Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv! Leírod majd, a főbb beállításokat a Mach3-hoz? Hátha nem esek bele ugyanazokba a buktatókba, az optós leválasztás sem lényegtelen fő a biztonság....A tesztelés során a zavarok befolyásolták a tesztmotor működését? Bizonytalankodott?
Optós leválasztáshoz én is ragaszkodtam, de helyette vettem egy PCI LPT kártyát, ha az nem füstöl el, akkor átdugható az alaplapiba is.
Újabb tapasztalatok: - mondhatjuk hogy bizonytalankodott, akadozott. De rájöttünk! A hiba, avagy a zaj: maga a step jel A Mach3 4us-os step jeleket állít elő. Még buffer IC használatával sem ment jól. Már kb 23-szor feladtuk. Pl kicseréltük a 4megás kvarcot 6-ra, ettől gyorsabb lett a PWM is, de nem változott egyéb :no: Nah ekkor megnegáltam a step jelet Mach3-ban! Onnantól kezdve iszonyat jó lett! Isteni a dolog! Megy mint atom! Egy problem van hátra, ha a step jel negálva van, akkor nem indul be a PWM, valószínőleg a PIC így van beállítva. Ez újabb problémát vet fel: Ismer valaki monostabil IC-t? 555-s is jó lenne, de nagy az alkatrészigénye, és mérete. 400mm/sec-kel tud rohanni a kicsike, hétvégén csinálok leírást róla valahova.
Hello Mesterek! Már haladtam az ismeretlen motorokkal,(4tekercs/10ohm)de arra jutottam velük hogy az irf520n-eket gyilkolászta szépen,hol 1 et hol 2 öt.Végre megtaláltam az eredeti védő vagy mifene diódák adataival( 1,4A 400V 500ns DIODA+47ohm és 10w ellenálás/tekercs).Na én ezek nélkül hajtottam a motorokat,pedig mind a 3-hoz megvan az eredeti diodák ellenálással mint a képen is látszik a motoron.Mi a vélemény?visszarakjam őket?Mijen fettel hajtsam? ortórol hajtom 12voltot kapcsol.
"A Mach3 4us-os step jeleket állít elő." Azt ugye tudod, hogy ez is beállítás kérdése? Most fejből nem tudom pontosan, de 15-ig vagy talán egészen 25-ig is állítható!
Na ez nekem új! Ebben most a segítségedet kérném! Én csak ezt találtam benne, amit mellékeltem.
Igen arra gondoltam én is!
Oda nekem egészen 15-ig (azóta megnéztem) enged beírni értéket! Vagy azt akarod mondani, hogy 5 fölött már hatástalan, mert úgy is csak max 5us ra képes annál hosszabbra nem? Jut eszembe az egyik kezdeti panelom csak úgy működött rendesen, ha oda 10-et írtam.
én oda 5-öt írtam, azt is átjavította 4-re
Itthon laptopomon megy, úgy marad 15-ön. Munkahelyemen hagytam a kicsikét, így csak kedden tudom letesztelni, örülnék, ha csak ennyi lenne a megoldás!
Azt nem tudom neked megoldást jelent-e, csak úgy mondtam! Egyébként azt hiszem az, hogy oda mennyit enged beírni, összefüggésben van a beállított maximális motor sebesség és felbontás kombinációval, meg, hogy milyen frekvencián fut a kernel.
Sziasztok! Uj vagyok a forumon es kezdo vagyok az elektronikaba, Ennekem ojan vezerles kellene ami a hall csipp jelet figyelne es amikor a hall csipp nem erzekel magneses ter valtozast(nem ad jelet) bekapcsol egy kijelzolampat!
Hali.
Keresnék Bács-Kiskun megyei embert aki szívesen fogadna egy hobbi cnc megekintését, és aki segítene egy a3-as építésében tükör, plexi gravirozás, marás reklám célbol szeretnék építeni. Edig van: -elektronikai tudásom -spa52/60-5681 -1db -spa52/60-5682-4db -sp-a52/60-5150-1db És esztergálási marási lehetőségem egy komplett mühelyben. A3 as méretekbe jok ezek a motorok? vagy erősebb kell? Tiszta nulla vagyok ebben a témában.
Szívesen segítenék Győr-Moson-Sopron megyében. Azért ha erre kirándulsz, és érdekel pl. az alumínium öntés, szívesen látlak.
Kedves deguss! Amennyiben a felajánlás másokra is vonatkozna, akkor én lehet majd élnék vele vmikor a nyár folyamán. Én Komárom környéki vagyok, így nekem GY-M-S megye nincs olyan messze.
Sziasztok!
Már régóta foglalkoztat a téma és elég jól bele is másztam a dologba ,csak még nem jutottam nagyon előre ,mert nem tudom melyik kapcsolást csináljam meg.Van egy amit megépítettem de nem igazán akart életre kelni.Bővebben: Link Van még egy ami tetszik csak nem tudom múkodik-e de nagyon egyszerűnek tűnik három PIC vezérli a három tengelyt négy fet/tengely! Valaki már linkelte megadták a hexa fájlokat is! A harmadik lehetőség meg az L297 ami megint csak egyszerűnek tűnik túl egyszerűnek is! Melyiket válasszam szerintetek? Ha valakinek van egy jól bevált kapcsolási rajza amit tud ajánlani annak is örülnék. A kritériumok aminek meg kéne hogy feleljen az hogy unipoláris vezérlésű legyen ,mert arra vannak motorjaim ,és az se baj ha nem PIC-es mert a programozás messze áll tőlem! Köszönöm előre is a választ!
Hello, véleményem szerint az L297 jó választás, tud PWM-et is. Ha nem kell semmi extra, akkor nem érdemes erre PIC-et alkalmazni. Ha microsteppinget is akarsz, akkor viszont igen. Olcsóbb lehetőség a tárolós-EXOR kapus kapcsolás, de nálam zavarérzékeny volt.
Hali Medve!
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ ,nem szeretnék microsteppinget mert ha nem lesz elég pontos akkor inkább áttételt alkalmaznák pl 1:2 vagy nagyobbat !Annyit szeretnék még csak kérdezni te milyet építettél?
Én elég egyedit, a step-dir konverziót egy GAL végzi, (tud invertálni, fél lépést) amit egy PWM-es meghajtó követ
Az L297 mellett szólna az is, hogy hardverből intézi a dolgokat, ezért nem fagyhat le, zavarérzéketlenebb. Na oké, a PIC sem a fagyásairól híres, de erre a feladatra, ugy érzem, ez illik ...valahol láttam, egy olyan megoldást, ahol egy PIC kettő (3?) motort vitt egyszerre. Na az már gazdaságos! Az L293 valami 800Ft?
Ennyi az egész, de a táppal, meghajtókkal, leválasztóval, "műszerfallal" mégis megtölt egy PC-házat.
A dekóder kimeneteire a kijelzót úgy kötöttem rá, hogy a felső négy szegmens a motor forgását imitálja... látványos...az alsó szegmens a végálláskapcsolót jelzi. Magánvélemény: az áttétel helyett én direktben hajtom, igy is van elég kihajlás és holtjáték. Egy 1,8 fokos motor 1mm menetemelkedéssel jó felbontást ad. Persze ha egy 10-es golyósorsód van, akkor más a helyzet.
Persze, akit érdekel jöhet. Már úgyis voltak itt a fórumról már vagy tizen nálam, szívesen megmutatom.
Köszönöm még egyszer a választ így legalább tudom merre induljak el.A menetszárat szívem szerint nem használnám inkább menetorsót és annak nagyobb a menetemelkedése .Az áttétel meg ugye lassítja a gépet de viszont megduplázza a nyomatékot!Ámbár majd meglátjuk mekkora lesz rá keret !
Ha lesznek fejlemények akkor majd küldök képeket a dologról
Köszönöm a lehetőséget, de nagyon messze vagy.
Esetleg valaki megtudná nekem mondani miért kerül ez ez egész motyo 200eft fölötti árba?
Mutass egy 20-asért egy jó gépet, már alig várom. De csak nekem, mert elviszik különben !
Sziasztok.
Engem is elkezdett érdekelni a CNC. Nekem főként panelmarásra kellene. Tudtok ajánlani egy erre a célra megfelelő CNC-t.Főként USB-s vagy soros kommunikációs kellene mert csak ezek vannak a gépemen. Elkezdtem nézegetni a Hobby CNC Magyarország honlapját is. A MACH3-at honnan tudom letölteni?
Mach3 demo versio-ját http://www.machsupport.com/downloads/Mach3Version3.042.020.exe- n.
Regisztrálni, a http://www.hobbycnc.hu/Magyar.html?Cache-Control=no-cache oldalon tudod.
Helló! Csináltam egy optós leválasztópanelt, /Pminmo oldalról/ remélem jól működik majd, a motorok vezérlését meg tb 6560 ic-k végzik, ha megépítem majd őket.. Te hogy haladsz a gépeddel? Megszünt már a probléma, sikerült beindítani a PWM-et?
Akár egyedi darabokat, akár megrendelésre, panelgyártást vagy fotokémiai eljárással készíts, vagy bízd az erre szakosodott cégekre. Olcsón és megbízhatóan dolgoznak ma már.
CNC-t luxus ilyen célokra használni, ráadásul extrém lassú.
Bp-en voltam egy ismerősnél, nála láttam ilyen CNC-t, ő csak panelgyártásra használta. Egy 10x20 (cm) panelt 14 perc alatt csinálta meg. Hozzáteszem gyári CNC van neki, nem épített.
Igen, hát gyári cucc az kicsit más. Azt se felejtsd el, hogy üvegszálas nyákot marni súlyosan veszélyes, a keletkező port belélegezve (mert ezt nem lehet elkerülni) a tüdődet szétroncsolja. Olyan mint az azbeszt.
Azért a porelszívás már felfedezett dolog. Az üvegszálas nyák porát persze nem egészséges belélegezi, de távolról sem annyira veszélyes mint az azbeszt.
Csatlakoznék az előttem szólóhoz. Megfelelő elszívással + szűréssel már nem is olyan veszélyes. Ennyi erővel a vasklorid és a hidrogénperoxid+sósav keverék is veszélyes. Ráadásul ezek a környezetedre is károsak.
CNC vezérlőket tudok építeni vagy a meglévők közül válasszak? Soros v. USB kivitelben kellene.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |