Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Bocsi nem kettő hanem 1 T re szavazok.eliírtam
Nem kicsi kimenőnek az SM65-ös?Ha jól emlékszem még 5cm2 sincs.
SM65 5,3 cm2 (46W) , de hiperszil , ami növeli a benne lévő vas menyiségét .
Az 5,3 is kevés szerintem, nem tudom, érdemes-e ekkora vasra kimenőt tekerni.A PCL86 rádió kimenőim kb ekkorák.
Tiszteltem a mestereknek ! Én egy elektroncsöves rádiót szeretnék építeni A kérdésem a következő : Kb mennyibe kerülne ha boltba kéne megvenni a cuccot és valami rajz, leírás is kéne hozzá ha van valakinek. A válaszokat köszönöm és további jó munkát , fórasztást
![]() ![]()
Na, akkor az én kimenőim túl vannak méretezve. Az egyik 6,75cm2, a másik 6,9cm2.
Icbm: AM, vagy FM? Csak tuner, vagy erősítő is? Tranyósat már építettél? Csőkészleted? Elég nehéz ügy ám egy jó csöves tuner. Főleg FM! Am-nek egy raz, Minerva rádióé.
Szerintem is jobb lenne egy nagyobb vas, főleg ha mély hangokat is szeretnénk hallgatni.
Én egy SM85A -t választanék (de min, egy SM74) . Ebbe nem kell olyan őrült nagy menetszámokat beletekerni, Kisebb rézveszteség, kisebb szórt kapacitás. Pl. nem véletlen, hogy az Eag a komolyabb EL84 PP-hez 16 cm2-es vastat használt, kb, 1800 menetes primerrel megoldották. Az SM65-ből meg csinálnék egy fojtótekercset ![]()
Üdv! Fojtó trafó kapcsán, ami E-I 84 ből készül ( 8cm2) jól számolom hogy 5H induktivitáshoz kb. 3000 menet kell ?
Az EAG-nál még nem spóroltak. Nem mint most, 1-2 HF erősítőben.
Köszönöm a választ és a rajzot
![]() ![]()
Hát én sajnos nem értek hozzá, de az függ az alkalmazott légrés nagyságától is.
Meg abban sem vagyok biztos, hogy 3000 menet belefér legalább 0.35-ös huzalból. Mekkora kapacitások lesznek benne? Mert ha telepakolod kondival, akkor szerintem elég 1-2 H is. Az OPT_DA progi szerint 0,5-ös légréssel 3000 menet kb 13 H
Szia!
Szerintem ne ilyen túlbonyolított cuccot építs, beszerezhetetlen csövekkel, hanem mondjuk egy jóval egyszerűbb Orion, vagy VTRGy (videoton) készüléket. Vagy építs először csupán egy triódával egy audion demodulált vevőt. ![]()
Köszönöm Mayky, az lett volna a következő kérdésem, hogy a cséve 4,7cm2, a 3000 menet kb.3,1 cm2. Szerinted belefér? Neked a kisujjadba van a trafótekerés.Én ezzel próbáltam számolgatni.
Képfájl feltöltésénél legyél szíves, állítsd át a méretezés lehetőségét, különben összenyomja a rendszer a képet!
Hát egyáltalán nincs a kisujjamban semmi
![]() Én úgy szoktam számolni, hogy egy sorba mennyi fér el és, hogy az egész hány sorban fér el. és ez milyen vastag lesz, soronként + 0,05-0,1 mm, mivel nem tudsz annyira halálpontosra tekerni, hogy csak a huzal vastagságot vedd figyelembe. Milyen széles és magas a cséve belül? menet menet mellé tekered, szigetelsz rétegenként, (nem az átütés miatt hanem, hogy valamivel kisebb legyen a szórt kapacitás) ?? Milyen vastag huzalt tekersz. Impregnálod? Ha "vadul" tekered akkor biztos, hogy kevesebb fér el és nem is lesz 2 1forma tekercsed.
Ez a cikk engem is érdekelne, nem tudod valahogy olvashatóbban feltenni ?
Üdv! El vagyok veszve mostanában.Tudod,a munka... Senki nem járt Vásárhelyen? (rajtam kívül...)
Nem kell bocsánatot kérned
![]()
Egyébként ITT található egy egyszerű induktivitás mérési módszer.
A cséve 39 mm. széles és 12 mm. magas. Menet menet mellé tekerem.Szigetelni nem terveztem a sorokat. A drót kb. 0.36 tolómérővel mérve. Tekerés közbe lehet hogy Akrilan lakkal befujom a sorokat. De most elbizonytalanodtam a progid miatt, ami 13H-t számolt, 5 nél többet nem szeretnék, és most nem tudom melyik áll közelebb a valósághoz.
Nem igazán fontos, hogy 70 Hz alatt is jó legyen a frekvenciamenet, szóval elég ez a vas ! A Marshall 20/20 dual mono végfoka, két EL84-hez 3,9 cm2-es (brutto!) vasat használ kimenőnek, és az egész végfok egy 1U magas rackdobozban van ( aminek a belső magassága 40 mm ) persze nem tud oldalanként 20 Wattot, az csak parasztvakítás
![]()
Hát a progi kimenő tervező, de számol primer induktivitást, én ezt használtam fel fojtó méretezésre.
OPT_DA Tolómérővel úgy mértél, hogy egy fúrószárra feltekertél 10-20 menetet és megmérted és visszaosztottad 10-20-al. (a kezdetet nem belemérve, mert ugye ahol éppen megvan a 10 menet ott 11 huzal van egymás melett)
Lehet
![]() Ha nincs szórt kapacitása, akkor miért tekered vadul ? A vadul tekerésének épp az a lényege, hogy ezt a kapacitást csökkentsd, nem ?
Minden induktivitásnak (tekercsnek) van szórt kapacitása
![]() ![]()
Egyszerűen csak egy darab drótot mértem,de majd kipróbálom többel, úgy biztos pontosabb.
„A cséve 39 mm. széles és 12 mm. Magas”
0,36-al számolva, ami ugye egyszeres szig. vezeték esetén 0,33 218 mA –t (2,55 A/mm2) bír, jobb lenne 0,4-ből tekerni, amiből a kimenő is van. Egy sorban 105 menet fér el (38/0,36) 3000 menet 29 sorban fér el ( 3000/105=28.5) 29 sor kb 11,6 mm.(29x0,4) Szóval szűken, de belefér, de azt már az első sornál látni fogod, ha nem fér el 105 menet akkor gond lehet ![]() javítsatok, ha valamit nem jól számoltam, de az elv az talán érthető. ![]()
Köszönöm Mayky, akkor tulajdonképp tele tekerem a csévét,aztán ha esetleg nem 3000 lesz csak 2800 nem tragédia.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |