Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC vezérlő elektronika és progi
Lapozás: OK   19 / 115
(#) mutatvanyos válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jún 26, 2009 /

Üdv! Leírod majd, a főbb beállításokat a Mach3-hoz? Hátha nem esek bele ugyanazokba a buktatókba, az optós leválasztás sem lényegtelen fő a biztonság....A tesztelés során a zavarok befolyásolták a tesztmotor működését? Bizonytalankodott?
(#) Sir-Nyeteg válasza mutatvanyos hozzászólására (») Jún 26, 2009 /

Optós leválasztáshoz én is ragaszkodtam, de helyette vettem egy PCI LPT kártyát, ha az nem füstöl el, akkor átdugható az alaplapiba is.
Újabb tapasztalatok:
- mondhatjuk hogy bizonytalankodott, akadozott. De rájöttünk!
A hiba, avagy a zaj: maga a step jel
A Mach3 4us-os step jeleket állít elő. Még buffer IC használatával sem ment jól.
Már kb 23-szor feladtuk. Pl kicseréltük a 4megás kvarcot 6-ra, ettől gyorsabb lett a PWM is, de nem változott egyéb :no:
Nah ekkor megnegáltam a step jelet Mach3-ban!
Onnantól kezdve iszonyat jó lett! Isteni a dolog! Megy mint atom!
Egy problem van hátra, ha a step jel negálva van, akkor nem indul be a PWM, valószínőleg a PIC így van beállítva.
Ez újabb problémát vet fel:
Ismer valaki monostabil IC-t? 555-s is jó lenne, de nagy az alkatrészigénye, és mérete.
400mm/sec-kel tud rohanni a kicsike, hétvégén csinálok leírást róla valahova.
(#) mezpal hozzászólása Jún 27, 2009 /

Hello Mesterek! Már haladtam az ismeretlen motorokkal,(4tekercs/10ohm)de arra jutottam velük hogy az irf520n-eket gyilkolászta szépen,hol 1 et hol 2 öt.Végre megtaláltam az eredeti védő vagy mifene diódák adataival( 1,4A 400V 500ns DIODA+47ohm és 10w ellenálás/tekercs).Na én ezek nélkül hajtottam a motorokat,pedig mind a 3-hoz megvan az eredeti diodák ellenálással mint a képen is látszik a motoron.Mi a vélemény?visszarakjam őket?Mijen fettel hajtsam? ortórol hajtom 12voltot kapcsol.
(#) bladika válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jún 27, 2009 /

"A Mach3 4us-os step jeleket állít elő." Azt ugye tudod, hogy ez is beállítás kérdése? Most fejből nem tudom pontosan, de 15-ig vagy talán egészen 25-ig is állítható!
(#) Sir-Nyeteg válasza bladika hozzászólására (») Jún 27, 2009 /

Na ez nekem új! Ebben most a segítségedet kérném! Én csak ezt találtam benne, amit mellékeltem.

mach3.jpg

(#) bladika válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jún 27, 2009 /

Igen arra gondoltam én is!
Oda nekem egészen 15-ig (azóta megnéztem) enged beírni értéket! Vagy azt akarod mondani, hogy 5 fölött már hatástalan, mert úgy is csak max 5us ra képes annál hosszabbra nem?

Jut eszembe az egyik kezdeti panelom csak úgy működött rendesen, ha oda 10-et írtam.
(#) Sir-Nyeteg válasza bladika hozzászólására (») Jún 27, 2009 /

én oda 5-öt írtam, azt is átjavította 4-re
Itthon laptopomon megy, úgy marad 15-ön.
Munkahelyemen hagytam a kicsikét, így csak kedden tudom letesztelni, örülnék, ha csak ennyi lenne a megoldás!
(#) bladika válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jún 28, 2009 /

Azt nem tudom neked megoldást jelent-e, csak úgy mondtam! Egyébként azt hiszem az, hogy oda mennyit enged beírni, összefüggésben van a beállított maximális motor sebesség és felbontás kombinációval, meg, hogy milyen frekvencián fut a kernel.
(#) mityoo hozzászólása Jún 28, 2009 /

Sziasztok! Uj vagyok a forumon es kezdo vagyok az elektronikaba, Ennekem ojan vezerles kellene ami a hall csipp jelet figyelne es amikor a hall csipp nem erzekel magneses ter valtozast(nem ad jelet) bekapcsol egy kijelzolampat!
(#) dbase hozzászólása Jún 29, 2009 /

Hali.
Keresnék Bács-Kiskun megyei embert aki szívesen fogadna egy hobbi cnc megekintését, és aki segítene egy a3-as építésében tükör, plexi gravirozás, marás reklám célbol szeretnék építeni.
Edig van:
-elektronikai tudásom
-spa52/60-5681 -1db
-spa52/60-5682-4db
-sp-a52/60-5150-1db
És esztergálási marási lehetőségem egy komplett mühelyben.
A3 as méretekbe jok ezek a motorok? vagy erősebb kell? Tiszta nulla vagyok ebben a témában.
(#) deguss válasza dbase hozzászólására (») Jún 29, 2009 /

Szívesen segítenék Győr-Moson-Sopron megyében. Azért ha erre kirándulsz, és érdekel pl. az alumínium öntés, szívesen látlak.
(#) Nappeti válasza deguss hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

Kedves deguss! Amennyiben a felajánlás másokra is vonatkozna, akkor én lehet majd élnék vele vmikor a nyár folyamán. Én Komárom környéki vagyok, így nekem GY-M-S megye nincs olyan messze.
(#) Barty hozzászólása Júl 5, 2009 /

Sziasztok!
Már régóta foglalkoztat a téma és elég jól bele is másztam a dologba ,csak még nem jutottam nagyon előre ,mert nem tudom melyik kapcsolást csináljam meg.Van egy amit megépítettem de nem igazán akart életre kelni.Bővebben: Link Van még egy ami tetszik csak nem tudom múkodik-e de nagyon egyszerűnek tűnik három PIC vezérli a három tengelyt négy fet/tengely! Valaki már linkelte megadták a hexa fájlokat is! A harmadik lehetőség meg az L297 ami megint csak egyszerűnek tűnik túl egyszerűnek is! Melyiket válasszam szerintetek?
Ha valakinek van egy jól bevált kapcsolási rajza amit tud ajánlani annak is örülnék. A kritériumok aminek meg kéne hogy feleljen az hogy unipoláris vezérlésű legyen ,mert arra vannak motorjaim ,és az se baj ha nem PIC-es mert a programozás messze áll tőlem!
Köszönöm előre is a választ!
(#) Medve válasza Barty hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

Hello, véleményem szerint az L297 jó választás, tud PWM-et is. Ha nem kell semmi extra, akkor nem érdemes erre PIC-et alkalmazni. Ha microsteppinget is akarsz, akkor viszont igen. Olcsóbb lehetőség a tárolós-EXOR kapus kapcsolás, de nálam zavarérzékeny volt.
(#) Barty válasza Medve hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

Hali Medve!
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ ,nem szeretnék microsteppinget mert ha nem lesz elég pontos akkor inkább áttételt alkalmaznák pl 1:2 vagy nagyobbat !Annyit szeretnék még csak kérdezni te milyet építettél?
(#) Medve válasza Barty hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

Én elég egyedit, a step-dir konverziót egy GAL végzi, (tud invertálni, fél lépést) amit egy PWM-es meghajtó követ
Az L297 mellett szólna az is, hogy hardverből intézi a dolgokat, ezért nem fagyhat le, zavarérzéketlenebb. Na oké, a PIC sem a fagyásairól híres, de erre a feladatra, ugy érzem, ez illik
...valahol láttam, egy olyan megoldást, ahol egy PIC kettő (3?) motort vitt egyszerre. Na az már gazdaságos! Az L293 valami 800Ft?
(#) Medve válasza Medve hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

Ennyi az egész, de a táppal, meghajtókkal, leválasztóval, "műszerfallal" mégis megtölt egy PC-házat.
A dekóder kimeneteire a kijelzót úgy kötöttem rá, hogy a felső négy szegmens a motor forgását imitálja... látványos...az alsó szegmens a végálláskapcsolót jelzi.
Magánvélemény: az áttétel helyett én direktben hajtom, igy is van elég kihajlás és holtjáték. Egy 1,8 fokos motor 1mm menetemelkedéssel jó felbontást ad. Persze ha egy 10-es golyósorsód van, akkor más a helyzet.

CNC.JPG

(#) deguss válasza Nappeti hozzászólására (») Júl 6, 2009 /

Persze, akit érdekel jöhet. Már úgyis voltak itt a fórumról már vagy tizen nálam, szívesen megmutatom.
(#) Barty válasza Medve hozzászólására (») Júl 6, 2009 /

Köszönöm még egyszer a választ így legalább tudom merre induljak el.A menetszárat szívem szerint nem használnám inkább menetorsót és annak nagyobb a menetemelkedése .Az áttétel meg ugye lassítja a gépet de viszont megduplázza a nyomatékot!Ámbár majd meglátjuk mekkora lesz rá keret !
Ha lesznek fejlemények akkor majd küldök képeket a dologról
(#) dbase válasza deguss hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

Köszönöm a lehetőséget, de nagyon messze vagy.
Esetleg valaki megtudná nekem mondani miért kerül ez ez egész motyo 200eft fölötti árba?
(#) FREDDI válasza dbase hozzászólására (») Júl 14, 2009 /

Mutass egy 20-asért egy jó gépet, már alig várom. De csak nekem, mert elviszik különben !
(#) frecsko hozzászólása Júl 14, 2009 /

Sziasztok.
Engem is elkezdett érdekelni a CNC. Nekem főként panelmarásra kellene. Tudtok ajánlani egy erre a célra megfelelő CNC-t.Főként USB-s vagy soros kommunikációs kellene mert csak ezek vannak a gépemen.
Elkezdtem nézegetni a Hobby CNC Magyarország honlapját is.
A MACH3-at honnan tudom letölteni?
(#) herzsolt válasza frecsko hozzászólására (») Júl 14, 2009 /

(#) mutatvanyos válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Júl 14, 2009 /

Helló! Csináltam egy optós leválasztópanelt, /Pminmo oldalról/ remélem jól működik majd, a motorok vezérlését meg tb 6560 ic-k végzik, ha megépítem majd őket.. Te hogy haladsz a gépeddel? Megszünt már a probléma, sikerült beindítani a PWM-et?

IMGP5788.JPG

(#) deguss válasza frecsko hozzászólására (») Júl 14, 2009 /

Akár egyedi darabokat, akár megrendelésre, panelgyártást vagy fotokémiai eljárással készíts, vagy bízd az erre szakosodott cégekre. Olcsón és megbízhatóan dolgoznak ma már.
CNC-t luxus ilyen célokra használni, ráadásul extrém lassú.
(#) frecsko válasza deguss hozzászólására (») Júl 15, 2009 /

Bp-en voltam egy ismerősnél, nála láttam ilyen CNC-t, ő csak panelgyártásra használta. Egy 10x20 (cm) panelt 14 perc alatt csinálta meg. Hozzáteszem gyári CNC van neki, nem épített.
(#) deguss válasza frecsko hozzászólására (») Júl 15, 2009 /

Igen, hát gyári cucc az kicsit más. Azt se felejtsd el, hogy üvegszálas nyákot marni súlyosan veszélyes, a keletkező port belélegezve (mert ezt nem lehet elkerülni) a tüdődet szétroncsolja. Olyan mint az azbeszt.
(#) zolika60 válasza deguss hozzászólására (») Júl 15, 2009 /

Azért a porelszívás már felfedezett dolog. Az üvegszálas nyák porát persze nem egészséges belélegezi, de távolról sem annyira veszélyes mint az azbeszt.
(#) frecsko válasza deguss hozzászólására (») Júl 15, 2009 /

Csatlakoznék az előttem szólóhoz. Megfelelő elszívással + szűréssel már nem is olyan veszélyes. Ennyi erővel a vasklorid és a hidrogénperoxid+sósav keverék is veszélyes. Ráadásul ezek a környezetedre is károsak.
(#) frecsko hozzászólása Júl 15, 2009 /

CNC vezérlőket tudok építeni vagy a meglévők közül válasszak? Soros v. USB kivitelben kellene.
Következő: »»   19 / 115
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem