Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MultiSim - tapasztalatok
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy a multisim 10 szimulációja mennyire megbízható. Ami a szimulációban úgy működik az a valóságban is működni fog? Tehát ha összeraktam egy kapcsolást elkészítem belőle a a nyákot belerakom (forrasztom) az alkatrészeket és ha kizárjuk az emberi tévedést akkor működőképes lesz-e. A multisimben hol találok kódkapcsolót? Köszönöm a válaszokat.
Nem mondható 100%-ra hogy a szimulált kapcsolás a valóságban is pont úgy fog működni mint gépen. Mivel nem tud minden tényezővel kalkulálni, továbbá a valós alkatrészek paramétereiben is vannak szórások. A programot is emberek írták, tehát lehetnek benne hibák. Nagy valószínűség szerint azért működni fog a valóságban is, de biztos kell picit változtatni majd egy két dolgot. Pl 555 időzítésénél ellenállások cseréjével freki behangolása a kívánt értékre, stb. Ezért kísérleti áramköröknél célszerű hagyni lehetőséget a behangolásra. Értem ezalatt pl trimmerek használatát, amit majd a végleges kapcsolásban kicserélünk sima ellenállásokra.
Szia Lidi!
A freki eltérést már "tapasztaltam", mert amit a Topi kalkulátorával számoltam az astabil 555-nél a szimulátorban kb 3* annyi. Ez egy visszaszámláló lenne, ahol nem lényeg a freki, mert a kezdő értéket ennek a függvényében állítom be. Nagyon köszönöm a választ.
Hali!
Azt szeretném kérdezni, hogy multisim 9-ben hogyan lehet a hőmérsékletet szimulálni? Mondjuk a dióda nyitófeszültsége a hőmérséklet függvényében.
Mintha már én is kerestem volna ezt egyszer, de nincs benne ilyen sajnos.
Sziasztok!
Egy L-C emi filtert szimulálok és a bode-diagrammját nézegetem, közös vasmagos induktivitást azaz transzformátort használok (1:1 átétel, ideális trafót) ahol az induktivitást lehet beállítani, a kérdésem az, hogy a program figyelembe veszi-e a tekercsek ellenállását? Idézet: „(1:1 átétel, ideális trafót)” Szerintem ideális elemnél egyetlen szimuláció sem veszi figyelembe!
Köszi!
Az ideális trafónál van olyan, hogy Coefficient of Coupling az milyen csatolás? Valós trafónál ez mennyi lehet?
Azt adja meg, hogy a primer tekercs által létrehozott erővonalak mennyi része halad át a szekunder tekercsen. Ideális esetben ez 1. Valós transzformátornál ez 1 ~ 0 közötti szám.
Igen, azt tudom, hogy ideális esetben 1, csak én ezt hogyan tudom meg egy valós, kézzel fogható trafóról, mert ettől függ, hogy mekkora lesz a rezonanciacsúcs. És ezt szeretném minél kisebb amplitúdóval venni.
Ez jellemzően nagyobb transzformátoroknál és precíz készítésnél 80 – 95% míg közepes méretűeknél 65% - 85% vagy a kisebb trafóknál az 50% - 70%-ot éri csak el.
A trafó valami ilyen szűrő lenne. Van itthon egy két szétszedett szűrőtrafóm, megmértem az ellenállását, olyan 0,3Ω körül van. Kipróbáltam 0,3Ω -al is, de elég magas a rezonanciacsúcs. Az úgy korrekt ha én kötök a trafó tekercseivel sorba egy 50Ω körüli ellenállást? Ez csökkenti a rezonanciafrekvenciát és a rezonanciacsúcsot is, legalábbis a szimuláció szerint.
Hali!
A szimulációs időt, hogy lehet változtatni, valósra állítani?
Lehet gyorsítani a szimulációt a pontosság kárára, de valós időt nem biztos hogy el tudsz érni egy bonyolult áramkörnél. Sokat számol ez azért, erős gép kell hozzá. Simulate / interactive simulation settings / és itt az initial time step -el tudod állítani. Igazából nem értem miért kell neked ez a valós idő, mindenki ezen pörög...
köszi
egy ledes villogónál is sokat kell várni mire felvillan a led.
Sokat ?! Nem kell türelmetlenkedni. Ha meg nem akarsz várni akkor cseréld ki a kondit kisebbre, mondjuk 1/10 -ére.
A kondi csere megvolt. Átállítottam amit írtál - initial time step - és most már egész jó!
![]() Köszi
Lenne egy kérdésem multisim-ben hogyan lehet meg növelni a munkaterületet? A választ előre is köszönöm!
Szia!
Edit/properties workspace fül customnál akkora méretet állítasz amekkorát akarsz.
OK köszi a gyors választ!
![]()
Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem, amit már egyszer itt PCB kérdezett a (#85166) hozzászólásnál, de nem lett megválaszolva. A kérdés a következő. Egy működő tápegység kapcsolását rajzoltam meg Multisim 10-be és szimulációnál az LM324-es bemenetein, kimenetein több kiló és megavoltok jelennek meg. Természetesen a szimulációban nem is azt csinálja amit kell. Van valakinek ötlete miért van ez?
Szia!
Pont ugyanebbe a problémába ütköztem nemrég, szerintem ez bug a szoftverben. Nem is tudtam vele mit kezdeni, inkább használtam helyette virtuális OPA modellt. Ha nagyon fontos az offset, akkor tehetsz valamelyik bemenetére egy feszültség generátort, ezzel modellezve az LM324 offset feszültségét, hasonlóan az offset és Bias árammal, valamint a többi paraméterrel (Pl.: véges bemeneti ellenállás, nem nulla kimeneti ellenállás, stb.), vagy módosíthatod a modellt is az Edit Model funkcióval. Üdv.
Köszönöm a segítséget! Azért egy ilyen programtól elvárná az ember, hogy ilyen durva bug-októl mentes legyen.
Mondok neked durvább hibát is! Ideális transzformátor DC-vel olyan szépen transzformált mint a huzat
![]() Nekem annyira nem is tetszik már ez a szimulátor, sokszor elég fura dolgokat művel. Üdv.
Ezek szerintem nem a program hibái elsősorban, hanem inkább a modelleké amivel dolgozik. Azért mondtam hogy ki kell próbálni pl LM324 nél másik modellt. Úgy emlékszem van egy pár. A kV-os kimenet, pedig szerintem akkor van, ha nincs visszacsatolás, és a modell valószínűleg nem tud ezzel mit kezdeni, végtelen erősítés eredménye lehet ez.
Már többel is próbáltam, ezidáig a TL sorozat jött be, de az sem 100%-os. Az ideális OPA-nál is ugyan azokat a baromságokat csinálta. Azt hiszem maradok a Tina-nál.
Való igaz, a hiba a modellekben van, na de mit ér egy szimulátor hibás modellekkel? Akkor megérteném a kV- os kimenetet, ha ideális erősítő lenne, na de az LM324 csak nagy vonalakban közelíti az ideálisat, ennél a problémánál leginkább a tápfeszültség által határolt kivezérelhetőségre gondolok.
Summa summarum, körültekintően kell használni a szimulátort az ilyesfajta hibák elkerülése végett. Üdv.
Egy szűrő áramkört tesztelgetek és a bode diagrammját nézem, az a bajom, hogy ha potit tekerek vagy kapcsolót kapcsolok akkor le kell állítanom és újraindítanom a szimulációt, hogy frissítse a bode-t. Ezt nem lehet valahogy beállítani, hogy ne kelljen?
Szia!
Azt nem írtad, hogy milyen verziójú a Multisimed. Nekem a 10- es van meg, úgyhogy az elmondottak arra érvényesek. A Simulate/Instruments menüben található egy Bode- plotter nevezetű eszköz. Ezt kell használni. Bekötése a következő: az IN bemenetre kell kötni a szűrő bemenetét, az OUT- ra meg a szűrő kimenetét. Nagyjából ennyi. Üdv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |