Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   586 / 2208
(#) fleta válasza fleta hozzászólására (») Jún 1, 2009
Bocsi nem kettő hanem 1 T re szavazok.eliírtam
(#) Mate78 válasza kocos hozzászólására (») Jún 1, 2009
Nem kicsi kimenőnek az SM65-ös?Ha jól emlékszem még 5cm2 sincs.
(#) CHZ válasza Mate78 hozzászólására (») Jún 1, 2009
SM65 5,3 cm2 (46W) , de hiperszil , ami növeli a benne lévő vas menyiségét .
(#) Mate78 válasza CHZ hozzászólására (») Jún 1, 2009
Az 5,3 is kevés szerintem, nem tudom, érdemes-e ekkora vasra kimenőt tekerni.A PCL86 rádió kimenőim kb ekkorák.
(#) icbm hozzászólása Jún 1, 2009
Tiszteltem a mestereknek ! Én egy elektroncsöves rádiót szeretnék építeni A kérdésem a következő : Kb mennyibe kerülne ha boltba kéne megvenni a cuccot és valami rajz, leírás is kéne hozzá ha van valakinek. A válaszokat köszönöm és további jó munkát , fórasztást
(#) mark.budai válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 1, 2009
Na, akkor az én kimenőim túl vannak méretezve. Az egyik 6,75cm2, a másik 6,9cm2.

Icbm: AM, vagy FM? Csak tuner, vagy erősítő is? Tranyósat már építettél? Csőkészleted? Elég nehéz ügy ám egy jó csöves tuner. Főleg FM! Am-nek egy raz, Minerva rádióé.
(#) mayky válasza Mate78 hozzászólására (») Jún 1, 2009
Szerintem is jobb lenne egy nagyobb vas, főleg ha mély hangokat is szeretnénk hallgatni.
Én egy SM85A -t választanék (de min, egy SM74) . Ebbe nem kell olyan őrült nagy menetszámokat beletekerni, Kisebb rézveszteség, kisebb szórt kapacitás.
Pl. nem véletlen, hogy az Eag a komolyabb EL84 PP-hez 16 cm2-es vastat használt, kb, 1800 menetes primerrel megoldották.
Az SM65-ből meg csinálnék egy fojtótekercset
(#) Robid hozzászólása Jún 1, 2009
Üdv! Fojtó trafó kapcsán, ami E-I 84 ből készül ( 8cm2) jól számolom hogy 5H induktivitáshoz kb. 3000 menet kell ?
(#) mark.budai válasza mayky hozzászólására (») Jún 1, 2009
Az EAG-nál még nem spóroltak. Nem mint most, 1-2 HF erősítőben.
(#) icbm válasza mark.budai hozzászólására (») Jún 1, 2009
Köszönöm a választ és a rajzot Nos jó lenne ha tudna fm + am ot is tudna de megelégednék egyenlőre az am-mal is . Kisseb tranyósokat már építettem de a csővel még nem . Ez sajnos tényleg nehéznek tűnik De azért köszi .
(#) mayky válasza Robid hozzászólására (») Jún 1, 2009
Hát én sajnos nem értek hozzá, de az függ az alkalmazott légrés nagyságától is.
Meg abban sem vagyok biztos, hogy 3000 menet belefér legalább 0.35-ös huzalból.
Mekkora kapacitások lesznek benne? Mert ha telepakolod kondival, akkor szerintem elég 1-2 H is.

Az OPT_DA progi szerint 0,5-ös légréssel 3000 menet kb 13 H
(#) burgdavid válasza icbm hozzászólására (») Jún 1, 2009
Szia!
Szerintem ne ilyen túlbonyolított cuccot építs, beszerezhetetlen csövekkel, hanem mondjuk egy jóval egyszerűbb Orion, vagy VTRGy (videoton) készüléket.
Vagy építs először csupán egy triódával egy audion demodulált vevőt.
(#) Robid válasza mayky hozzászólására (») Jún 1, 2009
Köszönöm Mayky, az lett volna a következő kérdésem, hogy a cséve 4,7cm2, a 3000 menet kb.3,1 cm2. Szerinted belefér? Neked a kisujjadba van a trafótekerés.Én ezzel próbáltam számolgatni.
(#) Moderátor hozzászólása Robid hozzászólására (») Jún 1, 2009
Képfájl feltöltésénél legyél szíves, állítsd át a méretezés lehetőségét, különben összenyomja a rendszer a képet!
Hát egyáltalán nincs a kisujjamban semmi

Én úgy szoktam számolni, hogy egy sorba mennyi fér el és, hogy az egész hány sorban fér el. és ez milyen vastag lesz, soronként + 0,05-0,1 mm, mivel nem tudsz annyira halálpontosra tekerni, hogy csak a huzal vastagságot vedd figyelembe.
Milyen széles és magas a cséve belül? menet menet mellé tekered, szigetelsz rétegenként, (nem az átütés miatt hanem, hogy valamivel kisebb legyen a szórt kapacitás) ??

Milyen vastag huzalt tekersz. Impregnálod?

Ha "vadul" tekered akkor biztos, hogy kevesebb fér el és nem is lesz 2 1forma tekercsed.
(#) Robid válasza (») Jún 1, 2009
Bocsánat.
Ez a cikk engem is érdekelne, nem tudod valahogy olvashatóbban feltenni ?
(#) ngyzoli válasza kocos hozzászólására (») Jún 1, 2009
Üdv! El vagyok veszve mostanában.Tudod,a munka... Senki nem járt Vásárhelyen? (rajtam kívül...)
(#) Moderátor hozzászólása Robid hozzászólására (») Jún 1, 2009
Nem kell bocsánatot kérned , csupán szóltam, hogy legközelebbi feltöltésnél erre is ügyelni szükséges.
Egyébként ITT található egy egyszerű induktivitás mérési módszer.
A cséve 39 mm. széles és 12 mm. magas. Menet menet mellé tekerem.Szigetelni nem terveztem a sorokat. A drót kb. 0.36 tolómérővel mérve. Tekerés közbe lehet hogy Akrilan lakkal befujom a sorokat. De most elbizonytalanodtam a progid miatt, ami 13H-t számolt, 5 nél többet nem szeretnék, és most nem tudom melyik áll közelebb a valósághoz.
(#) kocos válasza Mate78 hozzászólására (») Jún 1, 2009
Nem igazán fontos, hogy 70 Hz alatt is jó legyen a frekvenciamenet, szóval elég ez a vas ! A Marshall 20/20 dual mono végfoka, két EL84-hez 3,9 cm2-es (brutto!) vasat használ kimenőnek, és az egész végfok egy 1U magas rackdobozban van ( aminek a belső magassága 40 mm ) persze nem tud oldalanként 20 Wattot, az csak parasztvakítás
Hát a progi kimenő tervező, de számol primer induktivitást, én ezt használtam fel fojtó méretezésre.

OPT_DA

Tolómérővel úgy mértél, hogy egy fúrószárra feltekertél 10-20 menetet és megmérted és visszaosztottad 10-20-al. (a kezdetet nem belemérve, mert ugye ahol éppen megvan a 10 menet ott 11 huzal van egymás melett)
(#) mayky válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 1, 2009
Lehet

Ha nincs szórt kapacitása, akkor miért tekered vadul ?
A vadul tekerésének épp az a lényege, hogy ezt a kapacitást csökkentsd, nem ?
(#) kocos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 1, 2009
Minden induktivitásnak (tekercsnek) van szórt kapacitása Amúgy gyári fojtókban én sem láttam sorszigetelést. Én olyan 3-4 soronként szoktam, de csak azért, hogy ne "vesszek el"
Talán most sikerül.
Egyszerűen csak egy darab drótot mértem,de majd kipróbálom többel, úgy biztos pontosabb.
„A cséve 39 mm. széles és 12 mm. Magas”

0,36-al számolva, ami ugye egyszeres szig. vezeték esetén 0,33 218 mA –t (2,55 A/mm2) bír, jobb lenne 0,4-ből tekerni, amiből a kimenő is van.

Egy sorban 105 menet fér el (38/0,36)
3000 menet 29 sorban fér el ( 3000/105=28.5)
29 sor kb 11,6 mm.(29x0,4)
Szóval szűken, de belefér, de azt már az első sornál látni fogod, ha nem fér el 105 menet akkor gond lehet

javítsatok, ha valamit nem jól számoltam, de az elv az talán érthető.
Köszönöm Mayky, akkor tulajdonképp tele tekerem a csévét,aztán ha esetleg nem 3000 lesz csak 2800 nem tragédia.
Persze nem gond. Én csak a vezetéket tartom vékonynak a 200 mA-hez. Egy kicsit jobb lenne valamivel túlméretezni.
Következő: »»   586 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem