Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy kis teljesítményű erősítőt, egészen kicsit, kb. 5-6 W-osat! De nincsen semmiféle kapcsolásom. Valaki segítsen!
tessék itt egy 6W-os, némítás kapcsolóval...
Klikk az adatlaphoz. Az adatlapban megtalálod a kapcsolást is.
Hali!
Ajánlom figyelmedbe a "Kapcsolások",vagy a "Gyűjtemény" menüpontot. Ott találsz megfelelőt!
és akkor még valami:
Ezt azért meg kellett volna találnod...
Az mp3 lejátszómat egyszerre többen is hallgatnánk, és szeretnék építeni hozzá egy erősítőt. Találtam itten egy discman-hez készült erősítőt, de rá szabad kapcsolnom az mp3-lejátszómra is?? Úgy gondoltam, hogy egy 0.5 wattos számítógép hangszórót nyomatna meg, és lehetne a hangerőt szabályozni.
nekedis az lm386-ot tudom ajánlani, és egy nagyobb hangszórót, de nekem van készen egy ilyen "erősítőm".Privát megy!
sziasztok! segítségre lenne szükségem....van két számítógép hangszóróm és ezeket szeretném belerakni a motoromba...meg is csináltam a felfogatást csak az a nagy bajom hogy mp3 lejáttszóról szeretném működtetni és ha simán rákötöm a hangszóróra nagyon halkan szól. valami erősítésre lenne szükségem...ha még segít akkor 6 voltos aksi van benne...Kössz a segítséget!!!
Tudom mi kell neked!
Úgy hívják, hogy kereső! Bepötyögöd, hogy erősítő motorra és láss csodát! KLIKK!
Idézet: című téma ide áthelyezve! „segítség erősítés ügyben”
Hello! Szétszedtem egy (3Watt-os) PC hangszórópárt amit egy kis TDA 2822 IC működtet egy 200mA tarfóval! Örülnék, ha ránéznétek az adatlapjára, hogy ez akkor tényleg csak 6-9 mA -ert fogyaszt? Mert egy helyen szerepel az 1A is, de az nem tudom mire vonatkozik.
Igazából egy olyan kis IC kellene ami egy 9-12V -os illetve 300-500 mA (pl.: rádiósmagnó) trafó felhasználásával a maximum W-ot tudná kihozni. LM 386-om van itthon, de érdekelne egy nagyobb teljesítményű mono, és sztereó változat is amit még elbír az előbb említett kis trafó kategória. Van itthon még néhány ilyen 3W-os PC és 6W-os TV hangszóróm és építenék belőlük egy 4.1-es "hangrendszert". A basszus egy szélessávú 16cm-es 15Wattos hangszóró lesz, ehhez is kellene egy IC, de olvastam az LM 386-nál, hogy van egy Bass Boost kapcsolás. Melyik IC-ét és annak melyik rajzát javasoljátok? Előre is köszi!
6-9mA adat az a nyugalmi aramfelvetel,
az 1A adat meg a max. kimeneti csucsaram. Vagyis egyik sem az aramfelvetel, azt te tudod kiszamolni ismerve a kimeneti teljesitmenyt es a terheloimpedanciat.
Tényleg! Hát igen, itt jön elő, hogy az elmélettel nem igazán foglalkoztam. És ilyenkor az angol szöveges adatlap könnyen meg tud keverni. OK; most számolgatok egyet. ( A lényeg, hogy elég neki ez a pár 100 mA. )
Még mindig várok IC ötleteket! Amúgy mit jelent az előbb említett kb.: fél W-os erősítő és a hozzá tartozó 3W-os hangszóróknál a dobozán óriás betűkkel ellátott 120Watt PMPO felirat? Persze újabban már találkozok "zsebrádió méretű kütyükön" is 1600Watt PMPO val.
Mondjuk Tda2003. Ennek 8-18V kell. Persze ez lenne a basszus. Az írásodból:
Idézet: „A basszus egy szélessávú 16cm-es 15Wattos hangszóró lesz, ehhez is kellene egy IC, de olvastam az LM 386-nál, hogy van egy Bass Boost kapcsolás.” A bass boost csak az adott erősítőnek a mély"kiemelését" növeli. Ha igazi basszust akarasz akkor: 1. Mélysugárzó, azaz 50Hz-től vigyen át. Ezt pl. WinISD-vel tudod kipróbálni. 2. Egy erősebb erősítő kell külön a basszusnak. 3. Az erölködő elé egy aktív v. passzív(inkább az előbbi) szűrő kell! Remélem érthető.
Persze, hogy érthető. Viszont igazi sub basszus hangszórót majd csak a későbbiekben, egyenlőre ezekből tápálkoznék amim van.
Ez nem bizti, hogy bírná a túl mély frekvenciákat. 2 Wattos Tesla-t használtam a kipróbálásra és azzal is adta a hangerőt rendesen! Engem még mindig inkább a kishangszórók működtetése érdekelne a 300-500 mA-es kis trafóval (vagy ilyen jellegű adapterrel) . Szóval az LM 386 kissé nagyobb megfelelőjét keresném és emellett hasonló paraméterekkel olyan IC-ét is ami sztereó, mivel így akkor kisebb és áttekinhetőbb lenne a nyákterv. Mondjuk 1,5-2Watt, vagy mit bír ez a kevés áram? És egyáltalán van-e nagyobbra szükség?
Ha kicsit nagyobb kell akkor itt a TDA2004 10+10W de nem muszály enyit kiszedni belöle, stereo ic, csatoltam az adatlapját kapcsolási rajzot is találsz benne.
Ehhez a tda2004-2005-höz nincs valakinek épkézláb panelterve ami néz is ki valahogy?
Nekem nincs hozzá, még sose épitetem.Az adatlapban találsz egy elrendezési formát (nagyábol a foliák is látszanak) rajzold be egy nyák tervező programba.
Hidd el nem piszkálni akarlak..., de vagy nem érted vagy nem olvastad el amit írtam. Viszont többször már nem akartam leírni. 3 és 6Wattos PC hangszóróim vannak, amik gyárilag kb.: 450 mWatt-al vannak hajtva. Ezért kérnék 1-1,5Watt körüli IC megoldást. Így ezekhez nem kell 2x10W, a subhoz meg csak mono végerősítő kell.
Bevallom még most sem értek az adatlapokon két dolgot. Mi ez pontosan és melyiket kell figyelembe vennem? Ez a TDA2004-ed leírásából: Total Quiescent Drain Current VS = 14.4V min: 65mA és max: 120mA... (,ha jól értettem akkor) Dzsoni szerint nyugalmi áram, ami azt jelenti, hogy már alapban kevés neki a jelenleg felhasználható 500mA-es trafóm! És akkor ez mit jelent? IO (*) Output Peak Current (non repetitive t = 0.1ms) 4.5 A IO (*) Output Peak Current (repetitive f . 10Hz) 3.5 A Ezzel mikor kell foglalkozni? (Szóval még mindig keresem azt a 1,5Wattnál kisebb IC-t, ami jó lesz.....) De ha nem tudtok az LM386-nál nagyobbat akkor annak a 8 lábú sztereó változátát keresem.
Szia semmi gond örülök, hogy szoltál, egy müszaki ember ezt teszi .Valoban nem olvastam el amiket irtál.Nos itt van egy másik TDA hátha ez megfelel.Bocs
Te nem olvastad el amit Gábor írt!
Idézet: „10+10W de nem muszály enyit kiszedni belöle” Vagyis kisebb teljesítményen is használható, és ha kisebb tápfeszt kötsz rá (14,4 V helyett 12 V) és nagyobb impedanciájú hangszórót (2 ohm helyett 4 ohm), akkor csak kb. 3 W-ot fog leadni! A mélynyomóhoz meg egyébként is hidalt erősítő kell, (ha ilyen kis 12V körüli feszültségről akarod járatni,) vagyis két csatornás IC! Persze egy erősebb táp is szükséges, min. 10 W-os! Idézet: „65mA és max: 120mA... (,ha jól értettem akkor) Dzsoni szerint nyugalmi áram, ami azt jelenti, hogy már alapban kevés neki a jelenleg felhasználható 500mA-es trafóm!” Nem jelenti azt, mert 500 az sokkal több, mint 120.
Igen! :yes:
Ez már közelebb van a megoldáshoz! Most megnéztem az elektroart.hu-n a TDA választékot és tényleg csak a 2822-őt találtam a 2x0.65W ami így "túlszárnyalja" az LM386N 0.325W-ját. Meg láttam van egy 2,5Watt-os LM380N... (mondjuk a 15W-os hangszórómhoz) Akkor szerinted elbírná az 500mA kis trafóm a 2 db 2822-őt és az egy LM380N-t a 4.1-es "hangrendszer"-hez? vagy válasszam 2,5W-os helyett a 7052-őt? Ha erre megadod a választ akkor már csak a legfőbb kérdés marad hátra! A megépítésükhöz melyik rajzot válasszam az adatlapjukról???
Ha jól emlékszem több ilyen trafód is van, nem??
Persze, van itt 1-2 rossz mechanikájú régi magnó meg rádió, azokat szét lehetne burítani. De közbe eszembe jutott, hogy amit bennünk találok IC-éket azokat fel is lehetne használni... Beléjük is fogok nézni szerintem
Ez jó ötlet, én TBA 810AS-ből csináltam gitárerősíőt...Na?
Ha van több trafód akkor mi a baj? Különben is: mint már írták, ha kisebb a tápfesz akkor kisebb a teljesítmény, ha impedanciát növelsz szintén...
Elbirni elbirja max nem jön ki belöle anyi.Van több ilyen egyforma trafod?Subnak szerintem megfelel a 2,5W ic, oda ugyis nagyobb kell.
Ha számolsz akkor kijön, hogy a trafod:12V*0.5A=6VA A végfokok:4*0.65W+2.5W=5,1W Ugye számolni kell a hatásfokal is, de baj nem lesz belöle ha kisebb a trafod mint irtam nem jön ki belöle(végfokból)anyi watt.
hy
van egy unitra lemezjátszóhoz tartozó 3W-os hangfalam és arra gondoltam hogy szerkesztek bele egy erősítőt. ha valaki csinált már ilyet vagy van egy működő kapcsolása azt léci ossza meg velem előre is kössz |
Bejelentkezés
Hirdetés |