Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   280 / 2500
(#) tuningtommy válasza hapro hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /
 
Nekem az lenne a lényeg,hogy a mély hangok erőteljesebben jöjjenek ki,mint eddig.Semmi házbontás,vagy diszkós ambícióm nincs,csak szépen szóljon.A hangszórót sem szeretném széthajtani,tehát mindenképp valami olyan kell,ami kárt egyáltalán nem csinál.Egy egyszerű Dimarson 5.1-em van erre szeretnék plusszban rákötni egy erősítőt egy mélyládával.Ennyi a történet.Köszi,hogy foglalkozol a témával...
(#) tuningtommy hozzászólása Ápr 15, 2009 /
 
Mivel írtam,hogy nem igazán értek a dologhoz,keresnék egy olyan valakit,aki Siófok-Marcali-Balatonszentgyörgy vonzáskörében esetleg tudna nekem építeni egy ilyen erősítőt.Remélem akad valaki a környékről.Kérlek,ha tudtok segítsetek.Köszönöm.
(#) hapro válasza tuningtommy hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /
 
Az, hogy valamekkora teljesítménye van egy végfoknak, az nem azt jelenti, hogy azt teljesen kivezérelve kell használni.
(#) tuningtommy válasza hapro hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /
 
Ez világos.Azt azért lehet hallani egy hangszórón,amikor már nem ajánlott tovább terhelni.
(#) tuningtommy válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /
 
Mégegyszer hangsúlyoznám,hogy nem szeretnék vadulni vele meg érteni sem nagyon értek hozzá,ezért is kérném a segítségeteket.
(#) Petikee16 válasza sixtek hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /
 
Köszi szépen
(#) csezoli21 válasza tuningtommy hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /
 
Heló
Hány Watt kéne?
(#) Tomi20 hozzászólása Ápr 16, 2009 /
 
Üdv

Szeretnék sz.géphez építeni 5.1-es erősítőt. A hangdobozok megvannak (5x15W(6ohm)+40W(4ohm)) Ehhez keresnék erősítő kapcsolást. Van egy trafóm, ami tökéletes lenne a célra (2x20V AC, +-28VDC) Csak picit nagy a feszültsége. Megbontani nem szeretném ,mert úgysem lenne belőle semmi többet. Ami erősítő IC-k vannak nem nagyon bírják ezt a tápfeszt. Túl nagy teljesítmény sem kellene. Így maradtak a tranzisztoros erősítők. Keresgéltem rajzokat, de nem találtam olyat, ami minden szempontnak megfelelne. (Alkatrész költsége is minél alacsonyabb legyen kb 4-500Ft/csatorna) Köszönöm
(#) Tomi20 válasza Tomi20 hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /
 
Szerintetek ez hogy szólhat? A bemeneten lévő műv. erősítőt kicserélném NE5532-re, és a tápját stabilizálnám zenerrel. Gondolom így már elbírná a +-28V-ot, és a 6ohmos hangszórókat.
(#) tuningtommy válasza csezoli21 hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /
 
Annyi kellene,amennyi meghajt egy 150/300W-os mélyládát.Mekkorát javasolnál?
(#) csezoli21 válasza tuningtommy hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /
 
Heló
Én nem vagyok profi a témában, de szerintem egy olyan 100-150 Wattos erősítő kéne hozzá! De ha tévedek úgyis kijavítanak majd! Alul-áteresztő szűrőnek meg ezt javaslom! : Bővebben: Link
(#) csezoli21 válasza csezoli21 hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /
 
Erősítőnem meg mondjuk egy 80W-os Conduktor KD-Mestertől!
A VF2 topicban megtalálod a kapcsolását!
(#) Flatlander hozzászólása Ápr 17, 2009 /
 
Sziasztok!
Lehet full hülyeség amit kérdezni akarok de hátha....Van egy 400w-os fetes mono végfokpanelem.Nem-e lehetne megoldani valahogy hogy ebből legyen 2x200w?Szval 1végfok de mégis sztereo lenne....Esetleg úgy hogy ha másképp kötöm akkor újra 1x400 máskor meg 2x200w.
(#) CIROKL válasza Flatlander hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
De nagyon egyszerű a képlet kell még egy ugyanojjan panel és máris kész a csoda !
(#) Flatlander válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Ha ilyen egyszerű lenne....ha másik panel akkor kb 1200w trafó és még 2x33000pufferis De mivel nekem eléglenne 2x200w is nemkell 2x400w ezért gondoltam hogy nem-e lehetne megcsinálni valahogyan....
(#) szamóca válasza Flatlander hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Nem. Bővebben, nagyon nem.
(#) bereczk.jans hozzászólása Ápr 17, 2009 /
 
Sziasztok! Panel cserével hozzájutottam egy STK 4182 II 2X50W-s IC-hez. Megvan a kapcs.rajz, nyák, beültetési r.
Van -e tapasztalata valakinek ezzel az IC-vel, vagy az STK 4162 II áramkörrel? Mennyire audiofil? Milyen tipusú gyári erősítőkbe építették be ezeket a vastagréteg áramköröket? Üdv Gesztenye
(#) hapro válasza bereczk.jans hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Mihez képest audiofil?
Szerintem semennyire, de sokak szerint elég jó hangja van. Szerintem egy átlagos mondjuk hallgatható hifi kategória, nekem mondjuk nem kéne.
(#) bereczk.jans válasza hapro hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Szerinted egy 6-7 tranzisztoros differenciál bemnetü összeválogatott tranzisztorokkal jól beállítva szebben szól? Piret Endre szakmérnök amikor megalkotta komplementer szimmetrikus erősítőjét nagyon leminősítette a differenciál bemenetü kapcsolásokat - Szkópon mérve csodásak csak a meghallgatás próbán buknak el. Próbálkozom egy törpe 3-4 W-s törpe "A" - osztályuval is. Nem tudom mikor leszek vele kész mert kevés az időm
(#) Tomi20 hozzászólása Ápr 17, 2009 /
 
Senki nem tud véleményt mondani erről az erősítőről?
(#) bereczk.jans válasza Tomi20 hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /
 
Szerintem sokkal szebben szól, mintha TDA 2030-al oldanád meg a hangosítást. Az NE 5532 Ic egy nagyon jó áramkör. A tranzisztorokat kell párba válogatni! A bal felölieket a mérőmúszer h21 mérőjével, a jobb oldaliakat meg nagyobb árammal (100 mA-nél) kell vizsgálni az erősítését. A diódát ragaszd fel a hútőbordára a hőstabil munkapont miatt. A potival a 0 Ohmtól szép lassan növelve állíts be nyugalmi áramot. (Bemenet letestelve, kimeneten 8 Ohmos műterhelés (4x2 Ohm 5W-s ellenállás sorbakapcsolva) A hangszórón 0 Voltot kell mérni. Eltérés esetén offszetkompenzálással kell a 0 V-t elérni. A + és - tápágakba biztosíték. A primer kört 60 W-s égőn keresztül kell bekötni. Bekapcsolásnál egy kisebb felvillanás majd parázslás. Így nincs rövidzárlat és nem kell idő előtt a biztosítékokat kiégetni. Örülök nem akarsz falat bontani! Ezzel a Kb 20 W-al is elüldözheted a családot!
(#) Bassmester válasza Tomi20 hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /
 
Szerintem jó lehet. Hasonlít egy kicsit a Texashoz , bár ez egyszerűbb. Ha esetleg majd megépíted, kiváncsi lennék a véleményedre, mert én is szeretnék valami hasonlót otthonra. A poliészter kondik helyett, én MKP- t raknék bele, ERO, Remix vagy Mallory tipust, de ez éppolyan ízlés kérdése mint a műv.erősítő.
(#) Tomi20 válasza bereczk.jans hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /
 
Köszönöm.

Bár építettem falbontó cuccot, de az bulira van, összerakom ezt ide a gép mellé (van 5.1 kimenete a gépnek) és legalább a hangzás sem csak sztereó lesz.
(#) Petikee16 hozzászólása Ápr 18, 2009 /
 
Hellosztok lenne 1 olyan kérdésem h mit csináljak ha az erősitő csak búg mert építettem 1-et TDA2040-es Ic vel csak nemtudom h kell e éleszteni az áramkört vagy nem ha kell azt hogyan kellene? előre is kösz Peti
(#) Petikee16 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /
 
Bocs kifelejtettem az Ic típusát de már kijavítottam
A táp pedig 14V 2A (szimetrikus)
(#) Petikee16 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /
 
Köszi
(#) bersgabor válasza Flatlander hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /
 
Ha hídkapcsolású kimenettel adja le a 400W-ot,akkor van esélyed! Akkor meg kéne keresni azt a részét ,ahol az invertáló és a neminvertáló bemenetek össze vannak kötve,szétválasztani,majd ráadni a sztereó jelet.Egyik kimenet és föld közé egyik hangszóró,másik kimenet és föld közé másik hangszóró,de ellentétes polaritással!
(#) Szegedi Sándor hozzászólása Ápr 18, 2009 /
 
Erről az erősítőről mit gondoltok?
Ha kicserélném a tranyókat nagyobbra és eléjük még egy tranyót raknék(darlington) akkor kaphatnék jó minőségű erősítőt?

optrans.gif
    
(#) bereczk.jans válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /
 
A komplementer tranzisztor bázisai egymással közvetlenül vannak összekötve, s bázisaikon fél tápfeszültség van. Nyugalmi áram a bázisokon nem folyik. Vezérléskor +- átmenetekben nyitnak a tranzisztorok és karakterisztikájuk ezen szakaszán keresztezési torzítás lép fel. Ezt a keresztezési torzítást csökkenti a kimenetről ellenállással a - bemenetre történő negatív visszacsatolás, de így is marad még belőle jócskán. Egy próbát mindenesetre megér. Kis hangerőnél mindenesetre nagyon torzít. Ilyen a - B - osztályú erősítő. Csinálj belőle - AB - osztályút ahol van 5-25 mA nyugalmi áram, +- átmenetnél egyenesebbé válik a karakterisztika és megszünik a keresztezési torzíítás. A bázisoknál szakítsd meg az áramkört és nnyitó irányban tegyél bele 1 - 1 szilicium diódát 1N4148. A diodák egymással ellentétes végeit kb 1 - 10 KOhmos ellenállással a + ra a másik ellenállatot a - ra. Ha szeretnéd szabályozni a nyugalmi áramot a diódákkal köss párhuzamosan egy 2k2-s potit. (0 Ohm - B - osztályú működés. Fülre is lehet figyelni a hatását!) Fel is ragaszthatod a diódákat a tranzisztorok közös - szigetelten szerelt - hútőbordájára. Használj végtranzisztorként inkább C jelűeket jobban jársz mintha egyből Darlingtonokkal próbálkoznál, mert azok könnyen elszállnak az örök vadászmezőkre és az örök világosság fog nekik fényeskedni - Amen (Orgonaszó nélkül!)
(#) Imi65 válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /
 
Ez egy jó hatásfokú, de korlátozott minőségű erősítő. A tervezési filozófiája is pontosan erről szól. Nagyobb tranzisztorokkal sem lesz jobb a helyzet, darlington esetén pedig tovább nő a nyitófesz (kétszeres lesz), a paraméterek még gyengébbek lesznek, főleg nagyobb kivezérlés esetén.
Következő: »»   280 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem