Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   150 / 842
(#) _Alkotó-bb válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Szia!
Nyugtalanító amit mondasz!
Én abszolút elvárom egy labortáptól, hogy ne ő, hanem én dönthessem el, miként akarom használni. A mellékelt rajz szerinti összekötés ALAPKÖVETELMÉNY.
Mindkét táp tudja nekem az Uki-t stabilan, és ha átlépem az Iki-t akkor szépen szabályozza le a feszültséget. De hogy mit csinál a másik táp, ahhoz semmi köze az egyiknek (remélem).

Az persze elég frankó lenne, ha az egyik táp áramkorlátjának működésbe lépésekor, a másik táp feszültsége is el kezdene csökkenni, de ennyire nem vagyok maximalista.

Alkotó
(#) dB_Thunder válasza _Alkotó-bb hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Ez a rajzod is hibás! Mert nincs garancia arra hogy az I1max áram a Labortáp1-be tér vissza!! Lehet hogy a Labortáp2 negatív pólusán fog visszafolyni, összegződve a I2max árammal. És ha ezen az úton egy olyan alkatrészen keresztül folyik át ami már nem bírja a a dupla áramot akkor jön a füst... Pedig te csak 2 ampert állítottál be mindkét oldalnál, és nem érted mért szállt el egy 3 ampert bíró alkatrész...

Ahhoz hogy jól működjön a dolog az áramfigyelésnek mindenképp az abszolút pozitív és az abszolút negatív ágban kell lennie. Nem a közösített GND-t adó ágban!
Lásd a mellékletben !

Idézet:
„Az persze elég frankó lenne, ha az egyik táp áramkorlátjának működésbe lépésekor, a másik táp feszültsége is el kezdene csökkenni, de ennyire nem vagyok maximalista.”

Én igen. És tudja is az enyém, de csak ha akarom ezt a szolgáltatást
(#) Thomas10100 hozzászólása Máj 29, 2009 /
 
Sziasztok!

Lassan de készül a Spafi féle kapcsolás alapján a labortápom. Most éppen a dobozoláson dolgozok.

Szimmetrikusat szeretnék csinálni. Már megvan hozzá minden. Van trafóm is kettő szekunder tekercses.

Azt szeretném kérdezni hogy hogyan kell majd bekötnöm a szekundert a szabályozó részbe.

Különálló 2 tekercs van a trafón, ezeket külön kell bekötnöm? Így működni fog a táp ha szimmetrikusan akarom használni majd?

Köszönöm!
(#) _Alkotó-bb válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Akkor ha jól értem, ez nem ennek a tápnak az egyedi hibája, hanem minden olyan "tápegység-rendszerre" igaz, ahol két egyforma modul képezi a felépítést? Csak akkor hiteles az egész, ha az egyik modul a pozitív, a másik pedig a negatív ágban "figyel"?

Ha így van, akkor itt elég súlyos hibák vannak a gyakorlatban. Az eddigi összes tápomnak azonosak az egyes tápmoduljai, sőt az eddig látott "gyári" labortápokban is így van.
Viszont nem jelentkezett a felvázolt hibajelenség még egyszer sem, de ennek az is oka lehet, hogy ezek a tápok a dupla áramtól jóval többet is kibírnak egy ideig.

Alkotó
(#) _Alkotó-bb válasza Thomas10100 hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Mivel az én átrajzolatomat szúrtad be, ezért feltételezem, hogy a nyáktervből is az enyémet csináltad meg. Ha így van, akkor abból van működő példányom, tehát valószínűleg semmi gond nem lehet vele.
Az összekötést illetően, tegnap még halálos biztonsággal mondtam volna, hogy úgy kötözgeted őket sorba/párhuzamosan, ahogy csak akarod, persze a két külön tekercs az feltétel.
Viszont épp most nyitogatja dB_Thunder az elménket, mi szerint ez nem olyan nyilvánvaló, mint elsőre hinnénk. Egyenlőre még nem tudok állást foglalni, de várjuk ki a téma végét, amikor is remélhetőleg tisztábban fogunk látni. Egyenlőre az elbizonytalanodók oldalán harcolok. Itt egy logikusnak tűnő állítás, amivel szembe ott van a sok tíz éves gyakorlatom. Most kinek higgyek?

Alkotó
(#) dB_Thunder válasza _Alkotó-bb hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Idézet:
„Akkor ha jól értem, ez nem ennek a tápnak az egyedi hibája, hanem minden olyan "tápegység-rendszerre" igaz, ahol két egyforma modul képezi a felépítést? Csak akkor hiteles az egész, ha az egyik modul a pozitív, a másik pedig a negatív ágban "figyel"?”


Úgy ahogy mondod !
De, hogy ez a hibajelenség a gyakorlatban jelentkezzen arra igen kicsi az esély.
Valószínűleg olvadóbetét is van a labtápokban, és az meg is védi az ilyen szélsőséges helyzetektől.
Ha meg a mérnökök mindent tökéletesen oldanának meg, sosem kellene újat venni semmiből, és felkopna az álluk.

Én nem így gondolkodom, nem is ebből élek. De nem is nagyon kellet még javítani az eddig megépített áramköreimet. ( hibák zömét a mechanikus alkatrészek elhasználódása adta eddig )
(#) sector99 válasza Thomas10100 hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Ez a kapcsolás alkalmas ármgenerátorként való használatra is ?
(#) Thomas10100 válasza _Alkotó-bb hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Ok

Párhuzamosan nem akarom használni csak szimmetrikusként, erősítő teszteléshez.

Meglátjuk ha kész lesz. Köszi!
(#) _Alkotó-bb válasza sector99 hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Szia! Nem tőlem kérdezted, de már én is "láttam" ezt a tápot (ha SPAFi féle rajzról és az én nyáktervemről van szó).
Tökéletes áramgenerátor.
Csak a kellő hűtést kell megoldani, de azt valóban alaposan kell. Több száz wattnyi teljesítményt kell eldisszipálni kritikus esetben.

Alkotó
(#) Electricboy hozzászólása Máj 30, 2009 /
 
Köszönöm a válaszokat. De nekem nem kell más csak egy egyszerű labortáp Nem kell szimmetrikus tápegység, "akár 100volt fölé is tolható ill, az áram több 10 amper is lehet" nekem bőven jó egy 0-24v 0-2.5 A tápegység.
"Már itt kivesézett rádiótechnikás kapcsoláshoz, ami jó pár gyerekbetegségben szenved."Ez érdekelne! Milyen problémákra számíthatok?

A válaszokat köszönöm és elnézést a kései reagálásért!


(#) Pioneer válasza Electricboy hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Kettő komolyabbról tudok.
1. nem tud 24-25V kimenőfeszültség fölé menni.
2. nincs áramgenerátoros üzemmódja.
Viszont én ezt a két hibát kijavítottam, aminek a kapcsolási rajza pár hozzászólással előbb található.
(#) Electricboy hozzászólása Máj 30, 2009 /
 
- De mivel ez 0-24 akkor miért kéne 24 volt felé mennie?
- Az áramgenerátoros üzemmód mire jó (kezdő vagyok még ilyen téren ezért bocs hogy mindenre rákérdezek

Üdv:ELECTRICBOY
(#) Attila86 hozzászólása Máj 30, 2009 /
 
Érdekességképp:

Kirobbanó örömmel jelentem, hogy az én ultrahiperszupermindenttudó tápom olyannyira profi, hogy még a leheletet is érzékeli!
Bővebben: VIDEÓ

Hát egyszerűen fantasztikus... Majd' repdesek az örömtől.
Bár a lehelés úgymond nem igazán tartozik üzemszerű működés keretein belülre, így aztán egyszerűen szemet hunyhatnék a probléma felett. De igencsak zavar hogy még csak ötletem vagy tippem sincs mi okozhatja ezt. Az a legérdekesebb, hogy a hajszárító hője nem váltott ki hasonló hibát. Hihetetlen...
(#) Norberto válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Mert nem is biztos, hogy a hőmérséklet megváltozása okozza a tüneteket. Tudtad például, hogy a lehelet iszonyatosan nagy páratartalmú? Én sokkal inkább erre gyanakodnék, ha a hajszárítóra nem reagál (ami ugye általában száraz levegőt szokott fújni).
(#) Attila86 válasza Norberto hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Hát igen, végül is a páratartalom lehet az egyetlen ésszerű különbség a lehelet és a hajszárító levegője közt. Na de milyen elektronikai alkatrész érzékeny ilyen nagyon a páratartalom változására? Az szerintem nagyon rossz alkatrész lehet. Gondolom elektromechanikai alkatrésznek kell lennie mert pl egy tokozott, hermetikusan lezárt IC-t szerintem marhára nem érdekli a páratartalom.
Szóval elektromechanikai alkatrész egyedül a potméterek és a trimmerek. Na meg maximum a csatlakozók.

Végülis lehet hogy a trimmerek okozzák, mert a panelmérőn megjelenő érték több trimmeren is 'átmegy' mielőtt kiíródik a hétszegmenses kijelzőkre.

A páratartalmat már nem tudom ilyen könnyen változtatni mint a hajszárítóval a hőt. Pedig kíváncsi lennék.
(#) heroldbalu válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Hello
Hát én arra lennék kiváncsi hogyan jöttél erre rá.
"nah kész a tápom mit csináljak vele hmmmm
megvan rálehelek!"
(#) mex válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Biztosan a panelmérők a ludasak? Ha esetleg van hasonló pontosságú műszered ráköthetnéd párhuzamosan a panelmérő bemenetére, és ha azon nincs változás, akkor valóban érzékeny a páratartalomra. Talán segitene a panel lakkozása.
(#) Norberto válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Attól is függ, milyen típusú ellenállásokat használsz a tápban. Azok között is van olyan típus, amely jobban tűri a páratartalom megváltozását, van, amelyik kevésbé. Azt hiszem, a fémréteg ellenállások a legérzéketlenebbek erre a tulajdonságra és a szénrétegek a legérzékenyebbek.
(#) Attila86 válasza heroldbalu hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 

Nem is tudom már, valahogy véletlen. A videón is látszik hogy van egy kis asztali lámpa, azt nyomtam közelebb a táphoz hogy lássak egy alkatrészt. Ezért közelebb is kellett hajolnom. Szóval valahogy így.
(#) Attila86 válasza mex hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Szerintem sem a panelmérők a ludasak, azok csak kijeleznek. A hiba szerintem a panelmérő előtt történik a jellel. Hasonló pontosságú műszerem nincs, de majd azért kitalálok valamit.
A panel lakkozásától borsódzik a hátam. Egyszer próbáltam és teljesen megbolondult tőle a tápegységem (ez még ennek az elődje volt).
(#) Attila86 válasza Norberto hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
0,6W-os 1%-os fémréteg ellenállásokat használtam. Néztem egy adatlapot róluk, de azon még csak említést sem tettek a páratartalomról.
(#) Norberto válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
A magasabb páratartalmat úgy tudod mesterségesen előidézni, hogy megmelegítesz egy füllel rendelkező pohárban vizet, sőt, felforralod, hogy gőzöljön rendesen! Ezt odanyomod a hajszárító mögé közvetlenül, hogy onnan szívja a levegőt a magas gőztartalmú helyről.
(#) huba válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Szerintem a nyák is lehet ludas. Ha megfelelően közel van két vezetősáv a nyákra kicsapódó pára parazita ellenállást tud képezni. Van egy kapcsolásom érintésre kigyúl egy LED, de elég rálehelni, attól is világít. Szerintem a nagy impedanciás részek között érdemes szétnézni.
A lakk segíthet, ellenben annak dielektromos állandója nagyobb így parazita kapacitást képezhet.
(#) dB_Thunder válasza huba hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Én is osztom huba véleményét. A túl nagy impedanciás részek összeszedhetnek ilyen zavarokat.
Nem ismerem a kapcsolási rajzát a tápodnak de én sehova nem tennék gigaohmos nagyságrendbe eső pontokat, vezetősávokat.
(#) nagy hoho válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Helló ! Ha nincs meg a hiba konkrét helye akkor egy szívószállal fújd rá a leheletedet úgy talán könnyebben behatárolható.
Bocs Attila86nak szól a tippem.
(#) Attila86 válasza nagy hoho hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Nem rossz ötlet!
(#) nagy hoho válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Jó az öreg a háznál !
(#) szarka.p hozzászólása Máj 31, 2009 /
 
Helló mindenkinek. Van egy kis gondom. Kerítettem egy gyári labortápot, ház nélkül. Vettem bele 2db pm-435 ös panelműszert. Ha elemröl táplálom működik rendesen. Csináltam nekik külön tápot arról ugrál a mért érték. Mi a hiba?
(#) Norberto válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Sikerült előrébb jutni a problémában? Megvan már a ludas?
(#) szarka.p válasza szarka.p hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
nincs ötlet?
Következő: »»   150 / 842
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem