Fórum témák
» Több friss téma |
mielőtt szétbontottam volna működött..hogy amikor kiszedtem sérült e azt nemtudom, de nem valószínű
megnéztem, nem szakadt, maximum a lakk sérült
de fúró az csak meghajtja annyira hogy egy izzót megvilágítson és nem világított
egyébként kivittem szélbe elég jól forog ![]()
A vasmagokat hagytad ki (lemezeket) a tekercsből.
Tekercs belsejében, annak keresztmetszetére merőlegesen kell létrehozni az egész keresztmetszetre nézve változó mágneses mezőt. Ezért ez így ebben a formában bárhogyis legyen mégnesezve a mag, soha nem fog áramot termelni/feszt indukálni.
ha nemcsapágyazom meg enmbirja megmozgatni így meg jól pörög
megnéztem láttam benne 4 vaslemezt, de azthittem hogy az csak azért van ott hogy fogja a tekercset
majd megnézem azzal is kössz
nincs mégegy ugyanilyen?
van hozzá
![]()
szóval akkor van 2 ilyenvasdarab. Hajlítsd vissza őket gyári állapotukba, bele kell dugni a tekercsbe egyiket előlről amásikat hátulról, és a nyelvei között azonos légréseket kell hagyni
(szóval úgy kell összeforgatni, hogy vagy kint előre összejelölöd, vagy balra koppanásig, egy csavarhúzóval külső hengerekre találkozásuknál egy csíkot karcolsz, majd jobbkopanásnál is, és úgy forgatod öket össze hogy a 2 csíkpár (jobboldaliak meg baloldaliak) között azonos legyen a táv.. ) A külső hegenreknek össze kell érniük!
ok kösz
Ha sérült a lakk, akkor oda a szigetelés, sajna rövidzáras
![]()
Azt az érdekes alakú vaslemezt amire a eredetileg volt tekerve a réz.
Nem értem minek szedted egyáltalán szét... úgy még működött..
Hi!
Az lenne a kérdésem hogy ha én szélgenerátorral és napelemmel egyszerre szeretnék tölteni akkumlátorokat akkor mindkét töltőfeszültségnek pontosan ugyanakkorának kell lenni vagy pár tized volt eltérés még megengedett?Válaszotok előre is köszönöm
Nem szerencsés egy akkumulátorra (vagy akkumulátorpakkra) két töltésvezérlőt rákötni. Nem oldható meg, hogy elkülöníted az akkumulátorokat két egységbe a kívánt feszültséghez a megfelelőt sorbakötve?
Tehát pl. 4-4db egyenként sorosan. A soros kapcsolás legelején lévők negatívját összekötöd, és a 48V-ról egyenként 1-1 diódával pedig mehet az inverter. Persze ez csak egy megoldás, nem ismerem a rendszered.
Hi ez nem is olyan rossz ötlet én erre nem is gondoltam
én arra gondoltam hogy csinálok egy olyan töltésvezérlőt amire mindkettőt ráköthetném és ott egyformára szabályzom a feszültségeket és úgy kapcsolnám a akku pakkra
Ja hogy még nincsen töltésvezérlő... Az más tészta.
Akkor eleve úgy kell elkészíteni, - ha már venni nem akarsz -, hogy képes legyen több forrást fogadni. A két energiaforrás remekül kiegészíti egymást!
mostis működik, és azért szedtem ki, hogy megcsapágyazzam, mert ha nemszedem szét akkora a surlódás hogy lehetetlen megforgatni kicsi lapátokkal vagy gyenge szélben
Én azért akarok építeni töltésvezérlőt mely olyat még eddig nem találtam ami mindkettőt tudna fogadni.
Mivel a töltésvezérlök ,,,,elfütik,,, a megtermelt töblet energiát,ezért nem szükséges akkupakkok ,,,szétválasztása,,,.A töltés szabályozás egységesen történik.Tehát nyugodtan rákapcsolhatod ugy a napelemeket,mind a szgenerátort a meglévő akkupakra.Nekem is igy müködik a rendszerem.
Na tessék, megkaptad egy tapasztalt ember válaszát, próbáld meg rákötni mindkét egységet!
hi
Rákötni mindkét egységet nem tudom mert a napelemhez még nincs töltésvezérlő de így már tudom hogy nem lesz probléma vele
nem is fogsz találni mert 2 különböző elven szabályoz.A szélkerekes szabályzó elfüti a felesleget, a napelemes renszer pedig rövidre zárja a rendszert mert a napelekek áramgenerátorként müködnek.
Ha valakinek van bevált kapcsolása az viszont engem is érdekel a napelem már visszatermel a hálozatra,de a szélkereket is szeretném rákötni+ áramszünetet áthidalni akkuval.Akkum van de töltésvezérrlő még nincs hozzá.
Szélgenerátor töltésvezérlő 1. rész.
A mellékletben található kapcsolást készítettem magamnak. Az asztalon tökéletesen működik, de élesben még nem lett kipróbálva. Alkatrészek tipusaira nem kényes, kommersz cuccokból összerakható. Ha az akkumulátorok merülnek, 22V-nál átvált hálózatra, majd 25V-nál visszakapcsol. Túltöltés megakadályozása céljából 29V-nál kapcsolódik a terhelés az inverterre (nálam egy villanybojler). Leválasztás 26V-nál. A le-és visszakapcsolási különbségeket (kb3V) a 820K-s visszacsatoló ellenállásokkal lehet beállítani. Az ellenállásokat növelve csökken a különbség, 1,5Mohm fölé nem célszerú menni (ki-be fog kapcsolgatni). A relék ipari Omron 2 áramkörös tipusuak. Célszerü legalább 10A terhelhetőségűt választani. A relék munkaérintkezőinek bekötését is lerajzolhatom, ha valakinek nem egyértelmű. Építő ötleteket is szívesen fogadok.
Nem követtem mind a 247 oldalon végig az összes hozzászólást...Ha elcsépelt dologba vágnék akkor elnézéseteket kérem...
Viszont segitség képpen felteszek egy Linket ami segítség lehet sokak számára, akik még nem döntöttek a generátor tekintetében... Teljesítmény méretezéshez is kiváló... Gen-spec Gen_prod
Szélgenerátor töltésvezérlő 2. rész
A mellékletben a szabályozó elektronika kiegészítő reléi vannak. Kettő be van építve a szabályozó dobozába. Az átváltó relé végzi az átkapcsolást inverterről hálózatra, ha az akkuk lemerültek. A terhelés feliratú pedig túltöltés előtt megterheli az akkupakkot. A terhelés nálam egy villanybojler fűtőbetétje. A harmadik relét a bojler mellé helyeztem, ami átváltja a vezérelt hálózati áramot, ha az akksiktól t fölös energia érkezik, így az inverterről jár egy ideig a bojler. Elvileg a harmadik relé elhagyható lenne és az átváltást elvégezhetné a terhelő relé is, de a töltésszabályzó az akkukkal és az inverterrel együtt a szélgenerátor mellett lesz, a bojler pedig messze van. Így is ki kell építenem vagy 30m vezetéket a bojler felé, plusz még a fogyasztók ellátása a szélgenerátorról. Azért ilyenkor döbben rá az ember arra, hogy ha kész van a szélgenerátor, akkor még csak féluton jár a projekt.
Mivel nálam is jó messze van a generátor a háztol,a fő áram vezeték mellé telepitettem egy 8 erű UTP kábelt is, amivel ugy az akkuk állapotát,mint külömbözö vezérléseket,és méréseket is megoldottam.Tultöltés esetén,szintén ezen a kábelen kapcsol a bojler reléje.Azért választottam UTP kábelt,mert viszonylag nagyon olcsó,és erre a célra tökéletesen megfelel.
Kösd rá mindkettőt. Jól összeférnek.
Nálam délelött a generátorról jött 20-tól 30 A -ig ,a napelemről 10 A körül . Semmi gond . Most már 14 V fölé szaladok ha széllökés jön . A napelem MPPT szabályzója fokozatosan visszaveszi a töltést . A szélgenerátor pedig 14,4 V körül rákapcsolja a plussz terheléseket ha szükséges lessz.
Üdv lehar! Ha jól emlékszem nálad nagyobb rendszer van napelemből mint nálam... (2160Ah akku-865W napelem) Az lenne a kérdésem hogy napsütéses napokon a bojlert fűtöd a felesleggel? Csak mert nálam ennyi napelemmel is szinte folyamatosan teli a pakk és nem igazán értem hogy nálad hogy-hogy elég az akkupakk amikor (ha jól emlékszem) hasonló mennyiséged van akkuból.
Más: Ma 132,5A -t mértem a négy szélgenerátoron 12,8V-nál, ami 1696Watt. Ez generátoronként 424W ami nem semmi mert a generátorok névlegesen csak 300W-osak! Azért ezek a kis kínai generátorok (ha már kijavítottuk a gyerekbetegségeit) mégiscsak tudnak valamit.....Így ha valakinek lenne megunt FD1.5-300 generátora, sikítson mert érdekelne! ![]()
Üdv Pudding. Az akkupakkom névleges 48 volton kb 37-38 Kwattot tárol,az inverterem 4,5 Kwattos.A napelemeim NÉVLEGES össz teljesitménye 1,2Kwatt.Mivel nyáron a tüzö napon a napelemek eléggé felforrosodnak,ettöl kb a felére,harmadára is csökkenhet a teljesitményük.Ráadásul a nap se van egésznap optimális pozicióban,ezért a befogott teljesitmény se olyan nagy mint azt az elméleti számitások szerint elvárhatnánk.Persze a rendszeremet nem disznek használom,rendes háztartási áram fogyasztásom van nekem is,igy aztán elég ritkán kapcsol be a bojler,a felesleg elfütésére.A melegviz szükségletem java részét napkolektorokkal,vagy fával fütött kis kazánnal állitom elő.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |