Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok vállalkozókedvű forumosok!
Először is minden elismerésem a tiétek. Már egy ideje olvasója vagyok a fórumnak, és régóta tervezem én is, hogy építek egy szélgenerátort. Olyan 15-20 %-át már átolvastam a fórumnak, de még eltarthat egy ideig. Azzal a kérdéssel kezdeném, hogy ti hogyan oldottátok meg a lapát problémát? Milyet érdemes készíteni, készítettni, illetve ti, hogy csináltátok? Aerodinamikai felhajtóerőt kihasználó áramvonalas lapátot hogyan tudnék csinálni? Ötlet? Terve esetleg valakinek? Esetleg valaki aki segít, nem ingyen persze! ? Jelenleg olyan lapátjaim vannak amely úgymond "inverz ventillátor" elven működnek, vagyis belekap a szél és az forgatja. Végül is nem rossz, mert jelenleg van 4 db 1-1 méteres lapátom és ha elkezdek sétálni vele lassan, már attól elindul. De valahogy nem az igazi, hiszen a "nagyok" mind a sebességkülönbségből származó aerodinamikai nyomáskülönbséget használja fel, és talán azért mert így lehet elérni a legjobb hatásfokot. Sajnos én még a generátor-problémától kicsit messzebb vagyok, de remélem hamarosan eljutok odáig. Bármilyen hozzászólást, véleményt, ötletet szívesen vennék, ne kíméljetek! Üdv mindenkinek.
Sziasztok régota olvasgatlak benneteket.Arra jutottam ,hogy a lapátot PVC csöböl készitem probaként 6 lapáttal és forgo alátámasztással hogy a szélirány ne legyen probléma. Ha a hat lapát nem adna elég nyomatékot elé meg egy tárcsára másik 6 kerülne eltolva. Ami egy 24v-os min 100A-s generátort hajtana rpm mérés után a megfelelö áttétellel. Örülnek ha reagálnátok véleményeznétek.
Gratulálok szép munka, bár én is itt tartanék de egyszer nekem is meglesz.
Elegem lett a a szénkefés problémákból és ezért direktben levezettem a 3 fázist.(szétszedéskor derült ki hogy az a szélgenerátor ami eddig jól termelt, abban is törött volt a szénkefe, ugy hogy előbb utóbb az is kiesett volna.) Ilyenkor szokták mondani hogy akkor meg most fel fog tekeredni a kábel. Van benne valami mert próbaképpen feltettem egy kábelt és 1 nap alatt 18-szor fordult ugyanabba az irányba. (többször, csak közben visszafele is fordult.) Ezért feltettem egy bovdent ami egy kicsivel több mint 180 fok fordulást enged neki. Tudom hogy ez nem tökéletes, de majd az idő eldönti hogy mennyire válik be, mindenesetre bízom benne hogy kevesebb dolgom lesz ezentúl a szélgenerátorokkal.........Miután a kábelt behúztam a szélgenerátorba, a bevezető cső alját óvatosan rászorítottam a kábelre, így csak onnantól lefelé tud tekeredni.....ha elszabadulna a bovden.
Szia!
ezt én a következő képpen oldottam meg. : MTK kábel 4,5m -a középső 3méterről lebontottam a külső szigetelést(ez csavarodik )alulra betettem a DAF 164 dugaljat+villát(itt bontható, s magátol kitekeredik ) a teteje van fixen lebilincselve . igy nem sok gond van vele.
A csatlakozás engem is foglalkoztat de én valamilyen forgocsatlakozora gondoltam ami nem szénkefés. Félö hogy a bovdenes megoldás vihar esetén törést is okozhat.
A szénkefés megoldást teljesértékűen kiváltani nem lehet. Nem véletlenül alkalmazzák ma is számtalan helyen. Ha eltörik a szénkefe, akkor annak oka van. Nagy valószínűséggel állíthatom, hogy a szénkefe nincs megfelelően megvezetve, holtjátéka van. Így irányváltásnál befeszül az egyik szigetelőhézagba, és reccs. A megoldás: A szénkefe megvezetése pontosan ugyan akkora legyen, mint maga a szénkefe. Nem kotyoghat. A szénkefe legyen minnél hosszabb, annál jobb a megvezetés.
A szigetelőhézag miatti törés természetesen csak a több kommutárolamellával rendelkező kialakításnál jelentkezhet. Egy lamellás csúszógyűrűnél is okozhat azonban törést a szénkefe holtjátéka. Gondolom nem mondtam vele sok újat...
Meglep a szénkefe panaszod,nekem,már több mint 2 éve van fent a generátorom,de eddig még nem volt gondom vele.Biztos vagyok,valamilyen konstrukciós hiba lehet a dologban.Probálj néhány fotot feltenni.igy talán többet tudok segiteni.
Ha jol értem egy bovdennel határolod a forgást 180fokban. Az en elgondolásom: ha az erös szél a másik irányba akarja mozditani mint amerre fordulni tudna az az tul nagy terhelés lenne az egész szerkezetre föként a lapátokra. Természetesen ha rosszul értettelek bocs!
Oldalirányban nem tud akkora erőt kifejteni a szél a szélgenerátorra mint merőlegesen. Ha tovább fordul a szélirány és a generátor nem tudja követni, lassabban fog forogni lapát, majd kitér az ellenkező irányba(szerintem). Ugyan az mint a vihar esetén szélből kifordulós verzió...........A szénkefékkel meg az az alapvető problémám hogy mivel ezek a legolcsóbb kínai szélgenerátorok, ezért dőreség lenne feltételezni hogy a csúszógyűrűk tengelye és a szénkefe tartó egymásra merőleges. Ahogy forog körbe, a kefe ki-be jár a tartóban, attól függően hogy éppen közelebb vagy távolabb van a csúszógyűrű. Aztán jön egykét szelesebb nap és a szénkefék annyira felhevülnek hogy szó szerint belesülnek a tartóba. Innentől viszont a rugó képtelen megmozdítani, és a körbeforgás közben hol szorul, hol meg nem érintkezik a kefe. Aztán a szorulós oldal egyszer csak túlfeszíti a kefét és eltöri. Az egésznek az alapvető hibája az hogy ez a generátor sokkal nagyobb teljesítményű, mint a hozzá készült összes elektronika (vezérlés, kábelek, szénkefék , tartók,stb) De maga a generátor az nagyon tuti! Egy darabig elszórakoztam a javítgatásokkal és finomításokkal, de belefáradtam így a szénkefék nyugdíjba vonultak. Bízom benne hogy evvel a megoldással egy időre elfelejthetem a javítgatással töltött napokat és végre csinálhatok valami újat, értelmeset ahelyett hogy fojton ugyanazokat a köröket futom.
Remélem igazad van de én félek ettöl a megoldástol. Talán ha másfajta szénkefe tartoval probálkoznál?
Én most épitem az egyém amibe magamnak kell ezt kikisérleteznem miböl-hogyan. Szerintem te is tudnál valamit kitalálni.
Üdv én egy Lada önindító bronzkefét,ill kettőt használtam és szerintem ezzel nem lesz gond,a csúszógyűrűt saválló csőből készítettem,ha húsz év múlva elkopik akkor cserélem.
Szeva egy képet vagy rajzot tudnál e küldeni a megoldásodrol? Köszi
halli
valaki üvegszálat keresett itt egy oldal nagyon normális a cég még segitenek is ha kérdésetek van http://www.alvin-plast.hu/cegism.php
Üdv megpróbáltam lerajzolni Paint-al
Üdv mindenkinek már az enyém is alakul.
Javaslat: probáld egymáshoz közelebb rakni a tekercseket.A tekercsek rögzitésére,plasztik bilincsek helyett valamilyen vékonyabb,de erös cérnát alkalmazz.Igy elég jól elvékonyithatod a tekercseket,aminek jelentös teljesitménynövelő hatása van.
Köszönöm a javaslatot.
A tekercsek vastagsága 8mm, legyen ennél vékonyabb? Még egy kérdés ahány tekercs annyi mágnes pár? Vagy lehet több is a mágnes, csak azért hogy egyenletesen el lehessen osztani. A mágnesek között ugyanolyan távolság legyen mint a mágnes szélessége.
Volt itt erről az elhelyezésről már korábban valami, valaki még szép ábrákat is rajzolgatott, hogy bemutassa, hogy azért nem szabad túl közel tenni a mágneseket, mert akkor nem a szemközti mágnessel záródnak az erővonalak, hanem a szomszédossal, és nem metszik a tekercseket, szerintem nézd vissza.
Olvastam és ott úgy írták hogy az az ideális ha a két mágnes között annyi a távolság mint a mágnes
kb.2-2.5cm. De elméletileg a két tárcsa mágnesei között csak 1cm a távolság.
Ha lehetsséges a 8 mm alá is mehetsz.Milyen mágneseid vannak?.A bekötéstöl függöen lehet eggyenlő,illetve egy párral több vagy kevesebb.De a legjóbb az egyenlő párú mágnesek a tekercsekkel.
valaki még szép ábrákat is rajzolgatott, hogy bemutassa, hogy azért nem szabad túl közel tenni a mágneseketJ
Jelentem, én voltam az a galád.. Lassan eljutok oda, hogy mérni is tudom, amit összeelmélkedtem...
Még semilyen.
De 50×20×8 vagy50×25×12.5 lesz árban nem sok a különbség. Melyiket ajánlanád?
Ha lehetöséged van,a nagyobbakat,generátor esetben azért a méret is számit.Ebben az esetben nő a teljesitmény.
Köszönöm.
A tekercseket sikerült 6mm-re lapítani. A mágneseket is beszerzem és rakom is össze. Ha eljutok odáig akkor kérnék egy kis segítséget hogy a tekercseket hogy kell összekötni.
Szia! Ha elkészül a remekműved, akkor nem írnál róla egy cikket ide a hobbielektronikára, vagy csak egyet word dokumentumba, hogy mindneki utánépíthessen? Nagyon jó dolog ez a szél felhasználása, de be kell vallani, hogy aki nem foglalkozott eddig a témával és korlátozott az ideje, anyagi kerete, az nem tud kísérletezgetni. Ezért jó lenne egy a nulláról az egész rendszerre kiterjedő házilag elkészíthető rendszernek a leírás. Szerintem nem én lennék az egyedüli, aki nagyon hálás lenne a dokumentációért.
Szia én is csatlakozom az elöttem felszolalohoz. Az eredményeid nagyon szépek és én is igényt tartanék egy pontosabb leirásra ami minden részletre kiterjed mert az elektronika finoman szolva nem az erösségem. Elöre is köszönöm és gondolom nem csak az én nevemben!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |