Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » EAGLE NYÁK tervező
Lapozás: OK   123 / 443
(#) MolnarG hozzászólása Máj 3, 2009 /

Hát jó, én is írogatom majd tovább. A v1.0.1 helyesírási hibák javítás és még egy kis kiegészítés már megvan. De tényleg akinek van még ötlete mi kerüljön bele az ne fojtsa magába , szóljon nyugodtan és belevesszük! Még gondoltam a polygonos/teliföldes kérdésre...
(#) IMi válasza MolnarG hozzászólására (») Máj 3, 2009 /

Hello!
Ami nincs benne és sokat kérdezik:teli föld , huzal vastagság az autoroute-ban, hogyan ne rakjon alkatrész alá átvezetést (top-bottom).
Egyenlőre ...
Amúgy jó ötlet, szerintem is lehetne az első hsz..
(#) spikk válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 3, 2009 /

Esetleg elküldhetnéd/feltehetnéd a gyakori kérdéseket, amit tudok, megválaszolok belőle, Te meg haladj a többi részével (alkatrész tervezésről meg van is már egy cikk).
Meg írok szerintem egy fejlesztési ötletet a 161 oldal 10 kérdés problémával kapcsolatban. Hátha...
(#) gulasoft hozzászólása Máj 4, 2009 /

Tedd hozzá azt is, hogy hogy a fenébe lehet negatívot nyomtatni. Szereztem nyákra vasalható fóliát, irtó kasa, 3-4 perc levilágítás azzal a 3 leddel amivel a gyári lakkosat 15 percig világítom, már előhívás előtt tökéletesen látszik a rajzolat, mellettünk 5 percre találtam nyomdát ami filmet csinál a pdf-ből (azaz teljesen fekete lesz, ha valakit érdekel leírom hogy készül), csak a nyomorék eagleban nem lehet beállítani, hogy negatívot mentsen.
Most keresek egy progit ami a pdf-ből negatívot csinál, de persze az a gond, hogy ha átrakja negatívba akkor az egész lap fekete lesz. Erre jó lenne valami megoldás, mert ez egyenlőre csak kérdés, választ még nem találtak rá.
(#) gulasoft hozzászólása Máj 4, 2009 /

Ha gerbert csinálsz belőle (RS274-X) akkor a gerbmagic nevű ingyenes progival tudsz belőle negatívat csinálni és azt kiexportálni, de a gerbernél meg nem tudom a furatokban a lukat üresen hagyni, mindenképpen kitölti, ami néha jó, de sima nyáktervnél gáz. (Ha előre fúrják akkor még jó is ha teli, mert nem megy a furatba a maratószert, és ha galvanizált a furat, akkor azt nem szedi szét)
(#) elektrocad válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 5, 2009 /

Nem kell túlbonyolítani. A kész boardon kikapcsolod a nyomtatáshoz nemszükséges rétegeket, majd a File-Export-Image paranccsal képformátumot készítesz. Itt megjelenik egy párbeszédablak, amelyben ha fekete-fehéret akarsz nyomtatni, bejelölöd a Monochrome-t. A Resolution mezőbe beírod a felbontást (max. 2400 dpi), nagyobb felbontás - nagyobb fájlméret, a Browse gombbal pedig kijelölöd a mentés helyét és a képformátumot.
Ha elmentetted, egy fényképszerkesztő Negativ funkciójával negatív képhez jutsz. A Zonerrel működik, de gondolom, más, hasonló programban is van ilyen funkció. A furatok helyei is üresek maradnak. A nyomtatásnál ajánlatos egy papírra próbanyomtatást végezni, hogy a kinyomtatott kép méretei megfelelnek-e a valóságnak. Ha nem, a nyomtató beállításával, vagy a fényképszerkesztővel lehet korrigálni.
(#) ZPKing hozzászólása Máj 5, 2009 /

Sziasztok.
MAX5406os ic-hez keresek libraryt TSSOP48 ast
Nem tud nekem segíteni valaki hol lehet ilyet találni?
vagy ha valakinek van ilyen esetleg küldene egyet. Köszönöm PeTi
(#) elektrocad válasza elektrocad hozzászólására (») Máj 5, 2009 /

Ezekből a képformátumokból választhatsz:

bmp Windows Bitmap file
png Portable Network Graphics file
pbm Portable Bitmap file
pgm Portable Grayscale Bitmap file
ppm Portable Pixelmap file
tif Tag Image file
xbm X Bitmap file
xpm X Pixmap file
(#) elektrocad válasza elektrocad hozzászólására (») Máj 5, 2009 /

Ezt majdnem elfelejtettem:
A párbeszédablakban van egy Area mező is, abban a Full-t választva a teljes panelből, a Window-ot választva a szerkesztőablakban látható részből készít képet.
A HPGL és Postscript képek a CAM processorral készíthetők, a dxf.ulp pedig dxf (Autocad) formátumba konvertál.
(#) gulasoft válasza elektrocad hozzászólására (») Máj 5, 2009 /

Ez mind szép és jó, de ez mind pixeles képet csinál! Add oda ezt egy fóliagyártó nyomdának, és adnak 2400 dpi mellet egy 3 méteres fóliát a 10 centis nyákodról!
A CAM processzor lehet ps-t csinálni és csakis abban az esetben lehet lukasra hagyni a pad-eket, de ezt írtam is, de az nem jó. Ezzel a gerbmagic-el tudok pdf-be exportálni, még keresek valami ps-gerber konvertert, vagy ps pdf konvertert.

Idézet:
„adnak 2400 dpi mellet egy 3 méteres fóliát a 10 centis nyákodról...”

Ezt nem értem. Mi köze a dpi-nek a képmérethez. Ha fényképezel, egy jobb gép nem csinál nagyobb képet, azt Te nagyíthatod jobban az elfogadható minőség mellett.
Nem azt írtam, hogy csak 2400 dpi-t használhatsz, hanem, hogy az a legnagyobb az Eagleben. PDF-ben milyen felbontást tudsz elérni? A kép exportban beállíthatsz akár 100 dpi-t is, ha Neked az megfelel. Miért ragaszkodsz a PDF-hez. Az nem ilyenekre lett kitalálva.
Idézet:
„ez mind pixeles képet csinál! Add oda ezt egy fóliagyártó nyomdának...”

A mai fotoplotterek többsége mind raszteres, ami megegyezik a "pixeles" kifejezéssel. A fotoplotterek is a pixel formátumokat használják előszeretettel, na meg a PS-t, de azt is konvertálják a saját szoftverükkel a megadott dpi-re. A "dpi" jelentése "dots per inch", vagyis "pixel per inch". Mi a gond vele? Ha a nyomda a felbontás miatt nem tudja a méretet tartani, a hiba náluk van. A dpi jelentéséből adódik, hogy pl. egy 1x1 inches képben a 2400 dpi felbontásban 2400x2400 az nagyjából 5,7 millió, míg az ugyanakkora 100 dpi felbontásúban csak 10 ezer pont lesz. A kép mérete mindkét esetben 1x1 inch marad, csak az első sokkal szebb lesz, mint a másik. Ezt nem tudják a nyomdában?
Az általad hétfőn leírt problémára jelen esetben nem tudok jobb megoldást, vagy vidd el a gerbereket egy olyan céghez, akinek van fotoplottere. Vagy említettem egy dxf.ulp-t, az vektoros formátum.

Elvittem egy olyan nyomdába.
Ott csináltak belőle majnem egy 3 méteres filmet!
Mi köze a pdf-hez? A PDF tud vektoros lenni. Rakd ki eaglevel, azután nagyítsd és majd meglepődsz.
Papírra meg hiába nyomok próbát mikor elviszem a nyomdába és tök más technikával csinálnak belőle filmet.
Egyébként a fényképezőnél sem volt igazad. Kapd elő a digitális gépedet, ahogy állítod a felbontást úgy nő a képméret, ott ugyanis pici fényérzékeny cellák veszik a fényt, nem tud adott helyen többet venni mint ahány cellája van.
Valószínű csinálok ps-t és keresek egy konvertert, mert az még mindig vektoros, é ott ki lehet lukasztani a forszemet.
A jó fotóplotterek 8000dpi-t tudnak, tehát az a 2400 egyébiránt nagyon kevés, de mindegy, mert próbálkozok a ps-el.

Igen ez a ps ez jó, tud invertz ps-t is csinálni, es postcript viewer meg megcsinálta a többit, átrakta pdf-be.

Idézet:
„Ott csináltak belőle majnem egy 3 méteres filmet!”

Úgy látszik fix pixelmérettel dolgoznak, mint a windows Paint programja.

Idézet:
„A PDF tud vektoros lenni.”

Amikor szükségem volt a nyomda szolgáltatásaira, sosem fogadtak PDF-et, csak valamilyen képformátumot. Egyébként valóban tud vektorosként mutatkozni.

Idézet:
„ahogy állítod a felbontást úgy nő a képméret,”
Fix pixelméretnél így igaz. A nagyobb dpi esetében viszont a pixelméretnek csökkennie kell, hogy a nagyobb mennyiség beleférjen az 1 inchbe. A fényképek további feldolgozása erről szól. Máskülönben nem tudnál egy 10Mpixeles géppel 9x13 cm-es képet készíteni, csak nagyobbat. Ugyan erről írtam az előbbiekben. Ha a digitális zoomról írtál, igazad van, de ez egy más téma. Ott a dpi és egyben a pixelméret adva van a fényképezőgép érzékelőjével.

Ha valóban egy "tapétát" kaptál vissza, a nyomda nem tud dinamikusan pixelméretet változtatni, vagy van egy mindenre használt beállításuk, amit csak a Te kedvedért nem fognak módosítani. Gagyi cég.

Idézet:
„A jó fotóplotterek 8000dpi-t tudnak, tehát az a 2400 egyébiránt nagyon kevés”

A jó fotoplotterek 100 000 (százezer) dpi felett is tudnak, de ahhoz talán a kettőnk házának ára is kevés lenne. Ezek valószínűleg a mikroelektronikában használatosak. A 8000 dpi egy átlagos használatra sok is lehet, mikrohullámú áramkörök esetében elegendő. A 2400 pedig az Eagle határa, de ez program nem is a csúcshoz tartozik. Egyszerű földi halandók átlagos használatára megfelel, ahogy a 2400 dpi is.

Az egésszel csak annyit akartam mondani, hogy ugyanarról a panelről lehetséges többféle felbontású képet készíteni, úgy hogy a képméret nem változik. A képméretet ilyen esetben nem pixel x pixel -ben kell mérni, az a fix pixelméretre vonatkozik. A felbontással fordított arányban kell a pixelméretet csökkenteni, hogy a képméret azonos méretű, de jobb minőségű legyen. Erről szól a (foto)plottolás.

Utólag jutott eszembe: A 3m-es film esetében megmondtad nekik, milyen dpi-t használtál? Lehet, hogy ott van a hiba, más beállítással, más pixelmérettel dolgoztak, így kaptál egy tapétát.

Szerencsére szóltak, hogy ekkora lenne a méret, időben le tudtam mondani. Mondom mindegy, mert a ps az vektoros, és ott lehet lukasztani a forszemeket.
Egyébként lehet hogy nyákfilmnyomtatásban nem profik, de egy 330*500-as vilmet 1500+Áfáért csinálnak, mi több mint 2 a4-es méret. Sajnos ez az egy méret van, nehéz kitölteni.
(#) niedziela válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 5, 2009 /

Azt áruljátok el nekem annak, hogy fejjel lefelé nyomtatás mi az értelme ?
Ehelyett a fölösleges funkció helyett lehetne negatívot nyomtatni. Eagleéknek a logikát és a használhatóságot nem az első sorba programozták le
(#) szabónagymester hozzászólása Máj 6, 2009 /

Üdv!
Tudna nekem abban segíteni valaki, hogyan tudok meglévő könyvtárba alkatrészt rakni?
Ugyan is ha egy alkatrészt módosítok, az új könyvtárat kap, és nem akarok minden új alkatrésznek új könyvtárat.
Előre is köszönöm!
(#) IMi válasza szabónagymester hozzászólására (») Máj 6, 2009 /

Hello!
Olvasd el ezen cikket :Bővebben: Link
(#) andrewforest válasza niedziela hozzászólására (») Máj 6, 2009 /

Ha a tükörképes nyomtatásra gondolsz, az azért van, hogy ha pl vasalásos technikával készítesz nyákot, akkor a kinyomtatott áramkör tükörképe fog ráégni a nyáklapra. Így ha tükörképesen van kinyomtatva, és annak is a tükörképe vasalódik a nyákra, akkor előállt a nyákon az eredeti nyákrajz.
(#) niedziela válasza andrewforest hozzászólására (») Máj 6, 2009 /

Idézet:
„Ha a tükörképes nyomtatásra gondolsz,”

De nem arra gondolok, azt én is tudom lassan 25 éve mióta az első nyákomat megrajzoltam, hogy mire való a tükrözés

Nézd csak meg a nyomtatás opciókban ott van am iről beszélek. :yes:
(#) szabónagymester válasza IMi hozzászólására (») Máj 6, 2009 /

Hó, köszönöm!
Itt ilyenekről is van cikk!
Szuper!
Időközben rájöttem, elfelejtettem alkatrészt módosítani is, több mint egy éve nem dolgoztam Eagle-lel, és nem terveztem nyákot. :no:
(#) MolnarG válasza niedziela hozzászólására (») Máj 6, 2009 /

Ezt pedig lusta embereknek találták ki, hogy ne kelljen megfordítani a lapot . Egyébként tényleg nagy marhaság.
(#) elektrocad válasza niedziela hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

Idézet:
„Eagleéknek a logikát és a használhatóságot nem az első sorba programozták le”

Hát igen, ők németek.

A nyomtatásbeállításban gondolom, az "Upside down"-ra gondolsz. Az 180 fokkal fordítja el a képet. A felette lévő "Rotate" pedig csak 90 fokkal. A kettő együttes megjelölésével lehet a képet 270 fokkal elfordítani. Hogy ez mire jó, azt én sem tudom, még az eredeti angol leírásban sincs róla több. Talán csak egy kényelmi funkció.
(#) Szergejes hozzászólása Máj 7, 2009 /

Szevasztok!
No, nekem egy olyan gondom van, ami szerintem a free verzió átka. Vagyis egy (több) réges rég lerakott vonalat nem tudok törölni...
Hogy lehetne ezt megkerülni? Vagy megoldani? Olyan vonalnál, amire nem kapcsolódott más, vissza lehet húzni önmagába, de itt ez megoldhatatlan, sok egyéb kapcsolódik hozzá
Mellékelem a képet...

0017.JPG

(#) elektrocad válasza Szergejes hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

Az esetedben az adott jel (signal) több, mint két szegmenst érint. A hibaüzenet azt írja, hogy használd a Rastnest funkciót az újraszámításhoz.
Amennyiben beleférsz a free korlátaiba, nem annak az átka.
(#) Szergejes válasza elektrocad hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

Köszönöm a segedelmed.
Bizonyára igazad van, és nincs köze a free-nek ehhez. De bővebben szerinted mit csináljak? Már eléggé megbarátkoztam a progival, de nem ismerem a Rastnest funkciót... Lehet most fogom megismerni?
4.16r2 verzióm van, ha ez segítség.
(#) Attila86 válasza Szergejes hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

Üdv.!
Felületszerelt IC-hez a túloldalról huzalozni biztosan jó dolog? Nem fogod tudni beforrasztani (illetve de, csak nem lesz sehová sem bekötve).
(#) Szergejes válasza elektrocad hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

Azt hiszem meg is van a megoldás. Csak egyszerűen használni kell a funkciót, és kész. Kösz a rávezetést! Tudom, olvasni kellett volna...
(#) Szergejes válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

A felülszerelt ic (helye) csak mintaként volt ott, természetesen nem gondoltam komolyan. Csak kiváncsi voltam hogy fér el.
Örülök hogy észrevetted.
(#) slogan válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 8, 2009 /

Szerintetek van valami program ,ami a PDF -ből PCB-t csinál ?
Vagy valahogy bevinni a PDF-en közölt nyákrajzot pl. Eagle -be....
Következő: »»   123 / 443
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem