Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lézershow építése

Témaindító: sportcipo, idő: Júl 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   42 / 138
(#) sprofan válasza wir12 hozzászólására (») Jún 26, 2009 /

Na akkor leegyszerűsítve:
A kapcsoláson a felfelé mutató nyilacskák azok olyan pontok amiknek pozitív tápfeszt kell adni, a vízszintes, megvastagított vonalak az a föld, oda értelem szerűen ez jön. Fent az a supply nevű rész ezeknek a gyüjtőpontja, tehát a helyett hogy össze-vssza vonalazgatnánk a kapcsolást, egyszerűen így oldják meg.
(#) hüblerattila válasza wir12 hozzászólására (») Jún 26, 2009 /

Nekem IRL530 van benne és kitűnően működik.
(#) Szebence válasza hüblerattila hozzászólására (») Jún 26, 2009 / 1

Ez már ki lett tárgyalva IRL530, 540 tökéletesen megfelel, már nem tudom miért, az a fontos, hogy az L benne legyen IRL, mert az rendelkezik azzal a tulajdonsággal, amire szükségeg van... Teljes homályság
(#) wir12 válasza Szebence hozzászólására (») Jún 26, 2009 /

Köszönöm szépen
(#) Szebence válasza wir12 hozzászólására (») Jún 26, 2009 /

Szívesen! Az a baj, hogy most nagyon kevés időm lesz midnenféle hobbira Sőt, mondhatom azt, hogy hétfőtől kb semmi. Nem tudom mikor fejezhetem be a saját lézerem, de még teszek bele pár motort Most épp Sprofan segít egyik motor meghajtásának elektronikájában.
(#) wir12 válasza Szebence hozzászólására (») Jún 26, 2009 /

Ha megvannak a rajzok a fórumtársakkal örülnénk egypár jó kapcsolásnak vagy esetleg egy ciknek a kapcsolások között és mégegyszer köszönöm
(#) Szebence válasza wir12 hozzászólására (») Jún 26, 2009 /

Hát lényegében midnen itt van a topicban, csak visszább kell olvasni. a 3 motort PIC vezérli, az kompletten megtalálható a topic-ban, más nincs benne, cska autómatikusan ki-be kapcsolódnak a lézerek, az van optikailag megoldva, hogy lehetséges legyen a színkeverés. Van benne egy mikromotor, azt ütemvezérlő hajtaná, de ami nekem van az nem működik
Még lesz benne egy sima kismotor vagy egy léptető, más már nem.
Azon mérgelődöm csak, hogy 2 éve csináltattam egy nagyon jó rozsdamentes acél dobozt a lézernek, csak akkor nem voltam tisztába a "mechanikájával" és kicsit csináltattam...

Szerk.: Nekem ilyen amatőr lézershow-m lesz, nem a profibb, galvo-s rendszer.
(#) Georgee válasza Szebence hozzászólására (») Jún 26, 2009 /

Én nekem IRF 540 van benne az is tökéletes!
(#) Szebence válasza Georgee hozzászólására (») Jún 26, 2009 /

Hello!

Igen, emlékszem, akkor "vitatkoztak" veled, hogy az miért nem jó, de te mégis azt raktad bele, bár nem ajánlották
(#) Georgee válasza Szebence hozzászólására (») Jún 29, 2009 /

Azóta probléma mentesen megy a lézerem .
(#) zenetom hozzászólása Júl 1, 2009 /

Szerintetek ezt hogy csinálta: Bővebben: Link ?
Két mocira (vagy galvóra) rávezeti a hangjelet?
Vagyis gondolom ez valami komoylabb, szoftveres, de hasonlót lehetne csinálni?
(#) wir12 válasza zenetom hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Én már láttam hasonlót egy pointer egy hangszóróra volt rakva de az akkorse adott ijen jó skopeos képet
(#) zenetom válasza wir12 hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Én arra gondoltam hogy a hanghullámot leválasztom + és - jelre és azzal vezérlek 2 mocit.... mint az oszcilloszkópban....
(#) Djatis hozzászólása Júl 2, 2009 /

A videó alatt a hozzászólásokban közlik hogy 30 Kpps szkenner és egy mp3 lézerszoftwer van ami vezérli.
(#) zenetom válasza Djatis hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

Igen, azt láttam, de szerintem meg lehet csinálni szoftver nélkül is, ahogy leírtam, vagyis mint egy szkópot, csak elektronágyú helyett lézerrel és az eltérítők nem elektromágnesek hanem motoron lévő tükrök.
(#) Djatis válasza zenetom hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

azoksa de mindenképpen galvó kell hozzá esetleg léptetőmotor .
Az egyik galvó vagy lépetetőmotor csak vízszintesen dolgoza a lézert ennyi a dolga a másik meg a zenére téríti ki függőleges irányban.
persze a körök nem fognak lenni a vonal közepénél de gondolom az nem is annyira lényeg mert ahoz már tényleg komolyabb cucc kell így még analógban meg lehet oldani dac nélkül is.
(#) zenetom válasza Djatis hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

Persze, a kör az egyértelmű hogy nem lehet ilyen egyszerű.
Viszont akkor elég csak y tengely mentén eltériteni a sugarat, hisz lesz egy másik mezei motor, ami x tengelyen "viszi" a sugarat pl jobbról balra, és akkor nem is kell szétválasztani a jelet, hisz a galvó/motor mindkét irányba tud moccani, csak a kérdés, hogy elég gyorsan-e...
(#) wir12 hozzászólása Júl 2, 2009 /

Helló azt szeretném kérdezni hogy mi az a Galvó?? Soakt halotam de lövésem sincs maiz
(#) dB_Thunder válasza wir12 hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

Ha ebben a fórumban rákeresel megtudod!
Ill. a google a barátod!!
(#) Georgee hozzászólása Júl 3, 2009 /

Hello mindenkinek, elkezdtem keresgetnbi a googleban, és találtam építsd magad laser showt, de nem tudom, hogy működne-e egyáltalán. X/Y irányban DC motorral térítik el a lézert, amit láttam, DAC, TDA2030as erősítő, és popelscan program, a linket sajnos nem tudom, de majd megkeresem. Szerintetek lehetséges ez így?
(#) Kovidivi válasza Georgee hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

A motor biztosan sima DC motor? Nem lehet, hogy profin van megmunkálva, és ezért néz ki ilyen jól? Esetleg egy speciális "motor"? Vagy motor házába épített galvó? Talán ez a legfogósabb a project-ben. A DAC, a TDA2030-ak minimális dolgok a galvóhoz képest.
szerk: A linket szívesen megnézném! Köszi!
(#) Djatis válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

Ezek egyszerű dC motorok és open loop galvó ként működtetik de elég lassú sebességűek.
Próbáltam énis dc motorokkal de ezt jó megoldották hogy ne ugorjon tűl így a tükrök nemhasználtoldalához és a motor háza közt szivagyot ragasztottak be hogy visszahúzza alaphelyzetbe és ott igyekezzen azt tartani.
HMM nem rossz az elgondolás.
(#) Kovidivi válasza Djatis hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

Akkor bele fogok én is kezdeni egy open loop lézershow építésébe nemsokára! A motorok miatt a hibalehetőségek minimalizálódnak, és számítógép által már elég sok ábrát ki lehet rajzolni... Bár nekem kezdetben bőven elég lesz szinuszhullámra hasonlító effekt, fel-le pásztázó egyenes vonal, szaggatott kör, stb-k. Tiszta jó
(#) Szebence válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

Ha elkezded építeni, akkor feltennéd a kapcsolásokat? Minden ami kell hozzá... onnantól, hogy a számítógépre kötöd a soros csatlakozót, onnantól minden dokumentáció érdekelne. Közben készül az én lasershow-m is, csak most hétvégenként vagyok itthon és emiatt nagyon lassan halad. RGY lézer lesz, előreláthatólag hűtéssel együtt 9 motor van benne... Lényegesen egyszerűbb lenne egy open loop
(#) Kovidivi válasza Szebence hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

Ha aktuális lesz (nem jósolok előre semmit), akkor, ahogyan szoktam, felrakok mindent, és kommentelem is, hogy min változtattam, mi az, ami problémás, stb... A te lézershow-ba miért kell 9 motor? Az a sima forgótükrös lesz? Üdv!

Rendben, azt nagyon megköszönöm, nekem nagyon hasznos lesz, szerintem másoknak is!

A 9 motor... Hát lássuk csak...3 motor sebességét PIC fogja vezérelni, amit még annó (kb fél éve, de lehet, hogy több is) már ebben a topicban előjött. Volt egy PIC-es vezérlés ami kapcsoló állásától függően randomba vagy manuálba kapcsolható. Manuális módban én tudom a három motor sebességét változtatni, automatába meg a pic vezérli, lassítja, gyorsítja a motorokat, ez 3 db (minden dokumentáció fent van ebben a témában) Erről a 3 motorról egy 4. motorra kerül a lézernyaláb, egy mikromotorra, amin a tükör sokkal meredekebben van mint a többin, ez arra szolgál, hogy ne csak egy helybe rajzolja az alakzatokat, hanem ide- oda dobálja őket (ha minden igaz ütemvezérlővel megy majd). Mivel RGY lézer lesz, ebből adódik, hogy van benne egy dichro és a zöld lézert tükrözi és ereszti át... Viszont amit tovább enged nyalábot, az is olyan erős, hogy nem akartam veszni hagyni, ezért azt is felakarom használni. Erre egy léptetőmotort használok, ami ide-oda fog rezegni ezáltal egy vízszintes csíkot fogok kapni, majd később lehet hogy egy másik ilyen rezgő motort rakok bele és akkor lesz sin hullám, de az isl ehet, hogy ide is csak egy mikro-motort teszek amire szintén ütemvezérlőt rakok, hogy ide-oda dobálja. Még ezt a nyalábot szaggatni is akarom, de !mechanikusan! ezért fogok kivágni kartonból egy kört, amibe vágok egy cikket és attól függ, hogy milyen gyorsan villog a lézer, hogy milyen gyorsan forog a motor... Azért fontos, hogy mechanikusan szaggassam mert így amikor sárga lesz az elől kijövő lézer (I. nyaláb) akkor ez, ami oldalt jön ki (II.-es nyaláb) az zöld lesz és ezt tudom villogtatni. Ha alapból elektronikával villogtatnám a zöldet, akkor az nem lenne jó, mert akkor nem lenne sárga az elől kijövő lézer, mert hol piros hol sárga lenne a villogás miatt. Plusz még egy motor a PC tápban, mert arról fogom hajtani, plusz még lehet lesz egy hűtés miatt benne

Szerk.: Annyi ember segít/segített már ebben a project-ben, hogy nem tudom megszámolni a két kezemen. Ha elkészül (én sem akarok dátumot mondani, mert csak hétvégenként vagyok itthon) akkor részletes leírás lesz a végleges összeállításról, segítőkről
(#) Kovidivi válasza Szebence hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

Szép kis show lesz! Ha már vannak részeredmények, szívesen megnéznék néhány képet! Én is felrakok párat!

Nagyon komolyan néz ki. Az a baj, hogy nincs füstgépem, így nem olyan látványos, majd a régi pákámból akarok valami nagyon mini kis füstgépet csinálni, csak így a szobámba Képet sajnos nem tudok mutatni, mert nincs fényképezőm, de majd kérek kölcsön, jelenleg a pic-es vezérlés, az ütemvezérlő motorja (maga az ütemvezérlő javítás alatt van Köbzolinél) eddig ez a része van kész, a többi még egyátalán nem.
Mára megyek, mert 3-kor kelek. Péntek este/ éjszaka jövök haza, hétvégén pedig vagy lézert csinálom, vagy pihenek, mert behívtak hétfőn erőléti felmérésre
(#) Georgee válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

Tudok linket adni, de lengyel oldalon találtam!
(#) Szebence válasza Georgee hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

Nem gond, jöhet a link
Következő: »»   42 / 138
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem