Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   117 / 507
(#) tollaska hozzászólása Máj 16, 2009 /

az lenne a kérdésem ,hogy mi lehet a legmegfelelöbb generátor amiböl meg tudom csinálni
(#) lehar válasza gulyi88 hozzászólására (») Máj 17, 2009 /

Kb.3-10 eurocent köbcentimétere,de már lehet ennél olcsobban is kapni,csak legyen türelmed böngészni a neten.Föleg végkiárusitásokon,készlet felszámoláskor,akár negyed áron is hozzá juthatsz.
(#) Lanselott hozzászólása Máj 17, 2009 /

Nos,mivel engem is érdekel a téma,és sok jó ötlet elhagzott már itt,leírnám az én elképzelésem,hátha használható,bár előrebocsájtom,nem vagyok elektronikai képzettségű-ergo ne tessék kiröhögni
Szóval én vettem egy valamikori NDK hadseregben redszeresitett generátort,amit akkor kis benzinmotor hajtott ,de ami nekem szimpatikus volt,hogy komplett vezérléssel volt...Namost még állítható is,hogy 12,24 vagy 36 voltot szeretném hogy termeljen. Erről a masináról leszerelem a Puch motort és máris akpok egy szabványos kardán kimenetet. Mezőgazdaságban minden traktoron ilyen kimenetet használnak,nem nehéz beszerezni.Függőleges állásban a kardán végére szerkesztek egy kúp alakú forgórészt. Még a fordulat beállítása van hátra.Ja és a teljesitménye sem piskóta,mert 90 Ampert termel
(#) lehar válasza Lanselott hozzászólására (») Máj 17, 2009 /

Ezeknek a tipusu generátoroknak csak egy hátrányuk van : nagyon magas fordulatra lettek tervezve.Nézd meg milyen feszültségen adja a 9O Ampert?,általában 12volton 9Oampert,24volton 45A-t,36volton pedig már ,,,csak,,, 3O ampert.
(#) Iszkakof István hozzászólása Máj 17, 2009 /

Lanselott, neked azt tanácsolnám, hogy kardánnal való összekapcsolás helyett használj Hardy tárcsát(nem vagyok autó szerelő ezért nem vagyok benne biztos, hogy ez a neve)nem nyúlik olyan hosszúra. A Lada személygépkocsi kapcsoló szekrényén is van olyan. Könnyebb vonalba állítani a két tengelyt. De mindenek előtt hajtasd meg egy villanymotorral, ha nincs rá írva, hány fordulaton érzi jól magát a generátor. Ha elég neki 1500 az jó, használhatod a fent említett összekapcsolási módokat, de ha kell neki 3000ford/ perc, tanácsolnám az ékszíjas megoldást. A motor 1500 fordulaton nyugodtan elrotyog, de 3000-nél már a fogyasztás is más.
(#) kingkey válasza lehar hozzászólására (») Máj 17, 2009 /

Üdv!

Elárulhatnád hol 10 cent köbcentije, mert én legutóbb az 1x2x4 centist 1200-ért vettem darabonként...
Vagyis 150/ köbcenti, még ennyire nem rossz a forint, vagyis inkább 50 cent az. Az euromagnet és a borsmagnet árai nem nagyon térnek el, de ha tudsz más gyártót ( illetve szerintem csak forgalmazók ) annak biztosan nem csak én örülnék...
(#) Lanselott válasza Iszkakof István hozzászólására (») Máj 17, 2009 /

Nos köszönöm az ötletet,de én nem motorral szeretném meghajtani,hanem széllel.Egyébként gondoltam motorra is,akkor pedig egy régi zsiguli motort kötnék össze vele,pont a kimenet miatt,és azért mert az négy ütemmel,gázon is elmegy-úgy még talán megérné motorral is meghajtatni.
Egyébként az ékszijnak az a problémája,hogy ha nem elég erős a szél,akkor felgyorsit,de ha erős a szél,akkor viszont túlpörgetné,vagyis nem elég az egyszerű ékszijáttétel, oda úgynevezett variátor kell-ene.
(#) lehar válasza kingkey hozzászólására (») Máj 17, 2009 /

Mivel én Erdélyben élek,egy itteni forgalmazotol szereztem be a mágneseimet,ö pedig kinai importbol.A kinai árak pedig köztudottan nem a legmagasabbak,kevés kivétellel a minöségük se....Ezek a mágnesek(neodim) e kevés kivétel közé tartoznak.A forgalmazó egy román uriember,nem tudom fog-e? küldeni Magyarországra mágneseket.
(#) Lanselott válasza lehar hozzászólására (») Máj 17, 2009 /

Nos nem akarok beleszólni,és azt sem tudom,hogy más oldalara utaló megjegyzéseket lehet-e tenni,de megpróbálom,max leszidnak.Szóval neodim mágnest olcsón,a www.vatera.hu-n lehet venni vagy a www.teszvesz.hu
(#) Lanselott válasza lehar hozzászólására (») Máj 17, 2009 /

Mint írtam,nem elektronikai a végzettségem,így leginkább a lelkes amatőr kategóriában indulhatok Ezért az imént csináltam egy képet a gépen levő kapcsolási rajzról,érdeklődve várom,mit árul el a szakértőknek.

RAJZ.jpg

(#) kingkey válasza lehar hozzászólására (») Máj 17, 2009 /

Köszönöm, ha mégis a neodimos generátor mellett döntök, keresni fogom a lehetőséget !
Kösz még egyszer !
(#) tralala válasza kingkey hozzászólására (») Máj 18, 2009 /

Régebben valaki feltett jó árasított zománchuzal beszerzési forrást, ha megtenné megint megköszönném! Lusta vagyok ismételten végigolvasni az egész fórumot, hogy megkeressem a hozzászólást! Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) pudding1 válasza tralala hozzászólására (») Máj 18, 2009 / 1

(#) tralala válasza pudding1 hozzászólására (») Máj 18, 2009 /

Köszönöm!
(#) pudding1 válasza tralala hozzászólására (») Máj 18, 2009 /

(#) palanki hozzászólása Máj 19, 2009 /

Sziasztok! Még új vagyok itt és nem tudom, hogy volt-e már ilyen kérdés ezen a fórumon. Nemrég olvastam a neten az alábbi weboldalon szélgenerátor építésével kapcsolatban http://www.ingyenenergia.hu/site.php?music=0 .Végiggondoltam az ott leírtakat, de van számomra egy nehezen hihető tényező. Az illető egy Ikarus busz generátorról ír, ami 2800 Watt teljesítményű. Ahhoz viszont, hogy ezt leadja kell min. 900 1/min. Kérdéseimre leírta, hogy ehhez a fordulatszám eléréséhez váltóra van szükség. Nekem az a véleményem, hogy ekkora fordulatszámot nem lehet elérni vagy csak nagyon erős szél esetén. Elvileg másodpercenként minimum 15-öt kell fordulnia a generátor tengelyének. Szerintetek van ilyen váltó, ami ezt a minimum 900 1/min-t tudja, figyelembe véve, hogy a szél hajtja a lapátot? Köszi a válaszokat!
(#) Krisz03 válasza palanki hozzászólására (») Máj 19, 2009 /

Hali!

Szerintem a váltó/áttétel a legkisebb probléma. Megfelelő szilárdságú fogaskerekekkel, lánckerekekkel + lánccal, szíjtárcsákkal + ékszíjjal vagy bordás szíjjal megoldható.
Viszont ahhoz tényleg kell (szél)erő, hogy a gyorsító áttételen át ekkora fordulatot elérjen a generátor. Mondjuk nem tudom, hogy ténylegesen mekkora áttétel kellene, mert nem tudom, hogy a lapátok milyen fordulatot érnének el. 100-150 RPM maximum?

Meg aztán fontolóra venném Deguss ezen hozzászólását.
(#) Tápos Lajos válasza gulyi88 hozzászólására (») Máj 19, 2009 /

Amit tudok Nektek ajánlani mágnesügyben(másfajtával,de az én szélgen már műx) régi motorkerékpárok lendkereke,néhány nekem is van még ha kell,1-200Wattig bizt jó.ALU-házban 4db mágnes.
Egyébbként utána olvasgattam a szélgen problémának:JÓ Nagy néphülyítés az egész:27km/óra szélnél adják az átlag teljesítményt(a kicsik,100-3000W).De kinél van ilyen szél???!A vihart meg köszi,én nem kérem állandóan...
(#) Tápos Lajos válasza Krisz03 hozzászólására (») Máj 19, 2009 /

Ha elkezdesz váltóval/áttétellel vakerálni,akkor nincs az a szél ami megmozdítja a szerkezetedet....v vmi több méteres lapát csak,ami meg ha vihar van,nem győzöd lefékezni/az egész tornyot fogni,h el ne repüljön.Ne adj'ist elszáll egy olyan lapát az simán agyoncsap bkit.
(#) Krisz03 válasza Tápos Lajos hozzászólására (») Máj 19, 2009 /

Éppen ezt mondom, hogy a gyorsító áttételhez a bemeneten elég nagy erő kell, főleg, ha még terhelve is van a generátor. Ez ugyanolyan, mint a biciklivel legnagyobb fokozatban elindulni.

Az előző hozzászólásod (
Idézet:
„régi motorkerékpárok lendkereke”
) megmozgatta a fantáziámat. Ilyenből nálam is akad pár darab, szóval a winchester-mágneses dolgot valószínűleg hanyagolom. Vasmagok is akadnak, rézhuzalt tudok szerezni... Szerinted egy ilyenhez elegendő a 3db lapát, 120cm átmérő?
(#) gulyi88 hozzászólása Máj 19, 2009 /

Azért néha utánaszámlhatnátok, hogy mennyi az annyi.
Feltételeve egy 50% os hatásfokot, mekora szélsebességnél, mekkora átmérőnél keletkezik xW teljesítmény. [off]excell kiválóan alkalmas-e célra[off]
(legalábbis szerintem erről az oldalról kell kezdeni)

(4,5m átmérő, 50% hatásfok, 8m/s (28,8Km/h)-> 2,1KW, ...)
(#) igi2650 hozzászólása Máj 19, 2009 /

Üdv!

Én is arra gondoltam,hogy egy benzines generátort alakítok át szeles megoldásra.Abban már benne van minden ami kell.Lekapom a motort lóla és egy függőleges tengelyű szélgenerátorra kötöm "ami még nincs,de a lakatos munka nem idegen számomra" .Szerintetek kivitelezhető?
Szivesen veszek minden nemű kritikát.
(#) Iszkakof István válasza igi2650 hozzászólására (») Máj 19, 2009 /

Építettél-e már valamilyen szélerőművet, hogy elképzelésünk legyen a tapasztalataidról?
(#) igi2650 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Máj 19, 2009 /

Sajnos a tapasztalatom inkább a szerkezet lakatos munkákhoz fűződik,nem a szélgenerátor építéshez.
Ezért is kérném a ti segítségeteket.
(#) dB_Thunder válasza igi2650 hozzászólására (») Máj 19, 2009 /

Ha jól sejtem az ilyen aggregátorok üzemi fordulata legalább 3000/perc. Ezt a fordulatszámot nehéz lesz kivitelezni, áttétel nemigen jöhet számításba amatőr méretű szélkerekeknél. Azt is gyanítom hogy kell gerjesztőáram a generátornak ez szintén plusz teljesítmény. Ami nem nagy gond egy belsőégésű mocinak de egy szélkeréknek már igen!
Vagy óriási méretekben gondolkozol ahol a bejövő teljesítménynek csak töredéke meg el gerjesztő áram előállítására, és egyéb veszteségre. Vagy választasz állandómágneses generátort, ha rendesen akarsz termelni elfogadható méretek mellett.
A legszebb az egészben hogy ezt kb 2-5 oldalanként újra és újra leírják!!!
(#) pudding1 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 20, 2009 /

(Teljesen igazad van.......most van az amikor mindenki kapkod hogy hamar gyorsan valamilyen módon költségeket kellene csökkenteni-áramot kellene termelni, de a kapkodás folytán senki nem olvas vissza. Sokan még arra sem képesek hogy miután feltették a kérdésüket, később visszanézzenek hogy mi volt a válasz......Természetesen tisztelet a kivételnek!.....de legalább már foglalkoztatja az embereket ez a téma is. Azért ez is valami.) Méréseim alapján a háztartásunk fogyasztásának az 1/3-a 2db hűtőszekrény.(Egy fagyasztó és egy vegyes) Azért ez durva nem?
(#) zolika60 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 20, 2009 /

Bizony így van én is írtam régebben, hogy szélmalom méretű gépek kellenének az egyesek álltal elképzelt teljesítményekhez és technikákhoz.
(#) igi2650 válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 20, 2009 /

Köszönöm a kritikát meg a letolást de engem még mindig az érdekelne,hogy szerintetek kivitelezhető-e?A méretek nagyságára és az áttételre csak ezután szerettem volna rátérni,de ha már szóba került,szivesen hallanám azokat is.Mint irtam szerkezet lakatos vagyok,láttam már nagy dolgokat.Légyszi nézzétek meg a honlapomat.Itt is akadnak nagyok!
Reklám moderálva: deguss

(#) dB_Thunder válasza igi2650 hozzászólására (») Máj 20, 2009 /

Akkor kezdjük ott, hogy megtanulod használni a link gombot.
Mindent össze lehet szerelni.. ezt is.
Méretek, csak úgy számítások nélkül: kb 6-10méteres kerékátmérő tengelye 10-15méter magasban..ezzel már lehet játszani.
(#) zolika60 válasza igi2650 hozzászólására (») Máj 20, 2009 /

Nem viccből írtam a szélmalmot példaként. Nagyvonalkban egy ilyesmi méretű szerkezet kéne, hogy viszonylag megbízhatóan termlejen Kw-os nagyságrendben. Minnél több és nagyobb áttétel van a kerék és a generátor között annál nagyobb a mechanikai veszteség. Minnél nagyobb a szerkezet annál komolyabb viharvédelemre van szükség. Valahol a neten láttam egy videót. Egy dániai gyári szerkezet meghibásott, gondolom vagy eltört az áttétel, vagy tönkre ment a generátor. Láthatóan terhelés nélkül forgott az erős szélben, amíg szét nem szakadt. több km-re is találtak belőle roncsokat. A kb. 5m átmérőjű acél oszlop úgy tört el mint a gyufaszál. A busznyi méretű generátor pedig egy lakóház mellett landolt.
Egyszóval azt javasom olvasgasd végig a topicot. Sok információhoz juthatsz. Azokat a dolgokat amik többször szerepelnek senkinek sincs kedve újra és újra beírni. Ha új kérdésed támad ne fogd vissza mindenki szívesen válaszol.
Következő: »»   117 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem