Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   106 / 274
(#) punkkazy válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 25, 2009 /

Üdv!
Ne add fel a reményt, a TDA2030 nekem se indult be elsőre. Elkövettem olyan banális hibákat, hogy csak na.
Elsőként kérdezem, hogy a nyákon van-e a tápágakban 100nF-os és egy kis puffer-, úgy 220µF-os kondi? Ha nincs, akkor ez gerjed. Mondjuk akkor a hangszórón hallatszik a búgás.
Ajánlom, hogy a trafó ELÉ (szóval a primer körbe) köss be SOROSAN a trafóval egy 20-25W-os izzót. Ez megfogja a nagy áramot, leesik a feszültség és megvédi a túláramtól a TDA-t.
Ha bent van az izzó gyorsan mérj feszültséget! Egyik srác a bemenetet véletlenül összeónozta a tápfesszel.
Fontos, hogy a nyákrajzot, a nyáklapot nézd át! Ott is sokan elszúrják. Összeónoznak olyan vezetősávokat amiket nem kéne. Tehát bemeneten mérj feszültséget!
Egyenlőre ezeket tudom mondani.
(#) scooby_ válasza punkkazy hozzászólására (») Jún 25, 2009 /

Szia!
Rajta van mind2 de picit búg a hangszóró.
csatolom a cuccait!

A nyák vasalással készült,volt is hiba bőven,kapirgáltam

TDA 2030A.rar

(#) scooby_ válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 25, 2009 /

A C1 és C2 2,2µF de két külömböző kondi.
Az hogy lehet?

a hang mindenrávan kötve,és amikor kihúzom a tápot megszólal 1 másodpercre.
Rajta van egy előfok is,az egy LM icéböl készült.
Nemhinném hogy az a hunyó,mert ha rajtavan a hangfal a végfokon és hozzáérek a végfok bemenetéhez,búgnia kéne,de nem teszi.
Huncut egy végfok ez

Nem ártott volna a kapcsolási rajz is. Ha a nyák már valakinél működött, akkor azzal nem kéne hogy bajod legyen. Na persze ha valami hibát vétettél az más. Magamból kiindulva nézd át, hogy minden vezetősáv úgy van-e, ahogyan a rajzon. Ja, és multival mérd meg a vezetősávokat! Szakadásjelző és a vezetősáv elejére egyik pólus, a végére(végeire) pedig a másik. Ha sípol jó, ha nem akkor valamelyik forrasztás nem tökéletes. Ez is szokott nálam gond lenni.

(#) lapose válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 25, 2009 /

Szia!

Egyszerre nem illik két dolgot próbálni!
Az-az ha most építetted a végfokot és az előerősítőt nem egyszerre kell éleszteni őket, hanem először a végfokot, és ha az már működik, akkor lehet rákötni az előerősítőt.
Mivel azt írtad, hogy egy másodpercre megszólal, az azt jelenti, hogy semmi nem ment egyenlőre tönkre, csak valami bekötési hiba lehet.
Mérj feszültségeket az IC lábain, és jó lenne egy-két éles kép a panelról, akkor többet tudunk segíteni.
(#) scooby_ válasza lapose hozzászólására (») Jún 25, 2009 /

Szia!

Megteszek mindent,csinálok képet róla.
Köszönök nektek minden segítséget!

És még egy pici alapokat,mert én ilyet még nem csináltam.
Hogy kell éleszteni?
És az IC melyik lábánál kell a feszültséget mérnem?

Az izzós dolgot ajánlatos megcsinálnod. Utána a pozitív tápágba bekötöd a multidat sorosan áramerősség méréshez. Soha se szakítsd meg az egyik tápágat (csak a -t, vagy csak +t, mert féltápfesztől kipukkan az IC) Nagy méréshatárt válassz pl. 10A. Ha minden rendben van, akkor 60mA körüli értéket kapsz.
Feszültséget pedig minden lábon mérhetsz. A multi -pólusát a GND-re, a pozitívat meg egyenként a lábakra.
(#) lapose válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 25, 2009 /

Szia!

Az IC minden lábán mérj feszültséget, és tedd fel ide.
A feszültségek alapján könnyebben tudunk segíteni.

Ő ez sima Szimpla táprol működik.

Remélem nem haragszotok,ha mindezt holnap csonálom,mert ma fáradt vagyok,fáradtan meg nemfogok semmit elérni maximum azt,hogy tönkreteszem az egészet.
--------------------------------------------------------------------------
A fele végfok már búg ha a bemenethez érek,a másik zárlatos valahol,de nemtudom hol,semmit nem látok.
Az IC forrósodik...

Ja,és még annyit,az előfoknak külön gréc,szürés és stabilizálás kéne.
6A-os gréc-hez milyen puffert tegyek?
12V-os az előfok,azaz 12V fog átmenni rajta.

Idézet:
2x12V egyenáramot kötöttem rá.”
Ez nekem 2x12VDC-nek hangzott. Most akkor szimpla tápod van vagy sem?
A pufferkondi kapacitása "kivett amperenként 1000uF" szokták mondani. Ez igaz is, de az nem baj ha 2200µF/1A.

Duplatápom van,de csak az egyik felét fogom rákötni erre az egyenirányításra.

Amint mondtam az előfok KÜLÖN egyenirányítást kap,azaz a végfokoknak a nyákon már rajta van az egyenirányítás.

Azt nem tudom,előfoknak kell-e stabil táp.
Van itthon egy jópár LM317-es
(#) Joka válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 25, 2009 /

Üdv!

Kissé megkésve, de itt vagyok. Szerintem is elöfok nélkül próbáld meg elöször. Nálam elsöre működött a végfok.
(#) scooby_ válasza Joka hozzászólására (») Jún 25, 2009 /

Próbáltam már!
Az egyik melegszik,a másik megse nyekken.
Ez a báttyám ötlete volt,hogy építsük egybe az egészet-végfok(R),előfok,Végfok(L)-már bánom hogy ebybe lett építve

Akkor hasonlítsd össze a nyákokat... Már lehet hogy unalmas, de általában ott rontja el az ember. Főleg ennyi alkatrész mellett. Egy próbát megér: mérj ellenállást az IC +tápfesz-kimenet lábain, meg a GND-kimenet lábain. Ha az IC halott, akkor vmelyiken 0 ohm, vagy ahhoz közeli érték lesz.
(#) fleta hozzászólása Jún 25, 2009 /

Üdv az uraknak! Kérdezném erről a hibrid hibrid végfokról van-e valakinek tapasztalata?

Kép 022.jpg

(#) scooby_ válasza Joka hozzászólására (») Jún 25, 2009 /

Feszstab. IC ADJ lábát hová kössem???
Bennvan a graetz,a kondi a feszstab IC IN és Out lába,az ADJ lábát nemtudom csak.

GNDre, de adatlap is van a földön....

Megvan!
egy 63nF-os kondival kötöttem a kimenethez,a kimenetnél még egy 470µF 16V-os kondi.
A feszstab. IC elött meg egy 2200µF-os 16V-os puffer kondi szűr.
Másik erősítőben is így van,a nyákrol másoltam.
(#) scooby_ hozzászólása Jún 26, 2009 /

Megvagyok az izzózással.
Az egyik végfokon nem világított,ott a gréchez nem ért hozzá valahogy az ón,azt megcsináltam mostmár szol is
A másiknál szabályosan világít az izzó,az IC nem melegszik.
A másiknál az izzó világít egy kicsit amikr bedugom a trafót,majd elalszik és épphogy csak világít.
egészen szép értékeket mértem a másik végfoknál,14,4V a tápágon,a többi 5-6V körül.

A másik izzóval együt 1V a tápágon,a többi 0,4-0,5V körül,és az izzó világít.
(#) punkkazy válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 26, 2009 /

Az izzónak nem kéne erősen világítania!!! Gondold végig: ha rossz a végfok nagy ampert húz. Szóval a trafón is nagy áram megy keresztül, tehát a primerre is sok áram kell. Ha oda be van kötve egy izzó sorosan, akkor az izzón átmegy az az áram, de közben esik rajta valamekkora feszültség is (U=I*R;a jó öreg ohm-törvénye). A primeren kisebb lesz a feszültség, ezáltal a szekunderen is, tehát csökken a tápfeszed. Emiatt ugye csökken a teljesítmény is (P=U*I), ami miatt nem fog tönkre menni az IC-d!.
Fontos lenne megnézned, hogy melyik lábon mennyi és az értéket értelmezni. Pl. a bemeneti lábon (1.láb) nem kéne egyenáramnak lennie, vagy csak elenyészően kicsinek. A 2. lábon esetleg lehet valamekkora, de ott sem sok. A 3. láb a GND, ott ugye 0VDC. A 4. láb a kimenet. Ott a tápfesz felét kéne mérned!. Az 5. láb a +tápfesz, tehát a tápfesz értékét!
Nekem gyanús ez a
Idézet:
„A másik izzóval együt 1V a tápágon,a többi 0,4-0,5V körül,és az izzó világít.”
A bemeneten nem szabad DC feszültségek lennie! Ha magas az érték, akkor valami nem jó a nyákon, vagy az IC purcant ki!
(#) Joka válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 26, 2009 /

Üdv!

Próbald meg kiforrasztani a problémás IC-t. És mérj szakadást multiméterrel a 3-as és 4-es, majd az 5-ös és 4-es lábak között. Ha sipol, halott az IC...
(#) scooby_ válasza Joka hozzászólására (») Jún 26, 2009 /

Fix hogy nem szakadt!!!
átvan ónozva az egész nyák!!
Az IC forrósodik.
És még valami:trafórol lejövő ágon 1,5V-AC-t mérek,a gréchíd + végénél 1,7V a múltiméter színtén AC állásban.

Szegény Joka barátod azt akarta mondani, hogy ha kiforrasztod az IC-t így tudod ellenőrizni, hogy él-e még a TDA. Nem azt firtatta, hogy rosszul forrasztottad be.. Ezt szerintem is tedd meg
(#) scooby_ válasza punkkazy hozzászólására (») Jún 26, 2009 /

igen megvan
az 5-ös láb 17,2V
a többi 0
Az 1-es lábon van 7,5V
b

Hát akkor lehet hogy meg van a bűnös.... Nézd át a bemenet vezetősávját!!! Valami összeér és emiatt a bemenetre egyenáram került!! Egyik srác is itt szúrta el. Mondtam neki, hogy nézze át, de csak azt mondta átnézte. Végül kiderült, hogy tényleg ott szúrta el! Szóval nézd át a bementi vezetősávot, nomeg a hozzá tartozó alkatrészeket, lehet, hogy egy kondi mondott unalmast!
(#) scooby_ válasza punkkazy hozzászólására (») Jún 26, 2009 /

Nem kontakthiba és társai voltak a hibás!
Az IC volt rossz,mostmár szól.
Aztán kiütöttem a másik oldalon is,véletlenül áramalatt hagytam,és összeérrintettem valamit a forasztópákával,kiment az IC azt is cseréltem
Most szól mind a 2
(#) scooby_ válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 26, 2009 /

Nahh működik!!!
Csak 2 napom ment rá
Érdekes,a 2x100W-os 8ohm -os hangfalat meghajtja.
A földeléssel kis gond van,zúg,de azt majd megoldom
Következő: »»   106 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem