Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Forrasztásgátló maszkos nyákot készítettem. (Egyébként haverom tervezte, és valami autós kommunikációs szabványhoz kell neki tesztelésre.)
Ha lehet, egy kicsit bővebben a maszkról!
Köszi a dicséreteket srácok. Tegnap sajna elég sötét volt már a szobában mikor lőttem a képeket. Még az lemaradt a leírásból, hogy a doboza egy régi videóból készült.
Hát még egyszer szolva ámulatba ejto dolog
a dekodereiddel mi a helyzet? a kicsi12f629es mukodik? a merges is jo lett,hogy megy? az én kézivezérlom iránt is van jo érdeklodés, a pozsonyi borzén is jopáran megismernek végette. de a háttérvilágítást fejlesztenem kell. csak azon akadtak el,hogy magyarul ír ki mindent. a szlovák sem nagy gond mondtam nekik. veszodnek a multimausszal én meg mosolygom rajtuk.
Működik a 12F629-es, és a 16F872-es MERG es is. A MERG féle dekóderben terhelésszabályozás is van! Majd egyszer egy saját dekódert is össze kéne hozni, bár amilyen jól működnek ezek, lehet hogy nem érdemes vele görcsölni, max a tanulás miatt. Hogy ON is legyek: a feliratozás úgy készült hogy A4-es etikett cimke papírra kinyomtattam a szövegeket, majd az egészre ragasztottam egy cellux fedő réteget. Azután ollóval feldaraboltam. Az se zavart be hogy volt olyan felirat ami etikett határra esett, mert a cellux fedőréteg szépen egyben tartja, nyugodtan lehet felragasztani. Kicsit nehéz lehúzni a védőréteget ilyen apró cimkékről, de csak türelem kérdése az egész.
a mergesben be tudtad állítani a terhelésszabályozást?
az én kézivezérlomnek is úgy készult a feliratozása! fotopapirra kinyomtattam, utána be lett vasaltatva, és kétoldalas ragasztoszalaggal ami lehellet vékony ráragasztva. és jol néz ki! ha van turelem az ember csodákra képes!!
Üdv!
Ezt most nem én építettem, de büszke vagyok az alkotójára! Szombaton Andrea nap volt, erre a jeles alkalomra megleptem a Szerelmem (aki szintén eme szép név viselője ) egy Conrad Retró Rádió építőkészlettel. Életében először csinált ilyet, de segítséggel nagyon ügyesen megépítette a kis középhullámú rádióvevőt, ami próbakor elsőre megszólalt. Szerintem, ha kedvet akartok csinálni a párotoknak is a hobbihoz, akkor érdemes ezzel a rádióépítő készlettel meglepni szívetek hölgyét, az eredmény garantált! A képeken a kis rádió születése követhető nyomon.
És íme a végeredmény!
A készülékben kuriózum a hangolásjelző deprez-műszer, ami a hangolásra segítésen kívül a modulációs mélység függvényében picit "himbálja" is a mutatóját, jól demostrálva az amplitudómoduláció lényegét. A rádióvevő lelke egy TA7642 egyenesvevő IC (tranzisztortokban, 3 lábú), a 32ohm-os kis hangszórót egy BC547 hajtja meg. A mindössze egy darab 1.5V-os ceruzaelemmel aZ MR1 Kossuth Rádió élvezhető hangerőt produkál. Sötétedés után pedig, a középhullámú terjedésre jellemzően, több külföldi adó is hallható a kis ferritantennájával. Videó hamarosan!
Elkészűlt a rezonáns kapcsitápom. kb.: 500w-ot ad le. 2x50V az üresjárási fesz, max terhelésen 2x43V. A meghajtó fetek IRF840 egy pici, dobókocka méretzű bordával 120 fokosak, tehát még éppen jól érzik magukat.
Elkészűlt a 120W-os oflline tápom, etd29 trafóval, UC3842-vel 40V max terhelésen 37V kimenőfesz. Hozzá a két AB-osztályú komplementer végfokom relés túlterhelésvédelemmel, ami erről a feszről kb.: 40W-ot ad le 4 Ohmra.Hát a hangja nem High-end, de eladni jó lesz. Idézet: „kívül a modulációs mélység függvényében picit "himbálja" is a mutatóját, jól demostrálva az amplitudómoduláció lényegét.” Pontosabban a Solti adó energia takarékoskodó áramkörének működését. Ha kicsi a kivezérlés, csökkenti a teljesítményt. Előre dolgozik, azaz a műsort késlelteti, a késés hallható az URH adással összehasonlítva.
Sziasztok, végre kész lettem az erölködőmmel.
Egy TDA2030-as ic van benne.
Nagyszerű!
Egy valami szúrja a szemem: Az IC túl hosszú vezetékkel van kikötve! Ez gerjedést, zavarokat okozhat! Legyen a hossza jóval rövidebb, vagy tedd bele a panelba. A TDA jókis IC, nem melegszik, alig fogyaszt, mégis egész jó hangja van. üdv
majd rövidebbre vágom a vezetékeket.
egyébként kezdő vagyok, és ez az első erölködőm.
Gratulálok, csak így tovább, és sok sikert!
üdv
Szép lett, de nem kellene árnyékolt huzallal huzalozni a ki és bemenetet? Szépen állnak mint a cövek, de bandázsolva is szépek, meg ennél a huzalsűrűségnél a rögzítetlen is elnézhető. No meg a későbbi (ne kelljen) javításnál is könnyebb kiemelni a panelt.
IC-t nem drótozni !!! , hűtésre figyelni, és ha ha nem is kell de lehetőség szerint elszigetelni a bordától.
(egyébként jó kis kütyü a 2030, nekem ilyen muzsikál a gép mellett (kuszának tűnik de nem az ) |
Bejelentkezés
Hirdetés |