Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   26 / 563
(#) kurtyka hozzászólása Ápr 11, 2009 /
 
Sziasztok!
Én még csak a táp részel vagyok meg, ki lett próbálva, be lett mérve. A többit majd nyáron folytatom, most jön az érettségi előbb Az első próba után annyit változtattam, hogy a relé előtti kondit növeltem 470nF-ra így 26V ment rá, aztán egy zenert még ráraktam a biztonság kedvéért. A nagyáramú részekre 2mm-es átmérőjű rézdrótot forrasztottam, remélem ez már bírni fogja.
Üdv: Kurtyka
(#) Zerocross válasza Tubi56 hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /
 
Huncut embernek teccik lenni!
A trafóról még mindig nem tudok semmit, azon kívül, hogy milyen mag van benne. Persze van fogalmam a méretezésről, néhány próbálkozás után val'szeg nekem is össze jönne egy jól méretezett példány. De ha személyes titok az ETD-59 menetszámai, akkor azt tessék leírni, hogy 'elnézést, de nem szertném továbbadni a trafó adatait' Én ezt tudomásul veszem sértődés nélkül! Végül is szíve joga, ha már megszenvedett érte.

Egy más kérdés:
A képeken láttam, hogy van digi kijelző a hegesztőn. Mire tetszik használni? Mert én úgy gondolom, hogy az értékek hegesztés közben azért ingadoznak annyit, hogy a digi kijelzőn, csak a számok ugrálása látható, ami ugye kiértékelhetetlen, és hegesztés közben úgysem azt nézi, szerintem. Ha a poti fel van iratozva, akkor meg nem igazán számít 5...10A ide-oda.
Nem kötözködni akarok, csak borzasztó kíváncsiság hajt. Elnézést, ha tolakodó lennék.
(#) Tubi56 válasza Tubi56 hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /
 
Bocsi UCC2808N-1 kell!
(#) FREDDI válasza Tubi56 hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /
 
Hello !

A háttérből én is aktív résztvevő vagyok a topicban. Egy jó rész alkatrész beszerezve, egy része beszerzésre vár, ahogy Zerocross is írta, a rajz véglegesítése után, és a szempontok is stimmelnek.

A legfontosabb szerintem is a trafók készítése, ugyan is a legjobb vezérlővel is csak egy halom ócskavas lesz ha nem jók az induktív körök méretezése, kialakítása (Mint írtad, álljon itt példának az igbt meghajtótrafó bekötése hoszabb vagy rövidebb csatlakozással, amire már érzékenynek bizonyult. Tehát a szórt indukciókkal muszály tisztában lenni, megkavarhatják a zavarjelek az egészet, én ezt eddig is tudtam.).

Sarkalatos pont a trafók gyakorlati kivitelezése (és mellesleg életveszélyes is ! ! ! :eek2: egy roszul szigetelt trafó). A legtöbben akik ide betérnek nem rendelkeznek trafókészítés ügyben komoly gyakorlattal (köztük én sem, az elekronika területe széles, ezen a szegmensen nem dolgoztam soha). Ezért aki konrét segítséget ad ilyen témákban, az már fél siker a többieknek. Gondolok itt a szigetelőanyagokra, technikai kivitelezésre. Egy roszul szigetelt trafó is működhet, de lehet, egyszer az életébe kerül valakinek. Ez egy nagyon sarkalatos pontja a készítésnek.

Tehát ha segítesz gyakorlati tanácsokkal, megöszönjük (Én mindenki nevében). Engem például a litze szigetelése érdekelne, te mivel oldottad meg, illetve milyen megoldásokat tudsz. Esetleg gyári kábel beszerzésre is.
(#) Tubi56 válasza Tubi56 hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /
 
Elnézést nem szándékosan titkoltam!
Az ETD59 Trafó, primér nálam 35 menet 18db 0.3mm-es CuZ huzalból fúrógéppel összesodorva!
22 menet van alul aztán 10 menet szekunder és rajta a maradék primér 13 menete! A 13 menetnél a sodrat annyira szétszedve, hogy a 13 menet beterítse az egész csévetestet! A szekunder szintén sodratból van ami bontott vékony szálú hegesztőkábelből lett bontva annyi, hogy kb 4mm átmérőjű vezeték legyen belle sodrás után aztán ezt leszigeteltem átlátszó hő álló szig.szallaggal!
A digi kijelző csak egér mozi rajta a poti állításával a kijelzőn is megjelenik a beállított áramerősség és nem ugrál egy kicsit sem! Valóban nem szükséges, de látványos és szép!
(#) mex válasza Tubi56 hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /
 
Csak egy kérdés: az átlátszó, hőálló szigetelőszalagot hol lehet beszerezni?
(#) Tubi56 válasza Tubi56 hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /
 
még annyit, hogy a szekundert meglehet csinálni réz lemezzel is az elsőt én is azzal csináltam, de szoptam is vele mint a torkos borz! Ezért inkább sodratra váltottam!
(#) Tubi56 válasza mex hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /
 
Az átlátszó hőálló szigetelő szalagot Ausztriából hozták nekem ! Annyit tudok róla, hogy Coroplast-nak hívják és van belőle 15mm-es ez egy kicsit vékonyabb és van 20mm szélességű ami vastagabb!
Más megoldás lehet még a zsugor cső vagy vászon cső (Ennek nem tudom mi a rendes neve)
(#) mex válasza Tubi56 hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /
 
Köszönöm a válasz, úgy látom nem egyszerű a beszerzése.
(#) Tubi56 válasza mex hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /
 
Olyasmi kell ami vékony, jól szigetel és legalább 150C'-t bír
(#) Tubi56 válasza FREDDI hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /
 
Igen engem is érdekelne olyan litze huzal ami szigetelt!
Lehet ilyet kapni csak az a baj, hogy amit én találtam az vékony és rohadt drága! a kiforrasztó litze az meg azért nem jó, mert hiába szigeteled le a belső szálak összeérnek!
Én úgy gondolom, hogy nagyon fontos a szálankénti szigetelt vezeték a primér oldalra!
De csak szerintem....szerintem!

Még valamit!
A terminal fórumon érdemes elolvasni az inverteres kézikészülékek topikját ahol Tab120 gépe készült!
(#) Tubi56 hozzászólása Ápr 11, 2009 /
 
Folytó trafónak jó egy nagyméretű gyűrű amire 10 menet elfér vagy régi tv sorkimenő trafójának magja H betű formába összerakva így! csak ide 15-18 menet dukál

Folytó.jpg
    
(#) zolee1209 válasza Tubi56 hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /
 
Szia!
Idézet:
„Más megoldás lehet még a zsugor cső vagy vászon cső (Ennek nem tudom mi a rendes neve)”

Varnis csőre gondoltál?
(#) mex válasza zolee1209 hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /
 
Idézet:
„Varnis csőre gondoltál?”


A cső neve:Varnisch.
(#) zolee1209 válasza mex hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /
 
Nem láttam még leírva, arról meg fogalmam sem volt, hogy esetleg germán eredetű lehet! A kiejtés azonos! Azért köszönjük a pontosítást! :yes:
(#) teodor válasza FREDDI hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /
 
Ezt találtam.
(#) mex válasza zolee1209 hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /
 
Rendben....
Azért vitatom a cső alkalmasságát, mert ugyan sokféle, közte hőálló kivitelt is be lehet szerezni,de még a hajlékony kivitel is nehezen tűri a kis sugárban történő hajlitást, ezenkivül lényegesen vastagabb bármely szigetelőszalagnál, és ez ugye itt hátrány.
(#) FREDDI válasza Tubi56 hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /
 
Köszi a választ! Szerintem is fontos a szálanként szigetelt litze, a gyáriak is olyanok. A fő gond a fősodrat szigetelése egymástól, az a szalag amit említettél. Ezen kívül talán még a menetek közti kapacitáscsökkentés lenne lényeges valami vékony, hőálló és jó hővezető távtartóval. Hát ez se kis probléma.
(#) FREDDI válasza teodor hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /
 
Köszi! Ezt már láttam én is régebben.
(#) kurtyka válasza Tubi56 hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /
 
Én Ausztria mellett lakom pár km-re, ha esetleg valami konkrétabbat tudnál mondani, hogy merre lehet beszerezni (bolt neve, hely, város) akkor lehetne róla szó, hogy szerzek, mert engem is érdeklne ! Üdv
(#) p_istvan hozzászólása Ápr 11, 2009 /
 
Látom komoly igény lenne a megfelelő minőségű tekercselő anyagokra.
Javaslom tekercselő üzemeket forrásnak, illetve ha annak van egy boltja is (általában ez a legolcsóbb is), akkor azt, én találtam egyet, ráadásul volt kolléganőm dolgozik ott.
Először úgy éreztem magam ott mint a róka a baromfiólban...
Mivel a litze huzal beszerzése elég körülményes ezért 0,16-os (50 kHz) kétszer szigetelt 150 fokos hőállóságú huzalból fogom a primert és a szekundert elkészíteni (érdekes lesz forrasztani) szigetelésnek a primer és a szekunder közé háromrétegű hőálló szigetelésből egy 10 cm-es csíkot vágtak le az 1m széles tekercsből. De láttam 2-3 cm széles hőálló szigetelőszalagokat (öntapadós hőre zsugorodó és egyéb anyagokból) Valamint szigetelő lakkot is vettem(175 fokig hőálló)
A hegesztő inverterekben a trafó jelentősen alul van méretezve és ezért fontos a hőálló anyagok használata a tartó üzemhez. A litze meg azért lenne fontos hogy minnél kisebb veszteségű legyen a tekercs.
Üdv: P István
(#) Zerocross válasza Tubi56 hozzászólására (») Ápr 11, 2009 1 /
 
Még egyszer elnézést, ha tolakodónak tűntem a trafó gyakorlati adatai miatt.
Viszont én visszalépnék még egy kicsit az általam említett, teljes-hidas kapcsoláshoz, hogy annak a trafójára is kíváncsi lehetnék? Mert én most úgy értelmezem, hogy a most készült hegesztő trafójának adatait tetszett elárulni, ami nem azonos a teljes-hidaséval. Vagy rosszul értelmeztem? Ha mégis, akkor elnézést!
Amire még kíváncsi lennék, hogy mi volt a 'szopás' a lemez-tekercsnél?
(#) Tubi56 válasza Zerocross hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /
 
A teljes hidasét mondtam el !A lemezzel meg azért volt nehéz dolgom, mert szigeteléssel együtt alig akart elférni a csévén! azért 12mm2-re gondolj minimum 03mm-es vörösréz szalag kell és 10 menet+a közte levő szigetelés!
Mindegy nekem nehéz volt!
(#) Tubi56 válasza Zerocross hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /
 
Még annyit, hogy a most készülő dupla 100 Amperes gép trafója ugyan olyan mint a teljes hidasé! Egyébként más gépekhez E65 magot használok
(#) llaci56 válasza p_istvan hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /
 
Mi lehet a probléma a litze forrasztásánál?
(#) p_istvan válasza llaci56 hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /
 
Remélem semmi, de 95 illetve 285 szál 0,16-os huzalról a szigetelést egyszerre és maradéktalanul leszedni gondolom nem egyszerű... (vagy csak túl élénk a fantáziám) Olvastam már alkohol+hőről és Kalmopyrines eljárásról is, mechanikai tisztítás nem megoldás ilyen vékony huzalnál.
(#) kurtyka válasza p_istvan hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /
 
Én 20 szál 0,3-ast is nehéznek találtam, első körben a lakkozást leégettem róla gázégővel utána egy nagy adag forró ónba belenyomtam aztán gyantát rá és így szépen befogta az ón. Nektek mik a módszereitek?
(#) llaci56 válasza p_istvan hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /
 
Ha még nem csináltad, akkor valóban nem egyszerű, de szánj rá 10 percet, és gyakorold!
(Én gáz égővel szoktam, de bármilyen gázos öngyújtó is jó, csak legyen képes önállóan égni, ne kelljen nyomni, fogni.)
Balra a láng, jobbra egy kis pohár denszesz. Ne legyen túl nagy a köztük a távolság, mindössze annyi, hogy biztonsággal NE gyulladjon meg a szesz. A litze-t a lángba bedugva (vörös izzásig!) majd a szeszbe gyorsan, még izzó állapotban bemártani. Máris lehet ónozni. A gyakorlást a "lángba tartás" igényli. Meg kell találni azt a legmegfelelőbb pillanatot, amikor a szálak még éppen nem égnek el. A "lágból a pohárba" sem egyszerű feladat, de a gyakorlat sokat számít!
(#) p_istvan válasza llaci56 hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /
 
Kösz!
Vettem bőven huzalt, mert a litze sodrással is akarok kísérletezni-gyakorolni.
(#) llaci56 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /
 
Próbáltam ezt, de mindig elégettem a huzalt. Nekem túl nagy volt a láng. Mire észrevettem, hogy izzik, már késő volt.
Ja, és nálunk nincs sörös kupak. A tejes pedig nem jó. :no:
Következő: »»   26 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem