Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolási rajzot keresek
Témaindító: Kallai Csaba, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
Keresem RFT EO 201 típ. szkóp manuálját/kapcsolását.
Köszönettel: audioheritage
SZIA ne aggodj érthetö volt legalábis annak aki benne van a témába
Üdv Mindenkinek!
Lehet kicsit fura kérdés, de én egy TC2960E tipusú szoba kerékpár elektronikájának a rajzát keresem. Hátha tud valaki segíteni. Előre is köszönöm!
Köszönöm!
Abban sajnos nem tudok segíteni néztem egy kettőt de sajnos nem olyanok voltak ami neked kell.
Semmi ha kell akkor segítek még ha tudok
Üdv. Én egy Siemens Bildmeister fc 842-es tv-hez keresek rajzot. Konkrétan a 411es számú ellenállás értékére lenne szükségem. Segítségeteket előre is köszönöm.
Helló ! Köszönöm szépen a segítségedet. Elmondom mihez kellene. Most építek egy labortápot és az árammérést analóg műszerrel szeretném meg oldani. Ami jelenleg 1 mA-es. Ha már labortáp, áram mérésben három mérés határt szeretnék, 40 mA , 400 mA , 4 Ampert. A sönt 0.1 ohmos és 40 mA -es méréshatárban az 1 mA-es műszer érzéketlen. Ezért gondoltam egy uA mérőre. Ha esetleg van más ötleted szívesen veszem.
Köszönettel: nagy hoho
Sziasztok, tudja valaki mikor jelent meg a Rádiótechnikában az a kapcsolás, amely egy fázisz-3 fázis átalakítót tartalmaz. Egy 555 volt az oszcillátor, aztán egy 74175-el csilálták meg a fázisztolást és ez végezte az IGBT meghajtó vezérlését is.
RT 1995/8-as szám 388. oldal. Erre gondolltál?
Hello!
Nem igazán gondolkodtam még ezen a dolgon. Minden esetre, ha 0,1ohm ellenállást használsz, akkor 40mA esetén, azon csak 4mV feszültség esik. Ha az áramkört legalább 1% pontosságon szeretnéd tartani, akkor 40uV-nál kisebb offset feszültségű erősítőre van szükség. Tehát itt "egyszerű lelki világú" OPA, nem igen felel meg. Minimálisan OP077 vagy a chopper-es ICL7650 a megfelelő választás. Kezdetnek kapcsolásra valami ilyesmit próbálnák ki. Itt a kapcsoló átmeneti ellenállása nem befolyásolja a mérést, ezért "elektronikus méréshatárváltás" esetén kapcsoló helyett Fet-eket (BS177) vagy esetleg nagy bétájú NPN tranyókat is alkalmazhatunk. üdv! proli007
Helló ! Nagyon köszönöm , már közben építettem LF 356 -al egy uA mérőt de valóban gondok vannak a pontossággal de meg próbálom az általad javasolt 7650-el van belőle szerencsére. A kapcsolókat kis relékkel oldottam meg.
köszi: nagy hoho
Üdv!
Orion T 2836 MTX-S tevéhez keresek kapcs rajzot, de sehol sem találtam. Segítségeteket előre is köszönöm. Bocsi, ha nem jó helyre írtam. Bálint
Helló ! Ma meg építettem az általad küldött kapcsolást ICL7650-el, annyi különbséggel ,hogy az IC kimenete és a műszer közé tettem egy 4,7 kohmos trimmert. Ezt ha rövidre zárom akkor mintha ott sem lenne. A müszer helyére egy univot tettem / nem mertem rákötni az igazit/ de három voltos méréshatárban nem mutatott semmit. majd egy másik analóggal próbáltam. Amit nem értettem, hogy 150 mV- 500 mV- 1,5 V -os méréshatárban ugyan azt mutatta a műszer. Amit szintén nem értettem ,hogy a müszer nem reagált a soros 4,7 kohmos potira sem. A söntön átfolyó áramot változtatva a műszer kitérése is változik de nem lineálisan. Hát eddig jutottam, holnap bele vetem magamat. A BS170 -et illetően igazad van de volt 3 db pici kis relém és rájuk esett a választás. A táp már jól áll csak a fenti egységgel szívok egy már hete. Ha érdekel fél órán belül teszek fel képeket a "Ki mit épített" topikba. Kíváncsi lennék a véleményedre.
Köszönöm a válaszodat :nagy hoho
Hello!
Amit tapasztaltál, az teljesen természetes. Az IC tulajdonképpen egy "feszültség-áram" konverziót hajt végre. Mert a kimeneti "shunt" ellenálláson állítja be ugyan azt a feszültséget, mint ami a bemenetre jön. Ez a feszültség, pedig a körben folyó árammal (azaz a műszerárammal) lesz arányos. Tehát a műszer belső ellenállása "akár mekkora" lehet, azt az IC kiegyenlíti. Mert addig tekeri a kimenő feszültségét, míg a kimeneti shunt ellenálláson meg nincs a bejövő feszültség. Tehát pont az a lényeg, hogy a műszer belsőellenállása (vagy a műszer + sorba kapcsolt poti ellenállása) nem befolyásolja a kőrben folyó áramot. Ezért nem változik az áram, ha csavargatod a potit. Az UNIVO-nál is ez a helyzet. Mert feszültség méréskor soros ellenállások kerülnek be. De a műszer, mindig ugyan arra az áram értékre tér ki végkitérésre. Az áram meg nem változik a fentiek miatt. Szóval ugyan az, mintha a soros potit tekergetnéd, ha méréshatárt váltasz. Hiszen a műszer végkitérési árama nem változik, csak a "belsőellenállása". (Nézd meg a műszer hátlapján, hogy bármely feszültség méréshatáron, mérésekor a mérőáram azonos értéket mutat. Vagy ha ez nincs feltüntetve, akkor a V/kohm érték biztosan rajta van,abból is kiszámolható az áram.) A gond csak akkor keletkezik, ha a soros ellenállás akkora, hogy a tápfeszültség (pontosabban az IC maximális kimenőfeszültsége) már nem elegendő ahhoz, hogy a szükséges áramot áthajtsa a műszeren, a soros ellenállásértéke miatt. Ilyenkor már valóban linearitási problémák is létrejönnek a túlvezérlés miatt. Tehát az UNIVO-t nem feszültségmérésben, hanem árammérésben kell használni ott a belsőellenállása kisebb. (most a műszer bemeneti feszültsége lesz állandó, és az áramértékek változnak) üdv! proli007
" tettem egy 4,7 kohmos trimmert. Ezt ha rövidre zárom akkor mintha ott sem lenne."
Ez minden körülmények között igaz...
Helló ! Értem és köszönöm ! Ma nem volt időm és holnap sem lesz és már ott tartok ,hogy a kísérletezések helyett megépítenék egy kiforrott kapcsolást mert nagyon kevés időm jut az elektronikára és már szeretném a tápot befejezni. De hosszas keresés után sem találtam egy után építhető kapcsolást.
Hello!
Nagy szükségem volna a SANSUI 5000, vagy 5000A típusú receiver kapcsolási rajzára. A benne lévő F-1040 végfok-panelen lesz valami gond. A jobb oldal meghajtó-és végtranzisztorai bekapcsolás után nagyon felmelegszenek (nyilván elmászott munkapont - ilyenkor a szűrés se elég, halk brumm is megjelenik), majd 4-5 perc múlva minden a "helyére kerül" és lassan visszahűlnek üzemi hőfokra. Úgy nézem, hogy a komplementer pártól a végtranszisztorokig DC-csatolás van. Sajnos az 5000X kapcsolási rajza nem jó, abban már F-6013 panel van. Kérem, aki tud, segítsen. Előre is köszönöm!
Hello
Ő nem jó SANSUI BA 5000 SCH Egyébként X es nekem is megvan
Hello!
Köszi a gyors választ. Szerintem az nem lesz jó, "kicsit" nagyobb a teljesítménye... Az 5000X végén a nagy kapcsolási rajz milyen minőségben van meg?
Sziasztok!
Egy nagyon egyszerű problémában elkéne a segítség. Van egy 60v-os méréshatárú feszültségmérőm, 36v egyenáramom és 3db 12v-os sorbakapcsolt izzóm. A kérdés az, hogy hova helyezzem el a mérőt, ha 36v-ot szeretnék rajta látni?
Hello!
Hát a 36V egyenáramra! Egyébként hány éves a kapitány? üdv! proli007
Hát akkor sajna nem tudok segíteni
Esetleg ITT nézd meg
Feszültséget párhuzamosan, áramot sorosan kapcsolt mérőeszközzel mérünk, tehát - gondolom - erre vonatkozott a kérdésed. (Lásd: melléklet kép.)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |