Fórum témák
» Több friss téma |
hm...én úgy tudtam, hogy mindkét tekercs vonzza a forgórészt, mire az a két tekercs húzóerejeinek eredője irányába állbe. Ám Killbillnek attól még lehet igaza, csak azért irtam, hogy a különbség talán nem annyira mérvadó. De egyszerű ezt eldönteni, régebben vázoltam egy nyomatékmérőt, pl azzal.
Csináltam egy "mórickarazot", hogy én hogyan értelmeztem a dolgokat.
A rajzzal kapcsolatban én ugy fogalmaznék, hogy a motor a forgása során ingadozó nyomatékkal rendelkezik, akkor a legmagasabb, amikor a forgórész és az állórész pólusai a legközelebb vannak egymáshoz, és viszont, minimális a nyomaték, amikor a forgórész pólusa a tekercsek között félúton van.
Hanem visszatérve az ellenütemű meghajtáshoz, az nem működhet, hiszen ha az egyik húzza, a másik tolja, abból csak az lesz, hogy a forgórész beáll az egyik tekercs elé.
Gépedet figyelve amúgy Hektor jutott eszembe a Hármas számú űrbázis (Saturn 3) cimű filmből.
Életemben még soha sem heggesztettem ezen kívül semmit, ahhoz képest szerintem jó lett Különbenis nem a külső a fontos
Egész lépéses meghajtrást két módon kaphatunk
1. 1000 0100 0010 0001 2. 1100 0110 0011 1001 megvoltam győződve róla, hogyha a második módszert használom, nagyobb nyomatékott kapok a 2 tekercs miatt, de az előző hozzászólásokat olvasva elbizonytalanodtam. Akkor most az egyes vagy a kettes léptetés módnak van nagyobb nyomatéka?
Az a helyzet, hogy már én is elbizonytalanodtam
Ha a 2. módszert használod, akkor minden lépéssel gyakorlatilag két tekercs között van a mágnes. Azt mondom, ki kell próbálni, aztán majd kiderül.
Egyértelmüen a második megoldás (full step) adja a nagyobb nyomatékot. Lehet, hogy nem autentikus szakmai forrás, de a wikipedia.org-on a stepper motor alatt azt írják, hogy az első megoldás (wave drive) jelentősen kisebb nyomatékot ad, mint a motorra megadott érték, és ez ritkán használt meghajtási mód.
Idézet: „Hanem visszatérve az ellenütemű meghajtáshoz, az nem működhet, hiszen ha az egyik húzza, a másik tolja, abból csak az lesz, hogy a forgórész beáll az egyik tekercs elé.” Hello Medve! Én is ellenütemű PWM-ben gondolkodtam. Mardus Kreutz rajza szerint működik, hiszen ott az MCU-ból jövő PWM alapjel minkét értékét használja. (Pl. coil A az 1es szintet coil B a 0-t.) A felhúzó ellentám is ellenütemet tükröz. Ezzel csak egy gond lehet( de nem biztos hogy gond ez) hogy csak max 50% lehet a kitöltés. Remélem jól látom a helyzetet, végülis mindkét tekercsen egy átlag áram fog ugyanúgy folyni szóval szerintem nem fog az egyik trekercs elé beállni. Meg ez tekercsváltás szerintem olyan időtöredék alatt történik hogy a forgórész el sem mozdul. Mardus Kreuz unipolar vezérlője
Sziasztok lenne egy elég hülye kérdésem sajnos az elektronikához nem értek Hogy készítene e valaki nekem
egy 3 tengelyes vezérlőt ??
Igen.
Sőt. Már el is készítették neked többen is. Nem célom egyiket sem reklámozni, de :google: és rájuk találsz. kb 20eFt-tól már nagyon profi kategóriát találsz.
Sziasztok!
Mellékeltem egy kapcs-rajzot ez alapján kötöttem be az L297 IC-t, egy unipolár motort szeretnék meghajtani. Működik is, de a PWM nem indul be?! És ez léptetéskor kellene hogy működjön, vagy tartósági gerjesztéskor. A potival se sokmindent tudok állítani... Mi lehet a baja? Vagy sikerült kinyírnom az IC bizonyos funkcióját?!
Itt kérem szépen elméleti hiba van. A SENSE lábak egy söntön eső feszültséget hivatottak mérni, mely a motorárammal arányos. Szerinted hogyan tudja az IC, hogy mekkora áram folyik a motoron, ha Te a SENSE lábakat a testre kötöd? Még jó, hogy nincs kihatása a Vref-nek sem.
Ezekről mi a véleményetek:
http://www.rq-elektronik.sk/products/bimicro_sk.pdf http://www.rq-elektronik.sk/products/uniminifull_sk.pdf
Sziasztok!
A mach3 vezérlőszofthoz tudtok utánépíthető usb be -> step-dir kimentű elektronikát? egyenlőre csak kész paneleket láttam a neten Köszi
Szia!
Nem nagyon ajánlott megoldási módszer. Asztali gépbe LPT kártya lassan már sörárban van, laptop esetén pedig PCMCIA-os LPT kártya már kapható 6 körül. Így ha lehet ne USBben gondolkodj.
Ezt meg hol lelted? Egy hete böngészem a szlovák és cseh oldalakat, hátha lelek valamit a témában, de semmi érdemleges.
és a mach3 kezeli a 'nem szabványos' címen lévő PCI printerportot? elég vad címeket láttam
Köszi
A hobbycnc- is javasolta és nekem is gond nélkül működik. Csak lehet a Mach3 és a PCMCIA egyszeri kezelése kicsit jobban igénybeveheti a gépet, így csak akkor válaszd ezt, ha meg is van hozzá a géped, de USB-nél sztem fényévekkel jobb megoldás.
nem pcmcia, hanem PCI-os (asztali gép) printerportra gondoltam
Pipi
ehhez sajos nem tudok nagyon érdemben hozzászólni, de elvileg nem szabadna, hogy gondja legyen vele.
Mesterek!
Az az én igazi problémám,hogy sehol nem találok 3 tekercses léptető motorhoz step/dir vezérlést.6 vezeték ,mérések szerint 3 külön tekercs.kéne 1 odavissza számláló hozzá,vagy valami ötlet.nem szívesen hajítanám el ezt a 3 1forma mocit.2Nm nyomaték
TTL IC-kből építs egyet. pergésmentesítés+valamelyik kétirányú számláló+demultiplexer pl SN74138
ja már próbáltam (Tina lab)de valahogy a páratlan számok pl3,6 nem nagyon akar kijönni
Általában két RESET bemenet van azokon az IC-ken...Csak értelemszerűen. Menni fog az! Csatold vissza a QC kimenetet...
0: 0000 1:0001 2:0010 3:0011 A kivánt lépésszám+1 állapotot kell visszacsatolni a nullázó bemenetre. Igy néhány ns-ig felveszi a kimenet a nem kívánt állapotot, de az itt nem zavar.
A mellékleten épp egy 5 fázisú példát láthatsz, és azt kihagytam, hogy a könnyebbség kedvéért nem a számláló kimenetét, hanem a dekóder kimenetét csatoltam vissza, invertálva! |
Bejelentkezés
Hirdetés |