Fórum témák
» Több friss téma |
Sajnos csak a trafó áttekerésével tudod feljebb vinni, vagy ha stabil 12V kell akkor 7812-es IC kell a 26V-os ágban.
Azonban arra felhívom a figyelmed, hogy a tápegység a teljes kitöltéssel vezérel, ami azt jelenti, hogyha ráraksz nagyobb terhelést, akkor a feszültség visszaeshet pár voltot. Nem tudom, hogy hány Amper-ral akarod beterhelni, de 4A-nál többel nem kellene.
Gondolkodtam, es arra jutottam, hogy gyári beállítással hasznalhatnam a 12Vot is, az is eleg lenne, de van egy kis bibi, méghozzá az, hogy csak 11Vot mérek rajta. :S Felhuzom, akkor meg az 5Vos agon van csak 11V. elkokat kicsereltem. Lehet h as elkók rosszak? Az gyári 12Vosbol tettem át a másik ágba.
Gyári álapotban azért mérsz a 12V-on 11V-ot, mert a feszültség figyelés az 5V-os ágban van.
Ha az 5V-ot beterheled egy kicsit, akkor a 12V-os ágban emelkedik a feszültség. Ha átrakod a feszültség figyelést (ellenállás osztó a TL494-es IC 1-es lábán), akkor a 12V-od lesz stabil. Ha módosítod a tápegységet, sosem lesz olyan, hogy lesz 12V és 26V-od, mert a trafód ezzel az aránnyal van megtekerve. Ha nagyon fontos a 12V és a 11V nem elég, akkor a 26V-ra köss egy 7812. Így lesz stabil 12V-od és megmarad a 26V is. A hátránya az, hogyha mindkét kört terheled, akkor csak 1 diódapár kapja a terhelést.
Sziasztok!
Jó néhány hétvége és elhalálozott alkatrész árán elkészültem a tápom első példányával.A donor egy Euro Case 300-as ATX volt.A kimenet a trafó áttekerése után +-36volt.Jelenleg a tesztelése folyik.Egyenlőre csak kis teljesítményű ellenállásaim vannak itthon(45 ohm 28W).Ezeken is egy nagy bordával és ventillátorral segítek de így sem bírják túl sokáig.A kimenő áram 1,59A. Egy kép a tesztelésről:
Sziasztok!
Ismét én.Vettem teljesímény ellenállásokat.A táp oldalanként 4 db párhuzamosan kötött 56 ohm/25W-os ellenállással van terhelve.Így a teljesítmény 90 W-ra adódik oldalanként.
Sziasztok!
Van egy 200W-os AT tápom és az lenne a kérdésem, hogy a négy veztéket hogyan kell bekötni, ami bekapcsolja a tápot?(a vezetékek színe: fehér, kék, barna, fekete.) Tehát arra gondolok ami a power kapcsolóba megy bele. Előre is köszi!
Hello!
Lerajzoltam. De a lényeg, hogy bekapcsolt állapotban a kék a fehérhez, a barna a feketéhez záródjon. És ha rádugtad a kapcsolóra, mérjél OHM-mérővel a hálózati zsinóron, hogy be-ki kapcsolt állapotban nincs-e zárlat. üdv! proli007
Köszönöm szépen a segítséget, sikerült minden!
Hali,
PC tápot szeretnék átalakítani Quad 405 számára. +-45V-ra lenne szükségem. (12V-ra is a ventik és a védelmek miatt (1A max). Az 5 és 3,3V nem lesz használva, felesleges terhelést jelent ez üresen? (-12 sem)) Amiben nem vagyok biztos: -csak a trafóra tegyek plusz meneteket? -ha van benne viszacsatolás akkor mit kell csinálni? -gondolom ha nagyobb a fesz, akkor a kondikat is cserélni kell, estleg a feteket is -LOW ESR típusúra gondoltam -235Wattos a táp...ez elég lesz? (Quad: 2*100W) -és ami a legfontosabb: ha áttekerem, attól még ugyan úgy tudom indítani? (zöld a feketéhez) A fetekre rendes bordát raknék, mert most csak egy alu lap van rajtuk. Ha alakított már v.ki át ilyet, megköszönném a segítségét, olvasgattam sokat, de nem vagyok benne biztos, hogy minden elgondolásom jó.
Hello szia!
Azért ez nem ilyen egyszerű hogy csak áttekerjük és kész. Egy áttekeretlen EI33 magos trafóval ellátott táp max. +-40V feszültség átalakításra képes. A primer oldalt nem kell piszkálni az jó úgy ahogy van. Viszont a szekunder oldal kimeneti diódáit meg kell nézni, hogy mit bírnak, mivel 20V-nál nagyobb feszültség nem szokott lenni gyári PC tápokban. Szóval a szekunder oldalra gyors Schottky diódák kellenek, kondenzátor is a 16V-osok helyett nyilván 2x50V 2200uF. Ha ettől nagyobb nem fog elindnulni a táp, mert a nagy kapacitást tölteni is kell. Indításkor kondenzátor rövidzárnak felel meg amíg föl nem töltődik. Aztán még maradt a visszacsatolás, ha TL494-es IC van a tápban akkor az a legjobb megoldás, mivel annak az 1-es lábára kapja a visszacsatolt feszültséget a 2-es lába pedig az 5V referencia feszültség fele. Ehez képest szabályozza a tápot. Tehát az 1-es lábára kell egy olyan feszültség osztót számolnod/potmétert bekötni, amivel a kimeneti feszültséget tudod szabályozni az IC 1-es lábára kötve. Ez az egyik műveleti erősítő ami bele szól a szabályozásba a másik ki van iktatva. Nah röviden ennyi a lényeg.
Köszi a választ, ez akkor szerintem kilőve egyenlőre , viszont van egy másik táp, szerintem CD lejátszóé vagy valami ilyesmiből lett (képen), van rajta +-12 +5 -24 +3,3V, a gazdája aztmondta, hogy olyan 800mA-t bír a 12V a pluszban. Ennek az átalakításán is gondolkoztam (nincs benne annyi sallang ), de ebben is van valami visszavezetve . Szóval most egy ilyenen gondolkozok, ugyancsak arra a célra mint az előbbiekben írtam.
Trafót azt tudom, hogy nagyobbra kell cserélni (ha ugyanannyi a menetszám akkor is jó, vagy induktivitásfüggő?), meg a kondikat (feltétlen LOW ESR?), de ahogy nézegettem egyenirányításon és pufferen kívül nemsok minden van a szekunder oldalon. Lehet olyat, hogy meghagyom a figyelt feszültséget, és teljesen külön tekerem ami nekem kell? (vasmagot leszívja ígyis, aztán a figyelt fesz is lemegy)
Szia.Ez a táp az erősítőhöz egy nagy nulla max 0.5 ampert birhat,Inkább maradj a PC tápnál,vagy csinálj a PC táp alkatrészekből egy rezonáns tápot,ami még többet is lead V/A.
Sziasztok van egy PC-s tápom 400w-os! és hát szükségem lenne egy elég nagy áramerősséget bíró tápra ami 24v-os lenne. Mennyire nehéz összehozni és mi az a max. áramerősség amit el lehet érni vele? olvasgattam sokat itt de valahogy ezt pont nem találtam lehet hogy már feltett valaki hasonló kérdést akkor bocs! Köszi a segítséget!
Újratekerés nélkül 24V-on az eredeti 12V-os ág áramának kb. a felét...
Üdv Inhouse
Bővebben?
Milyen tápod van, milyen vezérlő ic-vel? Mire szeretnéd használni? +24 V vagy +-24V előbbi esetben az ATX táp átalakítása, vagy a PC táp átalakítása topicba nézz be, az csak ezzel a témával foglalkozik, mindenképp olvasd el. Mi az az "elég nagy áramerősség"? Ha a táp oldalán megnézed a +12V-os ágat, ott írva vagyon, hogy 12V-on mekkora áramot tud leadni, 24V-on ennek kb. a fele +-24V-on a negyede.
ok megnézem csak msot nem vagyok otthon
, de ahogy hallom nem lesz jó mert nekem kellene min 10 A 24v de majd hazamegyek leirom a részleteket! hogy milyen ic van benn meg stb... addig is köszi
Sziasztok! lemondtam a 12v ból 24 v ról! inkább szereztem két darab 24v-os darabonként 4 A-es tápot! a kérdés az az lenne hogy nekem kellene kb 6.5A-7A ig ha szimplán párhuzamba bekötöm a két a tápot akkor nem vág tönkre semmit? működni fog rendesen?
Ha két fizikailag is különálló trafód van, akkor elvileg párhuzamosan kötheted őket.
A pozitív ágakba kell trafónként 1-1 dióda, ami kibírja a táp maximális áramát. A kimeneten üresjáratban a legnagyobb feszültséggel rendelkező trafó feszültsége lesz mérhető. Terheléskor mindaddig ez az 1 trafó fog dolgozni, míg le nem esik a feszültsége annyira, hogy "bekapcsolódjon" a második trafó is. Magyarán túl pontos feszültséget ne várj, de lehet nem is kell.
Sziasztok,
építettem egy 2x50W-os erősítőt és ehhez szeretnék átalakítani egy AT/ATX-es tápot. +-50V-ot akarok majd kihozni belőle max 3-4 A-rel, szerintem az áram védelmet meghagyom majd. Régebben kisérleteztem már átalakítással, de akkor csak áttekertem a trafót, aztán lestem, h még mindig 12,4V jön ki belőle. Láttam fórumban többen is sikeresen átalakítottak tápokat erősítőkhöz, kíváncsi volnék a véleményetekre ez ügyben, nem lessze zajos tőle az erősítő? És 3x1000µF /63V-os pufferelés elég lessz-e oldalanként?
Nem a menetszám áttételének változtatása határozza meg a kimenő feszültséget sem az AT, sem az ATX tápoknál. Ennek ellenére a 2x50 volt csak akkor érhető el, ha megemeled a szekunder menetszámot. Kapcsolástól függően, a relative magas feszültségnél figyelni kell a vezérlő IC illetve egyéb aktív elemek maximálisan megengedhető üzemi feszültségeire. A pufferelés biztosan elég lesz, sőt sok is.
Zaj: Amennyiben megvannak a szűrők a tápegységben azok kellő szűrést adnak, de célszerű eredeti dobozában tartani. De mindent kérdésedre részletes választ kapsz, ha visszalapozol pár oldalt.
Van e ehhez valakinek nyákterve, vagy esetleg fényképe ?? Köszönöm szépen
Sziasztok!
Elkezdtem átalakítani egy pc tápot +- 40V-ra és lenne egy kérdésem. Gyorsan elmondom mit csináltam eddig. Adott egy 300W ATX táp. Szokásos 7500B-s IC, visszacsatolás megszüntetve, azaz most maxon jár. Áram és feszvédelem kiiktatva. Összes fesz kiiktatva, kivéve +-12V, trafó 5V-os tekercsei levegőbe lógnak. Természetesen elkók és dióda cserélve a megfelelő értékre. Fojtó trafót újratekertem bifillárisan, kb 15 menet. Így most üresjárati fesz +-30V, ha leterhelem az egyik ágat 2A-rel akkor visszaesik 25V-ra, a terheletlen ág felkúszik 35V-ra. Először arra gondoltam csak valami impulzus töltötte fel a kondit és majd szépen visszaáll, de nem. Ez kicsit meglep, mert azt hittem az üresjárati fesztől nem fogok nagyobb feszt látni a műszeren. Erről tud nekem valaki mondani valamit?
Igen. Ez van. Kapcsoló üzemű táp nem mehet terhelés nélkül, mert túltölti az elkókat... (az impulzusok) Ha a szimmetria felborul a kimeneti feszültség az egekbe szökik. Na most én úgy oldottam meg, hogy nincs IC, hanem a kistrafó a nagytrafóval és a kapcsoló tranzisztorokkal alkot egy jó kis rezgőkört és így a kimeneti feszültség üresjáratban 53,5V, valamint terhelve 300W-al visszaesik 50,5V-ra
Ha csak az egyik felét terheljük a trafó tekercsének, akkor a másikon megnő a feszültség, mert az IC rákényszeríti a tranzisztorokat a kapcsolásra. Rezonánsban, meg ott kapcsolgat ahol neki pont jó. Szóval alakítsd át rezonánsra, ahogy én is tettem, aztán 8Ohm-os műterheléssel terhelve két PC-táp trafót, egyenirányítás után 100V kimeneti feszültség mellett 1,2kW-ot produkál úgy, hogy a tranzisztorokon a PC tápban lévő hűtőborda van csak, és kézzel megfoghatóan meleg pár perc terhelés után is. Hegeszteni lehet vele. Mértem a hatásfokát is, és ebben a formában csak gyors diódákat felhasználva már egyből 92%-ra adódott. De szinkron egyenirányítással sikerült 96% is. Szinte csak az NTC melegedett. A frekvencia a nagytrafó terhelésével arányosan változik, üresjáratban kb 70kHz-en rezonál, terhelve lecsökken 25kHz-környékére.
Nem tennél fel erről valami bővebbet? Köszi.
Huh. Ez elég durván hangzik. Sajnos ez a rezonánsá alakítás nekem még új dolog, de van itt elég kacat, majd kísérletezem.
Viszont az icre most nincs visszacsatolva a fesz. Ezért nem gondolnám, h most beleszól a kapcsolgatásba a terhelés. Vagy mégis? 1es lábra volt annó kötve a 12 és az 5V, azokat most lekötöttem.
Persze hogy durván hangzik, mert van benne néhány zöldség.
Persze hogy durva. Mert hiába rajzolom le a kapcsolási rajzot, ezt egyedileg kell behangolni. Mint egy hangszert. Így sok a zöldség, nem kell mindent elhinni.
A videón látható táp 300W folyamatos terheléssel megy üresjáratban 27kHz-en, a terheléstől függően pedig minimum 24kHz-en. Ennél a verziónál próbáltam az oszcillátort a nagy transzformátor rezonanciájára behangolni. De készült ebből olyan verzió, ahol üresjáratban az oszcillátor 70kHz-en dolgozik. Minden a PC tápból van kitermelve, kivéve az egyenirányítás. A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2013
Üdv!
Szeretnék segítséget kérni. ATX táp átalakításában. Korábban sikerült szabályozható feszültségűvé tenni egyet, ennek lelke a TL494 ic alteregója volt. Az egyes láb kikötésével, potik, ellenállások miegymás használatával. Tegnap vettem egy másik, 450W os szintén ATX tápot. Azonban ebben SG6105DZ jelü 20 lábú ic van. A kérdésem az lenne, ezzel is átalakíható, vagy csak ha TL494 ic rokonsága van benne? Köszönöm! Tisztelettel: VL. |
Bejelentkezés
Hirdetés |