Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Lapozás: OK   35 / 194
(#) Bassmester válasza anonym1s hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /
 
Tetszik ez a relé
Honnan rendelted és mennyiért? Én eddig Schrack és Omron tipusokat használtam, ilyet és hasonlókat.
(#) anonym1s válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /
 
Mi tetszik benne? Szamomra ugyanolyan mint amit te linkeltel csak mas a szine
Egyebkent ITT vettem de nem ajanlom ezt a kocsogot. En harmat rendeltem es kettot kaptam, azota irom az email-eket de semmi valasz. Ha megis vennel tole, akkor paypallal fizess, ugy legalabb visszakapod a penzed ha nem kapod meg a cuccot.
(#) Alkotó válasza anonym1s hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /
 
Vársz még tőlem valamilyen közreműködést? Amit gondoltam, azt lerajzoltam, szerintem ide egy két morzés relé kell (bal+jobb csatorna). Ha a tiéd nem ilyen, akkor az kínos.
Alkotó
(#) anonym1s válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /
 
Tudom, es koszonom! Az majd jo lesz a sztereo erositohoz a masik fajta relevel, de most ezzel a relevel kellene megoldanom egy hazimozi melynyomojanak a vedelmet, ami ugye nem ket hangszorobol all hanem csak egybol, es ahhoz allitolag eleg ez a rele is.
(#) Alkotó válasza anonym1s hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Elég, és a nyák is jó hozzá.
Alkotó
(#) anonym1s válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Oke, akkor kossz megegyszer
Hetvegen ugy nez ki lesz idom, akkor hozza is kezdek.
(#) Máté24 hozzászólása Máj 5, 2009 /
 
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni tőletek hogy van egy hangfalvédelmem beszeretném kötni kell neki a trafóról 35 volt és még kell neki 12volt azt honnan érdemes leszedni mert a trafómon nincs külön tápegység kell neki vagy ahol mérek 12 voltot a végfokon onnan is jó?
Előre is köszi a segítséget!
(#) proli007 válasza Máté24 hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Hello!
A végfok feszültségeit, nem érdemes közösíteni egy relét tartalmazó áramkörrel. Kivétel, ha ez közvetlen a pufferkondi. Azt meg hogy gondoltad, hogy valahol találsz 12V-ot a végfokba, akkor oda kötöd a védelem tápját? Elég perverz elgondolás.. :yes:
üdv! proli007
(#) vendelkiraly hozzászólása Máj 13, 2009 /
 
Sziasztok!

Pár dolgot kijavítottam, illetve konkretizáltam az IC-s védelemmel kapcsolatban. Az áramkör kapott egy LED kijelzős bővítést is, így már ennek a kritériumnak is megfelel. Folyamatban van még az ármvédelemmel való bővítés, ugyanis ezt a funkciót is szépen tudja az IC, tettem pár kísérletet ennek érdekében. A DC védelemmel is kísérleteztem és ott is jó tapasztalatokat gyűjtöttem. Majd ha véglegesítve lesz az áramvédelem is, azt is felteszem.
A pdf-ben található "alap" védelem nyáktervét megépítették, és működőképes. Az utolsó oldalon szereplő LED-es bővítéshez tartozó nyákterv, csak terv, azt még senki sem készítette el, így nem tudom, hogy jó-e, de remélem, hogy valaki megépíti és megrősít a működőképességéről!
(#) ABU hozzászólása Máj 23, 2009 /
 
Sziasztok!

Egy kis kiegészítés dbase hangfalvédő erősítőkhöz c. cikkéhez.

Az ötlet nem az enyém, a Rádiótechnika 92/2 591. oldalán leközölt kapcsolásból lett átemelve egy részlet. Az ott lévő áramkört kb. 5 éve használom, egyszer már bizonyított is.

A lényeg, hogy egy tranzisztor figyeli a váltófesz meglétét, ami a védelmet tápláló trafó szekunder tekercsére van kötve. Az áramkör kikapcsolásakor a relé azonnal elenged, nem pedig a tápelkó "lemerülése" után.

Van benne egy nyomógomb is kézi tiltás céljából.

A trimerrel -2...-2,5V közötti feszültséget kell beállítani, ami a kondin mérhető. Kisebb kapacitás gyorsabb elengedést eredményez, de így ahogy van pont jó.

Így lehet használni kétutasan egyenirányított tápot is.

Nagyjából ennyi. Használjátok egézséggel

kieg.jpg
    
(#) ABU válasza ABU hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Még egy kis tipp.

Ha az eredeti kapcsolásból kivesszük a kondival párhuzamos 1Mohm- os ellenállást, majd a pozitív lábáról egy 1kohm-os ellenállással elmegyünk a váltófesz meglétét figyelő tranzisztor kollektorára, akkor az áramkör kikapcsolása után a kondi gyorsan kisül.

Így ha ki-be kapcsolgatjuk a cuccost, akkor nem fog a relé azonnal meghúzni és nem fog lecsökkenni az időzítés amiatt, mert a kondi még töltött.

exp.jpg
    
(#) proli007 válasza ABU hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
Hello!
Itt az 1kohm-al, valami nem kerek... Mert valóban olyan gyorsan kisül a kondi, hogy "fel sem töltődik".
üdv! proli007
(#) djgombi hozzászólása Jún 5, 2009 /
 
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy ki milyen módszert használ a hangfalak magas sugárzóinak védelmére?
Mivel hangosítással is foglalkozok, így jól jönne egy védelem a magas sugárzókra.
Az izzós módszert ismerem de hallottam tranzisztoros védelemről is. Ha valaki tudna kapcsolási rajzot hozzá azt megköszönném.
De ha valakinek van egyéb jó ötlete az is érdekel.
(#) DJ Szabcsa válasza djgombi hozzászólására (») Jún 5, 2009 /
 
Rengeteg kapcsolás van a témában ami a komplett hangfal védelmét szolgálja. Nézd meg a téma képeit...
(#) Dióda válasza vendelkiraly hozzászólására (») Jún 7, 2009 /
 
Meg van építve a sima nekem is de van vele egy problémám!
Nekem az erősítő +/-30-ról megy így át kellett cserélni 3 ellenálást. R4-R6-R8 ezek így sorban R4=15K, R6=330ohm, R8=10K és ha elősször kapcsolom be a végfokot akkor csak cippan eggyet a relé de elengedve marad ha a tápot kikapcsolom és vissza be akkor elindul rendesen.
Lehet hogy az R6 értékét kissebre kell vennem?
Na de mennyire vegyem ?
Illetve elsőre miért nem húz be csak az újraindításra?
(#) Dióda válasza Dióda hozzászólására (») Jún 7, 2009 /
 
Na senki sem erősítőzik mostanában?
Vagy nem rak senki sem védelmet?
(#) proli007 válasza Dióda hozzászólására (») Jún 7, 2009 /
 
De erősítőznek, csak a konditeremben vannak! Úgy a 10000 és 20000µF között.. :-P
(#) Dióda válasza proli007 hozzászólására (») Jún 7, 2009 /
 
Jahh értem már :bummafejbe: !
(#) vendelkiraly válasza Dióda hozzászólására (») Jún 7, 2009 /
 
szia!

Milyen reléd van (hány ohmos?) Gondolom a képlet alapján számoltad R6-ot.
Nálam 42V-os tápfesszel simán működik nem produkál ilyen tüneteket.
R6 értékét próbáld változtatni, Esetleg mérj rá, hogy hány voltot kap a relé, amikor be kéne kapcsolnia, ill. amikor bekapcsol, akkor mekkora a ráeső feszültség.
C7 értéke mekkora?
Reméljük, hogy rá fogunk jönni, hogy mi lehet a baj, még megkérdezek valakit, aki megépítette ezt a kapcsolát, és neki is jól működik. Majd jelentkezem.
(#) ABU válasza proli007 hozzászólására (») Jún 8, 2009 /
 
Szia!

Működik a dolog legalább is nálam, már tesztpanelen megépítettem és használtam is, nem "remeg" a relé, határozottan megtud húzni.

Itt van a teljes rajz, bizonyos részek nem az én ötleteim, csak más rajzból lett átrakva ide. Mint az AC és DC figyelés.

A piros LED a relé elengedett állapotában világít. A zöld meg működés közben. Az SW1 nyomógomb kézi működtetés, amíg nyomva tartjuk a relé elenged. Ide lehet tenni valami hőfokfigyelő áramkört, ami helyettesítheti a nyomógombot.
(#) Dióda válasza vendelkiraly hozzászólására (») Jún 8, 2009 /
 
A relé amit írtak hozzá 1100ohm a c7 értéke 22mikró számolás szerint nekem a tápról 275ohm kellene a reléhez de 330 van beletéve(ez volt hirtelen itthon).
Furcsa az az egészben hogy csak néha ha úgy kapja el a védelem akkor van az hogy csak cippan a relé de legtöbbnyire jól meghúz. Azon filóztam hogy a táp és az erősítő feléledésekor a végfok kilendülhet valamelyik táp irányába és az megtiltja a védelmet, ami ugye úgy is marad ergo csak újraindítva húz meg rendesen. Mondjuk most reggel is első bekapcsra határozottann meghúzott . De elképzelhető hogy koppanásgátlónak több idő kellene , hogy a cucc feléledése utánn jóval kapcsoljon csak be mert eléggé gyorsan meghúz (relatíve szerintem).
(#) vendelkiraly válasza Dióda hozzászólására (») Jún 8, 2009 /
 
Szerintem megvan a hiba forrása. C7 értékét növeld meg min. 33µF-ra. Még régebben tesztelgettem. R7,C7 értéke adja meg a késleltetési időt. A C7 lábain mértem feszültséget. A relé akkor húzott be, amikor a C7 elért egy bizonyos fesz. értéket (már nem emlékszem pontosan az értékre, pár voltról van szó)
Lehet hogy a 22µF-al túl gyorsan töltődik fel a kondenzátor, és ez nem tetszik neki.
Megkérdeztem az illetőt, aki szintén használja ezt a védelmet. Ezt válaszolta:

Idézet:
„+- 37V pufferfeszültséget használok, R4=15k, R8=11k. Az általad
említett jelenséget nem tapasztalom.”


Remélem C7 növelésével javulni fog a helyzet.
(#) proli007 válasza ABU hozzászólására (») Jún 8, 2009 /
 
Hello!
Őszintén szólva nem értem. Vagy valami álruhás van itt, vagy nem a rajz szerint (esetleg alkatrész érték) van elkövetve.
Csak számolgattam:
- Ha a 32V-ról az R1 220kohm-os ellenállás tölti a kondit, akkor ott maximum 145uA áram folyhat. Ez az áram folyik be az R7-en keresztül a T2 bázisba. Az 510ohm-on így 74mV feszültség esés van. Ez a feszültség nem képes kinyitni a T1 Bázis-emitter diódáját, tehát R2,T1,R3 olyan, mint ha ott sem lenne, ott kollektor áram nem folyhat T2 bázisa felé.
- Tekintve, hogy a 145uA áram a T2 bázisába folyik be az R7-en keresztül, a kondiban ennek a két feszültségnek összege lehet. UC2=UBE+UR7, itt ez kb. 725mV. (erre írtam, hogy gyakorlatilag fel sem töltődik.
- A T2 145uA bázisáram és a katalógus szerinti 100..630 béta mellett, annak kollektorárama 14,5..91,3mA között lehet, típustól függően. Tehát a kapcsolásban 50mA-es átlagos meghúzású 24V-os relét figyelembe véve, T2 minimális bétája 344. Tehát a T2 bázisáramának megválasztása elég necces képet mutat számomra. (azaz éppen csak-csak elégséges)
üdv! proli007
(#) ABU válasza proli007 hozzászólására (») Jún 10, 2009 /
 
Üdv!

Tényleg hülyeséget csináltam.

Először a teszt áramkör épült meg, aztán lett kész a rajz, és ez most tűnt fel. Annyira nem vagyok benne a témában, a fenti számolásod után most már világos.

Viszont diódával lehet gyorsítani a kondi kisülését. Jóval gyorsabban mint az ellenállással. Így már minden ok.

(#) proli007 válasza ABU hozzászólására (») Jún 11, 2009 /
 
Hello!
Szerintem is így a helyes. Örülök, hogy világos a dolog. Lényeg, hogy tisztázódik valami, és hogy az ember elgondolkozzon rajta.
üdv! proli007
(#) emu hozzászólása Jún 11, 2009 /
 
az erősítők építése topikba már föltettem a kérdéseimet, de már látom hogy nem a legjobb helyre, szóval:

Sziasztok! Építettem egy bridged lm4780as erősítőt és szeretnék hangszóróvédelmet hozzá(még a próbapéldányokkal kinyírtam hangszórót egyen fesz gerjedt stb...). A majki féle kapcsolást néztem ki ez ideális is lenne csakhogy 2 problémám van az én erősítőm 120W a kapcsolás pedig 40w ra van azt vágom hogy a reléből nagyobbat veszek pl.: ezt de mit kell még átalakítani? 2x35voltról megy az én erősítőm is... A másik kérdésem a peak led annak mind1 hogy 40 vagy 120W? Ahogy elnézem valami olyasmi lehet hogy figyeli a bemeneti feszt és ha közelít a kimeneti jelszint akk világít a led... Szóval a kapcsolásban mit kell hés hogyan átberhelni?
Köszönöm a segítségeteket előre is! Dávid

Ja! A bridged erősítő kimenetén nincs földpont... ez is lehet probléma még nem?
(#) emu hozzászólása Jún 11, 2009 /
 
Sőt! Relének szerintem ez jó lesz. Ráadásul megtaláltam az Alkotó kéle kapcsolást és nagyon tetszik. Csak abban a relének a lábai eléggé máshogy vannak sajnos. Ha 35Vról hajtom, még mit kell módosítani a kapcsoláson? köszönettel Dávid
(#) MD_Pepe válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Jún 16, 2009 /
 
Sziasztok!

Nekem is ez kellene, a magassugárzók túláramvédelme, azaz úgy működjön, hogy ha túl nagy a hangerő, akkor ne égjen le a magassugárzó (nyilván a középre és a mélyre is jó lenne, de most éppen a magassugárzóim romlottak el).

Volt már itt egy hozzászólás erről, de nem érkezett erre a részére érdemi válasz. Persze ez nem az erősítő védelméről és nem is a koppanásgátlásról szól. (Így nem értem, hogy miért ide lett áthelyezve djgombi #448492-es hozzászólása.)

Én végigolvastam ezt a témát, hátha erről is szól, de nem. Mégis, gondoltam, hogy először ide írok, mielőtt új témát nyitnék.

Amit én eddig találtam, az a polyswitch, más néven polymeric positive temperature coefficient device (PPTC). Illetve találtam egy elég bonyolult, szabadalmaztatott megoldást, ami Reed relét, állandó mágnest és pár más alkatrészt alkalmaz. Nekem a polyswitch jobban tetszik, de nem tudom, hogy a gyakorlatban mennyire működik? Van valakinek tapasztalata ebben?

Üdv,

Pepe
(#) DJ Szabcsa válasza MD_Pepe hozzászólására (») Jún 17, 2009 /
 
Erre egy ésszerű dolog jut eszembe. Tudod mekkorák a hangfalaid. Ne tekerd fel a hangerőt annyira hogy tönkretegye őket és kész is.
(#) MD_Pepe válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Jún 17, 2009 /
 
Köszi, jó ötlet, de attól tartok, hogy nem működik, mert nem tudom, hogy hol van ez a határ. Ha tudnám, hogy hol van a határ, akkor nem tekertem volna tovább és nem romlottak volna el.

Ezen kívül a zene spektrumától is függhet, hogy mikor mennyire lehet feltekerni. Más például a rock és más a klasszikus zene és én mindkettőt hallgatom.
Következő: »»   35 / 194
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem