Fórum témák
» Több friss téma |
Értelek!
Nyárra a melegvizet megoldom, így kevesebbet kell, hogy menjen a bojler vagy az átfolyós kazán. Esetleg még a mosógépet is rá lehetne kötni az "éjszakai áramra" Beraknia ruhát, beprgramozni és amikor áramot kap, akkor elindul a mosás. Esetleg ha ott is sikerülne megoldani a melegvíz ellátását, ha csak pár fokkal melegebb is, már az is jó, mert a 60%-a a mosógépneka fűtőszálon keresztül megy el, hogy felmelegítse a vizet. Így már jóformán valóban lehetne koncentrálni a világításra és az egyéb kisebb fogyasztókra. De akor 2db 230-as hálózat lesz a lakásban? Egyik az elmű-s a másik meg a saját szélturbinásunk? Lehetne egyben is, de az elmű csak akkor engedi a visszatáplálást ha az ilyen teljes szinuszos inverter van, ami 2-300E Ft és a kiépítés is még elég sok pénz. Tehát ez nagyon sokba lenne, ha vissza is szeretnénk táplálni.
Azért kíváncsi lennék hogy a a sok ember akik a visszatáplálást emlegetik (nem csak ezen a fórumon) vajon tisztában vannak e azzal hogy ez milyen sokba kerül a megfelelő inverter és egyéb rendszerfeltételek teljesítése és ha mindez megvan akkor hány fillérrel szúrják ki a szemét??? Mert ha valaki azt hiszi hogy ebből egy biztos megélhetést lehet összehozni, akkor az erre szánt pénzét jobb ha másba fekteti be!
Egy weblapról szeretnék idézni a témával kapcsolatban!
"A hálózatra csatlakozás rendszerkövetelménye kizárólag olyan szinuszos inverterrel kivitelezhető, ami tökéletesen illeszkedik a hálózathoz és ELMŰ minősítéssel rendelkezik! Ennél a teljesítmény értéknél csak ez az egy berendezés, úgy félmillió forint lenne. Megéri ez nekünk? Nézzük a dolog üzleti oldalát: Az elhasznált áramot 26forintért számlázzák ki, de feltáplált kilowattokért csak 22 forintot adnának nekünk függetlenül attól, hogy kép percel azelőtt pumpáltunk a hálózatba. (Ausztriában minden visszatáplált amperért négyszeres pénzt fizetnek.) Az elmű csak az elfogyasztott mennyiség 2/3-ának megfelelő? áramot vesz vissza, tehát a számlánk még véletlenül sem lehet nulla, vagy plusszos. Rontja a helyzetet az, hogy a hálózattal összekötő inverterre már csak szabvány minősítéssel ellátott turbinát illeszthetünk és abból is csak a legdrágábbat. Az Elműnek energiatermelési tervet kell készítenünk egy évre előre arról, hogy mikor fog fújni a szél. Amennyiben a termelt energia eltér a tervezettől, akkor valamicske bírságot szabnak ki ránk. És, hogy jó kedvünk legyen, minden egyes hálózatot érintő berendezéshez minősítés és engedély kell, amit majd elbírálnak nekünk az öltönyös emberek" Ez, hogy energiatermelési tervet kell készíteni, ez annyira komoly, hogy havi lebontással kell megcsinálni és ami kb 30 km-re van innen szélerűmű, azokra is büntetést szabtak ki, mert nem teljesíti a papíron leírtakat, hogy mikor mennyit fog termelni. Csatolok pár képet, a múlt héten fényképeztem a hajnali órákban. (Magasság 100 méter a lapátok pedig 25 méteresek egyenként)
Szerintem a visszatáplálás vagy sziget üzemmód eldöntése nem ilyen egyszerű.Mindegyiknek van elönye és hátránya is.Hatásfokot nézve a visszatáplálásos sokkal jobb,mert egy akksi sosem lesz mégcsak 90% sem,az olcsó inverterek szintén elég nagy veszteséggel dolgoznak.Már itt megközelítően 20% előnye van a visszatápláásnak és nem kell akksik szintjével állapotával törödni.
A visszatáplálos inverter ára tényleg magasabb,hála a magyar kereskedőknek.Nekem egy 1,1 kW van itthon 300 ezer lett volna rendelésre.Ebay en keresztül alku nélkül 156 ezer volt.Az akksis rendszer hátránya még ha megteltek az akksik a többit nem tudod "raktározni."Nem egyszerű a az inverter méretezése sem ha nagyot teszel be és pl mikrot is el tudod inditani róla akkor ismét elmegy a hatásfok a francba,ha kicsit teszelbe annak ellenére hogy teli az akksi nagyobb fogyásztásnál át fog váltani hálozatra.Szemben a visszatáplásosnál pillanatnyilag használsz pl 1 kW ot de 800W ot termelsz meg akkor csak 200 veszel a hálozatbol. Én annak ellenére hogy tároló akkumlátorhoz nagyon kedvező áron juthatnék hozzá visszatáplálásra csináltam a rendszert,mert a szinuszos inverter + mppt-és töltésszabályzok nem lettek volna olcsobbak,mint a visszatáplálos inverter.JHátránya viszont,hogy áramszünetben nem lenne áramom,de erre van két teherautó akksi egy négyszögjeles 1 kw inverterem,csak kézzel kell átkapcsolnom.
Írnál egy pár sort, hogy milyen rendszered van? Mármint minden gyári, vagy valamit te csináltál? (Amúgy itt többnyire az emberek maguk csinálják a dolgokat és ez azt jelenti, hogy nem táplálhatnak vissza, mert nem lesz szabvány, nem kapják meg rá az engedélyt)
Na én arra lennék kíváncsi, hogy mi volt a folyamata a szélgenerátorod kiépítésének, minek mennyi volt a költsége. Pl a kétirányú villanyóra, engedélyek, stb Erről tudnál kicsit bővebben írni?
Ausztriában tényleg négyszeres pénzt fizetnek a visszatáplált energiáért,de az előirások ott sem lazábbak és ez egy külön szerződés ami 10 évre szól .Magyarul van egy rendszered ami ha termel pénzt kapsz vissza miután befekettél,majd 10 év elteltével használhatod is élettartalma kb 20 év.A 4X szorzó is csaloka ,mert 1 kw áram 8 euró cent,tehát 0,32 € kapnak kw-ként.És összegyüjzeni 0,32 € ból a támogatást az hosszú idő.Nálunk tavaly ha vettél egy rendszert a nep 2008-5 visszaadott 30 % pár hónapon belül.
Nálunk 85% áron veszik vissza a termelt áramot és te választhatsz az elszámolás időszakát .Pl éves elszámolásnál évente a külömbséget kell vizetned. ha termeltél 800kW fogyasztottál 700kW-t akkor 100kW kifizetnek a mindenkori áramdij 85 %val.
Hát igen, még szerintem ez is eléggé... hogy mondjam... 10 éves szerződés kelll... elvileg 20 év az élettartamuk, viszont a gyártók csak 1, max 2 évre adnak garanciát. Tehát ha valami elromlik, akkor kénytelen vagy te megjavítani / javíttatni a saját költségeden mert ha nem akkor oda a 10 éves szerződésnek, ami gondolom megint nem kis birság lenne.
Én a napelemek miatt csináltam a visszatáplálást.És mivel a szélböl ugy is nehéz kivenni az energiát,pluszba rákötöttem.Én is a szélenergiával kezdtem csináltam sajátot is volt gyárim is,de a tapsztalaotom szerint a szél magában harmat gyenge hogy ennyit bele öljünk.
ausztria azért más ha garancia idő után valami tönkre megy és ezért nem termelsz és nem javítod meg birság nincs de pézt sem kapsz
Pár év múlva kezdünk építkezni, arra a házra szeretnék én is egy kisebb szélkerékkel kombinált napelemes rendszert, hogy minél kevesebbet kelljen fizetni a fogyasztott áramért.
Esetleg kint Ausztriában olcsóbban be lehet szerezni ilyen szél és napenergiás rendszereket? Hát nem szeretnék negatív lenni, de szerintem Mo-on ha elromlana garancia után és nem lenne megjavítva, valami bírságot szerintem fizetni kellene, nem lennének tekintettel arra, hogy önköltséges alapon kell megjavítani és lehet, hogy nincs rá pénz. Most megyek, készülő napkollektorom dobozát hozom haza utánfutóval, estefelé leszek, akkor szívesen folytatnám a bezélgetést.
tapasztalatom szerint külön külön az alkatrészek olcsobbak,de rendszerben egyben már csak minimális eltérés van bár ugysem drágább.
Bőven...külföldi/gyáriakból 90cm-es átmérővel 300-400Wattokat hoznak ki.Az enyém is 90cm átm-jű,csak hát itt a völgyben,4m-re a földtől,házak között seemit se ér.
A generátor az miből van, vagy honnan van és mekkora teljesítményű?
Én nem akarok beleszólni, mert ügyes, stabil munka, de azért a lapátok formája még szemre sem tetszik, szerintem túl kis átmérőjű csőből vágtad ki, nem használja ki jól a szelet, szerintem ha újat készítenél, legalább 12 cm átmérőjű csőből, sokkal jobb lenne a hatásfoka.
30 centisnél kisebb átmérőjűből nem igazán lenne szabad dolgozni.
Vagy ide, vagy az indexes topicba beraktam a körívszelvény paramétereit, jó lehet az, de ez kis átmérőjű csőnek tűnik. Persze ez csak okoskodás...
Nem vagyok szakértő ,de azért próbáltam ábrázolni a lapátok keresztmetszetét, és a szelet, a bal oldali lapát az, amit az előző képen látni lehet, a jobb oldali meg szerintem az, amilyen kellene legyen egy lapát, hogy jól kihasználja a szelet, és nagy sebességgel pörögjön, mert egy ilyen generátornak nagy sebesség kell.
Ilyen lapátokkal sokkal jobban működne.
Jó, hogy pont ez a téma merült fel!
Ma találtam itthon pont 3db 63cm hossz, 14,5cm széles lemezt. Ezekből szeretném elkészíteni a lapátjaimat csak nem tudo, hogy milyen alakzatúra vágjam ki. Csatoltam pár formát, amit én rajzoltam. Hol kellene a legszélesebbnek lennie, meg mennyire kerekítsem le az aljánál meg a tetejénél? Így, hogy még nincs ív a lapátokban így elég könnyen hajlik a lemez. Ha majd lesz benne ív, akkor ugye már nem fog így hajladozni? Vastagsága kb 0,5mm Szerk.: A 3 lapátos kivitelezésűt szeretném én is megcsinálni.
sziasztok!
Úgy kezdem, ahogy illik: Új vagyok a topikban, de engem is érdekel a téma. szeretnék én is egy kisebb generátort építeni amivel némileg csökkenthetném a a hálózati fogyasztásomat. Már évek óta tervbe van véve, de eddig nem volt sok erőm neki kezdeni. Első neki futásra vettem jutányos áron egy 1,5 Kw-os szünetmentest. tudom nem túl nagy de ez volt kedvező áron. Azt szeretném megkérdezni, hogy van e rá lehetőség, hogy kisebb átalakításokkal használjam majd akku töltőként (ezen keresztül töltene a generátor) és inverterként? vagy felejtős a dolog? A mikéntje egyenlőre nem fontos. Azon a hídon majd akkor megyek át... Előre is köszönöm a válaszokat.
Most olvasgattam, ki milyen generátort épített, és nagyon tetszett egy megoldás a fékezésre, szerintem könnyen kivitelezhető, és még bíztonságosabb is, mintha a rotornál lenne a fék.
kép
Ez valóban egy jó megoldás, csak azt nem látom, hogy amikor jobban fúj a szél, akkor minek szorítja neki az előrenyúló kart.
(Amúgy én is új vagyok a témába, már egy pár hónapja csak olvasgatok a topicban és mostanába tettem fel első kérdéseimet ![]()
Üdv! 0,5mm-es lemezből NE csinálj lapátot, vagy csak max 10cm hosszút, (de azt meg minek?) Ha te könnyen meg tudod hajlítani akkor a szél is. Szerintem kb 3mm-es az ami már jó lehet, legalábbis nálam a segédlapátok ilyenek.
![]()
Háát máár késő
![]() Amúgy, ez csak egy kisebb prototipus lenne, szeretnék majd idővel nagy szélgenerátort, meg saját generátort építeni, hogy tényleg lehessen valamire használni. Milyen csapágyat használjak? Ezeknek az összeszerelését, felfogatását, hogy tudom megoldani?
Féktárcsa is jó ha van hozzá kerékagyad, de amúgy nehéz ebben tanácsot adni mert nem tudom mihez férsz hozzá, mik a lehetőségeid.Akár még egy mosógép dob oldalsó csapágyazása is jó lehet.....nézz körül itt is:Bővebben: Link
Ha más nem, akkor megyek autó bontóba és hozok egy egész futóművet
![]() Csak attól tartok, hogy belevágok, megveszem a mágneseket és a tekercsekre való rezet, elkezdem építeni és vagy belebukom, vagy megépítem de nagyon rossz lesz a hatásfoka és nem tudok vele mit csinálni. Akkor ott leszek, hogy kiadtam a generátorra 50-80 000Ft-ot és "kuka"...
Olyan kérdésem lenne, hogy generátornak megfelelő lenne-e egy szétbontott klímaberendezésből kiszedett klímakompresszor, ami 9KW-os?
KÉP
Erre 1szerű a válasz : nem! (legalábbis forgórész csere nélkül biztos nem)
Forgasd meg a tengelyét, és mérjél rá a tekercsekre....
Nem az enyém, távoli ismerősé, csak nem tudtam, hogy tudnám-e használni generátorként, ezért nem vettem még meg, előtte felraktam ide a kérdést. Tehát nem nálam van, ezzel azt akartam mondani így nem tudok méréseket végezni vele.
Pedig jól néz ki ![]()
Amúgy köszi a válaszod!
Egy kis fizikai háttér:
A fényképen lévő motor egy 3 fázisú asszinkronmotor, mely nem alkalmas házilag megcélzott teljesítményeknél generátornak. Az igazságoz hozzá tartozik, hogy ha simán rá van kötve a hálózatra akár csillag, akár delta kapcsolásban, (tehát áramot vesz fel, és forog) de a lapátok egy áttéten keresztül mechanikusan rásegítenek (nyomatékot visznek be), akkor visszatáplál a hálózatba. Ez NAGY TELJESÍTMÉNYEKNÉL egy bevett megoldás, ilyen 200 meg 500kW-os szélerőművekben ilyet használnak. Ott nem számít, ha 1-2kW elmegy a motor üresjárának fenntartására. |
Bejelentkezés
Hirdetés |