Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Írtam, h. mindegy. A monacor adatlapjainak nem lehet hinni, a Visaton meg eleve elég gyenge produktum.
Szia! én elkészitettem a needlét,(az egyút hive vagyok),a doboz nemvalami szépre sikerült,viszont a hangja.....munkatársamtólmegkérdeztem szereti-e az operát,azt mondta nem,én mégis betettem Roger Waters Cia-ra cimű mesterművét,kolléga csak fülelt,és megszerette ezt a zenét.A lánc:Harman/Kardon cd játékos,saját KT88-as csöves erőlködő,kábelek cat7
.Most a drivereket(tangBand)kiszedtem,de ha összerakod szivesen odaadom meghalgatni,az illesztő is megvan...üdv
Az a rajz eleve hasraütésszerűen készült, semmi tervezés nincs mögötte, szóval kb. teljesen mindegy, mit és merre változtat rajta.
Az elktrodinamikus hangszóróknak "teljesítményne" nem nagyon van, legfeljebb terhelhetőségüket szoktuk mérni, de annak meg nem sok köze van a dobozfalak vastagságához. Az oldallapok saját rezonanciái okozzák majd a legkevesebb gondot ebben az esetben. Valódi Egy út ritkán létezik, mert a szélessávú hangszórók is 130mm fölött mind többutasok mechanikailag, így igazából mindegy, hogy egy vagy három hangszóró van, nem ez a lényeg, mindkettőt meg lehet csinálni jól is és rosszul is. Persze egy háromutasnál nagyobb az esélye, hogy te rontsd el, szélessávnál viszont kénytelen vagy a hangszóró beépített hibáit hallgatni, és semmit nem tehetsz ellenük.
Biztos szereti a táguló TL-nél mélytartományban kialakuló csillapíthatalan rezonanciasorozatokat hallgatni. Enyivel UFO leszállópályát is költöztethetne a nappaliba a jobb zenehallgatás érdekében.
Idézet: „az egyút hive vagyok” A hangsugárzóépítés nem hit kérdése. Esetleg azoknál, akik a netről vadászott tervezésmentes dobozokat építik után... Mint pl. Needle és társai.
biztosan már több ilyen egyutas dobozt halgattál,azért tudod hogy hogyan szólnak ezek,én jelenleg egy conus essence replikát halgatok,ezt is én készitettem,és szerintem e mögött van valami tervező is(E.Jordan),és bátran megmutatom bárkinek,meghalgathatod Te is,nem tuctuc zenét halgatok,a fülem sem rossz kb 40 éve zenélek.és ne feledd a legjobb műszer a hallgató füle...
Nevegyük már el agy kezdő kedvét,ez nem válasz,hogy mindegy,fejtsük ki miért,vga ajánljunk neki mást,egy kezdő,vagy 1 hangfalas,aki nemérthozzá nemfog neki tervezni,és megfelelő műszerek,progik nélkül ,esetleg süketszoba nélkül tákolni valamit,és mindenkire ráerőltetni,hogy ez az isten hangja ez jólszól,hanem a legjobban....segits,segitsünk,és ,ha neki ez szimpatikus akkor a kivitelezésben is ,körüljárni,milyen zenét halgat,mik a lehetőségei,mennyit szán rá...vagy tervezz neki eggyet,segits!És ne káromold a gyártókat, megvan mindnek a helye hol mire lehet használni
Van amit például semmire.
egy épeszű embernek nem az a hangszórókkal szemben támasztott egyetlen követelménye, hogy ne legyen szakadt a lengőcséve, és szóljon. Neked pedig úgy látom nehezedre esik az olvasott mondatok értelmezése. Kifejtettem, miért mindegy, alapból hibás a doboz, az egyik hangszóró forgalmazójában nem lehet bízni, ez a Monacor (az oka is ismert, ugyanazt csinálja, mint a SAL, csak sokkal nagyobb méretekben), a másiknak meg ugyan csak 15-20% körüli a gyártási szórása átlagban, de az FRS 8 alapból annyira gyenge, hogy én alig merem hangszórónak is nevezni.
Elég ránézni. Ugyanis nem a füled és a hallásod szabja meg a hullámfront terjedését a dobozon belül. Ennek a hallgató fülétől független szabályrenszere van. Szóval nem kívánom meghallgatni.
Idézet: „kb 40 éve zenélek.és ne feledd a legjobb műszer a hallgató füle...” Biztos hitelesítik is a mérésügyiek havonta. Vagy nem? A zenélésnek mégis mi köze a hangsugárzótervezéshez? Attól hogy én pl. leütök a zongorán egy Cm7-et, még nem fogok érteni a hangszórókhoz, dobozméretezéshez, stb.
úgylátom nagytudású vagy,alapits céget,és gyárts nekünk barkácsolóknak valamit(meghalgatnám amit Te készitettél :yes: )
Hát igen van aki ránézésre is tud tesztelni
semmi köze a tervezéshez,arra vannak nagyobb tudású emberek,de engem nem érdekelnek a diagrammok,meg freki menetek,meghalgatom,és ha tetszik,megcsinálom,és vagy sikerül vagy nem,az nem bűn ha valaki más szellemi termékét megvalósitja,vannak tervezők,és kivitelezők tervezz eggyet,megcsinálom! azért ha olyan sz... lenne az a conus nem lenne 1 milka az ára...
Azt hidtem hogy ez egy normalis forum normalis emberekkel(Tisztelet a kivetelnek). Bocsas meg pl13 hogy kerdest tettem fel neked es koszonom a valaszokat,nagyon "sokra" megyek vele.
Sziasztok
Nem tudom, nekem nem okoz gondot válaszolni, de ha neked probléma hogy leírtam az igazat, akkor minek kérdeztél?
Ha ránézésre választasz egy dobozt, azért, mert "megfog" utána már mindegy, hogyan lépsz tovább.
Tesztelni nem, azt meghagyom az újságíróknak, akik később majd rásütik hogy ezt a hangsugárzót jazzre, azt rockra, stb.
Idézet: „de engem nem érdekelnek” Amik téged nem érdekelnek, azokat hallod vissza zenehallgatás közben. Idézet: „valaki más szellemi termékét megvalósitja” Én csak azt kérdezem, hol itt a szellemi termék? Mert a neten keringő rajzok közül az utóbbi 5 évben nem sok olyat láttam, amelyiknek a tervezője értené is a doboz működését. Idézet: „azért ha olyan sz... lenne az a conus nem lenne 1 milka az ára...” Miért ne? Az ár és minőség között ma már semmiféle összefüggés nincs.
Én is ezt hittem,bocsánatot kérek a nagytudású "kolléga " helyett is,de engem nyugodtan zaklathatsz,ha tervezésben nem is,de kivitelezésben tudok segiteni,sajnos,"tervező,konstruktőr,elméleti szakember?" Barátunktól semmi jót nemvárhatunk.Igen vanmég egy-két fórum ahol előfordulnak ilyen nagy arcok,és amikor rákérdez az ember,hogy ugyan mutasson már valamit,nézzük halgassuk meg....elmarad a válasz.Én bátran odaadom az én tákolmányom,és emelt fővel viselem a kritikát.Ja és én magam elnézést kérek tanult fórumlakó barátunktól,hogy zaklatni merészeltem ,és nemértettem egyet vele,és attól,hogy én az "egyút "hive vagyok,nem szoktam a többutas kollégákat lehordani,és hallgattam sokáig ilyen falakat is,de.......
az a Te igazad,hallgasson meg több igazságot is,de valóban azt a falat ne épitsemeg,no itt közös nevezőn vagyunk,kedves barátom
A megszólítás hibádzik, a barát nálam máshol kezdődik, többnyire nem eufemizmusként használom a szót.
Mi nem tudjuk a nagy egyetemes igazságot, nekünk csak véleményeink vannak. De léteznek tények, ilyen tény, hogy ezek a dobozoktervek hibáktól hemzsegnek, tény, hogy a hangszóróforgalmazók többsége nem azt árulja amit elhitet a vásárlóival, az is tény, hogy az FRS 8 jóval többe kerül, mint a valós használati értéke. Ezekkel sajnos nem lehet vitatkozni, és kettőnk közül én bizonyítani is tudom bármikor amit leírtam, neked viszont semmi kézzel fogható érved nincs.
Pro primo, nem vagyok nagytudású, az én tudásom kb. a jobb elektrodinamikus hangszórók hatásfokát közelíti, az 1%-ot. És kikérem magamnak az ilyen gúnyolódást.
Pro secundo, egyikőtök sem zaklatott, de nehezen viselem az ilyen hozzáálást pont egy "hobbielektronika" nevezetű fórumon. Nem tudom mire büszke az, aki egy hangsugárzó megépítését asztalosmunkává silánytja, és ész nélkül találomra épít meg innen-onnan levadászott terveket, "egyszer egyik majd csak jó lesz" alapon. Ha mégsem jó, meg majd segít rajtunk a HIT. És ráadásul még próbálja helyesnek, illetve követendőnek beállítani ezt a példát. Hát közlöm veled: hogy nem az. Idézet: pedig, ahogy már írtam, eleve nem létezik, szóval nem lehetsz a híve, de ha az is lennél, hitre alapozva nem lehet hangsugárzót építeni. Amikor az elvakult hittel eleve kizárod a megismerés lehetőségét is, akkor követed el a legnagyobb hibát.„"egyút "” Ez nem vallási kérdés, nicsenek egyutas és többutas szerzetesrendek, szekták, ellenben a hangsugárzók mindenféle változatánál léteznek követelmények, amik nagyjából egységesek, és a megvalósítás módszere is elég hasonló mindegyiknél. A hangsugárzóépítés is egy jól leírható-megtanulató rendszeren alapul, és az alapszabályokon itt sem lehet átlépni. Főleg nem büntetés nélkül. Persze tényleg vannak különbségek is, egy háromutas hangsugárzó megépítése pl. sokkal összetettebb feladat nagyobb felkészültséget kíván, mint a szélessáv. Az olyanoknak való, akik nem tudnak váltót tervezni. Idézet: „"Barátunktól semmi jót nemvárhatunk.Igen vanmég egy-két fórum ahol előfordulnak ilyen nagy arcok,és amikor rákérdez az ember,hogy ugyan mutasson már valamit,nézzük halgassuk meg....elmarad a válasz."” Ezt mégis honnan tudod? Amikor vki homályosan lát, nem az a segítség, ha rózsaszín szemüveget tartasz elé, hanem az, ha megtörlöd az üveget, hogy kilásson rajta. És mi derül ki abból, ha bepakolok egy-két vagy netán kétszáz (mert van annyi) képet az eddig elkészült munkáimról? Semmi. Nem képekre szoktam élvezni. A meghallgatás sem mindenható dolog, ahogy korábban írtam, amíg nem hitelesítik a füled nagyon becsapós lehet, legfeljebb csak nagyon durva, felszínes következtetéseket tudsz levonni belőle, egy gyors sietős meghallgatás, úgymond "Teszt" pedig semmi lényegeset nem árul el az adott hangsugárzó képességeiről. Idézet: „ha tervezésben nem is,de kivitelezésben tudok” A lapok összeragasztására gondolsz?
igazad van,biztos hibáktól hemzsegnek,de tervezett már bárki tökéletes hangfalat,valóban a needle is valami kompromisszum lehet,frs-8 vagy tang-band w371,...a két hangszóró nem azonos katagória,mégis ajánlja hozzá.Valamint elnézést a hangnemért ,de talán Neked is épitően kellene hozzáállnod,és még mindig azt mondom,hogy a meghalgatás mondja ki a végső itéletet,és valóban nincs hitelesitve a fülem,de nemis kell,mert ha falat választok,előtte meghalgatom.ám ez sem biztositék arra,hogy otthon nálam ugyanúgyszól,mint a bemutató teremben,vagy Nálad,másnál.Ez függ a rendszertől is(szerintem),mert minden hanglánc minőségét a leggyengéb láncszem határozza meg.Valóban az összeragasztásban tudok segiteni,de azt hiszem a kolléga asztalos,tehát nem kellneki segiteni,habár....ez nem egy sima bútor összerakás.De még mindig kérem tervezz egy falat,én elkészitem .Az erősitő :Sign 300B 12w 5ohm 60/100w elég lehet,3 utast is szivesen....
Szia, klemo86!
Megmondanád a hangszórók gyártóját és típusát? Ugyanis én is gondolkodom egy subláda építésén, de még nem találtam megfelelő hangszórót. 15"-osat szeretnék hasonló paraméterekkel a tiédhez...
Ez érdekelne engem is! Bár az a 101dB-es hangnyomás elég hihetetlennek hangzik, de az egész hangszóró elég rendhagyó, úgyhogy nem lehetetlen!
Meg még egy kérdés: Honnét szerezte, és mennyiért!
Az érzékenység mindig a mélyátvitel rovására megy, szóval ha tányleg 101@1W akkor 60Hz körül van az alsó határfreki.
Félreértesz. Nem a kiküszöbölhetetlen "hibákra" vagyis minden rendszerre jellemző sajátosságokra gondolok. Nem is olyan "hibákra", amiket eszközként használunk, és azért követünk el, hogy cserébe egyéb pozitív tulajdonságokat erősítsünk, aminek esetleg rendszerben gondolkodva a negatív hatásai el is tűnnek.
Nem ilyenekre gondoltam. Ez más kategória. Én a megelőzhető, és egyértelműen újabb hátulütők nélkül megszüntethető problémákról írtam csak. Ezeknek meg semmi köze a kompromisszumhoz. Persze a tökéletességhez sincs, csak egy minimum alapszintet jelentene az eltüntetésük. De amíg ez sincs meg, addig fölösleges a nagy szavakkal dobálózni. Meghallgatod, de bármilyen következtetést csak hosszútávon az adott rendszerrel együtt élve lehet levonni. Idézet: „minden hanglánc minőségét a leggyengéb láncszem határozza meg.” Nem hiszem, inkább az elemek összessége. Ha rendszerben gondolkodsz, egyben kell nézned az egészet, nem lehet feldarabolni. Az a tervezz nekem egy "falat" dolog nem úgy működik, ahogy képzeled, hogy leülök számolok 10 napot és kész. Akkor tudok tervezni, ha én elkészítem előbb, együtt élek vele hónapokig, közben alakítom, míg el nem éri a közel végleges állapotát. Amikor késznek nyilvánítottam, akkor lehet másolni, szolgaian, utolsó csavarig, mindent ugyanúgy. Egy három hangszórós hangsugárzónál ez az idő akár egy év is lehet. Már csak ezért sem tervezek háromutasat. De ha lesz valami más másolható, akkor majd szólok. ui: ettől konstruktívabb ebben az esetben nem nagyon tudok lenni, legfeljebb azt írhatom le, hol vannak hibák az adott tervben, a megoldásuk viszont nem megy távgyógyítással, ahhoz hogy pl. megkeressem egy táguló TL rezonanciáit, és csillapítsam azokat nagyon ott kell lennem fizikailag is, mivel egy napokig tartó méréssorozatról van szó..
Akkor nincs tökéletes mélynyomó? Ami 100dB körüli érzékenységgel bír, és 20Hz körüli az alsó határfrekije?
Miért ne lenne? A jól méretezett basszustölcsérek is tudják. Pl a Big Gun.
tudnál mutatni egy Link-et? Érdekel, hogy hogy néz ki!
Üdvözletem!
Remélem nem gond,hogy csak 22 Hz. Üdv a társaságnak Elméletileg a 18S kit pedig 34Hz
Szia pl13 bocs hogy elobb ugy lehurrogtam a fejedet de hat nem esett jol hogy nem kapok epkezlab valaszt.Megepitettem a needle "testveret" a Stick-et 16-os SAL hangszoroval kicsit felnagyitottam nagyjabol akkorara hogy a terfogata ehhez a hangszorohoz ajanlott SAL os tervben talalhato doboz terfogataval megegyezo.Nekem tetszenek a melyei nem kopogossak nem olyan "subwoofer" hangu olyan lagy.Szoval lehet hogy te azt mondod hogy rossz a doboz stb. de paran akik megepitettek azoknak tetszet es csak jo velemenyeket hallottam rolla.Biztos igaz amit mondasz en nem ertek hozza annyira.Csak azt akarom ezzel mondani hogy Meg fogom epitteni es szeretnem ha segittenel nekem bele hangszorot valasztani(gondolom te tudod hogy melyik gyarto jobb melyiknek jobbak a parameterei stb).
Koszi;Szia
Ezek vannak róla. Eredetileg egy régebbi rádiótechnikában jelent meg a leírása.
Ha jól tudom Watt meg is építette. |
Bejelentkezés
Hirdetés |