Fórum témák
» Több friss téma |
Szia.
Ha van vagy hozzájutsz kidobott asztali vagy álló ventillátorhoz annak kb 30 cm-es átmérőjű lapátjai vannak. Ált. 8-as tengellyel rendelkeznek. Nem tudom a befűzőmotornak mekkora a tengelye. Próbáld ki. (A mennyezeti ventillátoroknak nagyobb a lapátja de lehet hogy neked az lesz a jó.) Én most kisérletezek egy álló ventillátorral. A motorjával valami gond van de a lapátokat nagyon forgatja még a legkisebb szél is. A csapágyazása pedig bírja a fordulatot. (Ha másra nem lesz jó akkor egy végleges szélmérőt csinálok belőle mert ennek elöbb-utóbb elkopik a csúcsa.) Legalább a szétreforgatást is kitapasztalom.
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy a tengelyeltolásos, mechanikus fejkifordításos viharvédelemmel ellátott vízszintes tengelyű szélgépek esetében számít -e a lapátok forgási iránya? Mert az én házilag készített gépemen ezt szeretném alkalmazni, viszont nem nagyon akar kifordulni nagy szélben. az én tengelyem (ha szembe állunk a géppel) jobbra van eltolva kb. 10cm - t. és a lapát az órával ellentétesen forog. Esetleg milyen arányban kell lennie a rotor - csuklópont, csuklópont-farok távolságoknak? Illetve a csuklópont milyen távolságban legyen a gép felfogatási pontjától?
Persze a madarakat nem az álló szélgenerátor zavarja. Az gondolom inkább téged zavar.
![]()
Örömmel értesítelek benneteket h, elkészült alapjaiban a generátorom.Bekötési,vezérlést kell még megoldanom...
Kb 50mm átmérőjű szürke PVC csövet felhasítod.Enyém is abból van.Google: windmill pvc.
Hali!
ezzel a generátorral mekkora teljesítményre számítasz?
Sziasztok ismét elökerültem .Ugy látom a csapat 2 részre oszlott az eggyik fele "játszik" hobbyzik a másik aki valoszinüleg a bevételt is nézi nem csak a kiadási oldalt. Hát én szeretnék ide tartozni. Régebben irtam az én szerkentyüm 24v os lesz. A szén-bronz kefékre kapott válaszokat köszönöm átgondolom ,meggondolom. Bár most eltünt az idöm mihelyt meglesz fojtatom az épitést és képeket is küldök észrevételezésre. Szerinem a 6 lapátos lassabb de a fordulatszáma szerintem egyenletesebb és a lapatokat pvc csöböl gondoltam.
Nem túl sokra...5 Wattra.Ha fújna a szél jól mindig és tekerné gyorsan(pl mint a motorkerékpár stator-t vagy 3000 RPM fordulattal) akkor vagy 100 Watt is lenne.
Mióta nekem fel van téve a kertbe,azóta a madarak sokkal szebben énekelnek....tehát hasznos hogy működik.
![]() Egyébként ügyes vagy, de talán a lapátok gyenge pontja a fém vázhoz való rögzítés, ott kicsit gyönge. Bár lehet hogy így is kiszolgál jó ideig. Amit viszont elértél vele, az a tapasztalatszerzés, ez talán a legfontosabb mindenek előtt, a következőt már biztos nagyobb teljesítményűre építenéd Te is.
Üdv mindenkinek.
Találtam egy oldalt ahol magyarul vannak a konstrukció instrukciói ill. soh hivatkozást is mellékeltek. Az abszolut kezdőknek ideális az info szerzésre. Itt a link.Bővebben: Link Jó böngészést.
Sziasztok!
Egyelőre csak egy olyan szélkereket szeretnék csinálni, ami nem termel áramot, illetve szeretném ha termelne, de em fog mert generátor helyett egy VHS-ből kiszedett fejet fogok használni, mert nagyon jó a csapágyazása és egyelőre csak arra vagyok kíváncsi, hogy mennyire tudja megforgatni a szél... A kérdésem az lenne, hogy miből csináljam a kb 30cm-es lapátokat? 3 lapátra gondoltam, de nem tudom miből, hogyan csináljam, hogy jó is és könnyű is legyen.
Ilyen kisméretű lapátokat szinte bármilyen könnyen megmunkálható anyagbol készithetsz : fa,müanyag,fém lemez(lehet vas,vagy aluminium).Csak a fantáziád szab határt,meg a kézügyességed.Lényeg hogy az idöjárás viszonttagságait jól birja,és formatartó legyen a felhasznált anyag.
Értem. Akkor első nekifutás az lemezből lesz és majd egy cső segítségével varácsolok a lapátokra ívet. Hétfőtől érettségi, addig már nem fogok vele foglalkozni.
Köszi a válaszod. Nem tudom, ha sikerülne is csinálnom majd nagy szélgenerátort, akkor mennyire érné meg, mármint úgy értve, hogy nem nagyon szokott fújni a szél. Vámosgyörkön lakom (Gyöngyöstől 14km-re) Megéri nagyobb szélgenerátort készíteni? Errefelé milyen a széljárás? Szerk.: Vagy lehet, hogy 2literes visszaválthatós üdítő flakonjából csinálom meg a három lapátot. (Azért a visszaváltható fajtából mert az sokkal keményebb az eldobható társainál)
"Nem tudom, ha sikerülne is csinálnom majd nagy szélgenerátort, akkor mennyire érné meg, mármint úgy értve, hogy nem nagyon szokott fújni a szél. Vámosgyörkön lakom (Gyöngyöstől 14km-re) Megéri nagyobb szélgenerátort készíteni? Errefelé milyen a széljárás?"
Ha rákattintasz a korábban felrakott linkemre ott megtalálod hogy a lakohelyed környékén milyen szelek fújnak.
Igen, azt láttam, csak nem igazán mond sokat nekem. De jegeljük is a témát, mert mostmár, azt sem tudom, holnap mi fog történni...
Üdv mindenkinek. A hétvégén összedobtam egy masinát . Valahol el kell kezdeni
![]()
Jelenleg házi készitésű,és nemcsak,szélgenerátorokban a légmagos felel meg legjobban az elvárásoknak.Ugy anyagilag,mint teljesitményileg,és föleg nagyon kis karbantartási igényük miatt,(természetesen megfelelő kivitelezéssel) hosszabb távú használatra mindenképpen csak légmagost érdemes épiteni.
köszönöm a gyors választ.Akkor a továbbiakban ezen az úton megyek tovább.
azért hozzátehetted volna, hogy szubjektív vélemény
![]()
Azért részemröl nem annyira szubjektiv,mivel többféle generátort épitettem,ill használtam az évek folyamán,és pont ezzel a tipussal jutottam a legjobb eredményre,és ez már konkrét,kézzelfogható dolog.Igaz eleinte,megépités elött én is igy voltam a légmagossal.Következésképpen ennél jobbat nem tudok ajánlani,föleg házi kivitelezésre,de ha már a profik is ezt használják,igaz sokkal finomabb tekhnikával......
Ígértem neked egy képet, de a gazda megengedte, hogy ide is feltegyem.
Ez jó nagy lehet.Érdekelne hogy mit tud? Egyébként nagyon jól néz ki.
A képen a szélerőmű a 80-as években készült. A lapátkerék átmérője 6.25 m. Őszteljesítmény 5 kW / 110V. Minden légcsavar négy kocsi-áramfejlesztőt (alternátort) működtet. Az alternátorok el vannak szigetelve a sasszétól, így sorba lehetett kötni. Egy kicsivel nagyobb gerjesztést adott a generátoroknak, így jött ki a 110 V. Van egy kis egyenáramú generátor, ami a gerjesztéshez ad egy kis lökést, és így aztán begerjednek. Milyen módon van levezetve az áram az oszlopról, nem kérdeztem. A termelt áramot vízmelegítésre használja.
Ez nagyon szép ez már alapul szolgálhat egy talán kicsit tovább fejlesztett erömü epitéséhez. BOCS! Nem ezzel van a gond ugy értem ma talán technikailag "erössebb generátor,légmagos vagy állando mágneses, stb" nagyon komoly müködésü ketyerüt lehet életrehivni. Pár kérdésem lenne pl: állando szélirányu e? ha nem, az áram hogy van levezetve?irtad 5KW-s mekkora szélnél? vagy ez a max? milyen védelemmel van ellátva vihar, nagy szél esetére? Alapátokrol tudnál e jobb közelebbi képet késziteni "tudom nem vagy madár hogy felszálj a kedvemért" de szerintem az a legfontosabb a szerkeket möködésében. A válaszod várom köszönöm.
Az előbbi szélerőmű még a Ceaușescu korban lett építve, amikor a éveket vártak egy telefonkészülék bekötésére. Pártunk és kormányunk azidőkben is publikált házilag elkészíthető szélerőműveket, de sehol sem említett saját készítésű generátort, hanem kocsi áramfejlesztőket. Az építmény nem állandó szélirányú, mert nálunk változik a széliránya, ha fúj, legalább kétszer. A fényképen valamennyire látszik a kormánylapát és az ellensúly elől, az a henger alakú vas. Az áram hogyan van levezetve ezt sajnos nem kérdeztem meg, elfelejtettem. A képen látható vezeték csak a pozitív sarok, a negatív a vasváz és vastag külön vezeték. Valami 60 km/ h szélről is beszélt, de nem vagyok benne biztos, hogy az 5 kW-hoz annyi kell. Viharvédelme nincs, vagy legalábbis Nem számolt be róla. Azt azért mondta, hogy már pár vihart kibírt. Biztos vagyok benne, hogy a vasváza nem enged meg semmi elfordulást, vihar esetén. Lakóházak között van, ott nem tud annyira tombolni a szél, mint egy síkvidéken. A lapátok alumínium lemezből vannak készítve, enyhén ívelve. Madár nem vagyok, de ha tudnék felszállnék a te és a fórumtársak kedvéért.
Várom további kérdéseiteket. A gazda máskor is fogad, de kell vigyek magammal sofőrt is, mert sör mellett jut az embernek miden eszébe. Megígérte, hogy eljön velem egy sörre. Majd...
Szia!
Az ország mely területén található ez a szélgenerátor?
Igen,ezt jól látod.Ez még csak az "első generációs" szélkerekem.Lesznek még,csak nagyobbak,erősebbek...
Abban a korban még nem léteztek neodim,és légmagos generátorok se.A gépkocsi generátorok akkoriban tényleg trendben voltak,az első szgenerátorom nekem is az volt.Persze azota nagyot fejlödött a világ.Na meg akkoriban nagyon sürün vették el a villanyt.A következő részletekig jó sörözést.
Ha nem lennénk egymástol több ezer km-re én is beszálnék ebbe a sörözésbe. Igy csak annyit hogy egészségetekre! Várom további beszámolod.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |