ís.Sok sikert.
(#) Gyimate válasza Budai41 hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /
 
Igazából nem poloskának készÍtettem, az oldalán csak egy pillanatkapcsoló van, azért köszönöm a tippet, kipróbálom ceruza elemekről is, hogy mit tud. Amúgy ezek az időtartamok nem mindÍg jönnek be, vannak elemek amelyek jobbak és többet bÍrnak, és vannak olyanok amelyek nem. Már vettem olyan elemet is amelyik le volt merülve, csodálkoztam is hogy tudnak ilyet eladni...
(#) Gyimate hozzászólása Ápr 5, 2009 /
 
Sziasztok!
Az történt, hogy amióta rendesen összeraktam ezt az adót NYÁKBA foglalva a hatótáva lement !5! méterre. Próbáltam a sima teleszkópos antennát is meg bipól antennával is de nem megy. Régen míg próbapanelen volt az adó összedrótózva az egyik ismerősöm betudta fogni a mobiljával olyan 150 méterről. A tranzisztorok jók, kiméricskéltem őket. A panel jó, már 2x átmértem. Próbáltam változtatni az ellenállásokat is, de semmi. Ha valakivel már megtörtént ez, és rájött a dolog nyitjára, akkor írjon vissza! Esetleg még majd azt megróbálom, hogy újból megcsinálom a panelt és előrőlkezdem..., de ezt csak a végső esetben fogom alkalmazni
(#) Hujikolp válasza Gyimate hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /
 
Az elem nincs túl közel? Mert, ha nekem a közelében van, akkor az nem tesz neki jót..
(#) Gyimate válasza Hujikolp hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /
 
Próbáltam úgy is, hogy kivettem az elemet, meg adapterről is próbáltam, de ugyan az volt a helyzet. Ha még ma lesz időm készÍtek egy másik panelt hozzá, és majd meglátom a különbséget. Lehet, hogy amikor rajzoltam, akkor hagytam ki valamit, vagy rossz helyre lett becinezve valami, nem tudom. Előlről kezdem és figyelek a részletekre, ha nem megy akkor még Írok.
(#) Novak válasza Budai41 hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /
 
A 9V-os elemek tényleg kis kapacitásúak, bár a kapacitást nem mA-ben, hanem mAh-ban értelmezik. Nagyon nem mindegy! Ma már az olcsóbb elemek is tudják a 180-200 mAh-t, de akku is kapható, akár nagyobb is. Ceruzaelemeknél pedig a több ezer mAh a tipikus kapacitás. A nyolcszáz egynéhány mAh az kb. 10 éve volt divat a NiCd akkuknál. Az elemek meg már akkor is jóval többet tudtak, nem beszélve a maiakról... Egy márkásabb ceruzaelem akár 3000 mAh-s is lehet (Duracell és társai). Akkuban pedig már évek óta lehet venni 2000 mAh fölöttieket.
(#) Novak válasza Gyimate hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /
 
Én első körben arra tippelnék, hogy nagyon rossz (gyakorlatilag hiányzik) az ohmos kontaktus a vezetéked és a teleszkópantenna között! A képeken láttam, hogy "hozzáforrasztottad" a vezetéket az antennához. Na ez semmiképpen sem jó, már csak azért sem, mert ezek az antennák nem forrasztható anyagból készülnek. Így biztos kötést forrasztással nem lehet rajta kialakítani. Próbáld meg, hogy kézzel meghúzod kicsit a vezetéket, egyből le fog ugrani az antennáról.
Vagy használj vezeték antennát, vagy ami jobb megoldás, hogy a rögzítő csavarral hozzászorítod jó erősen a vezetéket a teleszkóphoz. Az biztos kötést fog adni! Nem biztos, hogy ez a baj, de próbáld meg.
És a leválasztó fokozathoz is jobb lenne 10 pF-dal csatlakozni, mint 5-tel. Azért nem mindegy az sem.
Ha semmi nem segít, akkor marad az új nyák, és ami még fontosabb az ÚJ ALKATRÉSZEK!
(#) Budai41 válasza Novak hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /
 
Igy van a 9voltos duracell alkáli elem tud 140mA 1000FT./DB.tehát nem gazdaságos.A lidl-ben vettem 9V-os Ni-mh.akkut 200mA/h.volt ráírva kimértem,többszöri kisütés/töltés után sem tudott 100mA.nál többet leadni 15mA.terheltem,multiméterrel mértem pontos.Obi-ban vásárolt Gp.ceruza akkut is teszteltem 2700mA/h.volt feltüntetve 2000mA/h.szedtem ki belőle.Sokmindent ráírnak az emberek +mindent elhisznek +vesznek.
(#) Novak válasza Budai41 hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /
 
Ez így van, nyilván nagy a szórás, és sok a hibásan megadott paraméter is (gondolom nem a véletlen elmérés miatt). De ha az ember már vesz valamit, akkor úgy érdemes, mint jóformán mindent: ha kicsit többet fektet a megvételbe, akkor utána idővel az megtérül. Magyarul a tescos, lidl-s és egyéb gazdaságos kivitelű akkuk/elemek nyilván annyit is érnek, mint amennyit fizet érte az ember (kb. semmit). Nekem vannak Duracell ceruzaakkujaim, névlegesen 1800 mAh-sak, de másfél év után is még 1900 mAh felett tejesítenek (kb. 2 hetente vannak lemerítve/töltve). Hát hiába mondják sokan, hogy nem éri meg a drága márkásat venni, azért a fenti példából is látszik, hogy ez néha nem így van!
(#) Gyimate válasza Novak hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /
 
Kösz a tanácsot, a kép után már sokmindent változtattam, többek között az antenna csatlakoztatását is és kicseréltem 10pF-ra, de a döntő lépés mégis az volt, hogy a második tranzisztornál a 470ohm-od (én 240-et használtam) kicseréltem 1kohm-osra, Így már azért sokkal nagyobb a hatótáv. Új panelt még nem készÍtettem, de a mai nap során megcsinálom. Találtam ehhez a kapcsoláshoz egy erősÍtő végfokot is, (mellékelve) amelyet lehet, hogy megfogok hozzá épÍteni. Ha kész van a panel és beforrasztottam az alkatrészeket, akkor lemérem a hatótávát is, de erre még várni kell egy keveset. Nagyon szépen köszönöm mindazoknak a kitartását akik eddig segÍtettek nekem.
Még annyit az elemekről, hogy még régebben vettem valamilyen noname tölthető elemeket viszonylag drágán, ezek nem bÍrták tovább fél évnél. Van nekem már legalább 4 éve 2db 2600mAh-s elemem (ez már márkásabb) és még ma is szépen telljesÍt , és alig került többe, körülbelül 300 forinttal került többe.
(#) Novak válasza Gyimate hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /
 
Örülök, hogy megoldódott a probléma. Az erősítő rajzát egyébként elfelejtetted csatolni
Akkuk: pontosan így van, ahogy mondtad. A noname dolgokra teljesen felesleges hivatkozni, azoknál köztudott, hogy nem véletlen noname. És persze, hogy ezeknél vannak ilyenek, hogy 200 mAh helyett csak 100 mAh-s... de azt hiszem ez magától értetődő dolog. A gagyi az gagyi, nem azt kell venni.
(#) Gyimate válasza Novak hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /
 
Bocsánat, hogy nem csatoltam, már itt van.
(#) Novak válasza Gyimate hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /
 
Ezzel csak az a baj, hogy 200 mW-os bemenő teljesítménnyel tudod megfelelően meghajtani. Neked pedig legjobb esetben is kb. 70 mW-od van. Így soha nem lesz a kimeneten 600 mW. 70 mW-tal meghajtva nagyságrendileg olyan 100 mW fog belőle kijönni. De ez nagyon a maximum, mert szerintem az a 70 mW is nagyon idealizált, annyi egész biztosan nem jön ki az adódból.
(#) Budai41 válasza Gyimate hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /
 
Én márkás Gp.akkukat használok 1800mAh.st,6éve már akkor 1000ft.volt db.ja.+mindig tud kb.1400mA/h.hetente van töltve.9Voltos Gp.a műszerben 170mA/h.volt ráírva.Ni-mh.140mAh.tudott leadni tényleg nem érdemes sporolni,a mai akkuk se tudnak többet,elemekről ne is beszéljünk.A lithium nano tech.akkukon kivűl nem sokat fejlesztettek ezen a téren a gyártó céget utóbbi 5-6évben.Ezt ők is elismerik.Nem szólok bele de 80-100mw.~Rf.el +lehet hajtani 800mW.adóvégfokot.Rt.újságok.
Következő: »»   27 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem